25 Ağustos 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Bilişim-Teknik

Windows Live (MSN) nereden geldi, nereye gidiyor?

MEHMET BEŞİR PARLAKOĞLU

[email protected]

Bu yazımda dünyaca ünlü yazışma programı olan Windows Live’den bahsedelim. Geçenlerde MSN 10. yılını kutladı msn deyince hepimizin aklına görüntülü sohbet geliyor. Ama ilk çıktığı yılları hatırlıyorum sadece ufak bir yazışma programıydı ve kayıt olmak için İngilizce bilmek gerekiyordu. Eski adı MSN Messenger olan yazılım, sekizinci sürümünden itibaren Windows Live Messenger adıyla yayınlanmaktadır. Sürüm tarihçesine göz atmakta fayda var.

MSN Messenger 1.0 (1.0.0863)

Ürünün ilk yayımı, 22 Temmuz 1999’da yayınlandı. MSN Messenger 2.0 (2.0.0083) MSN Messenger’ın bu sürümü 16 Kasım 1999 tarihinde yayınlandı. MSN Messenger 3.0 (3.0.0080) bu sürüm ise, 29 Mayıs 2000 tarihinde yayınlandı. MSN Messenger 4.6 bu sürüm de, 25 Ocak 2001 tarihinde yayımlandı. MSN Messenger 5.0 MSN Messenger 5.0 ise, 24 Ekim 2002 tarihinde yayımlandı. MSN Messenger 6.0, 17 Temmuz 2003’te yayımlandı. MSN Messenger 6.2, MSN Messenger 6.2, 22 Nisan 2004’te yayımlandı.

MSN Messenger 7.0

Bu sürüm 7 Nisan 2005 tarihinde önemli değişikliklerle yayımlandı. MSN Messenger 7.5 MSN Messenger’ın bu sürümü, 23 Ağustos 2005’te yayımlanmıştır.

MSN Messenger 7.0.0820

MSN Messenger 7.0’ın bu yenileme sürümü, 12 Eylül 2007’de yayımlandı.

Geliştirilmeye başlandıktan sonra kısa sürede Microsoft’un Windows işletim sistemini de etkili bir biçimde kullanmasıyla Dünyanın en çok kullanıcısı olan anında iletileşme sistemi konumuna yükselmiştir. Özellikle Türkiye’de son yıllarda çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce piyasa lideri olan ICQ ise şu an en büyük rakip konumundadır. Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows Vista ile bütünleştirme çabaları rekabet kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle sonuçsuz kalmıştır. Fakat Windows Vista’da yazılımı indirme bağlantıları vardır ve halen bu konuda birçok dâvâ bulunmaktadır.

Windows Live Messenger’la metin, ses ve görüntülü konuşmayla gerçek zamanlı olarak dostlarınızla, ailenizle veya iş arkadaşlarınızla sohbet etmek mümkündür. Fotoğraflarınızı, dosyalarınızı, aramaları paylaşmanıza yardımcı olur. Ayrıca kişi listenizdekilerle bir taşınabilir aygıt üzerinden sohbet edebilirsiniz. Yeni eklenen özellikleri sayesinde artık Yahoo! kullanıcıları ile de anlık olarak iletileşebilecekler.

25.08.2009


Bunları Biliyor musunuz?

Kullandığımız

kısaltmaların açılımları ve mânâları

nelerdir?

GÜNLÜK hayatımızda bir çok kısaltma kullanıyoruz. Bunlar genelde İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşuyor. Bazılarını bilmemizde yarar var.

Meselâ cep telefonlarımızda sıkça kullandığımız PIN kodu. Personal Identification Number (Kişisel Kimlik Numarası) Yine PIN kodu bloke olunca kullandığımız PUK kodunun açılımı "Personel Unlocking Key." Bunu da Kişisel Kilit Açma Anahtarı diye çevirebiliriz. Yine GSM kısaltmasını da çok kullanırız, ama açılımını pek bilmeyiz. GSM açılımı “Global System for Mobile Communications”, Türkçesi, “Mobil İletişim İçin Küresel Sistem” anlamına gelen cep telefonu iletişim protokolüdür. Kısaltmalara devam edeceğiz…

Klavyede F ve J

harflerinde,

telefonlarda da

5

BU kabartmalar görme engelli insanlar için düşünülüp konmuştur. Tuşların üzerinde ne yazıldığını göremeyen kişiler, bu kabartmalara dokunarak hangi tuşun nerede olduğunu anlayabilirler. Tuş dizilimi standart olduğu için kabartmalı tuşlar ve çevresinde yer alanlar bu şekilde kolayca dokunularak anlaşılabilir.

numarasında

neden kabartma var?

25.08.2009


Günün Bilişim Sözleri

Bill Gates bugün çok zengin. Sebebini biliyor musunuz? Cevap: Yeni sürümler. -Dave Barry

Bir bilgisayar bir defasında beni satrançta yenmişti, ama kick-boxta karşıma bile çıkamaz! -Emo Philips

Unutmayın, sorun insanların ahmaklığı değil; sorun modemlerin ucuz olması.

-Vince Sabio

25.08.2009


Bilişim Sözlüğü

Bilgisayar ailesi: Benzeri tasarım ilkelerini paylaşan ve aynı mikroişlemcileri kullanarak tasarımlanan bilgisayarlar.

Bilgisayar korsanı: Belirli verileri edinme, tahrip etme ya da değiştirme niyeti olsun olmasın yasadışı yollarla bilgisayar sistemine giren kişi.

Bilgisayar aktöresi: Bilgisayar üzerindeki verilerin güvenliğini garantilemek için bilişim sisteminin saydamlığı gibi ilkeleri sağlayan kod.

25.08.2009


Bilgisayarınız her vakit ezân okusun ister misiniz?

VakıtPro, Türkiye içindeki illerin Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilerine göre 2009 yılı namaz vakitlerini içeren ücretsiz bir ezan vakti programıdır. VakitPro her sene yeniden hazırlanıp o seneye ait bilgilerle duyurulmaktadır. Program, vakitlerinden önce belirlediğiniz sürelerde sesli uyarı penceresi getirerek sizi uyarır. Namaz vakitleri geldiğinde de ezan okuyarak ve uyarı penceresi getirerek sizi uyarır. Uyarı penceresini alt kısmında ise değişen resimler, duyurular veya mesajlar gösterilir. Her vakit uyarısında bu muhteva değişebilir. Ayrıca ekranınızda kalan vakit penceresi ile size kalan süreyi, ezan vaktini ve o anki zamanı gösterir. Ezan okunduğunda ezanı durdurabilir ve ses ayarı yapabilirsiniz. Kalan vakit penceresini sürükleyerek istediğiniz konuma getirebilirsiniz. Her açılışta ayarladığınız konumda gelecektir.

Program arka planda sessiz olarak çalışır. Sağ aşağıda ikon olarak gözükür. Windows’un açılışında otomatik olarak çalışır. VakitPro 2.0 programıyla her ezan vaktinde belirlediğiniz ezan sesinin çalmasını sağlayabilirsiniz. Üretici sitesinde mp3 formatında indirilebilir ezan sesleri bulunmaktadır. Programda ayrıca kıble bulma yöntemleri ile birlikte namaza dair bilgilerin bulunduğu eğitici bölümler de yer almaktadır. Websitesi: http://www.vakitpro.com İndirme adresi: http://www.vakitpro.com/turkce/dowfile1.asp?dosya=VakitPro2Setup.zip

Hazırlayan: www.gezginler.net

25.08.2009


Neronun ücretsiz ürünü

CD&DVD yazma programlarının başında gelen ve herkesçe bilinen Nero programı, sektörde rekabetin kızışmasıyla birlikte Nero Essentials adı verilen ücretsiz versiyonunu yayınladı. Nero Essentials sürümü, temel CD&DVD yazma ve kopyalama fonksiyonlarını içeriyor. Ücretsiz olan CD&DVD yazma programlarına bir cevap niteliğinden çıkan Nero 9 Essentials programı, CD&DVD yazma ve kopyalama fonksiyonlarını karşılıyor. Diğer gelişmiş yazma ve oluşturma araçları Nero 9 Professional ücretli versiyonunda yer alıyor.

Nero 9 Essentials, StartSmart adı verilen Nero aracını içeriyor, bu yazılım ile çok kolay bir şekilde CD&DVD kopyalama, yazma işlemi yapabilirsiniz. Program Türkçe arayüz ile birlikte geliyor. Eğer sadece elinizdeki dosyaları disklere yazdırmak için bir program ihtiyacınız varsa Nero 9 Essentials sizin ihtiyacınızı karşılayabilecektir.

Websitesi: http://www.nero.com/eng/downloads-nero9-free.php

İndirme adresi: ftp://ftp4.usw.nero.com/software/Nero9/Nero-9.4.12.3-free.exe

25.08.2009


Bunları Unutmayın!

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/namazvakti/vakithes_namazvakti.asp adresinden bütün illerin haftalık ve aylık namaz vakitle-rine ulaşabileceğinizi….

www.risalecocuk.com adresinden çocuklara eğlenceli dinî eğitim sağlayabileceğinizi…

http://www.gezginler.net/modules/mydownloads/singlefile.php?download=bilgisayar-terimleri-sozlugu&lid=2252 adresinden Bilgisayar Terimleri Sözlüğü indirebileceğinizi…

http://www.ismididikle.com/ isminiz hakkındaki istatistiklere ulaşabileceğinizi…

http://www.sorularlaislamiyet.com ve ingilizcesi olan www.questionsonislam.com adresinden İslâmî her konuda kafanıza takılan soruların cevabını bulabileceğinizi…

www.bizimradyo.fm adresinden Ramazan’a özel programlarla Ramazan’ı dolu dolu geçirebileceğinizi…

http://www.webopedia.com/ adresinden teknik terimlerin kısaltmalarının açılımını öğrenebileceğinizi…

nhttp://ramazan.minare.net/ adresinden Ramazanla ilgili resimlere, fıkralara, duâlara vb. ulaşabileceğinizi…

25.08.2009


www. akakce.com

Kuruluş öyküsü

2000 yılında yayın hayatına başlayan akakce.com’un kuruluş öyküsü aslında bir girişimcilik öyküsünden daha çok teknolojinin kullanıcı faydasına dönüşme öyküsü olarak değerlendirilebilir. 15 yıllık yazılım sektörü deneyimine sahip akakce.com kurucu ortaklarından Koray Karataş “bot, internet robotları, akıllı ajanlar” üzerinde çalışırken, bu teknolojinin kullanıldığı örnek bir uygulama olarak da yurt dışında da benzerleri olan akakce.com’u geliştirir.

Akakce.com hakkında

Akakce.com en temelde internet üzerinden satış yapan yüzlerce mağazanın fiyatlarını derleyerek alış verişçiler için hangi ürünün hangi fiyat ve ödeme şartları ile satıldığı bilgisini sunmaktadır. Bu bilgiyi sunarken kendisinin geliştirdiği özel bir robotik yazılım kullanır. Bu şekilde akakce.com’da yer alan bütün mağazalardan aynı standartlardaki fiyat bilgisi alış verişçiler için derlenir.

Yurt dışından farklı olarak ülkemizde ürüne ait peşin, kredi kartına taksit, havale gibi pek çok farklı fiyat bulunmakta. Pek çok internet mağazası ve farklı fiyat karşısında alış verişçiler kendileri için en uygun seçeneği bulmakta zorluk yaşıyor. Akakce.com 130’un üzerindeki internet mağazasının yanında 15’e yakın fiziksel mağazanın da fiyat bilgisini de listeleyerek alış veriş öncesinde en uygun fiyatların birkaç tık ile kolayca bulunmasını sağlıyor. Bu fiyat bilgilerini listelerken ise kredi kartı tek çekim, en uygun taksit ve havale olmak üzere farklı ödeme seçeneklerine göre de kolayca listeleme opsiyonu sunuyor.

Her ay bir milyonun üzerindeki alış verişçi akakce.com’da fiyat bilgisi arıyor ve alış verişlerine bu şekilde karar veriyor. Akakce.com’un forum sayfalarında ise alış verişçiler satın aldıkları internet mağazaları ile yaşadıkları alış veriş deneyimlerini diğer tüketiciler ile paylaşıyorlar. ( http://www.akakce.com/forum/?qFCT=4 )

Ülkemizdeki enflasyonist geçmiş ve özellikle tüketici elektroniğindeki yoğun ithalat ağırlığıyla orantılı olarak, kur bağımlılığı fiyatların çok sık değişim göstermesine sebep oluyor. Değişen fiyatları en anlık değişim ve avantajları alış verişçilere en hızlı şekilde yansıtabilmek amacı ile www.akakce.com’da bütün fiyatlar en geç 2 saate bir güncellenerek alış verişçiler için en doğru fiyat bilgisine yer veriliyor. Ürün fiyatlarının son güncelleme zamanı ise bilgi olarak paylaşılıyor. Mağaza kartı uygulaması ile ise ürünü satın almak istedikleri internet mağazası hakkında detay bilgiler veriliyor. http://www.akakce.com/magaza-karti/Ereyon,020129.html

Akakce.com’da 12 ana kategoride 587 markaya ait onbinlerce ürünün fiyatı karşılaştırılabiliyor. En çok karşılaştırma yapılan ürünler arasında cep telefonu başta olmak üzere teknoloji ürünleri gelirken, küçük ev aletleri ve kişisel bakım ürünleri de giderek ilgi gören ürünler arasında yer alıyor.

25.08.2009


ARAPÇA KUR’ÂN SİTELERİ

Bütün okuyucularımızın Ramazanını tebrik ederiz. Bediüzzaman Hazretleri: “Kur’ân’a ve imana ait her şey kıymetlidir; zâhiren ne kadar küçük olursa olsun kıymetçe büyüktür” buyurmaktadır.

[email protected]

ine o zamanların meşhur ‘teknoloji ve yayın’ vasıtası olan radyonun Kur’ân hizmetinde kullanılması gerektiğini vurgulayan Bediüzzaman: ”Ve radyo öyle büyük bir nimet-i İlâhiyedir ki, ona mukabil şükür ise, o radyo milyonlar dilli bir küllî hâfız-ı Kur’ân olup zemin yüzündeki bütün insanlara Kur’ân’ı dinlettirsin…” demektedir. Şimdi de internet revaçta olduğu için ve Ramazan Ayı Kur’ân Ayı olması münasebetiyle bu yazımda da genelde Arapça olan Kur’ân sitelerini tanıtacağım.

Kur'ân arşivi olarak çok zengin bir sitedir. Arapça Kur'ân forumu da vardır. http://quran.maktoob.com/vb/

İnternetin en geniş Kur'ân arşivi sitesi (Türkçe ve İngilizce)

http://www.kuranarsivi.com/

Şu anda en büyük Kur'ân arşivi olan bir Kur'ân sitesidir. http://1eman.com/vb/

Şeyhlerin en güzel okuyuşlarını içeren Arapça, İngilizce ve Fransızca yayın yapan bir Kur'ân sitesidir.

www.islamophile.org

Muhammed Sıddık Minşevi’nin resmî sitesi olup bütün kayıtları buraya yüklenmiştir.

http://www.alminshawy.com/vb/

Minşevi sitesinin Türkçe bölümü http://www.alminshawy.com/vb/forumdisplay.php?f=88

Mücevved (aşir okuyuşu) ve mürettel (hatim okuyuşu) okuyuşların derlendiği en büyük Kur'ân hazinesi diyebileceğimiz büyük bir Kur'ân sitesi. www.islamweb.net

Hafızların en güzel okuyuşlarının derlendiği ve forumu da olan Arapça çok güzel bir Kur'ân sitesi.

http://www.mazameer.com/modules.php?name=Sounds

Seçme Kur'ân ses ve video kayıtlarının bulunduğu İngilizce bir Kur'ân sitesi. Forumu da var.

www.quranreciters.com

Şu an için dinlemek için hafızların en büyük Kur'ân arşivinin bulunduğu, hafızların hemen hemen kayıtlarının tamamını dinleyebileceğimiz bir Kur'ân sitesi. Forumu da var. Arapçadır.

Hafızların Kur'ân kayıtlarının bulunduğu bölüm (Hangi hafızı dinleyecekseniz ismi üzerine tıklayın. Bütün sûreleri açılacaktır. Sûrenin karşısındaki hoparlör işaretine tıklarsanız, kaydı dinleyebilirsiniz. Dinlemek için ‘real player’ programını indirin.)

http://www.ketaballah.net/mojawad/index.html

nMinşevinin bütün kayıtlarının bulunduğu başka bir Kur'ân sitesi: http://minshawi.spaces.live.com/

nKahire Kur'ân radyosunu canlı dinleyebilmek için internet adres linki:

http://www.ertu.org/radio/quran_Sche...ection=15&ch=5 (Kahire Kur'ân radyosu)

AHMED İBRAHİMOĞLU

25.08.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl
Reklam Linkleri: yemek tarifleri- Risale Çocuk- yemek tarifleri - Risale-i Nur- Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yemek Tarifleri - Makdis