19 Mayıs 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Risâle-i Nur, çözüm sunuyor

Trabzon’da hanımlara yönelik 7-10 Mayıs arası 3 günlük bir program düzenlendi. Programın ilk günü Trabzon hanımları, konukları olan Yasemin Güleçyüz ve Fatımanur Hacınebioğlu Arsin ilçesine pikniğe gitti. Piknikte Fatımanur Hacınebioğlu; “Zindan-ı atalet, Tembellik” konusunda bir seminer verdi. İkinci gün Yasemin Güleçyüz genç kızlara yönelik bir tesettür semineri verdi. Program Trabzon Müftülüğü Konferans Salonunda yapılan “Günümüz kadınının problemlerine Risâle-i Nurdan Çözümler“ konferansı ile son buldu.

ELMAALAN KÖYÜ PİKNİĞİ

Trabzon Bizim Aile ve Yeni Asya hanım okuyucularıyla, Trabzon’un Arsin ilçesinin Elmaalan Köyüne hareket edildi. Kâinat kitabının binbir güzelliğinin eşliğinde yapılan sohbet, rahmet yağmuru eşliğinde son buldu. Fatmanur Hacınebioğlu’nun verdiği sohbet havasındaki seminer, büyük istifadeye vesile oldu.

GENÇ KIZLARLA BAŞBAŞA

Programın ikinci günü her yaşta gençlerin oluşturduğu gruba Yasemin Güleçyüz ‘tesettür’ konulu bir seminer verdi.

Yaklaşık 3 saat süren tesettür seminerinin ardından duygularını ifade eden genç kızlar, çok istifade ettiklerini, tesettüre bakışlarının değiştiğini ve tesettürün hayatlarında farklı bir noktaya geldiğini ifade ettiler. Genç kızların sorularıyla devam eden sohbetin ardından Fatımanur Hacınebioğlu Risâle-i Nur Enstitüsünü tanıtan bir konuşma yaptı.

KADININ PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM

Programın son gününde icra edilen konferans, yoğun bir hazırlık safhasının ardından Trabzon Müftülüğü Niyazi Şahinbaşoğlu Salonunda yapıldı. Hanife Turpçu’nun sunuculuğunu yaptığı program, üniversite öğrencisi Fatma Zehra Güney’in Kur’ân-ı Kerim okuması ile başladı. Tarihçi-eğitimci Ayşe Durgun açılış konuşmasını yaptı. Durgun konuşmasında şunları söyledi: “Bediüzzaman Said Nursî, kadınları şefkat kahramanları olarak tanımlamıştır. Ve o şefkat hissinin ve o şefkat hissinden gelen fedakârlık duygusunun hakikî ihlâsı kazandırarak çok hizmet edeceğini müjdelemiştir.”

Program, üniversite öğrencisi Azem Bilgin’in “Senin aşkına” adlı şiiriyle devam etti. Şiirin okunmasının ardından Yasemin Güleçyüz ve Fatımanur Hacınebioğlu’nun takdimiyle beraber konferans başladı. Yasemin Güleçyüz, konuşmasında günlük hayatımızı tanzim ederken Allah’a kulluk kimliğinin ön planda olması gerektiği ve bunu yaparken sahabelerin önümüzde birer yıldız gibi olduğunu, evlilik ile alâkalı Efendimiz’in (asm) kızı Hz. Fatıma’ya “Sen Ali’ye cariye ol ki, o da sana köle olsun” hadisinin evliliği anlamada önemine, şefkat, merhamet, hürmet ve muhabbetin evlilikte olmazsa olmaz olacağını vurguladı.

Ailede mutluluğun anahtarının da edep olduğunu vurgulayan Güleçyüz, kadınların kurtuluşunun ihlâslı şefkat olduğunun ve şefkat kahramanı kadınların ahir zamanda büyük hizmet edeceğini ifade etti.

İkinci konuşmacı Fatımanur Hacınebioğlu da “Kişi her şeyden önce kendini sever. Bu yapısal bir özelliktir. Belli bir dozaja kadar da gereklidir. Öz benliğine iyi bakması, ruhsal ve bedensel bütünlüğü için de gereklidir. Çünkü İmam-ı Gazali’nin de ‘imkân dairesi içinde, şu andaki durumdan daha mükemmeli, daha üstünü, daha güzeli yoktur’ dediği gibi, ne yaratılmışsa o varlık âlemindeki en güzel haldir” şeklinde konuştu.

Trabzon Yeni Asya okuyucularının oluşturduğu tiyatro grubu da “Yangın var” adlı şiirsel oyunu sahneledi. İlgi toplayan bu faaliyet, manevî buhran kıskacında gençliğin halini tasvir etti. Çocukların yetişmesinde manevî eğitim almanın önemi de bu vesile ile hatırlatıldı.

Konferans vesilesiyle Yeni Asya Neşriyat ve Risâle-i Nur Külliyatının tanıtımı da yapılmış oldu. Programın sonunda dâvetlilere dergi ve gazete hediye edildi.

AYŞE AYDIN, HANİFE TURPÇU / TRABZON

19.05.2009


 

Çobandede’nin restorasyonu Mostar’dan

İlhanlılar döneminde yaptırılan ve 700 yıldan bu yana ayakta kalan Çobandede köprüsünü, Bosna’da Mostar köprüsünü restore eden firma restore edecek. Tarihi köprü, son yıllarda define avcıları tarafından yağmalanmış ve taşları yerinden sökülmüştü.

Medyada ‘Tarihi köprü bilgisizlik ve ilgisizlik kurbanı’ şeklinde yer almasından sonra Çobandede köprüsünün Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirileceği bildirildi. Erzurum- Kars karayolu ve Aras Nehri üzerindeki Çobandede köprüsünün yakın bir zamana kadar üzerinden araçlar geçiyordu. Ancak köprü, koruma amaçlı olarak trafiğe kapatılmıştı. Asırlar boyunca her türlü afete karşı ayakta kalmayı başarmış olan köprü, asırların yorgunluğu ve define avcılarının saldırıları sonucunda yıkılmaya yüz tutmuştu. Karayolları 12. Bölge Müdürü Mahmut Yıldız, İlhanlılar döneminde Sultan Gazan Han döneminde yaptırılan Çobandede köprüsünün restorasyonu için harekete geçti. Köprünün gelecek nesillere aktarılması amacıyla restorasyon ihalesini Bosna Hersek’te bulunan ve dünyadaki özgün taş köprü örneklerinden Mostar’ın restorasyonunu gerçekleştiren firmanın aldığı müjdesini veren Yıldız, restorasyon çalışmalarına önümüzdeki bir kaç gün içerisinde başlanacağını söyledi. Yıldız, 700 yıllık köprünün bütün insanlığa Türk- İslam Medeniyeti’nin kültürel miraslarından birisi olarak kaldığını kaydetti.

Tarihe saygı ve ecdat yadigarına sahip çıkma adına köprünün restorasyon işini Karayolları Bölge Müdürlüğü olarak üstlendiklerine dikkat çeken Yıldız, “Anadolu’ya asırlar öncesinden ecdadımız mührünü bu köprü ile vurmuş. Bu tarihi mirasa Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü olarak sahip çıktık. Çobandede Köprüsü’nü aslına sadık kalarak restore ettirip gelecek nesillere daha sağlam ulaşabilmesi en büyük temennimiz. Restorasyonu gerçekleştirecek olan firma şantiyesini kurdu. Yıl sonuna kadar bu ecdat yadigarı köprümüz orjinaline yakın bir görünümle tarihi ihtişamını daha güzel sergileyecek” diye konuştu. Erzurum/cihan

19.05.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis