09 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

TERCİHLİ SİSTEMLE SEÇİMİ KAZANDI

Federal yapılı Belçika’da önceki gün yapılan bölgesel parlamento seçimlerinde milletvekilliği kazanan Türk asıllı 6 adaydan biri de başörtülü Mahinur Özdemir idi. Adaylığı sürecinde Belçika basınında çeşitli haber ve tartışmalara konu olan, Valon Hıristiyan Demokrat Parti (CDH) listesinden 21. sırada aday olan Özdemir, 2 bin 851 tercih oyu elde ederek, bu partinin 11. sırasından milletvekili koltuğunu elde etti.

KAFANIN DIŞI DEĞİL, İÇİ ÖNEMLİ

Brüksel Üniversitesinde kamu yönetimi öğrenimi gören Özdemir (27), Türklerin yoğun bulunduğu Schaerbeek bölgesinde belediye meclisi üyesi olarak görev yapıyordu. “Kafasının üzerindekiyle değil, içindekilerle ilgilenilmesi gerektiğini, aksi takdirde yetenek ve fikirlerinin ön plana çıkarılamayacağını” ifade eden Özdemir, çalışmalarında çocuklara, yaşlılara ve kültürel farklılıklara saygı unsuruna öncelik vereceğini belirtiyor.

Belçİka’dakİ bölgesel seçimlerde Brüksel (89 milletvekili), Valonya (75 milletvekili), Flaman kesimi (124 milletvekili) ve Almanca konuşulan bölge (25 milletvekili) olmak üzere dört ayrı parlamentonun temsilcileri belirlendi. Seçimlere değişik bölgelerde çeşitli siyasi partilerden 30’a yakın Türk asıllı aday katıldı. Belçika’daki bölgesel parlamentolardan sadece Brüksel parlamentosunda 2 Türk milletvekili bulunuyordu. Seçimlerin ardından Brüksel’de ve Flaman kesiminde 3’er Türk asıllı milletvekili koltuk kazandı. Adaylığı sürecinde Belçika basınında çeşitli haber ve tartışmalara konu olan, Valon Hristiyan Demokrat Parti (CDH) listesinde 21. sırada aday olan Türk asıllı Mahinur Özdemir, 2 bin 851 tercih oyu elde ederek, bu partinin 11. ve sonuncu milletvekili koltuğunu elde etti. Brüksel Üniversitesinde kamu yönetimi öğrenimi gören Özdemir (27), Türklerin yoğun bulunduğu Schaerbeek bölgesinde belediye meclisi üyesi olarak görev yapıyordu. Seçimler öncesinde siyasi çevrelerde ve basında başörtüsü sebebiyle çeşitli tartışmalara konu olan Mahinur Özdemir’in bir fotoğrafının, CDH’nin bir seçim afişinde “başörtüsü gözükmeyecek şekilde” yansıtılması da eleştirilmişti. “Kafasının üzerindekiyle değil, içindekilerle ilgilenilmesi gerektiğini, aksi takdirde yetenek ve fikirlerinin ön plana çıkarılamayacağını” ifade eden Özdemir’in Hristiyan Demokrat milletvekili olması, ülkedeki başörtüsü tartışmalarını tekrar gündeme getiriyor. Federal yapılı Belçika parlamentolarında, Arap asıllı kadın milletvekilleri de bulunuyor, ancak Özdemir’in “ilk ve tek başörtülü Müslüman milletvekili” olacağı iddiası üzerinde duruluyor.

YENİ ASYA’YA KONUŞMUŞTU

19 Aralık 2006 tarihinde gazetemize konuşan ve o dönem Hıristiyan Demokrat Parti’den belediye meclis üyeliğine seçilen, Belçika‘nın yeni milletvekili Mahinur Özdemir şu açıklamalarda bulunmuştu: “Türkiye’de partiler başörtüsünü daha çok siyasîleştiriyorlar. Buradaki Türk gazeteciler “türban” diyorlar, ben her zaman “başörtüsü” dedim. Ben siyasî bir simge taşımıyorum. Partim başörtüsüyle ilgili bir mesaj vermek için beni aday göstermedi. Siyaset bütün toplumu düşünmektir. Sadece bir kesimi temsil etmek değildir. Başörtüsünü olumlu veya olumsuz bir şekilde siyasete alet etmek bize sadece zarar veriyor. Ben o yüzden seçim kampanyasını başörtüsü üzerinden yapmadım. “Ben yeni şeyler getireceğim. Fikirlerim şunlardır. O yüzden bana oy verin” dedim.”

AP'DE MERKEZ SAĞ ÇOĞUNLUKTA

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkede düzenlenen seçimlerde, ilk belirlemelere göre, merkez sağ partiler yarışı önde bitirdi. 736 üyeli Avrupa Parlamentosu’nda, merkez sağ partilerin 263 ile 273 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor. Merkez sol partilerin ise Avrupa Parlamentosu’nda, 155 ile 165 arasında parlamenter çıkartacağı tahmin ediliyor. Yine tahminlere göre, liberal grubun 78 ile 84 arası, Yeşil grubun ise 52 ile 56 arasında sandalye ile yeni Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilmesi bekleniyor. 4-7 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 36,3 oyla zaferini ilan eden Hristiyan Demokratlar toplam 736 koltuğun 267’sini kazandı. Katılım oranının yüzde 43,55 ile AP tarihinin en düşük düzeyine indiği seçimlerde büyük mağlubiyet yaşayan Sosyalistler, yüzde 21,6 oyla 159 milletvekili kazanabildi. Son seçimlerde AP’deki diğer gruplardan Liberaller 81, Yeşiller 54, Avrupa Uluslar Birliği 35, aşırı sol konfederasyonu 34 ve Bağımsızlık/Demokrasi grubu 18 milletvekili çıkarırken kalan 88 üye de aşırı sağ partiler ve bağımsızlarca paylaşıldı. Seçimler öncesinde AP’deki toplam 785 milletvekilinin 288’i Hristiyan Demokrat, 217’si Sosyalist, 100’i Liberal, 44’ü Avrupa Halkları, 43’ü Yeşiller, 41’i aşırı sol ve 22’si Bağımsızlık/Demokrasi gruplarına dahilken 30 bağımsız üye bulunuyordu. Seçimler öncesinde yapılan düzenlemeyle Avrupa Parlamentosundaki üye sayısı 736’ya düşürülmüştü.

09.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  TERCİHLİ SİSTEMLE SEÇİMİ KAZANDI

  Obama, Filistin sorununda ‘hemen’ çözüm istiyor

  Lübnan’da ABD’nin desteklediği koalisyon seçimleri kazandı

  Domuz gribinde 139 ölü

  İsrail yine katletti

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.