Dünya |
Suriye ve Irak’la su birliği |
Dışişleri Bakanı Davudoğlu, “Bu sonbaharda güzel yağışlar aldık. Özellikle son 15 günde. Mümkün olduğu kadar ve verebildiğimiz kadar Suriye ve Iraklı dostlarımıza su vereceğiz” diye konuştu. DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam’da devam eden İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) toplantıları çerçevesinde bulunduğu Şam’da Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan iki bakan görüşmede bölgesel sorunlar, Irak’ta seçimlerin ardından son durum ve Irak’ın su ihtiyacı konularının değerlendirildiği bilgisini verdiler. Davutoğlu, “Yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini” belirterek, “Görüşmemizde su meselesini de konuştuk. Basra'da pirinç tarlalarında çalışan insanların zorluklarını anlıyoruz. Onların sıkıntıları bizim sıkıntılarımızdır. Onların geleceği bizim geleceğimizdir. Gerek Irak’ta, gerekse Suriye’deki çiftçilerin beklentileri, bizler için de aynı derecede önemlidir” dedi. Geçen iki yıl yağış miktarının yeterli olmaması dolayısıyla Türkiye’deki barajların su miktarlarında ciddî miktarlarda azalma olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bu sonbaharda güzel yağışlar aldık. Özellikle son 15 günde. Mümkün olduğu kadar ve verebildiğimiz kadar Suriye ve Iraklı dostlarımıza su vereceğiz” diye konuştu. Zebari ise, “Irak’ta özellikle ziraat alanında suya çok ihtiyaçları olduğunu” vurgulayarak, “Suriye’nin de suya ihtiyacı var. Türkiye su konusunda önemli bir karar aldı. Yakın zamanda su akışı sağlanacak. Türkiye’den, Fırat nehrinden önümüzdeki günlerde gelecek büyük miktarda su Irak ve Suriye’nin ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.
YENİ VİZYON ŞART Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İKT 36. Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, “Eskisinden daha fazla barışa, karşılıklı diyaloğa, iletişime ve istikrara ihtiyacımız var” dedi. İslâm dünyasında yeni bir yapının ortaya çıktığına dikkat çeken Davutoğlu, “Şu bir gerçek ki, İslâm dünyasında jeo stratejik, jeo politik ve jeo ekonomik bir kültür ortaya çıkıyor. Zamanımızın beklentilerine, geleneklerine ve değerlerimize göre, yeni vizyon belirlememiz gerekiyor” diye konuştu.
İSRAİL, BARIŞA KATKI VERMELİ Konuşmasında bölgesel meselelere değinen Davutoğlu, “Filistin sorunun iki devlet prensibine dayalı olarak çözülmesi gerektiğini” belirterek, “İsrail derhal iki devlet prensibine dayalı çözüm için ciddî bir adım atmalı ve barışın sağlanması yönündeki çabalara katkı vermeli” dedi.
BATI TRAKYA TÜRKLERİ MAĞDUR Konuşmasında, Batı Trakya Türkleri’nin yaşadıkları sorunları da gündeme getiren Davutoğlu, “Batı Trakya Türkleri azınlık hakları konusunda ciddî mağduriyetler yaşıyor” dedi. Orta Doğu’nun yanı sıra Kosova ve Dağlık Karabağ meselelerine de değinen Davutoğlu, Türkiye’nin bazı OECD ülkelerinin Kosova’yı tanımasından dolayı son derece memnun olduğunu kaydetti. İKT’nin, devlet yapılanması konusunda Kosova’ya desteklerini sürdürmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, aynı tavrın Bosna Hersek’e de gösterilmesi çağrısında bulundu. Davutoğlu, Dağlık Karabağ sorununu ise Kafkasya’nın çözülememiş ciddî bir sorunu olarak değerlendirerek, şunları söyledi: “Yaklaşık 20 yıldır bu sorun çözüm bekliyor. Ermenistan’ın işgal edilmiş Azerbaycan’dan, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünün korunması şartıyla çekilmesi gerekiyor.” |
25.05.2009 |