22 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İran durulmadı

CNN’e göre, İran’da cumhurbaşkanı seçimi sonrasında hükümetin uyarılarına rağmen sokağa çıkan protestoculardan 19’u öldü. İran devlet televizyonu ise, gösterilerde çıkan olaylarda 10 kişinin öldüğünü, 100 kişinin yaralandığını açıkladı.

MUTTEKİ’DEN BRİTANYA’YA

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, ülkedeki yabancı diplomatlara hitaben yaptığı ve devlet televizyonundan da canlı yayımlanan konuşmasında, Britanyalı yetkililerin seçimlerle ilgili açıklamalarını “İran’ın iç işlerine karışmak” olarak niteledi.

İran’da sular durulmuyor

İRAN'DA cumhurbaşkanı seçimi sonrasında hükümetin uyarılarına rağmen sokağa çıkan protestoculardan 19’unun öldüğü öne sürüldü. CNN televizyonunun bir hastane kaynağına dayandırarak bildirdiğine göre protesto gösterilerinde 19 kişi öldü.

Görgü şahitlerine dayanılarak verilen haberlerde, sokaklarda toplanan binlerce göstericiye polisin göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve cop kullandığı bildirildi. Yabancı gazetecilerin olayları takip etmesi yasak olduğu için cep telefonlarıyla çekilen videoların sosyal paylaşım sitelerine gönderildiği belirtilen haberde, bu görüntülerde silâh ve helikopter sesleri ile hastanelere taşınan yaralılar olduğuna dikkat çekildi. Resmî olmayan açıklamalara göre protestoların 7. gününde bazı hastane yetkilileri 150 kişinin öldüğünü ifade ediyor.

Camİye saldIrIda 10 ölü

İran devlet televizyonu ise başşehir Tahran’daki gösteriler sırasında belli noktalardan halka ve güvenlik güçlerine rastgele ateş açıldığını, olaylarda 10 kişinin öldüğünü, 100 kişinin yaralandığını duyurdu. Televizyon, olaylarda, aralarında camilerin de bulunduğu bina ve iş yerlerinin tahrip edilmesi ile ateşe verilen araçların, otobüs duraklarının ve çöp kutularının görüntülerini yayımladı.

Olaylarda “terör örgütü Halkın Mücahitlerine üye silâhlı saldırganların çok sayıda silâh ve bol miktarda mühimmat ile yakalandığı” açıklanmıştı. Bu arada devlet televizyonu, “bir camiye düzenlenen saldırıda ölenler olduğu” haberini, “camiye saldırıda vatandaşlarımızdan hiçbiri ölmemiştir” şeklinde düzelterek, bu hatadan dolayı halktan özür diledi.

KAMU MALLARI TAHRİP EDİLDİ

İran’da seçim sonuçlarına karşı düzenlenen gösteride kamu malına milyonlarca dolarlık zarar verildiği belirtildi. Devlet televizyonu, başşehir Tahran’da meydana gelen olaylara ilişkin görüntüleri yayımladı. Görüntülerde, maskeli ve sopalı kişilerin başşehrin merkezi ile 2, 6, 9 ve 10. bölgelerindeki otobüs durakları, trafik levhaları, çöp kutuları ile araçları ateşe vermeleri yer alıyor. Yol kenarındaki ağaçlar ile çevredeki bina ve iş yerlerinin camlarını kıran göstericilerin saldırısında bir cami de zarar gördü. Yetkililer, “halkın can ve mal güvenliğini tehdit eden” çok sayıda göstericinin yakalandığını açıkladı. Emniyet Genel Müdür Vekili Ahmet Rıza Radan, seçim sonrası çıkan olaylarda 400 polisin yaralandığını, ayırca 700 bina, 300 banka, 300 özel araç ile 300 iş yerinin tahrip edildiğini söylemişti.

MUHALİFLER GÖZALTINDA

İran’da seçim sonrası yaşanan gerginliklerde rolü olduğu gerekçesiyle Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin bazı yakınlarının gözaltına alındığı belirtildi. Fars Haber Ajansı, seçim sonuçlarına itiraz için yapılan izinsiz gösterilerin organize edilmesindeki rollerinden dolayı, aralarında Rafsancani’nin kızı Faize Haşimi’nin de bulunduğu 5 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. İran’da 12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçiminde Rafsancani’nin yakınlarının, adaylardan Mir Hüseyin Musevî’yi desteklediği basında yer almıştı.

MUTTEKİ’DEN BATIYA ELEŞTİRİ

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, İran devlet televizyonuna verdiği demeçte, ülkede 12 Haziranda yapılan cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili açıklamaları sebebiyle Britanya ve diğer batı ülkelerini sert bir dille eleştirdi. Mutteki, ülkedeki yabancı diplomatlara hitaben yaptığı ve devlet televizyonundan da canlı yayımlanan konuşmasında, Britanyalı yetkililerin seçimlerle ilgili açıklamalarını “İran’ın iç işlerine karışmak” olarak niteledi.

Obama sert konuştu

ABD Başkanı Barack Obama, İran hükümetine, ‘’kendi halkına karşı haksız şiddet içeren bütün eylemlere’’ son vermesi çağrısında bulundu. Barack Obama, yaptığı açıklamada, evrensel toplanma ve konuşma özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, ABD’nin ‘’bu hakları kullanan herkesin yanında olduğunu’’ bildirdi. İran hükümetinin, bütün dünyanın kendisini izlediğini bilmesi gerektiğini belirten Obama, ‘’Yitirilen her masum hayat için üzüntü duyuyoruz’’ dedi.

22.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İran durulmadı

  Kerkük’te ölü sayısı 72 oldu

  Fransa, burkayı tartışıyor

  Pakistan, Svat operasyonunu bitirecek

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.