17 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

İslamofobi’ye karşı Dobruca modeli

Romanya’da İslâm karşıtı tutumların bulunmamasında Müslümanların Dobruca bölgesinde diğer toplumlarla yüzyıllardır hoşgörü içerisinde yaşamasının büyük etkisi olduğunu söyleyen Romanya Müftüsü Murat Yusuf, “Şimdi Avrupa’ya bu modelimizi örnek gösteriyoruz” dedi.

İslâmofobi’ye karşı Dobruca modeli

Merkezİ Bükreş’te bulunan Eurisc Vakfı’nın Avrupa İslamofobi Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen toplantıda İslâm’ın terör ve şiddetle ilişkilendirilmesine tepki gösterildi. Moderatörlüğünü Eurisc Vakfı Başkan yardımcısı Dr. Liviu Mureşan’ın yaptığı oturumda söz alan Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu, İslâm’ın terörle birlikte anılmasının yanlışlığına dikkat çekti. Romanya’da İslamofobi tutumların bulunmamasında Müslümanların Dobruca bölgesinde diğer toplumlarla yüzyıllardır hoşgörü içerisinde yaşamasının büyük etkisi olduğunu söyleyen Romanya Müftüsü Murat Yusuf, “Şimdi Avrupa’ya bu modelimizi örnek gösteriyoruz” dedi. “Romanya’da yaklaşık 8 asırdır yaşayan soydaşlarımız diğer toplumlarla çok iyi ilişkiler kurmuştur. Bunda da Dobruca Modeli’nin büyük etkisi var. Bu aynı zamanda Avrupa’da tek model” diyen Müftü Yusuf, geçmişte bölgede Müslümanlar çoğunluktayken hakim olan hoşgörü ortamının bugün de değişmediğine dikkat çekti. Dobruca Müftüsü, şöyle devam etti: “1860’lı yıllarda bölgedeki Müslümanlar çoğunlukta iken o dönemin Hıristiyan ahalisine kilise için Türk belediye başkanı yardım yapıyor. Bugün de Köstence’deki birçok Hıristiyan belediye başkanı cami ve minareye katkılarda bulunuyorlar. Romanya’da İslamofobi yok. Bu sebeple de bu modelimizi örnek gösteriyoruz” diyor. İslâm’ın terörizmle ilişkilendirilmesini de eleştiren Yusuf, “Bu doğru değil. Bu anlayışları değiştirmek için bizim ‘Avrupa Müftüler Federasyonu’ kurma teklifimiz var. İlk defa bu toplantıda gündeme getirdim. Böylece İslâm’ı en doğru kaynaklarıyla topluma aktarmak ve yanlış bilgilerin önüne geçmek mümkün olabilir.” Açıklamasını yaptı. Toplantıya soydaş dernekleri temsilcilerinin yanında, çok sayıda akademisyen ve diğer dinlere mensup temsilciler katıldı.

17.02.2010


 

Belçika’da grev

Belçİka’da başşehir Brüksel yakınlarındaki Halle şehrinde önceki gün iki yolcu treninin çarpışmasının ardından trenlerde personele ve güvenliğe yatırım yapılmamasını protesto eden demir yolu çalışanları grev yaptı.

Kazanın ardından başlatılan incelemede ilk bulgular, kırmızı ışıkta otomatik fren yaptıran güvenlik sisteminin kazaya yol açan trende bulunmadığını gösteriyor. Ekonomik kriz gerekçesiyle trenlerde bu ve benzeri güvenlik teknolojisine yeterli yatırım yapılmamasını, emekli olanların yerine yeni personel alınmamasını ve fazla mesaiye zorlanmalarını protesto eden demir yolu çalışanları sendikasının dün başlattığı greve özellikle ülkenin Fransızca konuşan Valon bölgesinde yoğun katılım gözlemlenirken tren seferleri büyük oranda durdu.

17.02.2010


 

Esad’dan, ‘birlik olalım’ mektubu

Surİye Devlet Başkanı Beşşar Esad Libya’nın başşehri Trablus’ta gerçekleştirilecek olan Arap Zirvesi öncesi Fas, Tunus, Cezayir, Moritanya ve Libya gibi ülkelerin liderlerine mektup gönderdi.

Devlet Başkanı Yardımcısı Faruk El Şara’nın sunacağı mektuplarda Esad, Arap liderlere, dayanışma birlik ve ortak hareket etme çağrısında bulunuyor. Mektupları teslim etmek amacıyla bölge turuna çıkan El Şara ilk olarak Fas ile başladığı ziyarette yaptığı açıklamada, Libya’nın başşehri Trablus’ta düzenlenecek olan Arap Birliği Zirvesi öncesi Esad’ın mektubunu Arap liderlere sunacağını söyledi. Yaptığı basın açıklamasında ziyaretlerinin Arap çalışmalarını müşterek kılmaya yönelik olduğunu ifade eden El Şara, Libya’da gerçekleşecek zirve için hazırlığın yanı sıra Arap ülkeleri arasında dayanışma ve ortak hareket etme gibi konuların ele alınacağını kaydetti. Mektuplarda, Arap ve uluslar arası sahada yaşanan gelişmelerin yanı sıra Arap ülkelerindeki şartlar ve bu şartları iyileştirme yollarına yönelik görüşlere yer veriliyor.

17.02.2010


 

Arap parlamenterler Gazze’de

Arap Parlamenterler Birliğinin bazı üyeleri, Refah sınır kapısından geçerek girdikleri Gazze Şeridi’ni ziyaret etti.

El Cezire’nin internet sitesinde yer alan habere göre, heyetteki 26 kişi, Filistin Meclis Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Beher tarafından Gazze Şeridi’nde karşılandı. Arap Parlamenterler Birliği üyelerinin ziyaretlerinin tarihî bir ziyaret olduğunu ve bu gibi ziyaretlerle İsrail’in Gazze üzerindeki kuşatmasının kaldırılmasını istediklerini belirten Ahmet Beher, ABD Kongresinden 2 milletvekilinin de önceki gün Refah sınır kapısından Gazze’ye giriş yaptığını hatırlattı. Arap Parlamenterler Birliği üyelerinin, Gazze’deki temasları kapsamında resmi yetkililerin yanı sıra sivil toplum örgütlerini, İsrail hapishanelerindeki tutuklu Filistinlilerin yakınlarını, İslâm Üniversitesini ve Gazze Şeridi’nde İsrail savaş uçakları tarafından bombalanan yerleri ziyaret edecekleri kaydedildi.

17.02.2010


 

İHH Filipinlerde yetimhane açtı

İHH İnsanî Yardım Vakfı, Filipinlerin sancılı bölgesi Moro’da bir yetimhane açtı. 9 yatak odası, 2 kütüphane, 1 derslik ve 1 bilgisayar odası bulunan yetimhanede ilk etapta 50 yetim barınacak.

Filipinler Hükümeti ile Moro Müslümanları arasında süren çatışmalar yıllardan beri devam ediyor. Yaşanan çatışmalardan sonra binlerce çocuk yetim kaldı. İHH İnsanî Yardım Vakfı yapımına 2009 yılı Haziran ayı içerisinde başlanan yetimhanen inşaatını bitirerek açılışını gerçekleştirdi. Moro’nun Mindanao Adasında açılan ve Hacı Şerefoğlu ismi verilen yetimhane korunmasız durumda bulunan yetimlere sahip çıkıldı. Hacı Şerefoğlu yetimhanesi 288 metrekarelik bir alan üzerine inşa edildi. İki kat şeklinde inşa edilen yetimhanede 9 yatak odası, bir güvenlik odası, iki ufak kütüphane, bir derslik ve bir bilgisayar odası bulunuyor. Yetimhanede toplam 50 yetim barınabilecek. Moro’da özellikle Mindanao adasındaki Müslümanlar yıllardır Hıristiyan yönetime karşı özgürlük mücadelesi veriyorlar. Bu adalarda Müslüman nüfusu Hıristiyan nüfusundan daha çoktu. Ancak yönetiminin Hıristiyanları bölgeye yerleştirmesiyle bu durum değişti. Moro’daki Müslümanlar, İslâmî Kurtuluş Cephesi adı altında bağımsızlık mücadelesi veriyorlar.

17.02.2010


 

AB’den Yunanistan’a 1 ay süre

Yunanİstan’In bu yıl içinde gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 120’sine ulaşması beklenen kamu borcunun ve yüzde 12,7’sine ulaşan bütçe açığının doğurduğu krizi endişeyle izleyen AB, Atina yönetiminin bütçe açığını bu yıl 4 puan düşüşle, yüzde 8,7’ye indirmek için aldığı kemer sıkma tedbirlerine 1 ay deneme süresi tanıdı.

Önceki gece Brüksel’de toplanan Avro Bölgesi ekonomi ve maliye bakanları, Yunanistan’ın aldığı önlemlerin bütçe gerçekleşmelerine göre gelecek ay ortasında yeniden değerlendirileceği ve gerek duyulursa AB Komisyonu’nun da önerisiyle bu ülkeden ilâve tedbirler istemeyi kararlaştırdı. AB ekonomi ve maliye bakanlarınca da benimsenmesi beklenen yaklaşım, piyasaları sakinleştirmek için AB’den ‘’detaylı kurtarma paketi’’ bekleyen Atina’yı tatmin etmedi.

17.02.2010


 

Fransa askerlerini kobay olarak kullandı

Fransa’da yayınlanan “Le Parisien” gazetesi, ordunun, 1960’lı yıllarda Cezayir’de yaptığı nükleer denemeler sırasında askerleri kobay olarak kullandığını iddia etti.

Ele geçirilen gizli bir istihbarat raporuna dayanılarak verilen haberde, ordunun nükleer patlamanın radyoaktif etkisini insanlar üzerinde ilk kez burada denediği ileri sürüldü. Gazete, hükümetin o dönem ki nükleer denemelerin güvenli ve insan sağlığına zarar vermediği yolunda güvence vermesine rağmen, gizli raporların askerlerin, özellikle 25 Nisan 1961 tarihindeki nükleer manevralara bilerek gönderildiğini gösterdiğini iddia etti. Raporda, manevralara gönderilen askerlerin, nükleer silâhların etkilerine karşı fiziksel ve psikolojik olarak dayanıklılığının saptanmaya çalıştığı bildirildi. Gazete, söz konusu nükleer denemelere yaklaşık 300 askerin katıldığını yazdı. Fransız hükümeti, geçen yıl, 1960 ve 1966 yılları arasında Cezayir’de yapılan nükleer denemeler sırasında kanser gibi hastalıklara yakalanan eski askerlere tazminat ödeyeceğini açıklamıştı.

17.02.2010


 

Sicilya’da heyelan sebebiyle tahliye

San Fratello Köyünde göçük tehlikesi yüzünden 2 binden fazla kişi tahliye edildi. Köyün kısa sürede ‘hayalet köy’ olmasından endişe ediliyor.

İtalya’nın güneyindeki Sicilya’nın San Fratello Köyünde 4 bin 500 kişi yaşıyordu, aşırı yağışlar başlayınca bölge alt üst oldu. İtalyan Ansa ajansının haberine göre, köyden 2 bin kişi göçük tehlikesine karşı tahliye edildi. San Fratello’dan tahliyeler devam ederken, Sicilya bölgesi yetkilisi Raffaele Lombardo, ‘’Bu akla hayale sığmayacak türden bir felâket’’ diye konuştu. Aşırı yağışlar sebebiyle meydana gelen toprak kaymaları yüzünden onlarca ev, kilise ve okulda çatlaklar oluştu.

17.02.2010


 

Cündullah’ın, Tahran’la müzakereye başladı iddiası

İran’dakİ rejim muhalifi Sünni Cündullah örgütü, Tahran yönetimiyle müzakere masasına oturduğunu, ancak görüşmelerin başarısız olduğunu öne sürdü.

El Arabiye’nin haberine göre, örgütün bildirisinde, müzakerelerin, yerel aşiret liderlerinin talebiyle başladığı belirtildi. Tahran yönetimi ise ABD ve Pakistan istihbaratıyla bağlantısı bulunduğunu öne sürdüğü ve terör örgütü olarak nitelendirdiği Cündullah’la müzakereler yapılıp yapılmadığı konusunda açıklama yapmadı. Cündullah’ın bildirisinde görüşmelerin, İran hükümetinin, ülkenin güneydoğusundaki Belucistan vilayetinde yaşayan Belucilerin milliyetçi ve kuramsal taleplerine karşılık verme konusunda oyalama politikası yürüttüğü için başarısız olduğu ifade edildi. Görüşmelerin başarısız olması üzerine silâhlı mücadelesini yeniden başlatacağını belirterek, ülkedeki diğer etnik gruplara mücadeleye katılma çağrısında bulunan örgüt, ancak saldırılara başlamadan önce Tahran’a, taleplerinin yerine getirilmesi için “son bir şans” vereceğini de bildirdi.

17.02.2010


 

Darbe planlamaktan yargılanacak

Hükümete karşı darbe planlamak suçundan tutuklanan Sri Lanka eski Genelkurmay Başkanı Sarath Fonseka, görevdeyken bir gazetecinin ölüm emrini vermekten ve darbe planlamaktan, hem sivil hem de askerî mahkemede yargılanacak.

Sri Lanka hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Tamil gerillalarına karşı kazanılan zaferden hemen sonra ordudan istifa ederek Cumhurbaşkanlığına aday olan Fonseka, darbe planlamak suçundan en kısa zamanda mahkeme önüne çıkarılacak. Öte yandan Anayasa Mahkemesi, Fonseka’nın eşinin kocasının haksız yere tutuklandığına dair dilekçesini incelemeyi kabul etti. Sivil mahkemenin kararına karşı askerî mahkeme, darbe planlarının soruşturulmasında sona gelindiğini ve komutanın en kısa zamanda yargılanacağını duyurdu. Sri Lanka Ulusal Güvenlik Medya Direktörü Lakshman Hulugalla, askerî mahkemelerin gizlilik prensibiyle hareket ettiği için yargılamalardan kamuyu haberdar etmediğine dair yorumları kabul etmedi. Sarath Fonseka’nın halihazırda ordudan emekli bir sivil olarak askerî mahkemede yargılanamayacağına dair iddialara da karşılık veren Hulugalla, “Sri Lanka kanunlarına göre askerler emekliliklerinin ilk 6 ayında askerî mahkemede yargılanabilecekleri için Fonseka’yı askerî hakimler yargılayacak” dedi. Sri Lanka Savunma Bakanı Gotabaya Rajapakse Singapur’da gazetecilere yaptığı açıklamada, eski Genelkurmay Başkanı’nın görevde iken Sunday Leader gazetesinin editörü Lasantha Wickrematunge’yı öldürtmek suçundan sivil mahkemede, diğer komutanlarla hükümete karşı darbe planlamaktan da askerî mahkemede yargılanacağını söyledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında son 30 yıldır silâhlı mücadele verdiği Tamil gerillalarını askerî yenilgiye uğratan Sri Lanka, savaşın ardından zafer kazanan Genelkurmay Başkanı Fonseka ile Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa arasında iktidar mücadelesine sahne oldu.

17.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl