19 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Ney severler Zeytinburnu’na

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir projeyle Merkezefendi Camii’nin yanında bulunan ve restore edilen Abdülbaki Paşa Kütüphanesi, ney sevdalılarının ‘ney meşki’ yapabilmeleri için hazırlandı.

Önceleri sübyan mektebi, daha sonra depo olarak kullanılan Abdülbaki Paşa binası, 1970’li yıllarda Abdülbaki Paşa Çocuk Kütüphanesi olarak faaliyet gösterdi. Daha sonraki yıllarda adeta kaderine terk edilen eser, 2007 Haziran ayında Zeytinburnu Belediyesi tarafından İstanbul Valiliği’nden alınan fon ile aslına uygun olarak restore edildi ve Zeytinburnu’nda kültür aktivitelerine yönelik olarak hizmet vermeye başladı. Eski adıyla Abdülbaki Paşa Kütüphanesi, yeni adıyla Neyhane, Türk musîkisiyle ilgilenen, özellikle de ney üfleyen, ney dinleyen, ney seven bütün İstanbullulara açık.

Zeytinburnu Belediyesi’nin “Neyhane” adını verdiği bu özel mekânda her Cumartesi Türkiye’nin önemli neyzen ve müzisyenlerinin ney meşki, ney sevdalılarını bu büyüleyici sese doyuracak. Faaliyete geçtiği günden bugüne Neyzen Hakan Alvan ve Kanunî Gökhan Çağlı, Neyzen Ender Doğan ve Udî Ersin Ersavaş, muhteşem ney dinletileri ile musîki severlerden büyük beğeni topladı. yarın saat 18:00’de Neyzen Hüseyin Özçelik ve Tamburî Hulusi Babalık, 27 Haziran Cumartesi günü saat 18:00’de Neyzen Ali Özkan Demir ve Kemanî Kemal Demir Neyhane’nin mistik havasını geleneksel sazlarımızın sesiyle birleştirip dinleyenlere müzik ziyafeti sunacak.

Her Pazar günü ise farklı bir ustanın anlatımıyla ney sohbetlerinin keyfinin yaşandığı Neyhane’de, Yazar Dursun Gürlek, Gazeteci-yazar Nezih Uzel ve Dr. Semih Ceylan’ın anlatımlarıyla tasavvuf sohbetleri günümüz insanına yol gösteriyor. Kültür tarihçilerimizden yazar Dursun Gürlek’in etkili anlatımıyla ‘Osmanlı Medeniyetinden Tablolar’ konulu söyleşisini Neyhane’de izleyenler keyifli dakikalar yaşadılar. 21 Haziran Pazar günü saat 18:00’de Gazeteci-yazar Nezih Uzel’in ‘Aşkın Sesi Ney’ söyleşisi ile 28 Haziran Pazar günü Dr. Semih Ceylan’ın ‘Tasavvufta Ney Sembolü’ konulu söyleşisi meraklılarıyla buluşacak.

Bir taraftan çayların yudumlanıp eşsiz sohbetlerin yapılacağı, bir taraftan gönül telini titreten musîkinin terennüm edileceği Neyhane, her hafta sonu ney sevdalılarıyla dolup taşacak bir adres olacak.

Adres: Zeytinburnu Kültür ve

Sanat Merkezi

Zeytinburnu Meydanı, Semiha Şakir Cad.

Zeytinburnu / İSTANBUL

Bilgi için: 0 (212) 415 58 58

19.06.2009


 

Göl manzaralı filmler moda oldu

ZENGİN tarihî dokusu ve tarihî mekânlarıyla hemen her köşesi film platosu olan Anadolu’da, göller de Türk sinemasının yeni mekânlarından olmaya başladı.

2000’li yıllarda atağa geçen yerli film yapımları ile furya haline gelen televizyon dizilerinde, en başta İstanbul’un gözde mekânları olmak üzere Kapadokya, Mardin ve Hasankeyf gibi yerler ile sahil kenarları sıkça kullanılırken, bunlara göl manzaralı sahneler de eklendi.

Bunlara son örnekler olarak Abdullah Oğuz’un ‘’Mutluluk’’ filminin ilk sahneleri Meke Gölü’nde çekildi. Mahsun Kırmızıgül’ün ‘’Beyaz Melek’’ filminde de Tuz Gölü filmin mekânlarından biri oldu.

Yönetmen Derviş Zaim’in geleneksel minyatür san'atını içeren ‘’Cenneti Beklerken’’den sonra çektiği son filmi ‘’Nokta’’ da mekân olarak bir gölü seçen filmlerden... Bir zamanlar işlediği bir suç yüzünden azap çeken ve çektiği azaptan kurtulmaya çalışan bir adamın hikâyesini anlatan film, Tuz Gölü’nde tek planda çekildi.

Geçen yıl vizyona giren ‘’120’’ filminin mekânı da Van ilinin yanı sıra Van Gölü oldu. Yönetmenliğini, senaryo ve yapımcılığını Özhan Eren’in yaptığı film, 1915 yılında geçiyor ve yaşları 12-17 arası değişen 120 ‘’kahraman’’ çocuğun savaşta cepheye cephane götürmesi anlatılıyor.

Bunun yanında yeni yapımlardan ‘’Anka Kuşu’’ da Bolu-Abant’ta çekiliyor, Muğla’da çekilen yönetmen Yüksel Aksu’nun ‘’Dondurmam Gaymak’’ filminde de bazı göl sahnelerine rastlanıyor. Ayrıca, Ömer Kavur’un Göynük’te çekilen ‘’Akrebin Yolculuğu’’ ile Yavuz Özkan’ın 1994 yapımı ‘’Yengeç Sepeti’’ filmi de göl kenarında geçen önemli filmler arasında yer alıyor.

19.06.2009


 

‘Dört mevsim Mersin’de dereceye girenler açıklandı

MERSİN’DE düzenlenen ‘’Dört Mevsim Mersin’’ adlı yarışmanın ‘’Mersin’de İlkbahar’’ etabında dereceye girenler açıklandı.

Vali Hüseyin Aksoy, makamında düzenlediği basın toplantısında, Mersin Fotoğraf Derneğinin katkılarıyla düzenlenen yarışmanın ‘’Mersin’de Kış’’ etabının ardından düzenlenen ‘’Mersin’de İlkbahar’’ etabına 8 ilden 36 sanatçının 193 eserle katıldığını söyledi.

Yarışmanın ‘’Mersin’de Yaz’’ ve ‘’Mersin’de Sonbahar’’ etaplarıyla devam edeceğini belirten Aksoy, ‘’Yarışmayla Mersin’in güzelliklerini Türkiye ve dünyayla paylaşmayı, fotoğraf sanatının gelişmesine katkı sunmayı ve ilimizi tanıtmayı amaçlıyoruz’’ dedi.

Yarışmaya katılan eserlerden birinin kurallara aykırı olduğu için elendiğini ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

‘’Yapılan değerlendirmede İstanbul’dan yarışmaya katılan sanatçılardan Arif Tanju Korkmaz birinci, Bekir Tuğcu ikinci, Tacettin Yüksel üçüncü oldu. Adana’dan İlhan Maraşlı, Aydın’dan Ali Altın ve Mersin’den Ragıp Sarı mansiyon ödülü aldı. Ayrıca 20 eser de sergilenmeye değer görüldü.’’

Organizasyonda emeği geçen başta Vali Yardımcısı Ahmet Soley olmak üzere jüride yer alan Bekir Ormancı, Oktay Çolak ve Tahir Özgür’e teşekkür eden Aksoy, bundan sonraki etapların beklenen ilgiyi göreceğine inandığını belirtti.

19.06.2009


 

Tarihî Meriç Köprüsü Kırkpınar’a hazırlanıyor

EDİRNE Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, 1847 yılında Sultan Abdülmecit tarafından Meriç Nehri’nin üzerine yaptırılan Tarihî Meriç Köprüsü’nü ışıklandırarak Kırkpınar’a hazır hale getireceklerini söyledi.

Sedefçi, Edirne’nin Osmanlı Devleti’nden kalma tarihî ve kültürel değerleriyle, bugün halen çekici bir şehir olma özelliğini sürdürdüğünü söyledi. Edirne Belediyesi olarak Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşlerini izlememek için kente gelen yerli ve yabancı turistleri en iyi şekilde ağırlayacaklarını anlatan Sedefçi, Tarihî Meriç Köprüsü’nü de ışıklandırarak şehirde güzel görüntüler oluşturacaklarını bildirdi. Edirne’de tarihî köprülerin aydınlatılması konusunda bazı sıkıntılar çektiklerini ifade eden Sedefçi, şunları söyledi: ‘’Edirne’de başından beri köprülerin aydınlatılması konusunda sıkıntı yaşadık. Aslında bu konuda en az kusuru olan kurum belediyedir. Köprünün onarımı yapılırken kablonun köprünün içinden geçirilmesi gerekiyordu. Elektrik kabloları içeriden geçmeyince köprüye elektrik verilemedi. Bizde bazı çalışmalar yaptık. 162 yıldır tarihe şahitlik eden Meriç Köprüsü’nü ışıklandırarak Kırkpınar’a hazır hale getireceğiz.’’

19.06.2009


 

Keloğlan, El Cezire’de

ŞEN kahkahaları, dilinden anladığı hayvan dostları ve saf görünümüne rağmen ettiği bilgece sözleriyle tanınan Türk masal kahramanı ‘’Keloğlan’’, Katar izleyicisiyle tanışacak. TRT tarafından hazırlanan 39 bölümlük ‘’Bir Varmış, Bir Yokmuş Keloğlan Masalları’’ isimli animasyonun da aralarında bulunduğu dizi ve programlar, Katar, Suriye, Kazakistan ve İsveç’e satıldı.

TRT Program Alım Satım Müdürlüğü, Fransa’nın Cannes şehrinde her yıl düzenlenen MIPTV Program Pazarında stant kurarak, dünyanın en büyük program pazarı olan MIPTV 2009 çerçevesinde görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler sonucunda TRT Çocuk kanalı için yapılan animasyon programlar başta olmak üzere, dizi ve belgesel türü programların satışına başlandı. Bu kapsamda TRT Çocuk Kanalı için üretilen ‘’Bir Varmış, Bir Yokmuş Keloğlan Masalları’’, ‘’Hit’’ ve ‘’Küçük Hezarfen’’ adlı animasyon programlar, El Cezire Çocuk Kanalında yayınlanmak üzere Katar’a pazarlandı. Türk masal kahramanı Keloğlan’ı yeniden yorumlayarak seyirci karşısına çıkaran animasyon, 13’er dakikalık 39 bölümden oluşuyor.

19.06.2009


 

Osmanlı’nın, “dünyaya bakış” haritası

DEVLET Resim Heykel Müzesi’nde, bugün ve yarın yapılacak ‘’Uluslararası Kâtip Çelebi Sempozyumu’’ kapsamında, ‘’Piri Reis’ten Kâtip Çelebi’ye Osmanlı’nın Dünya’ya Bakışı Harita Sergisi’’ açılacak.

Atatürk Kültür Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kâtip Çelebi’nin 400. doğum yıl dönümü dolayısıyla 2009’un, UNESCO tarafından ‘’Kâtip Çelebi Yılı’’ ilan edildiği hatırlatıldı. Başbakanlık ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen sempozyum ile serginin açılışının bugün Devlet Bakanı Mehmet Aydın tarafından gerçekleştirileceği ifade edilen açıklamada, serginin 29 Hazirana kadar gezilebileceği belirtildi. Açıklamada, sempozyuma yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamının katılacağı, serginin ise Piri Reis’ten Kâtip Çelebi’ye kadarki süreçte haritalardan yola çıkarak, Osmanlı’nın dünyaya bakışı ile evreni algılayışlarının yansıtılacağı kaydedildi.

19.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.