16 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

Netanyahu barışı baltalıyor

SÖZCÜ Nebil Ebu Rudeyna, İsrail Başbakanı’nın önceki gece yaptığı konuşmayla ilgili, ‘’Netanyahu’nun sözleri, yapılan tüm çabaları ve girişimleri baltalıyor ve Filistin, Arap, Amerikan tutumlarına meydan okuyor’’ dedi. Netanyahu’nun, tüm Kudüs’ün İsrail’in başşehri olması isteğine ve Filistinli mültecilerin İsrail’e kabul edilmeyeceğine ilişkin sözlerine işaret eden Ebu Rudeyna, bu ifadelerle ‘’tam ve adil bir barış sağlanamayacağını’’ bildirdi. Ebu Rudeyna, ‘’Netanyahu’nun açıklamalarının yetersiz olduğunu ve bir çözüme götürmeyeceğini’’ kaydetti. Öte yandan Gazze Şeridi’nde kontrolü elinde tutan Hamas örgütünün sözcüsü Fevzi Barhum, Netanyahu’nun konuşmasının, ‘’ırkçı ve aşırılık yanlısı bir ideolojiyi yansıttığını’’ savundu. Barhum, ‘’Bu konuşma, Netanyahu’nun ırkçı ve aşırılık yanlısı ideolojisini yansıtmakta ve Filistin halkının tüm haklarını horgörmektedir’’ dedi.

Netanyahu’nun, özellikle Filistin yönetiminde merakla beklenen konuşması, Filistinliler’de düş kırıklığına sebep oldu. Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Binyamin Netanyahu’nun, bu konuşmasıyla İsrail ve Filistin tarafları arasındaki görüşmeleri tek taraflı olarak ‘’bitirdiğini’’ söyledi. Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimciler ise Netanyahu’nun konuşmasının kendilerini ‘’rahatlattığını’’ bildirdiler. Erekat, Netanyahu’nun konuşması sonrasında yaptığı açıklamada, ‘’Netanyahu, tek taraflı olarak görüşmeleri bitirdi ve barış görüşmeleri olanağını masadan kaldırdı’’ dedi. Netanyahu’nun, bir Filistin devletinden sözetmesine karşın, hemen ardından Kudüs konusunu tümüyle kaldırdığını, Filistinli mülteciler konusunu görüşmeler dışına ittiğini, askerden arındırılmış bir Filistin devletinden sözettiğini hatırlatan Erekat, Filistinliler’in (kendi) devletleriyle ilgili olarak Netanyahu’nun vizyonunu onaylama olasılığının hiç bulunmadığının altını çizdi ve ‘’(Netanyahu) bu çelimsiz devlet için kendisini destekleyecek tek bir Filistinli görmek için 1000 yıl beklemesi gerekir’’ diye konuştu.

İsrail Parlamentosu’nun Arap milletvekillerinden, Hadaş Başkanı Muhammed Barake ise ‘’Netanyahu, bir Filistin devletiyle ilgili olarak tıpkı bir bukalemun gibi konuştu. Sözünü ettiği koşul ve boyutlar Filistinliler için düşünülemez bile’’ dedi. Netanyahu’nun kendi partisi Likud’dan da konuşmanın çok yumuşak olduğu yönünde eleştiriler geldi. Likudlu milletvekillerinden Dani Danon, Likud üyelerinin kimilerinin Filistin devleti sözcüklerinin konuşma metninden çıkarılmasına çalıştıklarını anlatarak, ‘’ABD baskısıyla sarfedilen bu cümlenin yaşama geçmemesine çalışacağım. Konuşma fevkaledeydi ama Netanyahu ABD baskısına boyun eğmiş’’ diye konuştu.

Öte yandan, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerin üst kuruluşu Yeşa Konseyi Başkanı Pinhas Wallerstein, Netanyahu’nun konuşmasının kendisini ‘’rahatlattığını’’ söyledi. Wallerstein, Başbakan’ın yüksek düzeyde Siyonist bir tavır sergilemesinden büyük gurur duyduğunu kaydederek, ‘’Konuşmada, ne yerleşimlerin boşaltılmasından ne de inşaatların dondurulmasından sözetti. Bu, umut ediyorum ki yerleşimlerin sürmesine de olanak verecektir’’ dedi.

16.06.2009


 

Netanyahu neler söyledi?

BİNYAMİN Netanyahu, Ortadoğu barışıyla ilgili görüşlerini anlattığı ve önceki gece gerçekleşen dış politikaya ilişkin konuşmasında, kurulacak bir Filistin devletinin güvenlik güvenceleri altında silâhsızlandırılması gerektiğini savundu. ‘’Herhangi bir barış anlaşmasında Filistin kontrolü altındaki topraklar, İsrail için sağlam bir güvenlik güvencesi verilerek silâhsızlandırılmalı’’ diyen Netanyahu, ‘’bu konuda güvence almaları, Filistinliler’in İsrail’i Yahudi halkının devleti olarak kabul etmesi durumunda Yahudi devletinin yanında silâhtan arındırılmış bir Filistin devleti kurulması çözümünü sağlayacak gerçek bir barış anlaşmasına hazır olacaklarını’’ bildirdi. Kudüs’ün tamamının İsrail’in başşehri olması gerektiğini savunan Netanyahu, Filistinli mülteciler sorununun da ‘’İsrail dışında’’ çözülmesi gerektiğini ileri sürdü. İsrail’in yeni yerleşim birimi inşa etmeyeceğini ifade eden Netanyahu, ‘’bölgesel barışı geliştirmek için Arap liderlerle görüşmeye hazır olduğunu’’ ve Filistinli liderlere barış görüşmelerine hemen önkoşulsuz başlamaları çağrısında bulunduğunu kaydetti.

16.06.2009


 

Mübarek: Barış çabalarını baltalar

MISIR Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, “Filistinlilerden İsrail devletinin Yahudi karakterini kabul etmelerini istemek, barış çabalarını baltalar” dedi. MENA ajansının bildirdiğine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun açıklamasına atıfta bulunan Mübarek, “İsrail’in Yahudi devleti olarak tanınmasını istemek işleri arapsaçına çevirir ve barış ihtimalini ortadan kaldırır” diye konuştu. Mübarek, “Bu çağrıyı kimse desteklemez; ne Mısır ne de başka ülkeler...” dedi.

16.06.2009


 

Peres: Önemli bir adım

İSRAİL Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Netanyahu’nun Ortadoğu barışıyla ilgili konuşmasını ‘’doğru ve cesur bir konuşma’’ olarak niteledi. Peres, konuşmanın, İsrail ile Filistinliler arasındaki barışın yanısıra bölge barışına yönelik doğrudan görüşmeler için bir fırsat oluşturduğunu söyledi.

16.06.2009


 

Obama memnun

ABD Başkanı Barack Obama’nın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘’ayrı bir Filistin devletini kabul etmesinden’’ memnun olduğu, ‘’bunu önemli bir ileri adım’’ olarak nitelediği bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Binyamin Netanyahu’nun bu gece Ortadoğu politikasına ilişkin yaptığı konuşmayla ilgili ‘’Başkan, Netanyahu’nun konuşmasındaki önemli ileri adımı memnuniyetle karşıladı’’ dedi.

16.06.2009


 

Boşnak kadının tesettür zaferi

İNGİLTERE'DE garson olarak çalışan bir Boşnak kadınının, kendisini kolsuz ve parlak kırmızı bir elbiseyle servis yapmaya zorlayan iş yeri hakkında açtığı dâvâ hükme bağlandı ve iş yeri 3 bin sterlin (yaklaşık 7,6 bin TL) tazminat ödemeye mahkûm edildi. Mahkeme 33 yaşındaki Fete Lemes’in ‘’cinsel taciz’’ iddiasıyla açtığı dâvâda sözü geçen elbiseyi de inceledi. Elbisenin Lemes’in iddia ettiği gibi ‘’cinsel açıdan teşhire yönelik ve açık saçık’’ bulunmadığı belirtilmekle birlikte genç kadının bu giysiyi giymeye zorlanmasının doğru olmadığı kanaatine varıldı. Kararda, Boşnak kadının iffet ve teşhir konularında 21. yüzyıl İngilteresinde bazılarından farklı görüşlere sahip olabileceğine işaret edilirken, yine de Lemes’in diz üstü boyda, yakası açık elbiseyi, samimiyetle ‘’uygunsuz bulduğu’’ kanaatine varıldığı belirtildi. Lemes’in bu elbisenin içinde kendisini kötü hissedeceğine dair görüşlerini de samimi bulan mahkeme heyeti, bu sebeple kadının bu kıyafeti giymeye zorlanmasının doğru olmadığına karar verdi. Lemes’in bir dönem çalıştığı ve giysi tartışması yüzünden ayrılıp mahkemeye verdiği Londra’nın Mayfair semtindeki Rocket restoranın yöneticilerinin giysiyle ilgili ısrarının ‘’cinsel tacize’’ girdiği hükmüne varıldı. Londra/aa

16.06.2009


 

CIA’dan ‘neocon zihniyet’ itirafı

AMERİKAN Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) Başkanı Leon Panetta, Barack Obama yönetiminin terörizm konusuna yaklaşımını eleştiren eski başkan yardımcısı Dick Cheney için, ‘’Haklı olduğunu kanıtlamak için neredeyse ülkesine yeniden saldırılmasını istiyor’’ dedi.

Leon Panetta, New Yorker dergisinin 22 Haziran’da yayımlanacak sayısı için verdiği demeçte, Dick Cheney’nin ulusal güvenlik konusunda ‘’sudan bile kan kokusu aldığını’’ söyledi. Eski başkan George W. Bush döneminin başkan yardımcısı Cheney, verdiği kimi demeçlerde, Obama’nın, politikalarıyla, ABD’yi daha az güvenli duruma getirdiğini düşündüğünü söylemişti. Panetta, Cheney’nin ifadeleriyle ilgili ‘’Alt satırını okuduğunuzda kendini haklı çıkarmak için neredeyse ülkeye yeniden saldırılmasını istiyor gibi. Bunun tehlikeli bir siyaset olduğunu düşünüyorum’’ diye konuştu. Cheney, geçen ay yaptığı bir konuşmada da Obama’nın terörle mücadele politikasını eleştirerek, Obama’yı ‘’düşüncesiz’’ olmakla suçlamıştı. Cheney, kendi hükümetleri döneminde yapılan ve Obama hükümetinin ‘’işkence’’ olarak kabul ettiği sorgulama tekniklerini savunarak, Obama’nın bu teknikleri yasaklama kararının ‘’doğruculuk örtüsü altına gizlenmiş ve son derece akılsızca’’ olduğunu ve ABD’yi daha güvensiz duruma getirdiğini savunmuş, Obama’nın Guantanomo Üssü’ndeki tutukevini kapatma kararını da tepki göstermişti. Washington/aa

16.06.2009


 

Hristofyas: Çözüm acı olacak

KIBRIS Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün ‘’acı verici olacağını’’ söyledi. Rum basınında yer alan haberlere göre Dimitris Hristofyas, Lefkoşa’nın Rum kesiminde katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun ‘’temiz bir çözümünün olmadığını ve çözümün acı verici bir anlaşma olacağını’’ kaydetti. Hristofyas, ‘’çözümün, kalıcı, işlevsel ve Kıbrıs’ı yeniden birleştirici niteliğe sahip olmasının önemli olduğunu’’ dile getirdi. Lefkoşa/aa

16.06.2009


 

İran seçimlerine itiraz

İRAN'DA 12 Haziranda yapılan cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarına resmen itirazda bulunuldu. Anayasayı Koruyucular Konseyi sözcüsü Abbas Ali Kedhudai, adaylardan Mir Hüseyin Musavi ile Muhsin Rızai’nin seçim sonuçlarına itiraz yönündeki dilekçelerin ellerine ulaştığını açıkladı. Kedhudai, gerekli inceleme ve araştırmadan sonra itirazlara ilişkin adaylara bilgi verileceğini ve sonucun kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. İçişleri Bakanlığının seçim sonuçlarına ilişkin kesin sonuçları Konsey’e henüz bildirmediğini belirten Kedhudai, resmi ve geçerli sonuçların 10 günde açıklanabileceğini kaydetti. Öte yandan İran İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanı seçimini kaybettiği açıklanan Mir Hüseyin Musavi’nin taraftarlarının, dün yapacağı belirtilen protesto yürüyüşünü yasakladı. Musevi taraftarları daha önce dağıttıkları bildirilerde, başşehir Tahran’ın merkezinde dün öğleden sonra bir protesto gösterisi yapılması çağrısında bulunmuştu.

İçişleri Bakanlığı bildirisinde, “kamu güvenliğini tehdit eden herkese kanunlara göre müdahale edileceği” de kaydedildi. Bu arada İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın dün Rusya’ya yapmayı planladığı ziyareti de ertelediği bildirildi. Ziyaretin ertelenme nedeni hakkında bilgi vermeyen kaynak, Ahmedinejad’ın Rusya’ya yarın geleceğini söyledi. Ahmedinejad’ın, Şangay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) Yekaterinburg şehrinde yapılacak zirvesine katılması bekleniyordu. Zirve, iki gün sürecek. Tahran/aa

16.06.2009


 

El Fetih kongresi 4 Ağustos’ta

FİLİSTİN Kurtuluş Örgütü (FKÖ) şemsiyesi altındaki en büyük örgüt olan El Fetih’in yıllardır yapılamayan kongresinin ağustos ayında toplanacağı bildirildi. El Fetih örgütünün yeni yönetiminin seçileceği kongresinin tarihi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında Ürdün’ün başşehri Amman’da yapılan ve 3 gün süren toplantının sonunda ilan edildi. El Fetih örgütünün Lübnan’daki temsilcisi Abbas Zeki, örgütün kongerisinin, (aynı zamanda Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat’ın doğum günü olan) 4 Ağustos’ta yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi. Kongrenin yapılacağı yer konusunda bilgi verilmedi. Yıllardır toplanamayan El Fetih’in kongresinin bu yıl temmuz ayında yapılacağı yönünde geçen ay açıklamalar olmuştu. El Fetih, en son kongresini 1989 yılında yapmıştı. Beyrut/aa

16.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis