16 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

“ÖNEMLİ BİLGİLER İÇERDİĞİNDE KUŞKU YOK”

“Şu ana kadar elde edilen deliller değerlendirildiğinde, ele geçirildiği iddia edilen belgenin, Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir biriminde hazırlanmadığı kanaatine varıldı” denilen Genelkurmay Askerî Savcılığı açıklamasında, belgenin, millî güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından önem arz eden bilgiler içerdiğinde kuşku bulunmadığı belirtildi.

GERÇEK Mİ, SAHTE Mİ; İNCELENECEK

Önemli bilgiler içerdiği kabul edilen belgenin gerçek mi, sahte mi olduğunun kriminal inceleme ile ortaya çıkacağı ifade edilen açıklamada, belgeyle ilgili olarak alınan yayın yasağı kararının yasal ve haklı olduğu öne sürüldü ve belgenin Taraf'a ulaştılırıp yayınlanmasının suç olduğu savunularak, adlî yargı makamları gerekli işlemleri yapmaya davet edildi.

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Taraf gazetesinde yayımlanan haberle ilgili olarak açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’nca yapılan ‘’basın açıklaması’’ şöyle: ‘’Taraf Gazetesinin 12 Haziran 2009 tarihli sayısında, ‘AKP ve Gülen’i Bitirme Planı’ başlıklı haberde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca (CMK 250. madde ile yetkili bölümü) yürütülen soruşturma kapsamında bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen bir belgeye istinaden Genelkurmay Harekat Başkanlığı Bilgi Destek Dairesi 3. Bilgi Destek Şube Müdürlüğünde ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ adı altında bir çalışma yapıldığı, çalışmayı içeren belgenin altında 3. Bilgi Destek Şube Müdürü Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in paraf ve imzasının bulunduğu iddia edilmiş ve belgeye ait fotokopiler yer almıştır.

Taraf gazetesinde yayımlanan haber üzerine Genelkurmay Başkanlığınca derhal soruşturma emri verilmiş ve aynı gün saat 09.00’da Askeri Savcılığımızca olayla ilgili soruşturmaya başlanılmıştır. Soruşturma olayın bütün yönleriyle aydınlatılması kapsamında belgenin gerçek olup olmadığı, gerçekse kim veya kimlerin emriyle ne zaman nerede ve kim tarafından hazırlandığı, belgenin şüpheliye kim veya kimler tarafından verildiği hususlarını da içerecek şekilde süratle icra edilmektedir.

Anılan gazetede yayımlanan haberde bir şüphelinin ofisinde yapılan aramada ele geçirildiği iddia edilen belgenin, milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından önem arz eden bilgiler içerdiğinde kuşku bulunmamaktadır. Bu nedenle Askeri Savcılığımızca olayla ilgili olarak başlatılan soruşturmanın gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amacıyla talebimiz üzerine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesince aynı gün belgenin içeriğiyle ilgili ‘yayım yasağı’ konulmasına karar verilmiş ve karar tüm basın ve yayın organlarına ulaştırılmıştır. Haberin yayımlandığı gün ve onu takip eden 13, 14 ve 15 Haziran 2009 tarihli basın ve yayın organlarında, haberde belirtilen belgenin gerçek olduğu varsayımıyla haberler yapıldığı, yorum ve değerlendirmelerde bulunulduğu görülmüştür.

Bu gelişme Genelkurmay Askeri Mahkemesince alınan yayın yasağı kararının yasal ve haklı gerekçesini göstermektedir. 5271 sayılı CMK’nın 157. maddesi gereğince ‘Soruşturma evresindeki usuli işlemler gizli’ olmakla birlikte, haberde yer alan iddiaların hassasiyeti, bazı basın ve yayın organlarında ele alınış ve kamuoyuna sunuluş şekli, yapılan yorum ve değerlendirmeler karşısında Askeri Savcılığımızca soruşturmanın gizliliğine halel gelmeyecek şekilde aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu görülmüştür: “Askeri Savcılığımızca olayla ilgili olarak yapılan soruşturmada şu ana kadar elde edilen deliller değerlendirildiğinde, ele geçirildiği iddia edilen belgenin Genelkurmay Başkanlığı’nın herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varılmıştır.

Bununla birlikte, üzerinde gerekli ve zorunlu kriminal incelemelerin yapılması amacıyla habere konu belge 12 Haziran 2009 tarihinde, ele geçirildiği şekliyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan ve ulaştırıldığı şekliyle Taraf gazetesinden istenmiş, ancak belge henüz Askeri Savcılığımıza ulaşmamıştır. En kısa sürede Askeri Savcılığımıza gönderilmesi beklenen belge üzerinde yapılacak kriminal inceleme sonucunda, belgenin sahte veya gerçek olduğuna ilişkin kesin bir kanaate varılmasının mümkün olacağı değerlendirilmektedir. Diğer yandan, Taraf gazetesindeki haberde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca (CMK 250. Madde ile Yetkili Bölümü) yürütülmekte olan soruşturmada, bir şüphelinin ofisinde ele geçirildiği belirtilen ve yalnızca soruşturma makamlarında bulunması gereken belgenin, anılan gazeteye ne şekilde ulaştırıldığının ve yayımlanmasının Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerindeki suçları oluşturduğu dikkate alındığında, adli yargı makamlarınca sorumlular hakkında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı düşünülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.’’

16.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  “ÖNEMLİ BİLGİLER İÇERDİĞİNDE KUŞKU YOK”

  TSK: HUKUKA UYMAYANI BARINDIRMAYIZ

  TARAF’TAN YAYIN YASAĞINA İTİRAZ

  AKP’DEN G.KURMAY’A JET CEVAP

  Dünyada OYAK’ın eşi benzeri yok

  Okullar kapandı trafiğe dikkat

  Belediye açıkları 4’e katlandı

  SICAKLAR ARTTI, YAYLA ZAMANI GELDİ

  624 yıldır hutbe kılıçla okunuyor

  Kene sağlıkçıyı da tehdit ediyor

  Yolları için kampanya başlattılar

  Sigara denetimini engelleyene hapis

  MAZLUMDER’den suç duyurusu

  Kayseri Barosu: Failler cezalandırılmalı

  Bursa Barosu: Demokratik devletlerde çok tehlikeli

  Hüsamettin Cindoruk ve Salih Uzun’dan ortak açıklama

  CHP: Başbakan gereğini yapmalı

  Adalet Bakanlığı, 3 bin sözleşmeli memur alacak

  Dokunulmazlık dosyaları TBMM başkanlığında

  Şanlıurfa’da terör operasyonu: 3 gözaltı

  Simav beşik gibi

  MHP’de olağanüstü kongre yok

  Milli Eğitim Bakanı Çubukçu sözünü tuttu

  Belediyelerin iki yakası bir araya gelmiyor

  Büyükanıt: Görüşme devlet işi

  Ardahan Belediyesi'nde 30 gözaltı

  Yanlış ilâç hasta ediyor

  Astronomların gözü Samanyolu ötesinde

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis