18 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

TARİHî MEKÂNLAR ÇOCUKLARA EMANET

BİR zamanlar turistleri rahatsız ettiği gerekçesiyle tarihî yerlerden uzaklaştırılan çocuklar, artık turizme hizmet ediyor.

Diyarbakır surlarında, Eğil’deki peygamber mezarlarında, Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’de, Van Kalesinde, Batman Hasankeyf’te, Mardin sokaklarında gönüllü turizm rehberi çocuklar turistlere yol gösteriyor.

Güneydoğu’daki vali ve kaymakamlar, 3 ay süren yabancı dil eğitimini tamamlayan yüzlerce öğrenciyi rehber olarak görevlendirdi.

Bölgelerini geri kalmışlıktan kurtarmak isteyen vali ve kaymakamlar, çok sayıda turizm projesi hazırladı. Eğil ilçesindeki Hz. Elyesa, Hz. Zülkifl, Hz. Yunus ve Hz. Süleyman’ın kâtibi Nebi Harun’un Türbesi için Eğil Kaymakamlığının uyguladığı proje bunlardan biri. İlçede 17 lise öğrencisi 3 aylık İngilizce eğitiminin ardından gönüllü rehberlik hizmetine başladı.

Gönüllü rehberleri Türkiye’nin her yerinde görmek mümkün. Nezaketi elden bırakmayan gönüllü rehberler okullar açık olduğu zaman 3 gün, yaz tatilinde ise 5 gün çalışıyor.

Güneydoğu’da desteklenen turizmin gelişmesi için hemen bütün tarihî yerlerde beyaz şapka ve penyeli öğrenciler görev yapıyor.

Batman’ın tarihî ilçesi Hasankeyf’te gelen yerli ve yabancı turistlere Antik Kent’i çocuklar anlatıyor. Avrupa’dan gelen turistler büyük ilgi gösterdiği tarihî mekândaki gönüllü rehber çocuklar İngilizce, Türkçe ve Kürtçe biliyor. Van ve Hoşap Kalesi’nde resmî kurumların görevlendirdiği 10 rehber çocuk görev yapıyor.

Van Emniyet Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Gönüllü Rehberlik’ projesi kapsamında, Van Kalesi’ni yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtan 10 ilköğretim öğrencisi bulunuyor. Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Japonca bilen çocuklar, turistlerden herhangi bir ücret talep etmiyor. Şanlıurfa Balıklıgöl’de de 40 çocuk İngilizce öğrenip turist rehberi oldu. Özel giysileriyle turistlere Balıklıgöl’ü anlatan çocuklar, turistleri rahatsız etmemeye özen gösteriyor. Diyarbakır’da ise Ulu Cami ve 27 Şehit Sahabe Türbesi’nde çok sayıda rehber çocuklar görev yapıyor. Hemen yanında bulunan tarihî İçkale ve içindeki kiliseyi ziyaret eden turistlere ise İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü görevlileri yardımcı oluyor.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Güneydoğu’nun kalkınması, işsizliğin en aza indirilmesi için genç potansiyelin bir fırsat olduğunu söylüyor.

Bölgenin dışarıdan oluşturulan kötü imajı dolayısıyla turizmde hak ettiği payı yıllardır alamadığını anlatan Mutlu, bu konuda ciddî bir çalışma içerisinde olduklarını belirtiyor.

Diyarbakır’da Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan tarihî ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirten Mutlu, Sosyal Destek Projeleri kapsamında uyguladıkları projelerle turizm açısından önemli mesafe aldıklarını kaydediyor. Diyarbakır / cihan

18.06.2009


 

Aşık Mahsunî Şerif Kahramanmaraş’ta anılacak

AŞIK Mahzunî Şerif, memleketi Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesine bağlı Berçenek Köyünde düzenlenecek faaliyetlerle anılacak.

Berçenek Köyü Muhtarı Mevlüt Kul, her yıl geleneksel olarak yapılan Aşık Mahzuni Şerif’i anma faaliyetlerinin bu yıl 25-26 Temmuzda yapılacağını söyledi.

Bu yıl 5. kez düzenlecek faaliyetlere çok sayıda san'atçının katılacağını belirten Kul, ‘’Etkinlik kapsamında Aşık Mahzunî Şerif’in kültürümüze yapmış olduğu katkıların anlatılması, kişiliğinin ve eserlerinin tanıtılması ayrıca sanatçının yaşayan bir değer olarak gelecek kuşaklar tarafından da bilinmesi hedeflenmektedir’’ dedi.

Kul, faaliyetler kapsamında konserler düzenleneceğini, paneller yapılacağını, ulusal ve uluslar arası düzeyde dâvetler verileceğini kaydetti.

5. Aşık Mahzunî Şerif’i anma faaliyetine, Arif Sağ, Güler Duman, Emrah Mahzunî, Ali Mahzunî, Erdal Erzincan, Hüseyin Turan, Mustafa Özarslan, Engin Nurşanî, İsmail İpek, Grup Afşin, Ercan Papur, Fatma Şahin, Aliyar Aslan gibi san'atçıların katılacağı bildirildi.

18.06.2009


 

Yozgat’ın tarihi onarımda

VAKIFLAR Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, tarihî Çapanoğlu Büyük Camii’nin restorasyonunu Ramazan ayına kadar yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi. Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt, Yozgat’ta restorasyonu planlanan vakıflara ait tarihî yapıları, Vali Amir Çiçek ve Belediye Başkanı Yusuf Başer ile gezdi. Beyazıt, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, Yozgat’taki vakıf eserlerinin bakım ve onarıma ihtiyacı olduğunu, bu eserlerin röleve ve restorasyon projelerinin hazırlanıp, kuruldan geçtiğini, eserlerin restore çalışmalarına önümüzdeki yıldan itibaren başlanacağını belirtti. Yozgat’ın simgesi olan tarihî Çapanoğlu Büyük Camii’nde başlatılan restore çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Beyazıt, ‘’Tarihî Çapanoğlu Büyük Camii’nin restoresini Ramazan ayına kadar yetiştirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız incelemede, yüklenici firmanın belirlenen tarihe kadar işini bitireceğini tahmin ediyoruz’’ dedi. Vakıflar Genel Müdürü Beyazıt, Yozgat Belediyesi tarafından tarihî cami çevresine yönelik hazırlanan çevre düzenleme projesine, üst kuruldan geçmesi halinde gerekli desteği vereceklerini dile getirdi. Beyazıt, projeyle tarihî caminin çevresinin daha güzel bir görüntüye kavuşacağını, Yozgat’ın simgesi olan tarihî caminin heybetinin daha net ortaya çıkacağını ifade etti.

18.06.2009


 

Sakıp Sabancı Müzesi’nde “Emirgânlılar” günü

SAKIP Sabancı Müzesi (SSM), 24 Haziranda Emirganlı komşularını ağırlayacak. Sakıp Sabancı Müzesinin, her sergi döneminde gerçekleştirdiği ve gelenekselleşen ‘’Komşu Günü’’ etkinliği, 24 Haziran Çarşamba günü 10.00-22.00 saatleri arasında gerçekleşecek. ‘’Müzeye giriş ve çaylar bizden, gezmesi sizden!’’ sloganıyla duyurulan, müzenin komşularıyla bağını güçlendirmeyi amaçlayan Komşu Günü’nde, 30 Hazirana kadar devam edecek ‘’Batı’ya Yolculuk - Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni (1860-1930)’’ ve 14 Temmuza kadar sürecek ‘’Lizbon Bir Başka Şehirden Hatıralar’’ başlıklı sergiler ve müze gezilebilecek. Emirganlılar, ikametgâhlarını gösteren bir belgeyle muhtarlıktan dâvetiye alarak, Komşu Günü’ne ücretsiz katılabilecek. SSM’nin farklı salonlarında devam eden 2 sergide, aynı zaman diliminde yaşamış, dönemin sanat merkezi Paris’ten doğan akımlardan haberdar olmakla beraber, kendi şehirlerinin görüntülerini, insanlarını ve ruhunu resimlerine yansıtmaktan vazgeçmemiş Türk ve Portekizli sanatçıların eserleri yer alıyor.

18.06.2009


 

Altın Koza 170 bin kişiye ulaştı

ADANA Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 16. Altın Koza Film Festivali kapsamında 212 film, 11 sinema salonunda 395 seansta gösterildi. Festival, ‘’Okullar Sinemada–Sinema Okullarda’’ projesi kapsamında ortalama 100 bin öğrenciye ulaşırken, yaklaşık 70 bin kişi salonlarda film izledi. 8–14 Haziran tarihlerinde yapılan 16. Altın Koza Film Festivali, yarışma ve gösterim bölümlerinin yanı sıra atölye ve söyleşiler gibi faaliyetlerle de sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Bu yıl 40. yaşını kutlayan festival kapsamında Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Uluslararası Kısa Film Yarışması ve Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması düzenlendi. Festivalde yarışan filmlerin dışında ‘’Dünya Sineması’’, ‘’Akdenizli Bir Usta: Ettore Scola’’, ‘’Bir Ülke İran: Hayat Gibi’’ gösterim bölümlerinde de çeşitli festivallerden ödül almış seçkin filmler izleyiciyle buluştu. Festival kapsamında 212 film, 11 sinema salonunda 395 seansta gösterildi. Festival ‘’Okullar Sinemada–Sinema Okullarda’’ projesi kapsamında ortalama 100 bin öğrenciye ulaşırken, ayrıca yaklaşık 70 bin kişi salonlarda film izledi. Adana Kültür Sanat Merkezi’nde bulunan salonlarda gösterilen kısa filmler, özellikle üniversite öğrencileri tarafından büyük ilgi gördü.

18.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.