11 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Dizüstü bilgisayarların tarihi gelişimi

Dizüstü bilgisayarlar günümüz dünyasının en çok gelişen veilgi gören teknoloji ürünlerinden bir tanesi... Masaüstü bilgisayarlara seçenek olarak geliştirilen dizüstü bilgisayarların yapılmasındaki temel amaç, taşınabilirliği sağlamak. Bu özelliği sayesinde dizüstü bilgisayarları hayatımızın her alanında yoğun olarak kullanabiliyoruz.

Bir zamanlar bilgisayarlar odalara sığmıyor, ağırlıkları tonlarla ifade ediliyordu. Teknolojisi gelişen ülkelerde bile birkaç taneden fazla bulunmuyordu. Dünyada sınırlı sayıda olan bu bilgisayarlarda, çalışma hızı bugünlere nispeten yok denecek kadar azdı. Bugün herkesin elinde görebildiğimiz laptoplar geçmişi unutturacak kadar mükemmeller. Peki hiç merak ettiniz mi? Arada neler geçti de, bilgisayarlar dizimizin üstüne kadar indi? Hepimizin yakından tanıdığı dizüstü bilgisayarların gelişim hikâyesi şöyle başlıyor:

Alan Kay, 1968 yılında “Xerox PARC” şirketinde çalışıyor ve her yere rahatlıkla taşınabilen bir bilgisayarın planlarını yapıyordu. Bilgisayarların odalara zor sığdığı o günlerde, bu bir fantezi gibiydi. Ancak o adını “Dynabook” adını verdiği projesinin ilk taslaklarını çizdi. Dynabook, yerleşik klavyesiyle birlikte ne bir tablet, ne de notebook gibiydi. Alan Kay’ın tüm çabalarına rağmen çalışmaları kâğıt üstünde kaldı. Fakat gelecekteki süper laptopların üretilmesine zemin hazırladı.

1981 yılında ilk taşınabilir bilgisayar Osborne1 üretildi. Küçük bir valiz gibi duran bu notebook atası, Adam Osborne tarafından tasarlanmış ve 1795 dolar gibi bir fiyatla pazarda yerini almıştı. Osborne1; 4MHz Z-80 işlemci, 64 KB RAM, 2 disket sürücü, 5 inch bir ekrana sahipti. Ağırlığı da yaklaşık 12 kilogramdı. Osborne1 ilk çıktığı zamanlar büyük yankı uyandırdı. Çok büyük ilgi duyulan bu bilgisayarlar, büyük bir satış başarısı yakaladı ve ayda 10 bin adet sattı. Daha sonra tasarımı geliştirildi, yenilendi. Fakat bu yenilenmeler sonucu ağırlığı 15 kg’a kadar çıktı.

Osborne1’e ilk rakip Kaypro II adlı bilgisayar oldu. Kaypro Corporation imzasıyla çıkan bu bilgisayarlar, Osborne’la hemen hemen aynı özelliklere sahipti. Ancak Kaypro II, 2.5 MHz işlemci, alüminyum bir kasa ve 9”lik ekrana sahipti. Kaypro, zaman içinde birçok model çıkarttı. Öyle ki Kaypro 10’lar sabit diske sahipti. Kasım 1982’de Compaq Bilgisayar şirketi ilk IBM uyumlu taşınabilir bilgisayarı piyasaya sürdü. Bu bilgisayarın Osborne1’in tasarımından çok uzak bir tasarımı yoktu doğrusu. Ama fiyatı 3590 dolardı. 1982’de piyasaya çıkan Grid Compass, ilk notebook olarak kabul edilir. İstiridye kabuğu tasarımı, kişiye özel işletim istemi, 320x200 ekranı, yaklaşık 5 kilo kadar ağırlığı ve 8000 dolarlık fiyatıyla büyük ilgi uyandırdı. Aynı zamanda o günkü bilgisayar piyasasını da alt üst ederek liderliğe oturdu. 1983 yılında Kyocera Kyotronic’in kendi sürümü olan TRS-80 Model 100 çıkarıldı. Bu model, dönemin bütün gazetecilerinin rüyasıydı. PC World, onu bütün zamanların en büyük 25 bilgisayarı ve 10 en önemli dizüstü bilgisayar arasında değerlendiriyordu. 499 dolar fiyatıyla piyasada çok büyük bir talebi karşıladı. Ve bilgisayarların kişiselleşmesinde önemli bir boşluğu doldurdu. Bu yıllarda üretilen diğer bir dizüstü IBM PC Convertible oldu. PC kullanılan ilk dizüstü olmasına rağmen, özelliklerinin zayıf olmasından dolayı piyasada adeta çuvalladı.

1986’nın sonlarına doğru Toshiba T1000 piyasaya sürüldü. Bu ürünle Toshiba notebook alanında liderliğe adım atıyordu. 3 kilogram ağırlığı ile de kullanıcıya büyük kolaylık imkânı sağlıyordu.

İlk notebooklar, CGA ekranlar ve ağır işlemcileriyle anıldılar. Ancak VGA (640x480) ekranla gelen ilk notebook olan Compaq SLT/286, 1988’te piyasaya çıkınca dengeler bozuldu. 12 MHz 80C286 işlemcisi, 20 MB sabit diski, uçak yolculuklarında servis tepsisine sığabilen 8,5” derinliğiyle çok iyiydi. Yalnız biraz kalın ve ağırdı.

PowerBook 165c, Şubat 1993’te piyasaya çıktığında “256 rengi” destekleyen ilk notebook” unvanına kavuştu. Bu tarihten sonra ise bir çok firma tarafından, çok değişik model ve tarzlarda laptoplar geliştirilerek günümüze kadar gelindi.

Notebookların tarihçesi kısaca böyle. Bu teknoloji akışı içerisinde gelecekte notebooklar üzerinde çok farklı ve olgun sürprizlerle karşılabiliriz.

[email protected]

HAKİ HAMİTOĞLU

11.08.2009


Site tanıtımı

www.yeniasyabarla.com

YenİAsyaBarla.com adresinden ulaşabileceğiniz bu site, Yeni Asya Vakfına bağlı olarak eğitim ve tatil amaçlı kurulan Barla Sosyal Tesislerinin resmi internet sayfasıdır. Sitede Said Nursî ve Risalei Nur hakkında geniş temel bilgilere yer verilmekte. Ayrıca Barla’nın tarihçesi, turistik alanları, resimler ve videolar ile tanıma imkânı sağlanmıştır.Yer yer Barla’nın Risalei Nur hizmetleriyle ilgili inkişaf bilgileri de bulunmakta. Özel bir bölümünü ise, Risalei Nur hizmetinin temel taşlarını teşkil eden Barla Sıddıkları oluşturuyor. Bu bölümde, Risalei Nur hizmetlerinde en evvel emeği geçen şahısların isim, resim ve haklarında bilgiler okuyabilinmekte.

Sitede göze çarpan güzel bir bölüm ise, “Barla Buluşmaları” adı altında toplanan ziyaret yazılarıdır. Bu yazılarda, Barla’da tatil yapmış veya eğitim programına katılmış misafirlerin yazıları bulunmakta. Yazıların muhtevası kapsamlı gezi bilgilerine sahip olmakla, Risalei Nur çerçevesi ve hizmeti hakkında da bilgiler içermekte. Arzu eden katılımcılar yazılarını resimlendirip gönderebilirler. İşin güzel yönü ise, Barla’ya henüz gitmemiş veya yeni gidecek olanlar, bu site ve muhtevası sayesinde geniş bilgilere sahip olarak maddimanevi hazırlanabilmeleridir. Ziyaretçilere ayrılan son bölüm Hatıra Defteridir. İster site, ister tesisleri ziyaret etmiş olanlar, bu bölüme not düşerek duygularını paylaşabilmekteler.

www.gezginler.net

Sİte yetkililerinden aldığımız bilgiye göre: “Türkiyenin eski ve köklü sitelerinden olan Gezginler, yıllardır ziyaretçilerine bilişim alanında kaynak sağlamaktadır. Güncel ve güvenilir olmayı ilke edinen Gezginler, her yaştan ve değişik coğrafyalardan bilgisayar kullanıcılarına hitap etmektedir.

Gezginler sitesinde bilgisayarınızda kullanabileceğiniz yararlı programlar başta olmak üzere incelenerek yayınlanmış siteleri içeren linkler bölümü, her alanda ve her konuda ilanlar, web tasarımı ile ilgilenenler için kodlar ve site taslakları, web siteleri olanlar için ücretsiz web hizmetleri vb.. geniş bir alanda içerik bulunmaktadır. 2002 yılından bu yana özgünlüğü ve güvenilirliği ile bilinen Gezginler sitesi internet kullanıcıların başucu kaynağı görevini üstlenmektedir.”

11.08.2009


BİLİŞİM SÖZLÜĞÜ

Ağ Güvenliği: Yetkisiz kişilerin erişimini, bilgileri değiştirmesini ya da açığa vurmasını engellemek amacıyla yürütülen bilgisayar ağlarının ve alakalı hizmetlerin korunması.

Ağ gözetimi: Bir ağ üzerinde seçilmiş bazı etkinliklerin gözlenmesi ve analiz amacıyla kaydının tutulması, ağ gözcülüğü.

Ağ merkezli bilgi işlem: Tüm bilgi işlem gücünün ağ üzerindeki sunucularda odaklandığı, kullanıcıların da bu hesaplama gücünden, doğrudan yararlandıkları bilişim ortamı.

11.08.2009


BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

1- Bilgisayarınızı istediğiniz zaman kapatma

(Xp Professionel için)

Herhangİ bir program kullanmadan bilgisayarınızı istediğiniz zaman kapatmak ister miydiniz? Programsız Windows’un kendi özelliğini kullanarak; bilgisayarımıza atadığımız bir zaman süreci sonucunda bilgisayarımızın kapanmasını sağlamak için;

Başlat > Çalıştır > tsshutdn 3600 yazıp Tamama basarız.

Bu komut satırını çalıştırdığımız andan itibaren, bilgisayarımız 3 bin 600 saniye yani 1 saat sonunda kapanacaktır. Anlaşıldığı gibi, verilen süre saniye cinsindendir. Program tanıtım bölümümüzde de, “bilgisayarımızı bir program kullanarak kapatmak”la ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

2- Xp İçin Vista Kenar çubuğu (Sidebar)

Vİsta’sI olanlar Sidebar ile size hava mı atıyorlar? Üzülmeyin! Artık sizinde bir Sidebarınız olacak. Sidebar nedir? Windows Vista’da masaüstünde sağ taraftaki çeşitli özellikleri barındıran çubuğa sidebar deniliyor. Bu programı indirip kurduğunuzda sizin de masaüstünüzde bir kenar çubuğunuz olacak. İlk başta bu boş oluyor. En üstteki artı işaretine tıkladığınız da sidebarda kullanabileceğiniz saat, takvim, not defteri, hava durumu gibi birçok özellikler göreceksiniz. Üzerine tıkladığınızda masaüstünüzde beliriyor. Siz de tutup sidebarın üzerine yerleştiriyorsunuz. Program ücretsizdir ve http://www.thoosje.com/sidebar.html adresinden indirilebilir. Ayrıca, Google Desktop programı da bizlere çok kullanışlı bir kenar çubuğu desteği sunmaktadır. Yapılacaklar Listesi, Notlar vs. Kenar çubuğunu vazgeçilmez kabul edenler için, bilgisayarı yormayan, hoş tasarımlı bu programı http://desktop.google.com/tr/index.html adresinden Google Desktop kısmına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Google kenar çubuğu Vista ve XP SP3 sistemlerinde çalışıyor.

11.08.2009


BUNLARI UNUTMAYIN!

www.lemaat.com adresinden cep telefonları için Risalei Nur Külliyatı indirebileceğinizi,

http://www.hercocuk.org adresinden çocuklarınızın merak ettikleri her konuda, uzman rehberlere sorular sorup cevaplar aldığını, ayrıca aynı sitenin içerisinde bulunan yüzlerce oyun ve yazı ile çocuğunuzun maddi ve manevi eğitimini eğlenceli bir şekilde yapabileceğinizi,

http://www.radyorisale.com adresinden 24 saat kesintisiz Risalei Nur dinleyebileceğinizi,

www.risaleinurenstitusu.org adresinde Risalei Nur’da kapsamlı bir şekilde arama yapabileceğinizi,

www.bizimradyo.fm adresinden Bizim Radyo’yu canlı olarak dinleyebileceğinizi,

http://www.passwordmeter.com/ adresinden şifrelerinizin güvenliğini test ettirebileceğinizi…

Güvenilir (kırılamaz) bir şifre nasıl elde edilir?

Artık şifreler, bilişimin vazgeçilmez öğelerinden biri haline geldi. Bilgi güvenliğimizi üst seviyede tutmak için güvenli bir şifre çok önemlidir. Peki güvenli bir şifre nasıl oluşturulmalıdır? İçerisinde en az bir tane küçük harf, büyük harf ve rakam içermelidir. Güvenliğimizin artmasını istiyorsak, bu sayıları ikiye çıkarmalıyız. İçerisinde en az bir tane özel karakter (@,!,?,^,+,$,#,&,/,{,*,,],=,...) içermesi de şifremizin güvenliğini artıran etkenlerdendir. Anlamlı hiçbir kelime içermemeli, size ait anlam ifade eden hiçbir şey içermemeli,(doğum tarihiniz, arabanızın modeli vs.). Ayrıca aynı karakterler defalarca veya peş peşe kullanılmamalıdır (aaa, 111, XXX, ababab gibi.) Sıralı karakterler kullanmak da (abcd, qwert, asdf, 1234, zxcvb...) şifremizin güvenliğini düşürür. Ayrıca şifremizin 8 haneli olması da güvenlik açısından önemlidir. Bütün hesaplarımızda aynı şifreyi kullanmak da pek mantıklı değildir. Şifrelerin güvensiz ortamlarda (İnternet cafeler, güvensiz siteler vb.) kullanımına da dikkat etmemiz gereklidir. “^H5mÇ”, “^@G3sH” gibi şifreler güvenli şifrelerdir. “M&y2ş

11.08.2009


Vista'nın üstünlükleri

Windows 7’nin sesleri kulaklarımızı çınlattığı şu günlerde Vista’dan bahsetmek okuyucularımızı memnun etmeyecektir belki. Derler ya “yiğidi öldür hakkını yeme” ben de hep eksik yönleri nazara verilen Vista işletim sisteminin güzel yanlarını nazara vereceğim.

Öncelikle her görselliğin bir bedeli olduğunu kabul etmemiz lazım. Vista görselliğiyle ön plana çıkan bir işletim sistemi. Windows Aero özelliği gibi birçok özellik donanım kaynaklarımızın daha fazla harcanmasına neden olmuştur. Bu yüzden Vista ‘ram süngeri’ olarak adlandırılmıştır. Oysa görsel özellileri devre dışı bırakarak Vista’nın performansını artırmak mümkündür. Bu ayarları yaparak 1 yılı aşkın bir süredir kullandığım Vista’dan çok güzel bir performans elde ettim.

Vista’da bulunan Ebeveyn Denetimleri kontrolü sayesinde de çocuklarımızın 7 gün hangi saatlerde bilgisayarı açabileceklerine, hangi programları kullanabileceklerine, oyun oynayıp oynamayacaklarına ve oyun oynayabilirlerse hangi oyunları oynayabileceklerine, hangi sitelere girebileceklerine karar verebilmemiz de çok güzel ve ihtiyaç duyulan bir özellikti. Ama XP tutkunlarının bağırışları arasında gündeme gelmedi bile. Birçoğumuz daha kullanmadan ve performansını artırma yollarını öğrenmeden hemen ‘eskiye’ döndük. Bu yeniliğe düşmanlığı 98 sisteminden XP’ye geçerken ben de yaşamıştım. O yüzden yeni işletim sistemlerine duyulan tepkileri az çok anlayabiliyorum.

Oysa güvenlik açısından Vista’yı Xp ile kıyaslayamayız. Vista’nın hem kerneli çok boyutlu bir yapıyla sağlamlaştırılmış, hem de kullanıcı güvenliği artırılmıştır. XP’de bir kullanıcının şifresini bilmesek de Yönetici olarak oturum açmak 4 tuşa dokunmakla mümkündü. Oysa Vista, varsayılan olarak Admin girişini kapatmıştı. Ancak ‘Net user administrator /active:yes’ gibi bir kodun onaylanmasından sonra Admin girişi aktif hale geliyordu. Bu da, demek ki biraz üst seviyede bilgisayar bilenler için XP’de veri güvenliğiniz yoktu! Vista’nın bu özelliği de araya kaynadı!

Vista’nın diğer bir üstünlüğü gezindiğimiz yerlerin her birinin bir adres olması. Örnek olarak, “c:/belgelerim/resimlerim/bilişim sayfası için resimler” adresindesiniz. XP’de bu sadece nerde olduğumuzu ifade ediyordu, Vista’da ise bu yerlerin her birine tıklayarak anında oraya ulaşabiliyoruz!

XP’de hard disk üzerinde yeni bir birim oluşturmak için programlara gerek duyulurken, Vista harddisk üzerinde hiçbir programa gerek olmadan yeni bir bölüm açabiliyoruz. Yine Flash bellek gibi, sürücülerimizi Vista’nın Fat dosya sistemine göre daha hızlı olan NTFS dosya sistemine göre biçimlendirmesi, böylece flash belleklerimizin performansını artırması da birçoğumuzun gözünden kaçtı!

Ayrıca XP’de yardım ve destek bölümünü hemen hiç kullanmazken, Vista’da baştan aşağıya yenilenen bu bölümü çok aktif kullandım. Zira çok güzel hazırlanmıştı ve birçok sorunun çözümünü bulabiliyordum. Yine kullanıcı için tasarlanmış Videolu Tanıtımlar da Vista’yı üstün çıkaran etmenlerden.

Bütün resimlere, videolara ve müziklere tek bir yerden ulaşmayı sağlayan Windows Media Center, Outlook Express yerine geliştirilmiş Windows Mail, dosyalarımızı paylaşmayı sağlayacak Windows Toplantı Alanı ve kullanıcıların performansını artıran Windows Takvim ve kenar çubukları da Vista ile gelmişti, ama Vista’yı keşfetmek isteğimiz çok zayıf olduğu için bunların bir çoğunu öğrenemeden Vista’yı terk ettik.

Elbette Vista’nın tenkit edilecek tarafları da çok. Ama bunu zaten yapan çok olduğu için ben iyiliklerini sayayım istedim. Windows 7’de de XP’nin hızı ve Vista’nın görselliği ile güvenliğini görmeyi umuyoruz!

Hepinize hayırlı haftalar diliyorum!

Zübeyir ERGENEKON

11.08.2009


BİLİŞİM-HABER

Sisteminiz Windows 7’ye hazır mı?

WIndows 7’nin sesleri kulağımızı çok çınlattığı şu günlerde, sistemimizin Windows 7’ye uygun olup olmadığını nasıl anlayacağız? Uygun mu? Microsoft kendi sitesinde kullanıcıların sistemlerini Windows 7’ye uygun olup olmamalarını denemeleri için ‘Windows 7 Upgrade Advisor’ adında ufak bir yazılım yayınladı. Bir kaç dakika içinde tüm sistem kaynaklarınızı tarıyor ve Windows 7 gereksinimlerine göre karşılaştırarak size bir rapor sunuyor. Windows 7 Upgrade Advisor, programın ismi böyle. Biraz İngilizce bilgilerinizi kullanmak gerekecek. Microsoft, “Genel olarak Vista ile çalışan sistemlerin Windows 7’yi de çalıştıracağını ifade ediyor.” Bu program, Vista ile çalışmayanlar ve sisteminin yeterliliğinden emin olmayanlar için. Program http://www.microsoft.com/windows/windows7/get/upgradeadvisor.aspx adresinden indirilebilir.

11.08.2009


GÜNÜN BİLİŞİM SÖZLERİ

- Bilgisayarlardan değil, bilgisayarların olmamasından korkuyorum. (Isaac Asimov)

- Bilgisayarlar yararsız şeyler. Sadece cevapları verebiliyorlar. (Pablo Picasso)

- İnternetten bilgi almak, yangın vanasından su doldurmak gibidir. (Mitchell Kapor, Lotus’un Kurucusu)

- Pencereden dışarı fırlatamayacağınız bir bilgisayara asla güvenmeyin. (Steve Wozniak)

11.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.