12 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

GÜL İKİ YILDIR ÇANKAYA'DA, AMA...

AKP iktidarının 7. ÖSS'si de, başörtüsü yasağı ile katsayı haksızlığının kaldırılamadığı bir ortamda gerçekleşecek. Cumhurbaşkanlığında iki yıla yakın süredir Gül'ün oturuyor olmasına ve YÖK Başkanı değişeli de bir buçuk yıl geçmesine rağmen bu zulümlerin hâlâ ortadan kaldırılamaması tepkiyle karşılanıyor.

ÇAĞDIŞI YASAKLAR ARTIK KALKMALI

Bu tepkiyi dile getirenlerden Eğitim-Bir-Sen, “İnancının gereğini; düşüncesi ve yaşayışı yanında giyimine yansıtan kızlarımızın özgürlüklerinin okul kapılarında son bulması, milletimizin hak etmediği bir utanç resmidir” diyerek, bu utançtan bir an evvel kurtulmak için çağdışı yasakların kaldırılması çağrısında bulundu.

Çağdışı yasak bitmeli

EĞİTİMCİLER Birliği Sendikası’nın (Eğitim-Bir-Sen) açıklamasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde başörtülüler milletvekili olarak parlamentoya girerken, ülkemizde hâlâ çalışma hayatı ve eğitimde kadınlara yönelik ayrımcılık yapılmasının mantıklı bir izahı olmadığı belirtilerek, “Bu utançtan biran evvel kurtulmamız için çağdışı yasaklara son verilmelidir” denildi.

Eğitim-Bir-Sen tarafından 2008-2009 eğitim-öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. 10 milyon 710 bini ilköğretim, 3 milyon 837 bini ortaöğretim olmak üzere toplam 14 milyon 547 bin öğrencinin karnelerini aldığı hatırlatılan açıklamada, eğitim çalışanlarının biriken sorunları çözülemeden bunlara yenilerinin eklendiğine, onlarca sorun çözüme kavuşturulmadan bir sonraki döneme devrolunduğuna dikkat çekerek, bu sorunların bir an önce çözülmesini istedi. Açıklamada, sorunsuz bir eğitim için öncelikle, bireyi merkeze alan, demokratik, insan haklarına saygılı yeni bir anayasa ve meslekî saygınlık sağlayan bir kamu personel sisteminin gerektiğini kaydedilerek, “Yeni anayasada eğitim hakkı; ‘fırsat ve imkân eşitliği’, ‘hayat boyu öğrenme’ ve ‘din eğitimi ve öğretimi’ konuları sorun olmaktan çıkarılacak şekilde düzenlenmeli; eğitim ve öğrenim hakkı konusunda bireylerin her dönem ve her yöne doğru tercih değişikliği yapmalarına imkân veren bir kurguyu içererek eğitimde imkân ve fırsat eşitliğinin fiilî olarak gerçekleşmesi sağlanmalıdır” denildi.

UTANCIN RESMİ

En temel insan haklarından biri olan kadınların eğitim ve çalışma hayatına katılmasının, ülkemizde, 21. yüzyıla yakışmayan uygulamalarla engellendiği vurgulanan açıklama, “Kadınlar açısından gerek çalışma hayatında gerekse eğitim ve öğretimde yaşanan olumsuzluklar; inanç hürriyetinin, eğitimde fırsat eşitliğinin, bilimsel düşüncenin birileri tarafından sözlüklerde yer verilen soyut birer ifade olarak görüldüğünü göstermektedir. İnancının gereğini; düşüncesi ve yaşayışı yanında giyimine yansıtan kızlarımızın özgürlüklerininokul kapılarında son bulması, milletimizin hak etmediği bir utanç resmidir” denildi.

AB İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ FARK

AÇIKLAMADA şöyle denildi: “Bundan daha kötüsü, ülkemiz, üniversite kapılarından çevrilen başörtülü kızlara inat, ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyalarının düzenlendiği bir ülke olarak tarihe geçmiştir. Girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği ülkelerinde bile başörtülüler milletvekili olarak parlamentoya girerken, ülkemizde hala çalışma hayatı ve eğitimde kadınlara yönelik ayrımcılık yapılıyor olmasının mantıklı bir izahı olamaz. Bu utançtan biran evvel kurtulmamız için çağdışı yasaklara son verilmelidir.”

Binlerce öğrenciyi mağdur eden adaletsiz katsayı uygulamasına son verilmesi istenen açıklamada, ÖSS’de meslek liselilerin aleyhine uygulanan katsayı engeli dolayısıyla söz konusu okulların öğrenci sayısı giderek düşerken, düz liselerin kapasitesinin ise sağlıksız şekilde arttığı belirtilerek, bu engelin kaldırılması, meslek liselerinin teşviki için ilave puanlar verilerek, bu okulların cazip hale getirilmesi gerektiği ifade edildi.

FATİH KARAGÖZ

12.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Toplumsal cinnete dur diyelim

  GÜL İKİ YILDIR ÇANKAYA'DA, AMA...

  Ahmet Altan: Devleti kim yönetiyor?

  İş dünyası temsilcilerine AB semineri

  Töre cinayetinde cezalar onandı

  Barzani’ye takipsizlik

  Erdoğan: Görüşme gündemimden düşmedi

  Bütçe açığı ve borç artacak

  Bütçede bozulma var

  İşini kaybeden köye dönüyor

  Petrol, 72 doların üzerinde

  Tarımda, AB’ye uygun yapılanma

  Tersanedeki patlamaya 3 tutuklama

  Terör operasyonunda 16 öğrenciye gözaltı

  Batman’da doğal gaz sevinci

  Çocuklarınızı TV’den koruyun

  Sokak çocukları kimsesiz değil

  Olimpa her ihtiyaca cevap verecek

  Okullar kapanıyor, dertleri kapanmıyor

  Kırık not depresyon sebebi

  ÖSS’ye girecek özürlülere ücretsiz servis

  Sarıkamış'ta sobalar hâlâ yanıyor

  Karne ve tatil heyecanı

  Yeni Asya Gazetesi PDF olarak yayında

  Sinekkuşları jetlerden hızlı

  Milyonlarca kişi mülteci olacak

  Çinli Haiyan Li Müslüman oldu

  Gökten kurbağa yağdı

  Reklâm mailleri fazla okunmuyor

  Türk profesörün buluşu İtalyan uydusunda

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.