09 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

AFGAN KADINLARIN 8 MART’TAN HABERİ YOK

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dünyada çeşitli faaliyetlerle kutlanırken, Pakistan’ın başkenti İslâmabad yakınlarında bulunan Afgan mülteci kampında yaşayan kadınlar, bu özel günden habersiz hayat mücadelesi veriyor.

Afganistan’da on yıllardır sürüp giden savaştan kaçarak İslamabad’ın arka mahallelerindeki topraktan yapılmış evlerde ya da derme çatma çadırlarda barınan Afgan kadınları, hayata tutunabilmek için yoksulluk ve açlık başta sayısız olumsuzluklara karşı mücadele etmek zorunda kalıyor. Hemcinslerinin kullanırken varlığının farkında bile olmadıkları buzdolabı, çamaşır makinesi, ocak bir yana, aydınlanmak için elektriğin, kullanmak için suyun olmadığı kampta kanalizasyonların dışardan aktığı dar sokaklarda, iç içe girmiş 8-10 kişinin yaşamak zorunda kaldığı barınaklarda kışın soğukla, yazın sıcak ve sivrisinekle başa çıkmak zorunda olan kadınlar, sırtlarında evlerine su ve odun taşıyor, tandır fırınlarında yemek yapıyor ve çocuklarıyla ilgileniyor.




Gündemin nabzını tutmak için

tıklayın!
www.sentezhaber.com

09.03.2010


 

BM: Kadına karşı âdil olunmazsa barış gecikir

Bİrleşmİş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 8 Mart Dünya Kadınlar günü mesajında, kadınların ve kız çocuklarının sahip olacağı eşit hakların ekonomik ve sosyal yönünün bulunduğunu belirtti.

Ban, “kadınlar ve kız çocukları yoksulluk ve adaletsizliklerden kurtulamadığı sürece barış, güvenlik, sürdürülebilir kalkınma gibi hedeflere ulaşmanın da zorlaştığını” kaydetti. BM’nin herkes için eşit haklar ve onurlu bir hayat oluşturma yönündeki küresel misyonunun temelinde kadınların konumlarının güçlendirilmesinin yattığını kaydeden Ban Ki-Moon, bu hedefin hem BM Anlaşmasında, hem de İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde ifade edildiğini kaydetti. Genel Sekreter Ban, olumlu birçok gelişmeye rağmen, hala yapılması gereken çok şey olduğunun altını çizerek, anne ölümlerinin kabul edilemeyecek kadar yüksek olduğunu, aile planlamasının yeterince yaygınlaşmadığını, kadına yönelik şiddetin sürdüğünü ve özellikle savaşlarda uygulanan cinsel şiddetin “salgın halinde devam ettiğini” belirtti.

DSÖ: SAĞLIKTA DA CİNSİYET EŞİTLİĞİ YOK

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün ‘Kadın ve Sağlık’ raporu, dünya üzerinde bir çok eşitsizliğe maruz kalan kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde olduğunu gösterdi. Rapor; kadınların erkekler ile aynı sağlık sorunlarını paylaşmasına ve biyolojik sebeplerle daha uzun yaşar görünmelerine rağmen, hayatlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitelisiz ve sağlıksız sürdürdüklerini gösterdi. ‘Kadın ve Sağlık’ raporu, düşük sosyo-ekonomik düzeyli ülkelerdeki sosyal normların, kadınların sosyal olarak aşağılanmasına sebep olduğunu gösteriyor.

09.03.2010


 

Tasarı kararı cahilce

The Guardian gazetesi, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun Ermeni iddialarını içeren tasarıyı bir oy farkla kabul etmesinin cahilce bir gösterişten ibaret olduğu yorumunu yaptı.

Ermeni iddialarına ilişkin alınan kararın ABD’ye yakışmadığına işaret eden The Guardian yazarı Marcel Berlins, konuyla ilgili makalesinde, “Soykırımın tanımı zordur ama kesin ve anlaşılır bir şey var ki o da soykırım olaylarını tanımak ABD kongresinin işi değil” İfadesini kullandı. Dış İlişkiler Komisyonu’nun 1915 olaylarını soykırım olarak adlandıran tasarıyı kabul ettiği hatırlatan Marcel Berlins, ABD’li kongre üyelerini sertçe eleştirdi: “Size ne. Bu sizin işiniz değil. Benim kaygım, bu tür siyasî müdahalelerle ve reklamlarla, insanlık tarihinin en ağır suçu olan soykırım suçu daha da alçaltılıyor ve iyi finanse edilmiş bir lobi grubunun taleplerine karşılık veren cahil yasama üyelerinin hareketlerine dönüşüyor.” Dış ilişkiler komisyonunun bu küstahça kararının Temsilciler Meclisi’ne gidemeyecek olmasının sevindirici olduğunu yazan The Guardian yazarı, geçtiğimiz yıllarda George Bush gibi Başkan Obama’nın bu tasarının Temsilciler Meclisi’ne gelmesine engel olacağını aktardı.

09.03.2010


 

Times’tan ilginç tahmin

Bİlkent Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Norman Stone, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının “Türkleri Batıdan iyice uzaklaştırarak Çin’e yaklaştıracağını” savundu.

İngiliz Times gazetesin, İskoçya doğumlu Stone’un tasarının geçen hafta kabul edilmesiyle ilgili kaleme aldığı bir makale yayımlandı. Stone, makalesinde şu görüşü dile getirdi: “Türkiye’nin artık eskisi gibi Batıyla bağlara ihtiyacı yok. Ticaret ve yatırım Rusya ve Orta Asya’ya kayıyor. Çinliler Ankara’da çok aktif. Ulaşmak istediğimiz bu mu? Bu durum ancak modern Türkiye’yi Çin’in kollarına iter.”

09.03.2010


 

Irak’ta seçim sonuçlarının açıklanması bekleniyor

Irak Seçim Komisyonu, önceki gün yapılan parlamento seçimlerinin sonucunun birkaç gün içinde açıklanacağını bildirdi.

Komisyon Başkanı Farac El Haydari, ilk sonuçların iki ya da üç gün içinde, muhtemelen Perşembe günü ilan edileceğini söyledi. Irak’ta genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre, oyların yüzde 40’ını Başbakan Nuri El Maliki’nin başkanlığındaki Hukuk Devleti, yüzde 25’ini eski Başbakan İyad Allavi başkanlığındaki Irakiye Koalisyonu, yüzde 18’ini Şii Irak Millî İttifakı, yüzde 7’sini Sünni Irak Uzlaşma Cephesi ve yüzde 4’ünü de İçişleri Bakanı Cevad El Bolani’nin başkanı olduğu Irak Birliği’nin aldığı bildirilmişti.

09.03.2010


 

Nijerya’da dinî kökenli çatışmalar durulmuyor

Nİjerya’nIn güneyinde Hristiyanlarla Müslümanlar arasındaki çatışmalarda 200’den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Görgü tanıkları, Jos şehrinin 5 kilometre güneyine düşen Dogo Nahawa köyündeki olaylarda ölenlerin büyük bölümünün kadın ve çocuklar olduğunu ve bıçaklanarak öldürülen bu kişilerin cesetlerinin sokaklarda görüldüğünü söylediler. Bölgedeki bir muhabir, cesetleri bir eyalet yetkilisiyle birlikte saydıklarını duyurdu. Kızılhaç sözcüsü Robin Waubo da askerlerin çatışmaların yaşandığı bölgenin etrafını çevirdiğini bildirdi. Görgü tanıklarına göre, Hristiyanların çoğunlukta yaşadığı köydeki çatışmalar, öğleden sonra, sokağa çıkma yasağının geçerli olduğu saatlerde başladı. Jos kentinde Ocak ayında büyük bölümü Müslüman olan 300 kişinin öldüğü şiddet olaylarının yaşanmasından bu yana belli saatlerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Kızılhaç yetkilileri, komşu Bauçi eyaletinde yaklaşık 600 kişinin çatışmaların yayılabileceği endişesiyle yakınlardaki bir kampa sığındığını açıkladı.

09.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl