17 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Selimiye, kültür mirası listesine aday

EDİRNE’DE bulunan Selimiye Camii ve çevresi Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmeye hazır. Osmanlı döneminin en önemli mimarî yapılarından biri olan ve Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye dünya markası olma yolunda. Edirne Belediyesi tarafından iki yıldan bu yana sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO’nun istediği bütün şartların gereği en ince ayrıntısına kadar yerine getiriliyor. Bu kapsamda Selimiye Camii ve çevresinde bulunan diğer tarihi eserler, ağaç ve bitki türleri envanteri çıkarıldı. Bölgenin yeraltı ve yer üstü özelliklerini belirten ayrıntılı rapor hazırlandı. Son olarak Edirne Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü alanda bulunan ağaç türlerini belirleyerek numaralandırmasını yaptı. Bütün ayrıntıların dikkate alındığı çalışmalar tamamlanarak bir dosya haline getirilip Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile UNESCO’ya gönderecek. Dosya’nın Eylül ayında UNESCO tarafından değerlendirmeye alınması bekleniyor. Edirne / cihan

17.06.2009


 

Bekir Berk Sergisi açıldı

BEDİÜZZAMAN Said Nursî ve talebelerinin efsanevi Avukatı Bekir Berk’in ha-yatını anlatan fotoğraf sergisi 13 Haziran Cumartesi günü saat 14:00’te Cağaloğlu Rüstempaşa Medresesinde açıldı. Açılışta konuşan İİKV mütevelli heyeti başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, Bekir Berk’in hizmetlerini anlattı. Kaya’dan sonra İhsan Atasoy, Mehmet Fırıncı ve Mustafa Sungur da konuşmalarını yaptılar. Daha sonra katılımcılar Bekir Berk resim sergisini gezdiler. (www.barlaplatformu.org)

17.06.2009


 

Cemil Meriç anılıyor

SULTANGAZİ Belediyesi, düşünce dünyamızın önemli isimlerinden Cemil Meriç, vefatının 22. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenliyor. Bu Ülke, Mağaradakiler, Umrandan Uygarlığa, Işık Doğudan Gelir, Kültürden İrfana gibi bütün kitapları birer kilometre taşı sayılan Meriç Sultangazi Kaşgarlı Mahmut Lisesi Konferans Salonunda belgesel ile anılıyor. Program bugün saat 19.00’da başlıyor. Kültür Sanat Servisi

17.06.2009


 

Diyarbakır’daki faaliyetin ardından

Memurlukla idame-i hayat edenlerin genellikle belirli kalıplara oturmuş günleri vardır. Böyle günlerimizden birini yaşarken Diyarbakır’da yapılacak Diyarbakır Mezunları Karpuz Kesme Günleri faaliyetinden haberdar olduk.

Uzun zamandır bu tür faaliyetlere ilgi duymuyor ve iştirak etmiyordum. Bu programı duyunca katılmam gerektiği düşüncesiyle zihni bir hazırlığa girdim.

7 Haziran 2009 Pazar sabahı görevli olduğum sınavdan izin alarak arkadaş grubuyla Batman’dan Diyarbakır’a revan olduk. Bu minval üzere programın icra edildiği Diyarbakır’daki düğün salonuna ulaştık. Samimî bir hoşamedi havasıyla karşılaştık, farklı yerlerden gelen dostlarla kucaklaştık.

Diyarbakır’ın hoş bir âdeti vardır. Böyle bir faaliyete iştirak eder etmez elinize programla birlikte programı değerlendirme anketini verirler. Anket sorularının mutlaka cevaplandırılarak görevlilere iade edilmesini talep ve takip ederler. Bizler bir yandan Türkiye’nin farklı yerlerinden gelenlerle konuşur ve kucaklaşırken bir yandan da programın başlamasını beklemeye başladık. Program başlayıncaya dek, umumî mevlidlerde gördüğümüz hal hatır sormalar kucaklaşmalar, içinde bulunduğumuz mekânı adeta cennet bahçelerine dönüştürüyordu.

Bekleme faslında salonu kuşatan müziğin Çağrı Filmi müziği ile harmanlanmış olması kulaklarımıza ve ruhlarımıza ayrı bir haz veriyordu. Bir ara Askeri Yıldız Ağabeyin elindeki baston ve yanındaki gençlerin yardımıyla ön tarafa oturduğunu görünce hüzünlenmekten kendimi alamadım. Hizmete, nura adanmış bir hayatın her fani gibi kemalden sonra zevale doğru meylettiğini görmek bir yandan bizi hüzünlendirirken bir yandan da ruhlarımızda böylesi bir hayata sahip olma duâsı makes buluyordu. Sadece Askeri Yıldız mı? Batman’dan teşrif eden bastonlu Mehmet Uçar’ı görünce aynı duyguları yaşadık. Rabbimiz hizmetin sembolü olan bu ve benzeri çınarlara bereketli ve hayırlı ömürler ihsan etsin. Âmin.

Nihayet 40 dakika gecikmeyle program başlamıştı. Profesyonelce bir çıkış yapan iki sonucu, ses düzeninin azizliğine uğradı. Sunucuların takdimi ile program Nedim Sarıoğlu’nun Kur’ân ziyafetiyle başladı. Ardından kısa “Hoşamedi” konuşmasıyla Mehmet Aybak salondakileri selâmladı.

Kısa hoşamediden sonra “Bir Demet Nur” vardı sırada. Bastonu ve yanındaki gençlerin yardımıyla sahneye çıkan Askeri Yıldız’ın bastonunu bir yana bırakarak çevik bir hal ile sahneyi turlaması, gençlikle elindeki kâğıda bakmadan Münâzarât’tan asırlar ötesindeki nesillere Diyarbakır şivesiyle hitabını büyük bir haz ve heyecan içinde dinledik,.

“Sahabelerin İzinde” konulu sinevizyon Diyarbakır’daki nuranî insanların Kur’ân ve iman hakikatlerine nasıl hizmet ettiklerinin anlatılması dikkate değer bir çalışmaydı.

Sinevizyonun ardından “Skeç” vardı. Bu skeç için “Zübeyir Gündüzalp” isminin anons edilmesi, alkış tufanı ile karşılık buldu. Skeçte “Zübeyir’in Müdafaası” sahneleniyordu. Zaman zaman sahneler yoğun alkışlarla ağır çekime dönüşüyordu. Aslında bu alkışlar Kur’ân’ın dellâlı olan büyük Üstada sadakatine, Kur’ân hizmeti için ömrünü hiçe saymasınaydı.

Sırada dünya Kur’ân-ı Kerim okuma yarışması ikincisi Afganistanlı Abdülcelil Hoca vardı. Kur’ân’ın eşsiz güzelliği ile sesini güzelleştiren Abdülcelil Hoca’nın tilâveti gönüllerimizi en derinden titretiyordu. Faslın sonunda Abdülcelil Hoca’ya “Yılın En Güzel Kur’ân Okuyan” ödülünü alkışlar eşliğinde takdim edildi.

Programı yapanlar buraya “Sevgililer Sevgilisine” adlı küçük kız çocuklarımızın çalışmasını yerleştirmişlerdi. 6–7 kız çocuğumuz o masum ve candan hitaplarıyla Yüce Resulün hayat kesitlerini birer birer bizlere hatırlatıyorlardı.

Öğrencilerin hazırlayıp sunduğu “Klip 2009” salonda kahkahalara, alkışlara sebep oldu.

“Anadolu Türküleri”, “Melle İdris Mele Nuri’ye Karşı” piyesi, Türkiye Birincisi ekipten “Halk Oyunları” gösterisi ardı ardına sunuldu.

Çalışmalarıyla bizlere iyi örnekler bahşeden, yazılı kaynaklarla hizmetleri sistemleştiren Diyarbakırlı kardeşlerimize, dostlarımıza teşekkürler, teşekkürler, teşekkürler…

BURHAN ZENGİN

17.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis