20 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

 

İranlılar hâlâ sokakta

İran’da cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarına itiraz için düzenlenen “sessiz protesto” eylemi ve yürüyüşü dün de devam etti.

Yürüyüşe yine onbinlerce kişi katıldı. Sessiz protesto olması sebebiyle hiçbir sloganın atılmadığı gösteride, “Oyum nerede?”, “Seçimler yenilensin”, “Adaletin uygulanmasını istiyoruz” ve “Sessizliğimiz haykırışımızdır” yazılı dövizler taşındı.

20.06.2009


 

Gazze’ye ambargo kalksın

Gazze’nin yeniden imarı için İstanbul’da bir araya gelen işadamları Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması gerektiği çağrısında bulundular.

Gazze’de ambargo kalkmalı

İSRAİL’İN günlerce süren bombardımanından sonra yerle bir olan Gazze’nin yeniden imarı için 600’ü aşkın işadamı İstanbul’da buluştu. Geçtiğimiz iki gün boyunca gerçekleştirilen 1. Uluslararası Gazze’nin İmarı Konferansı sona erdi. Konferansın ardından yayınlanan sonuç bildirisinde, Gazze’nin yeniden imarı için gerekli olan malzemelerin Gazze’ye girebilmesi için İslâm âlemindeki ve bütün dünyadaki kurum, kuruluş ve hükümetler işbirliği içinde ambargonun kaldırılması için ortak çalışmaya davet edildi.

Filistin Platformu ve Uluslararası Gazze İmar Komisyonu’nun birlikte düzenlediği 1. Uluslararası Gazze’nin İmarı Konferansı İstanbul’da gerçekleştirildi. 350’si yabancı olmak üzere 600’ü aşkın iş adamı Gazze’nin yeniden imarı için bir araya geldi. Konferans öncesi hazırlanan katalogda yer alan ve içerisinde Gazze’de acil olarak yapılması öngörülen 460 projenin tamamının yapılması konferansa katılan kurum, kuruluş ve işadamları tarafından taahhüt edildi. Konferansın ardından yayınlanan sonuç bildirisinde, Gazze’nin yeniden imarı için gerekli olan malzemelerin Gazze’ye girebilmesi için İslâm âlemindeki ve tüm dünyadaki kurum, kuruluş ve hükümetler işbirliği içinde amborgonun kaldırılması için ortak çalışmaya davet edildi.

GAZZE'YE İMAR YARDIMI ZEKÂT!

İslâm Dünyası Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Kardavi konferansa gönderdiği mesajda: ‘Gazze’yi İmar meselesinin bütün Müslümanların önemli ve öncelikli meselesi olduğu vurgulanarak Gazze’ye yapılacak olan yardımların zekât olarak kabul edilebileceği görüşü’ açıklandı.

28 ÜLKEDEN CANLI YAYINLANDI

Gazze’de yıkılan hastanelerin, okulların, sosyal alanların ve konutların yeniden imarın hedeflendiği konferans 23 Arap ülkesinden canlı olarak yayınlandı.

20.06.2009


 

Hamaney’den sükûnet çağrısı

İRAN'IN dinî lideri Ayetullah Ali Hamaney, seçimlerden sonra başlayan gösterilerin ardından “sükûnet” çağrısında bulundu.

Hamaney, “Bugün İranlıların sükûnete ihtiyacı var.” dedi. Seçimlerde sonra yaşanan kargaşaların ardından Ayetullah Hamaney, Tahran Üniversitesi’ndeki Cuma namazı sırasında halka seslendi. Hameney’in konuşması televizyonlardan canlı yayınlandı. Seçimlerden sonra başlayan gösterilerin ardından “sükûnet” çağrısında bulunan Hamaney, ülke düşmanlarının seçimleri sorgulayarak sistemin meşrûiyetini hedef aldıklarını savundu. Ülkenin “barış ve sükûnete” ihtiyacı olduğunu belirten Ayetullah Hamaney, İranlıların inançlarına bağlı kalması, yanlış yollara sapmamaları gerektiğini söyledi. Hamaney, “Kafa ve ruh huzuruna kavuşunca bilgece kararlar verebilirsiniz. Toplumun bugün barış ve sükûnete ihtiyacı var.” diye konuştu. 1979 yılındaki devrimin ardından çeşitli olayların yaşandığını hatırlatan Ayetullah Hamaney, “Ancak kararlı bir şekilde ilerleyen bu toplumda fırtınalı denizlerde sıkıntı yaşanmadı. Allah’ın yardımı ile bu toplum bütün yüksek hedeflerine ulaşacaktır.” ifadelerini kullandı. Hamaney, ülke düşmanlarının seçimleri sorgulayarak sistemin meşruiyetini hedef aldıklarını savundu. Dini lider Hamaney, 12 Haziran’daki seçimlere katılımın yüzde 85 olmasını “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi. Katılım oranının yüksek olmasını “halkın sistem ile olan dayanışmasını” gösterdiğini savunan Hamaney, “Halk özgür olmasaydı seçimlere katılmazdı. İslâmî yapıya olan güvenin delili, bu seçimdir.” diye konuştu. Yabancı basının, seçimlerin, sistem içi ile dışı arasındaki bir mücadeleymiş gibi konuştuğunu belirten Hamaney, “Düşmanlar, sistemi güven olmasaydı seçimlere katılım oranının düşük kalacağını biliyor. Düşük katılım olduğunda meşruiyet sorgulanır. Düşmanın istediği de bu.” dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası reformcuların adayı Mir Hüseyin Musavî destekçilere sokak gösterilerine başlamıştı. Gösteriler sırasında çıkan olaylarda ölenler de olmuştu. Seçimleri, Hamaney’in de destek verdiği Mahmud Ahmedinejad kazanmıştı. Ramazan ayı sonunda ve devrimin yıl dönümünde konuşmalar yapan Hamaney, seçim sonuçlarını onaylamasına karşın yaşanan gerginlikler sebebiyle halka seslendi.

20.06.2009


 

İsraillilere göre, Obama Filistin yanlısı

İSRAİL'DE yapılan bir kamuoyu yoklamasında, İsraillilerin yüzde 50’sinin ABD Başkanı Barack Obama’yı Filistin yanlısı, yüzde 6’sının ise İsrail yanlısı olarak gördüğü ortaya çıktı.

Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan yoklamada, katılımcıların yüzde 36’sının da Obama’yı tarafsız olarak gördüğü kaydedildi. Sonuçların eski ABD Başkanı George Bush dönemiyle çarpıcı bir değişikliği ortaya koyduğuna dikkati çekilerek, önceki anketlerde Bush’un İsraillilerin yüzde 88’i tarafından “İsrail yanlısı” olarak nitelendiği belirtildi.

Bir ay önce yapılan bir başka kamuoyu yoklamasında ise Obama yönetiminin sadece katılımcıların yüzde 14’ü tarafından Filistin yanlısı, yüzde 31’i tarafından İsrail yanlısı olarak görüldüğü kaydedildi. İsraillilerin çoğunun Obama’nın Yahudi yerleşim birimleri inşaatlarının tamamen dondurulması çağrısına tepki gösterdiği yorumu yapılıyor. Son yoklamanın bir araştırma şirketi tarafından 500 İsrailli ile yapıldığı açıklanırken, yoklamanın hata payı yüzde 4,5 olarak verildi.

20.06.2009


 

ABD, Hawaii’ye füzesavar yerleştirecek

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Kuzey Kore’nin füze saldırısı olasılığına karşılık Hawaii’deki savunma sistemlerinin takviye edileceğini bildirdi.

Gates, ABD’nin Büyük Okyanus’taki başlıca üssü Hawaii’ye füzesavar ve radar sistemi yerleştirilmesini onayladığını söyledi. Japonya’nın en çok satan gazetelerinden Yomiuri de, dün Kuzey Kore’nin Hawaii’yi 4 8 Temmuz tarihleri arasında uzun menzilli kıtalar arası balistik füze ile vurabileceğini yazmıştı. Japon Savunma Bakanlığı’ndaki ismini açıklamak istemeyen yetkilileri ve Amerikan istihbaratının uydu verilerini kaynak gösteren gazete, Kuzey Kore’nin, menzili 6 bin kilometreyi bulan Taepodong2 füzesini, ülkenin kuzeybatı sahilindeki Dongchangni fırlatma rampasından Hawai’ye ateşleyebileceğini iddia etmişti. Taepodong 2 füzesi, teoride Hawai ya da Alaska’ya ulaşabilecek menzile sahip. Uzmanlara göre, ABD, geçen hafta Birleşmiş Milletler yaptırımları artırılan Kuzey Kore’nin füze saldırılarına misillemelerde bulunabilir.

20.06.2009


 

ABD, Musul'dan ay sonu çekiliyor

ABD, Irak’ın Musul şehrinden 30 Haziranda çekilecek. Bağdat’taki ABD Büyükelçisi Christopher Hill, ‘’iki ülke arasında imzalanan güvenlik anlaşması uyarınca haziran sonunda Musul’dan askerlerimizi çekeceğiz” dedi.

Güvenlik anlaşmasına göre, Amerikan birlikleri Irak şehirlerinden en geç 30 Haziranda çekilmiş olacak. Irak’tan ABD’nin tamamen çekilmesi ise 2011 sonunu bulacak. Büyükelçi, ‘’birliklerimiz şehirlerin çoğundan çekildi, ama en iyilerini sona bıraktık: Bağdat ve Musul’’ ifadesini kullandı ve birkaç hafta önce ziyaret ettiği Musul’da gerilimin yüksek olduğunu gözlemlediğini anlattı.

20.06.2009


 

Barroso bir dönem daha

AB liderleri, 5 yıllık görev süresi 31 Ekimde dolacak AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun koltuğunu bir dönem daha koruması konusunda uzlaştı.

Barroso, AB zirvesinde ilk günün ardından düzenlenen basın toplantısında, yeniden atanmasına bütün AB devlet ve hükümet başkanlarının onay vermesinden “çok büyük gurur duyduğunu, hatta duygulandığını” belirtti. Zirvede liderlerin mevcut komisyonun çalışmalarını “etkileyici sözlerle takdir ettiğini” anlatan Barroso, “küçük-büyük, eski-yeni ve zengin-fakir bütün üye ülkelere aynı yakınlıkta olmasının özellikle övüldüğünü’’ kaydetti. Toplantıda isim vermeden bir liderin “ülkemdeki muhalefetle senin yeniden atanman dışında hiçbir konuda uzlaşamıyoruz” dediğini aktaran Barroso, eski komünistlerden liberallere, sosyalistlerden Hristiyan Demokratlara farklı siyasî ailelere mensup AB liderlerinin kendi ismi üzerinde uzlaşmasını “olağanüstü” bulduğunu dile getirdi.

20.06.2009


 

İran seçimleri sabote edilmek istenmiş

İRAN İstihbarat Bakanlığı, 12 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında yapılması düşünülen bombalı eylem planlarının ortaya çıkarıldığını açıkladı.

İran Devlet Televizyonu’nda (IRIB) yayımlananan açıklamada, ‘’Seçim günü, Tahran’da camiler ve diğer kimi kalabalık yerlere bomba yerleştmeyi amaçlayan dış bağlantılı bir terör eyleminin ortaya çıkarıldığı’’ bildirildi. Olayla ilgili olarak yakalanan bir zanlının, ‘’komşu Irak’ta bulunan Amerikalılar’ın kendilerine bomba yapmayı öğrettiğini’’ söylediği kaydedildi. IRIB’ın internet sitesinde yer alan açıklamada, ‘’İsrail gibi İran’ın yabancı düşmanlarıyla bağlantılı çok sayıda terörist grubun ele geçirildiği’’ ifadesi yer aldı. Ele geçirilen terör ağı mensuplarının, Erşad ve El Nabi camileri başta olmak üzere Tahran’ın 20 bölgesinde camiler ve seçim sandıklarını hedef aldıkları ve planın seçim günü ortaya çıkarıldığı belirtildi. İran İstihbarat Bakanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, bakanlık olarak İran’da istikrarsızlık yaratmaya çalışan iki kategorideki kişinin peşinde olduklarını, bunlardan birinin dış destekli kişiler olduğunu söyledi.

20.06.2009


 

Macaristan, domuz gribi aşısı üretiyor

MACARİSTAN’DA domuz gribi aşısının üretimine başlandı. Aşının, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen şartlarda üretildiği bildirildi.

Aşı üretimine başladıklarını açıklayan Omnivest Ltd. şirketinin sözcüsü Zsolt Nemeth, ilk haftada 500 bin adete ulaşacaklarını söyledi. Birçok ülkenin kendilerinden bu aşıyı satın almak istediğini açıklayan Nemeth, Macaristan’a yetecek kadar aşı ürettikten sonra ihracata başlayacaklarını kaydetti. Nemeth, Macaristan Sağlık Bakanlığı ile temas halinde bulunduklarını belirtti.

20.06.2009


 

Peru'da, Amazonların dediği oldu

PERU'DA Kongre, polisle Amazon yerlileri arasında iki hafta önce çatışmalara yol açan tartışmalı yasaları yürürlükten kaldırdı.

Kongre, yerlilerin topraklarında madencilik ve enerji alanlarında yabancı yatırıma imkan tanıyan 1090 ve 1064 sayılı yasaları 14’e karşı 82 oyla feshetti. Yerli hakları grubu Aidesep’in başkanı Daysi Zapata da, bunun, Peru’daki bütün yerliler için tarihi bir gün olduğunu kaydetti. Yerli gruplardan yollara ve nehirlerin üzerine kurdukları barikatları kaldırmalarını ve protestolara son vermelerini isteyen Zapata, ancak değişiklik yapılması gereken başka yasaların da bulunduğuna dikkat çekti. Atalarının topraklarının yabancı yatırımlara açılmasını istemeyen Amazon yerlileriyle polis arasındaki çatışmalar, 5 Haziranda polisin yol üzerindeki barikatı kaldırmak istemesi üzerine çıkmıştı. Hükümet çatışmalarda 23 polis ve 10 sivilin öldüğünü, 1 polis memurunun kayıp olduğunu açıklamıştı. Yerlilerin liderleriyse çatışmalarda onlarca sivilin öldüğünü kaydetmişti.

20.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.