11 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

İyileşme var, ama riskler sürüyor

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, küresel resesyonun hafiflediğini, ancak iyileşme karşısında risklerin de devam ettiğini söyledi. Mevcut ekonomik krizin uzun sürede meydana geldiğini ve çıkışın da uzun zaman alacağını ifade eden Geithner, “Küresel fırtınanın gücünün biraz gerilediğine inanıyorum” dedi.

Krizin vurduğu sanayi üretiminin öncü göstergesi olan kapasite kullanım oranı Mayıs ayında da düşüşünü sürdürdü. Ancak bir önceki aya göre toparlanma dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 12 puan azalışla yüzde 70.4 oldu. Kapasite kullanımında bir önceki aya göre 3.6 puan artış yaşandı. Mayıs ayındaki kapasite kullanım oranı son 6 ayın en yüksek düzeyine yükseldi. Kapasitede bu yıl ilk kez yüzde 70’in üzerine çıkıldı. Son üç aydaki veriler de düşüşün hız kestiğini ortaya koyuyor. Kapasite kullanımı Mart’ta önceki yıla göre 16.5 puan, Nisan’da 14.9 puan ve Mayıs’ta 12 puan azaldı. Uzmanlar, verinin toparlanmaya işaret etse de en kötünün geride kaldığı anlamına gelmediğini belirtiyor. Kapasite kullanımı Şubat ayında yüzde 63.8 ile tarihin en düşük düzeyine inmişti. Bu oran Mart’ta yüzde 64.7, Nisan’da yüzde 66.8 olmuştu. İç pazarda talep yetersizliği, yüzde 53.5’le işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli nedeni olarak belirlendi. Onu yüzde 31.7’yle dış pazarda talep yetersizliği ve yüzde 3.6’yla malî imkânsızlıklar izledi. İşyerlerinde Mayıs ayı üretim miktarı bir önceki aya göre yüzde 7.6, satış miktarı da yüzde 6.4 artış gösterdi. Haziran ayında üretim miktarının yüzde 6.7, satış miktarının yüzde 6.2 artması bekleniyor.

OTOMOTİVDE KAPASİTE YÜZDE 68.4

İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına göre kapasite kullanımı en düşük sektör, yüzde 45.8 ile büro, muhasebe bilgi işlemleri makine imalatı oldu. Onu, yüzde 62.1 ile derinin işlenmesi bavul, çanta vb., yüzde 64.3 ile mobilya imalatı, yüzde 65.1 ile metal eşya sanayi izledi. Mayıs ayında kapasite kullanım oranları, gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 68.6, tütün ürünleri imalatı yüzde 74.3, tekstil ürünleri imalatı yüzde 71.6, ana metal sanayi imalatı yüzde 71.9, taşıt araçları ve karoseri imalatı yüzde 68.4 oldu. İstanbul / aa

11.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  İyileşme var, ama riskler sürüyor

  Riskler devam ediyor

  ÖTV indirimi, en çok elektronik ve beyaz eşyaya yaradı

  Bir sonraki büyük kriz: ABD’nin borcu

  İhracatın amiral gemisi su alıyor

  Bursa’da, 5 ayda 27 bin 695 kişi işsiz kaldı

  Petrol fiyatları 7 ayın zirvesinde

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.