12 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Mimar Sinan Çankaya’ya ışık tuttu

MUSTAFA Aksay imzasıyla Doku Film tarafından hazırlanan ‘’Mimar Sinan the Architect’’ isimli belgesel, yaklaşık 2 yıllık bir çalışma sonucu ortaya çıktı.

Mimar Sinan’ın Türkiye’de ve yurt dışında bulunan eserlerinin yer aldığı belgesel projesinin yanı sıra Aksay tarafından Mimar Sinan ve eserlerinin yer aldığı 230 sayfalık Türkçe-İngilizce bir kitap ile fotoğraflardan oluşan bir sergi de tamamlandı.

Yönetmen Aksay, Mimar Sinan’ın 421. ölüm yıl dönümünde düzenlenen anma faaliyetlerinin ilk kez devletin zirvesinde gerçekleştiğini vurgulayarak, yıl sonuna kadar yurt içinde ve dışında çok sayıda faaliyet gerçekleştirileceğini kaydetti.

Hazırlanan 4,5 saatlik belgeselin de bu faaliyetlerin bir parçasını oluşturduğunu dile getiren Aksay, 50 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na ‘’Başmimarlık’’ yapan Mimar Sinan’ın, hâlâ dimdik ayakta duran yüzlerce eserle adından söz ettirdiğini aktardı.

Mimar Sinan’ın çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere Anadolu’da ve yurt dışında 477 adet eseri bulunduğunu belirten Mustafa Aksay, bu olağanüstü zenginlikten bugüne kalanların sayısının 203 olduğunu söyledi.

Belgesel çekimlerinin profesyonel bir ekiple başta Türkiye olmak üzere Suriye, Irak, Suudi Arabistan, İsrail, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Ukrayna ve Bosna Hersek’te gerçekleştiğini dile getiren Aksay, Mimar Sinan’ın ayakta kalan bütün eserlerinin adım adım tesbit edildiğini vurguladı. Ünlü tiyatrocu Kenan Işık’ın birçok sahnesinde Mimar Sinan’ı canlandırdığı belgeselde, Işık’ın kullandığı kavuk ve kostümleri modacı Faruk Saraç hazırladı. Belgeselde kullanılan 10 ayrı müzik de Fahir Atakoğlu tarafından bestelendi.

Yıl sonuna kadar yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek çeşitli faaliyetlerde gösterilecek olan belgeselde, Mimar Sinan’a ait İstanbul’daki 336 eserden geriye kalan 177 eserin görüntüleri yer aldı. Proje kapsamında yapılan özel bir çalışmayla da Mimar Sinan’ın eserlerine ait 6 binden fazla fotoğraf çekildi. Projeye destek veren Vakıflar Genel Müdürlüğü ise yurt içinde ve yurt dışındaki eserleri mercek altına alarak, restorasyon ve bakımlarını yapmak üzere çalışmalar başlattı.

Mimar Sinan’ın hayatını anlatan bir sinema filmi projesi için de hazırlıkların sürdürüldüğünü kaydeden Mustafa Aksay, Osmanlı İmparatorluğu’nun Suriye, Ürdün, Lübnan, İsrail ve Suudi Arabistan’daki 100 yıllık mirasını anlatan ‘’Hicaz Demiryolu’’ belgeselinin de yönetmenliğini yapmıştı.

1999 yılında tamamlanan söz konusu belgesel, aynı yıl Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödül alırken, başta TRT olmak üzere dünya çapındaki birçok televizyon kanalında izleyiciyle buluşmuştu.

12.06.2009


 

Sivas’ta öğrenciler yararına kermes

SİVAS Gençlik ve Kültüre Hizmet Derneği tarafından, Yeni Asya hanım okuyucularının katkıları ile ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım amacıyla düzenlenen kermese Sivas halkı tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Sofu Yusuf Camii müezzini Rıdvan Çelik tarafından okunan duânın ardından bir konuşma yapan Dernek başkanı Mehmet Aydın, “Yeni kurulan derneğimizi Sivas halkına tanıtmak ve ihtiyaç sahibi gençlerimize faydalı olmak için bu kermesi düzenledik. Kermese katkıda bulunan bütün dernek üyelerimize, Kermes için yer tahsisinden dolayı Kaptanlar Grup’a, Yeni Asya okuyucularına, bilhassa hanım kardeşlerimize teşekkür ederim” dedi. Yeni Asya okuyucularından Duran Aydın tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü açılışı yapılan kermes bir hafta sürecek.

12.06.2009


 

Gaziantepli hanımlardan “mutlu aile” programı

GAZİANTEP Yeni Asya hanım okuyucuları tarafından düzenlenen “Mutlu Aile Modeli, Ailede Problemler ve Çözümleri” konulu program, geçtiğimiz haftasonu gerçekleşti.

Zehra Sağır’ın sunduğu program, Adnan Kayıran’ın Kur’ân tilâvetiyle başladı. Daha sonra Eğitimci-Yazar Yasemin Yaşar’ın hazırlayıp sunduğu seminer dinleyicilerle paylaşıldı.

Eğitimci-Yazar Yasemin Yaşar, yaptığı seminerde Batı menşeli sorunların aile üzerine düğümlendiği, artık Batının da aile huzuruna geri dönmek istediği; ailenin Müslümanın bir tahassüngâhı, bir nev'î cenneti ve küçük bir dünyası olduğu gibi konulara değindi. Yaşar’ın Risâle-i Nurlar üzerine bina ettiği seminerde Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin şu cümleleri de yer alıyordu: “Ben seksen sene ömrümde seksen bin zatlardan ders aldığım halde kasem ediyorum ki, en esaslı ve sarsılmaz ve her vakit bana dersini tazeler gibi merhum validemden aldığım telkinat ve manevî derslerdir ki, o dersler fıtratımda, adeta maddî vücudumda çekirdekler hükmünde yerleşmiş. Sair derslerimin o çekirdekler üzerine bina edildiğini aynen görüyorum. Demek, bir yaşımdaki fıtratıma ve ruhuma merhum validemin ders ve telkinâtını, şimdi bu seksen yaşımdaki gördüğüm büyük hakikatler içinde birer çekirdek-i esâsiye müşahede ediyorum.” “Hanenizdeki masum evlâtlarınızla masum sohbetleriniz yüzer sinemadan daha eğlencelidir.”

Program, girişte misafirlere dağıtılan numaralar arasından yapılan küçük hediye çekilişleriyle sona erdi. Birlik, beraberlik ve aile olma bilincinin paylaşıldığı program, büyük beğeni kazandı.         

FEYZA ŞAHİN

12.06.2009


 

Kur’ân kursu öğrencileri diplomalarını aldı

BALIKESİR Yıldırım Camii’nde Kur’ân Kursundan mezun olan öğrencilere mezuniyet belgeleri törenle verildi.

5 kadrolu kurs hocası ile eğitimin sürdüğü kurstaki törene, Belediye Başkanı, İl Müftüsü, müftü yardımcısı, Kur’ân kursları müdürü, Personel Müdürü, Müftü Yardımcısı, İlçe müftüleri, öğrenci velileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şiirlerin ve ilâhilerin okunduğu tören, büyük bir coşkuyla geçti. 36’sı Kur’ân’ı yüzünden okuyan, 20’si de hafızlığını tamamlayan olmak üzere 56 öğrenci belgelerini alırken, halen 40 öğrenci de eğitimine devam ediyor.

12.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.