22 Şubat 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Portekiz sele teslim

Portekiz’in tatil beldesi Atlas Okyanusu’ndaki Madeira Adası’nda aşırı yağmur ve şiddetli rüzgârın yol açtığı sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 38’e yükseldi. Çok sayıda kişi yaralandı ve kayboldu. Portekiz’in Madeira Adası’nın bölgesel özerk hükümeti, felâkette 38 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin yaralandığını, yaralıların hastanede tedavi altında olduğunu bildirdi. Portekiz’in 900 km güneybatısında ve Fas’a 500 km uzaklıktaki turizm cenneti adanın afetten en çok zarar gören başşehri Funchal’ın uluslar arası havaalanı da uçuşlara kapalı bulunuyor.

Madeira Adası’nı sel vurdu

Portekİz’İn tatil beldesi Atlas Okyanusu’ndaki Madeira Adası’nda aşırı yağmur ve şiddetli rüzgârın yol açtığı sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 38’e yükseldi. Çok sayıda kişi yaralandı ve kayboldu. Portekiz’in Madeira Adası’nın bölgesel özerk hükümeti, felâkette 38 kişinin öldüğünü, 100’den fazla kişinin yaralandığını, yaralıların hastanede tedavi altında olduğunu bildirdi. Portekiz İçişleri Bakanı Rui Pereira, düzenlediği basın toplantısında, ölü sayısını teyit ederek, bir yardım ekibiyle en kısa sürede Madeira’ya gideceğini açıkladı. Pereira, Madeira Adası’nı afet bölgesi ilân etme ihtimalini ve sonrasında Avrupa Birliği’nden yardım istemeyi değerlendirdiklerini söyledi. Seller ve hızı saatte 100 kilometreyi bulan şiddetli fırtına adada köprüleri ve evleri tahrip ederken, telefon bağlantısı ve elektriklerin kesilmesine sebep oldu. Hava ulaşımı önemli ölçüde aksadı. Portekiz’in 900 km güneybatısında ve Fas’a 500 km uzaklıktaki turizm cenneti adanın afetten en çok zarar gören başşehri Funchal’ın uluslar arası havaalanı da uçuşlara kapalı bulunuyor. Portekiz makamları, son açıklamalarında, felâkette 32 kişinin öldüğünü açıklamışlardı.Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

22.02.2010


 

Suriye dolaylı görüşmelere hazır

Surİye Başbakanı Naci Itri, Türkiye’nin arabuluculuğu ile Suriye-İsrail dolaylı görüşmelerinin yeniden başlatılmasını istediklerini söyledi.

Suriye Başbakanı Itri, Fransa Başbakanı François Fillon ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ‘’Türkiye’nin arabulucuğu ile yürütülen Suriye-İsrail dolaylı görüşmeleri formülünün uluslar arası toplum tarafından desteklenmesi gerektiğini’’ söyledi. Itri, Suriye’nin barış sürecinin yeniden başlamasını istediğini, bu sürecin iki tarafın mutabık kalması halinde gerçekleşebileceğini belirterek, ‘’İsrail’in barışı reddetmesi, barışın sağlanabilmesi için harcanan çabaların durmasına neden olmuştur. Bu çabanın sonuncusunu Türkiye, Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerinde arabulucu rolü üstlenerek göstermiştir’’ dedi. Itri, İsrail’in Gazze’deki ablukanın kaldırılması, insanî yardımların geçişine izin verilmesi gibi konularda ikna etmek üzere, Avrupa’yı, İsrail’i uyarmaya çağırdı. Fillon ise Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerinde Fransa’nın Türkiye ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söyledi. Fransa’nın Filistin Devleti’nin kurulmasına onay verdiğini belirten Fillon, Filistin’de uzlaşının sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı. Orta Doğu’da ekonomik kalkınmanın gerçekleşmesi için barış ve güvenliğin sağlanmasının şart olduğunu ifade eden Fillon, ‘’Suriye’nin bölgede kilit ve etkin bir rol oynadığını’’ söyledi.

Fransa Başbakanı, ziyaret programı çerçevesinde, iki ülke arasında 11 anlaşmaya imza atıldı. Mutabakata varılan ve imzalanan anlaşmalar arasında Suriye’nin Fransa’dan uçak alımı yapması da bulunuyor. İmzalanan anlaşmaya göre Suriye, Fransa’dan ikisi 70 yolcu kapasiteli ATR 72 tipi, 12’si Airbus olmak üzere 14 uçak satın alacak. Uçakların 2010-2018 yılları arasında satın alınması öngörülüyor.

İmzalanan anlaşmalar iki ülke arasında havacılık, kültür, eğitim, turizm, ziraat ve ekonomi alanlarında işbirliği yapılmasını öngörüyor.

22.02.2010


 

İrlanda Lieberman’a pasaportları soracak

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, İsrail Dışişleri Bakanıyla, Hamas liderlerinden Mahmud El Mabhuh’un öldürülmesine karışanlardan bazılarının İrlanda pasaportu taşıması konusunu görüşecek.

Martin, yarın yapılacak AB dişişleri bakanları toplantısı sırasında görüşmeyi planladığı İsrailli muhatabı Avigdor Lieberman’a olaydan duydukları derin endişeyi aktaracağını ve kendilerinden konunun açıklığa kavuşturulmasını isteyeceğini belirtti. Öte yandan İrlanda Dışişleri Bakanlığı, olayda 2 İrlanda pasaportunun daha kullanılmış olduğunun anlaşılmasıyla numaraları çalınan pasaport sayısının 5’e çıktığını bildirdi. El Mabhuh’un geçen ay Dubai’de öldürülmesi olayına karıştığı sanılan kişilerden bazılarının sahte İrlanda pasaportu kullandıklarının ortaya çıkması üzerine İsrail’in Dublin Büyükelçisi Zion Evrony İrlanda Dışişleri Bakanlığına çağrılmış, büyükelçinin bakanlık yetkililerine konuya ilişkin bilgisi olmadığını söylediği açıklanmıştı.

22.02.2010


 

Suikastın emri bizzat Netanyahu’dan

İngİlİz Sunday Times gazetesi, 20 Ocak’ta öldürülen Hamas liderlerinden Mahmut el Mabhuh’a suikast emrinin bizzat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından Ocak ayı başında verildiğini öne sürdü.

Gazete Mossad’a yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Mossad Şefi Meir Dagan’la Mossad’ın Tel Aviv’deki merkezi Midrasha’da bir araya gelen Netanyahu, yeşil ışığı burada yaktı. Habere göre, suikast hazırlıkları da Tel Aviv’deki bir otelde gizli olarak yapıldı. İsrail Mabhuh cinayetiyle bağlantılı olduğu yönündeki iddiaları reddediyordu. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcı Danny Ayalon önceki gün yaptığı açıklamada, ülkesiyle Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkilerin bozulacağını sanmadığını belirtmiş, buna gerekçe olarak ise cinayetle hükümeti arasında herhangi bir bağ bulunmadığını göstermişti. Mabhuh cinayetinde yer alan suikastçılar İngiliz, İrlandalı, Alman ve Fransız pasaportlarıyla cinayeti gerçekleştirmiş, bunun üzerine Avrupa ülkeleri İsrail’e sert tepki göstermişti. Bu arada Hamas liderlerinden Salah el Bardavil, Mabhuh cinayetinin içinde Filistin Yönetimi’nin bulunduğuna kesinlikle inandığını söyledi. Bardavil, cinayetin Mossad’ın bir eylemi olduğunu da öne sürdü. Bardavil, cinayetin içinde olduğu öne sürülen ve Dubai’de tutuklu bulunan iki Filistinlinin daha önce Filistin güvenlik birimlerinde çalıştıklarını, şu anda da El Fetih’in üst düzey yetkililerinden birinin sahip olduğu şirkette görev yaptıklarını iddia etti.

22.02.2010


 

Bangladeş’de çatışma: 2 ölü, 100 yaralı

Bangladeş’de aşiret üyeleriyle yerleşimciler arasında çıkan çatışmalarda en az 2 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı.

Polisin açıklamasında ve yerel basında çıkan haberlerde, ülkenin güneydoğusunda, başkent Dakka’ya 350 kilometre uzaklıktaki Rangamati tepesinde önceki gün çıkan olayların, yıllardır bölgede yaşanan en kötü çatışmalar olduğu bildirildi. Çatışmaların, 1980’li yıllarda hükümet politikası çerçevesinde Chittagong tepesi denilen bölgeye yerleştirilen Bengallilerle aşiret üyeleri arasında çıktığı, bölgede biri kadın 2 kişinin cesedinin bulunduğu, 100’den fazla evin yakıldığı belirtildi. Bangladeşli yetkililerin, çatışmalar üzerine bölgeye asker konuşlandırdığı kaydedildi.

22.02.2010


 

Mısır’da sinagoga bombalı saldırı

MIsIr’da bir sinagoga bombalı saldırı düzenlendiği bildirildi. İçişleri Bakanlığından bir güvenlik kaynağı, başşehir Kahire’de bir sinagoga bomba bulunan bir çantanın atıldığını, saldırının sinagogda yangına yol açtığını, olayda yaralanan olmadığını söyledi. Olay yerinden kaçan saldırganın arandığı belirtildi.

22.02.2010


 

İran’da bir uyuşturucu kaçakçısı idam edildi

İran’da uyuşturucu kaçakçılığından suçlu bulunan bir kişinin idam edildiği bildirildi. Fars Haber Ajansı, yüklü miktarlarda uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle bir kişinin Sistan-Belucistan eyaletinin merkezi Zahidan’da bugün idam edildiğini duyurdu. Uyuşturucu kaçakçılığından sabıkası olan şahsın 20 yıldır uyuşturucu çeteleriyle bağlantılı olduğu ve en son 250 kilogram uyuşturucu maddesiyle yakalandığı belirtildi. İran yasalarına göre, fazla miktarlarda uyuşturucu kaçakçılığı yapanlarla uyuşturucu çeteleriyle bağlantısı olanlar idam talebiyle yargılanıyor.

22.02.2010


 

Budin Kalesi’nde Osmanlı kuyusu bulundu

Macarİstan’In başşehri Budapeşte’de bulunan Budin Kalesi’nde Osmanlı dönemine (1541-1686) ait bir kuyu bulundu. Macar yetkililer, kale içinde yapılan kanal çalışması sırasında işçiler tarafından tesadüfen bulunan kuyunun etrafının çevrilerek koruma altına alındığını açıkladı. Kuyunun bulunduğu 1. bölge belediyesinin sözcüsü Livia Blazsovics, ortaya çıkarılan kuyunun hemen yanından bir mağaraya gidildiğini, kuyunun içinde o döneme ait silâhlar ve iskeletler olabileceğinin düşünüldüğünü ve çalışmalara birkaç ay içinde başlanacağını ifade etti.

22.02.2010


 

Moldova’dan Haiti’ye 100 bin dolarlık yardım

Moldova hükümetinin Haiti’ye 100 bin dolar yardım göndereceği bildirildi. Moldova Başbakanı Vlad Filatın, Haiti Başbakanı Jean-Max Bellerive ile yaptığı telefon görüşmesinde, binlerce insanın hayatına mal olan deprem dolayısı ile taziyelerini iletti. Moldova Başbakanı ayrıca hükümet olarak Haiti’ye yardım için 100 bin dolar gönderme kakarı aldıklarını açıkladı.

22.02.2010


 

Sırp bakandan, Türkiye’ya övgü

SIrbİstan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, ülkesinin ve Türkiye’nin bölgedeki sorunların çözümü için yoğun çaba harcadıklarını belirterek, ‘’Sırbistan ve Türkiye, Balkanlar’da sıfır sorundan yana’’ dedi. Ankara’daki temaslarını Sırbistan Radyo Televizyonu’na değerlendiren Jeremiç, her iki ülkenin Balkanlar’da istikrar ve barışın sağlanması, AB ile bütünleşme yönünde çaba harcamaya kararlı olduklarını, ‘’bölgesel ilişkilerde Balkanlar’da sıfır sorun için işbirliğini sürdüreceklerini’’ söyledi. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Abdulah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü hatırlatan Jeremiç, bu görüşmelerde, ikili ve bölgesel işbirliğini geliştirme imkanlarının ele alındığını kaydetti. Belgrad’ı Sancak üzerinden Karadağ’a bağlayacak otoyolun yapımına reğinen Jeremiç, ‘’Bu, Sırbistan’ı Batı Balkanlar'da Türkiye’nin en önemli ortağı konumuna getirecek stratejik büyük bir yatırımdır’’ dedi.

22.02.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl