16 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kart borcu taksitle ödenecek

31 MAYIS itibariyle temerrüde düşen 875 bin vatandaş kart borcunu taksitle ödeyebilecek. Hükümet, kriz döneminde zorlanan tüketiciye yönelik yeni önlemleri devreye soktu. Kredi kartlarına ilişkin üç yeni düzenleme yapılırken, döviz geliri olmayan şirketlerin döviz kredisi almasının da yolu açıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düzenlediği basın toplantısıyla alınan kararları açıkladı. Tüketicilerin dövize endeksli kredi sebebiyle kur riskine açık durumda olduğunu belirten Babacan şunları kaydetti: “Firmaların riskini artırmayacak yeni bir sisteme geçiyoruz. Döviz geliri olan yine kredi kullanmaya devam edecek. 18 ay olan vade sınırı kalkıyor. Döviz geliri olmayanlara da kredi kullanma imkanı sağlanıyor. Bu kapsamda şirketler, vadesi 1 yıldan, tutarı 50 milyon dolardan fazla olmak üzere döviz kredisi kullanabilecekler. Alt sınır olmasının sebebi, risk kontrolünün daha iyi yapılabilmesi.”

3.500 LİMİTE KADAR

KART AİDATI 35 LİRA

Vatandaşlara kredi kartı faizinin çok yüksek olması sebebiyle ihtiyaç kredisi sistemine yönelmesini tavsiye eden Babacan, şöyle devam etti: “Kredi kartlarıyla ilgili üç önemli ayak var. Düzenlemeyle yıllık kart kullanım bedeli 3.500 liraya kadar olan kartlarda 35 lira, 3500 ve daha fazla olan kartlar için limitin yüzde 1’ini geçmeyecek şekilde belirlenecek. Kart hamili iptal ettirmek istediği zaman borcunu 90 gün içinde ödemek kaydıyla iptal edebilecek.

KART BORÇLARINI

TAKSİTLE ÖDEME İMKÂNI

31 Mayıs 2009 tarihi itibariyle ödeme ihtarı çekilmiş, icra takibi başlamış ya da banka tarafından takibe uğramış kredi kartı borçları için yeni bir ödeme planı uygulanacak. Borçlular kanun çıktıktan sonra 60 gün içinde bu imkândan yararlanabilecekler. 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak. Ödemeye esas borcun 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir faiz hesaplanmayacak. Taksitle ödeme olursa borcun tutarı 6 aylık vade için 1,04, 12 ay için 1,28 katsayıyla çarpılacak. Oranlar belirlenirken tüketici kredi faiz oranlarına yakın oranlar alınarak ödeme sıkıntısına girilmesi engellenecek.”

YAKLAŞIK 900 BİN KİŞİYİ KAPSIYOR

Kredi kartında tahsili gecikmiş borç oranı 3.107 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Nisan sonu itibariyle tahsili gecikmiş kredi kartı sayısı 1.3 milyon, kişi sayısı 874 bin 657 seviyesinde. Babacan, takipteki borçların yaklaşık yarısının 1000 lira ve altındaki borçları kapsadığını söyledi. Borçlu vatandaşların yarısı aylık 37 lira taksitle borcunu ödeyebilecek.

16.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Başlıklar

  İşsizlik rekordan döndü

  Para Kurulu bugün toplanacak

  2. Türkiye Finans ve Yatırım Forumu bugün

  TÜRK-İŞ: Çaresiz işsizler ülkesi olduk

  Kart borcu taksitle ödenecek

  TARIM DIŞI İSTİHDAM 315 BİN AZALDI

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis