18 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

ABD’den İran açılımı

ABD Savunma Bakan Yardımcısı William Lynn, Avrupa’ya kurulması planlanan füze kalkanı konusunda henüz karar vermediklerini açıkladı. ABD eski başkanı George W. Bush döneminde uygulamaya konulan proje sebebi ile Washington - Moskova hattında ilişkiler gerilmişti. Lynn, senato silâhlı kuvvetler komitesine yaptığı değerlendirmede, İran tehdidinin ortadan kalkması durumunda, Avrupa’ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanından vazgeçebileceklerini belirtti. Yetkili, Avrupa’ya kurulacak füze kalkanı yerine Rusya ile işbirliği yapılabileceğinin altını çizdi.

The Moscow Times’ta yer alan habere göre Lynn, Polonya’ya yerleştirilmesi öngörülen 10 adet füze ve Çek Cumhuriyeti’ne kurulacak radar sisteminin seçeneklerden biri olduğuna işaret etti. ABD’nin Rusya ile füze savunma alanında işbirliğini geliştirmeyi hedeflediğini kaydeden Lynn, şu tesbitlerde bulundu: “İran tehdidine karşı füze savunma alanında Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi için yeni alanlar belirleniyor. İran sınırında bulunan Rus radarları erken uyarı sistemi için kullanılabilir.”

ABD Savunma Bakan Yardımcısı Lynn, Rusya’nın güneyinde ve Azerbaycan’da bulunan radar sistemlerinin kullanılması alternatifinin ABD Başkanı Barack Obama’nın 6-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek Moskova ziyaretinde de ele alınacağını belirtti. Lynn, 1990 yılından bu yana Rusya ile füze savunma alanında işbirliğinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğüne değinerek, haydut ülkeler olarak tanımlanan İran ve Kuzey Kore’ye karşı en etkili savunma yöntemini kullanacaklarını kaydetti. Lynn, İran tehdidinin ortadan kalkması durumunda füze kalkanına gerek kalmayacağını ifade etti. Washington / cihan

18.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD’den İran açılımı

  Musavî’den itidal çağrısı

  İran’da, cin şişeden çıktı

  İranla iletişimi Twitter sağlıyor

  AB zirvesi bugün başlıyor

  Japonlar, haremlik-selâmlık istiyor

  Domuz gribi şekil değiştirdi

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.