13 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

BM’den salgına karşı dayanışma çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, DSÖ’nün domuz gribiyle ilgili olarak alarm düzeyini, salgın anlamına gelen 6. düzeye yükseltmesiyle ilgili olarak, virüsün yayılması karşısında küresel bir dayanışma gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

BM’den salgına karşı dayanışma çağrısı

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, H1N1 virüsünün yayılmasına karşı küresel dayanışma gösterilmesi gerektiğini söyledi. Genel Sekreter Ban, BM’de düzenlediği basın toplantısında, uluslar arası gündemin başlarında yer alan H1N1 virüsünün (domuz gribinin) yayılması karşısında Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) alarm düzeyini arttırması, küresel ekonomik kriz, Ortadoğu barış süreci, Sri Lanka ve Pakistan’daki durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Ban, DSÖ’nün domuz gribiyle ilgili olarak alarm düzeyini, salgın anlamına gelen 6. düzeye yükseltmesiyle ilgili olarak, virüsün yayılması karşısında küresel bir dayanışma gösterilmesi gerektiğini bildirdi. H1N1 virüsünün sınır tanımadığını, BM’nin ulusal hükümetler ve DSÖ ile birlikte çalışacağını, böylece de virüsün yayılmasına karşı etkili bir yanıtın verilmesinin sağlanacağını ifade eden Ban, bu kapsamda aşı ve antibiyotik gibi ilâçlara erişimin çok önemli olduğunu ve virüsle ilgili doğru bilgilerin herkesle paylaşılması gerektiğini kaydetti. Ban, virüse karşı verilecek yanıtların bilimsel temelli olmaları gerektiğini belirterek, yolculuk yasağı ya da ticaret kısıtlamaları gibi uygulamalardan da mümkün olabildiğince kaçınılması gerektiğini, gelecek hafta başında domuz gribiyle mücadele konusunda acil atılacak adımlar konusunda BM’de bir toplantı yapacağını dile getirdi. ‘’BMGK, Kuzey Kore’nin nükleer denemeleri konusunda harekete geçmeye hazır görünüyor’’ diye konuşan Ban, ‘’Konuyla ilgili bir BMGK kararı kabul edilince bu bağlayıcı karara Kuzey Kore dahil bütün BM üyelerinin tamamıyla uyması ve işbirliği yapması gerekiyor’’ dedi.

BM Genel Sekreteri, ABD Başkanı Barack Obama’nın Müslüman dünyaya seslenmesiyle ilgili olarak da, ‘’ABD Başkanı’nın Kahire’de yaptığı konuşma, Ortadoğu barış sürecine yeni bir ivme kazandırdı’’ dedi.

13.06.2009


 

Domuz gribine karşı ilk aşı üretildi

İSVİÇRELİ ilâç firması ‘’Novartis’’, domuz gribine yol açan Influenza A/H1N1 virüsüne karşı kullanılacak aşının ilk seri üretiminin gerçekleştirildiğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu aşının, aşıların genel üretim yöntemi olan ‘’yumurtada büyütmek’’ yerine ‘’hücrelerde yapıldığı’’, ayrıca ilk üretimin haftalar sonra mümkün olacağının öngörülmesine rağmen daha erken gerçekleştirilmiş olduğu kaydedildi. Aşının ilk serisinin ön klinik deneyler ve değerlendirmeler için kullanılacağı ifade edilen açıklamada, aşı üretiminin Marburg’daki (Almanya) tesislerinde yapılacağı belirtilerek, söz konusu tesisin bir hafta içinde milyonlarca doz aşı üretebilecek kapasiteye sahip olduğu belirtildi. Üretim için ayrıca Holly Springs’de (Kuzey Carolina-ABD) ikinci bir tesisin bulunduğu ifade edilen açıklamada, şimdiye kadar 30’dan fazla hükümetten aşı talebi geldiği de kaydedildi. (aa)

Britanya’da vak'a sayısı 800’ü geçti

BRİTANYA'DA domuz gribi vak'a sayısının 848’e çıktığı açıklandı. Birleşik Krallıkta 51 yeni vak'anın varlığı tesbit edilirken, çeşitli laboratuvarlarda kuşkulu bulunan 866 vak'ayla ilgili testlerin de sürdürüldüğü bildirildi. Kamu Sağlığını Koruma Ajansı yetkilileri, İngiltere’deki vak'aların 337’sinin İskoçya, 502’sinin İngiltere, 2’sinin Galler ve 7’sinin de Kuzey İrlanda’da ortaya çıktığını kaydetti. Londra / aa

Fas’ta ilk vak'a

FAS'TA Kanada’dan gelen genç bir kızda domuz gribi virüsü belirlendi. Fas Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 18 yaşındaki Feslı kızın Montreal’de okuduğu, Çarşamba günü Casablanca’ya geldiği ve daha sonra Fas Kraliyet Hava Yolları ile Fes şehrine geçtiği belirtildi. Adı açıklanmayan kızın sağlık durumunun istikrarlı seyrettiği belirtiliyor. Rabat / aa

13.06.2009


 

Beyaz Saray’dan Kuzey Kore’ye ihtar

BEYAZ Saray, ABD’nin Kuzey Kore yönetiminin “sorumsuz biçimde” hareket etmesini beklediğini bildirdi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer, Amerikan istihbarat kaynaklarına dayandırılan haberlerde Kuzey Kore’nin BM Güvenlik Konseyinin yaptırım tehdidine cevap olarak bir kez daha nükleer denemede bulunmaya hazırlandığı iddialarının yer aldığı bir dönemdeki yazılı açıklamasında, “İstihbarat servisi bilgilerine yorum yapmasak da, Kuzey Kore’nin tehlikeli ve sorumsuz biçimde hareket etmesini beklediğimizi söyleyebilirim” ifadesini kullandı. Hammer, açıklamasında, bütün dünyanın BM’den Kuzey Kore’ye yönelik yeni bir karar alması konusunda birleştiği bir noktada Kuzey Kore’nin bu davranışının, sadece kendi kendisini biraz daha tecrit etmeye y

aradığını vurguladı. Amerikan Fox News televizyonundaki haberde, istihbarat servislerinin, Başkan Barack Obama’yı Kuzey Kore’nin yaptırım tehditle-rine bir kez daha nükleer denemede bulunmakla karşılık vermeye hazırlandığı yönünde uyardığı ileri sürülmüştü.

Amerikalı komutan: ABD, K. Kore’ye çıkarmaya hazır değil

AMERİKALI General James Conway, ihtiyaç olması halinde ABD’nin Kuzey Kore’ye birlik çıkarmaya hazır olmadığını itiraf etti. Amerikan Donanmasının kuvvet komutanı General Conway, Kuzey Kore ile ilgili mevcut gerilimi değerlendirdiği açıklamasında, ordunun amfibi

kapasitelerinin azaltılmasına karşı uyarıda bulundu. General Conway, “donanmanın ileride öyle veya böyle bir çıkarma operasyona yapması gerekebileceğini, ancak şu anda donanmada görev yapanlardan sadece yüzde 10-15’inin bu tür bir çatışma için eğitim aldığını” kaydetti.

Ulusal Basın Kulübünde konuşan General Conway, “Bizden eğitimini yapmadığımız bir şey isteyebilmesi mümkün ve ben bundan ciddî biçimde endişe duyuyorum. Donanma askerleri, şu anda sadece 2 tugay konuşlandırma kapasitesine sahip. Bu da bir plajda sadece 2 alay demek. Bir amfibi operasyonun riski çok büyük olabilir” ifadesini kullandı.

13.06.2009


 

Japonya İçişleri Bakanı istifa etti

JAPONYA İçişleri ve Telekomünikasyon Bakanı Kunio Hatoyama, Japonya Posta İşletmeleri İdaresi’nin başkanlığına yapılan tayin konusunda çıkan anlaşmazlıktan dolayı istifa etti.

Hatoyama, Yoshifumi Nishikawa’nın yeniden idarenin başkanı olarak tayin edilmesine karşı çıkarak istifasını açıkladı. Müstafi Bakan, Nishikawa’nın devlete ait posta idaresinin bazı tesislerini satma teşebbüsünde şeffaflıktan uzak olunmasını protesto ediyordu. Satış, itirazlardan dolayı iptal edilmişti. Hatoyama, Başbakan Taro Aso’nun en büyük destekçilerindendi. Bu, Aso kabinesinde üçüncü istifa oldu.

13.06.2009


 

Düşen uçaktan kurtuldu, kazada öldü

ATLAS Okyanusuna düşen Air France uçağını geç kalarak kaçıran İtalyan kadın kazadan yaklaşık bir hafta sonra Avusturya’da geçirdiği trafik kazasında öldü.

İngiliz Times gazetesinin İtalyan ANSA ajansına dayandırdığı haberde, İtalya’nın Bolzano-Bozen bölgesinde yaşayan emekli Johanna Ganthaler’in, Brezilya’da eşiyle birlikte tatil yaptığı ve 31 Mayısta Rio de Janeiro havaalanına geç kalarak düşen Air France uçağını kaçırdığı belirtildi. Çiftin, kazadan bir gün sonra Rio’dan kalkan bir uçak bulmayı başardığı, ancak daha sonra Avusturya’nın Kufstein bölgesinde trafik kazası geçirdiği kaydedildi. Yoldan çıkan araçlarının karşı yönden gelen bir kamyonun altına girdiği kazada, Johanna Ganthaler’in öldüğü, kocasının ise ağır yaralandığı ifade edildi.

13.06.2009


 

İran’a, 30 yıl sonra ilk dâvet

ABD, yaklaşık 30 yıldır ilk kez, 4 Temmuzdaki millî gün kutlamaları için İranlı diplomatlara dâvetiye göndermeye başladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ian Kelly, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Büyükelçiliklerimiz dâvetiyeleri göndermeye başladı’’ dedi. Ancak şimdiye kadar kaç dâvetiye gönderildiğini belirtmedi. Kaç diplomatın dâvete olumlu cevap verdiğini de söylemeyen sözcü, bu girişimin Başkan Barack Obama’nın İran ile daha iyi ilişkiler kurma taahhüdünün bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi. Bakanlık, 2 Haziran’daki açıklamasında, İranlı diplomatların millî gün dolayısıyla dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenecek kokteyllere dâvet edilebileceğini duyurmuştu.

13.06.2009


 

Facebook, Müslüman karşıtı grubu sayfasından attı

İNTERNETTEKİ sosyalleşme sitesi Facebook, Müslüman karşıtı bir grubu sayfasından attı.

Facebook’tan yapılan açıklamada, ‘’I Hate Muslims in Oz’’ grubunu sayfadan attık çünkü söylemlerinde nefret kışkırtması vardı’’ denildi ve bu tür olumsuz grupların belirlendiği, ardından tedbir alındığı belirtildi. Dünyada 200 milyon kadar kullanıcısı bulunduğu sanılan Facebook, tarafsız bir paylaşım ve iletişim platformu olarak tanıtılıyor.

13.06.2009


 

Kaddafi, “sömürgecilerden” tazminat talep etti

LİBYA lideri ve Afrika Birliği’nin dönem başkanı Muammer el Kaddafi, sömürgecilerin Afrika’ya verdikleri zararın artık tazmin edilmesi gerektiğini söyledi.

Muammer el Kaddafi’nin, Roma La Sapienza Üniversitesi ve ardından Roma Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı ziyaretlere protestolar da damgasını vurdu. Kaddafi, üniversitede bir grup öğretim üyesi ve öğrenciye hitaben yaptığı konuşmada, “Afrika’da siyasal sorun yok, yalnızca açlık var. Afrika’nın kaynakları yağmalandı. Verilen zararın artık tazmin edilmesi gerekiyor” dedi. Kaddafi, şöyle devam etti: “Afrikalılar’ın sorunu açlıktır, ortada siyasal bir sorun yok. Zira Afrikalılar’ın ne partiden haberleri var ne de seçimlerden. G-8 zirvesinde de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da bunu açıkça söylemek niyetindeyim. Afrika’nın kaynakları yağmalandı ve şimdi bunun tazmin edilmesi için masaya oturulması gerekiyor. Göç sorunu ancak bu biçimde çözüme kavuşturulabilir.”

13.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.