21 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Bağdat kan gölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırılarda 30 kişinin öldüğü, 60 kişinin yaralandığı bildirildi.

Bağdat kan gölü

IRAK'IN başşehri Bağdat’ta bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırılarda 30 kişinin öldüğü, 60 kişinin yaralandığı bildirildi. Güvenlik servislerinden bir yetkili, bomba yüklü araçların, Yarmuk bölgesindeki bir idari büro yakınlarında park edildiğini, kimlik kartı veya pasaport almak için birçok kişinin burada beklediğini belirtti. Aynı bölgede trafik polisi bürolarıyla bir Irak Ticaret Bankası şubesinin bulunduğu, şubenin de büyük ölçüde zarar gördüğü kaydedildi.

21.06.2010


 

İhsanoğlu, Çin’deki Müslümanlarla görüştü

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Çin devletinin resmî dâvetlisi olarak bulunduğu Çin’de, Müslüman bölgelerde gezisini sürdürüyor.

İhsanoğlu, başşehir Pekin’deki temaslarının ardından önce Müslüman Çinlilerin yaşadığı Hui Otonom Bölgesini gezdi. Hui’de tarihî Hiluan Camiini ziyaret eden ve buradaki Müslüman toplumuyla görüşen İhsanoğlu, daha sonra İslâmî Güzel Sanatlar Kolejinde incelemelerde bulundu. Müslüman Çinlilerin aldığı dinî eğitimi yerinde gören İhsanoğlu, İKT olarak daha fazla öğrenciye burs verebileceklerini yetkililere iletti. İhsanoğlu onuruna yemek veren Hui Otonom Bölgesinin Müslüman Valisi Vang Zhengvein, İhsanoğlu’nun gezisinden son derece memnun olduğunu, kendisini daha sık bir şekilde aralarında görmek istediğini bildirdi.

21.06.2010


 

Olağanüstü hal uzatıldı

KIRGIZİSTAN'IN güneyindeki Oş eyaletinde 11 Haziran gecesi çatışmaların patlak vermesi üzerine ilân edilen olağanüstü hal, 25 Hazirana kadar uzatıldı.

Oş şehri ile eyalete bağlı Özgen, Kara-Suu ve Aravan ilçelerinde olağanüstü halin uzatıldığı belirtildi. Ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad eyaletlerinde Kırgızlar ile Özbekler arasındaki çatışmalarda 191 kişi öldü, 2 bin kişi yaralandı.

21.06.2010


 

Darfur’da kabileler arası gerginlik

SUDAN'IN Darfur bölgesinde Arap gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 48 kişinin öldüğü bildirildi.

Bölgedeki Arap kabilesi Misseriye’nin liderlerinden Ezzedin Eissa Al Mandil, Rizeigat kabilesinden kişilerin, Batı Darfur eyaletindeki Garsila’nın kuzeyinde bulunan Misseriya kabilesine ait Kankulay Köyüne saldırı düzenlediklerini iddia etti. Sudan’daki uluslar arası barış gücü birlikleri ise ölümleri doğrulamazken, Garsila bölgesinde çatışmaların yaşandığına dair istihbarat aldıklarını aktardı.

21.06.2010


 

Sığınmacıların adresi G. Afrika

BİRLEŞMİŞ Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) raporuna göre, 2009’da 222 bin başvuruyla Güney Afrika, dünyada sığınmacının en fazla tercih ettiği ülke oldu.

Rapora göre, Güney Afrika’dan sonra sığınmacıların en fazla tercih ettiği ülkeler sırasıyla ABD, Fransa, Malezya, Kanada, İngiltere, İsveç, Etiyopya ve Almanya. Yeni yayınlanan grafikte ABD, çoğunluğunu Çinlilerin oluşturduğu, son 40 yılın en fazla sığınmacı kabul eden ülkesi olarak gösterildi.

21.06.2010


 

İsrail ordusu kendini akladı

İSRAİL ordusu, 31 Mayıs’ta Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlenen ve 9 Türk’ün vefat ettiği saldırıya ilişkin iç soruşturmasını tamamladı. İsrail radyosunda yer alan habere göre, soruşturma raporunda toplu bir savunma beklemedikleri için İsrailli komandoların gösterdikleri tepkinin uygun olduğu savunuluyor.

Ancak istihbarat eksikliği olduğu kabul ediliyor.

İsrail ordusu içinde gerçekleştirilen soruşturmaya göre operasyonu gerçekleştiren birliğin yeterince hazırlıklı olmadığı belirtiliyor. Ayrıca yeterli istihbarata sahip olunmadığı ve Türk Bayraklı gemilere müdahalede komando birliğinin gerektiği gibi kullanılmadığı aktarılıyor. Hazırlanan rapora göre İsrail askerlerine karşı gösterilen toplu savunma hesaba katılmadığından, askerlerin o an şartlara göre davrandığı kaydediliyor. İsrail radyosuna konuşan bir ordu yetkilisi, “Askerler tören elbiselerini giymek istedi, yolcularla konuşma yoluyla iletişim kuracaklarını bekliyorlardı ve bu bir hataydı” dedi. Aynı yetkili, askerlerin yaşanan gelişmelerin gereğince davrandıklarını savundu. Soruşturma kapsamında sorgulanan askerlerin de “gemide bulunanların bir saldırı hazırlığı içerisinde olduklarına” dair istihbaratları olmadığı kaydediliyor. Raporda sonuç olarak ise gemilere operasyonun, ancak gemidekiler suyla ıslatılıp ve sis bombası atılarak etkisiz hale getirildikten sonra düzenlenmiş olması gerektiği vurgulanıyor. Raporda ayrıca gemiye gerçekleştirilen ve “Sky Winds 7” (Gökyüzü Kanatları) adı verilen operasyonun, standart operasyon prosedürlerine göre gerçekleştiği savunuluyor.

Lübnan’dan gemilere izin yok

GAZZE'YE yardım götürmek amacıyla hazırlık yapan “Julia” isimli gemiye, Lübnan Ulaştırma Bakanlığı izin vermeyeceğini açıkladı. Lübnan’da yayımlanan Nahar gazetesinde yer alan habere göre, Trablusşam Limanı’na iki ay kadar önce cam yüküyle gelen, ancak camların kırılması sebebiyle sahibiyle davalı olan geminin yöneticileri, Gazze’ye yardım filosuna katılmak istedi. Ulaştırma Bakanı Gazi Aridi, geminin son hareket noktasını da içeren, seyahat planını Lübnanlı yetkililerine vermediğini belirterek, Lübnan kanunlarına göre geminin hareket etmesini engellediklerini açıkladı. Aridi, Lübnan limanlarından hareket eden gemilerin sorumluluğunun devlete ait olduğunu ve bu tür seyahat planlarının kendilerine iletilmesi gerektiğini belirtti.

21.06.2010


 

Filistinliler seçim istiyor

FİLİSTİN'DE yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın çoğunluğunun Hamas’ın da katımıyla seçimlerin yapılmasına destek verdiğini ortaya koydu.

Fafo adlı araştırma merkezi tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 89’u seçimlerin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde birlikle yapılmasından yana tercih bildirdi. Hamas’ın da seçimlere katılması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 84 olarak belirlendi. Katılımcıların yüzde 84’ü de seçimlerin bugün yapılması halinde El Fetih’in kazanacağına inanıyor. Her 10 Filistinli’nin üçü, ne Batı Şeria’daki Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, ne de Gazze Şeridi’ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye’nin Filistin’i idare edebileceklerini düşünüyor ve bu kişiler oy da kullanmayacakları söylediler. Verilere göre, Filistinlilerin yüzde 73’ü İsrail ile barış görüşmelerine destek veriyor, ancak Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinin durdurulmasının görüşmeleri başlatmada bir ön şart olduğunu belirtiyor. Anket sonuçları, Filistinlilerin Gazze Şeridi’nden İsrail’e roket saldırılarının durdurulması gerektiğine yüzde 61 çoğunlukla destek verdiklerini de gösterdi.

21.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.