11 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Vatikan’da sema gösterisi

Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 15 Ekim’de Vatikan’ın Cancelleria Sarayında tasavvuf müziği konseri ve sema mukabelesi gerçekleştirecek. Programı, Ortadoğu Sinodu’na (Ortadoğu Din Meclisi) katılan piskoposlar da izleyecek.

KONYA Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu, 15 Ekim’de Vatikan’ın Cancelleria Sarayı’nda Tasavvuf Müziği konseri ve Sema mukabelesi gerçekleştirecek. Programı, Orta Doğu Sinodu’na (Ortadoğu Din Meclisi) katılan piskoposlar da izleyecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, 1990 yılında kurulan topluluğun Tasavvuf müziği ve sema alanında ihtisaslaşmış tek devlet topluluğu olduğunu söyledi. Türk tasavvuf müziğini ve semayı aslına ve geleneğe uygun olarak tanıtmak için yurt içi ve yurt dışında programlar icra ettiklerini ifade eden Belviranlı, 1990 yılından bu yana birçok ülkeye gittiklerini, 4 kıtada hemen hemen gitmedikleri ülke kalmadığını belirtti.

MEVLÂNÂ’NIN YOL GÖSTERİCİLİĞİNE

ŞİMDİ DAHA ÇOK İHTİYACIMIZ VAR

UNESCO’nun 2007 Mevlânâ Yılı faaliyetleri kapsamında Sema gösterisi düzenledikleri ve büyük ilgi uyandıran Vatikan’a ikinci kez gitmeye hazırlandıklarını ifade eden Belviranlı, şunları kaydetti: ‘’Ülkemiz ile Vatikan arasında diplomatik ilişki kurulmasının 50. yıldönümü münasebetiyle, Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği, Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığının işbirliği ile 15 Ekim’de Vatikan’a ait Cancelleria Sarayı salonlarında, Tasavvuf müziği konseri ve sema mukabelesi gerçekleştireceğiz. Cancelleria Sarayı, Roma şehir merkezinde Rönesans döneminden kalan bir Saraydır. Bilindiği üzere Hazreti Mevlânâ’nın tasavvuf felsefesi, İslâm dininin hoşgörüsünü açıklayan kapsayıcı oluşu ve insanlar ile kültürler arasında ayrım yapmaması nedeniyle, özellikle günümüzde bilinmesi, tanıması gereken bir felsefedir. Bu itibarla, dinler ve kültürler arası diyaloğun önem kazandığı günümüzde Hazreti Mevlânâ’nın yol göstericiliğine daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır. Dinler ve kültürler arası diyaloğun önem kazandığı bir dönemde bu programı anlamlı görüyoruz.’’

Belviranlı, programa Vatikan tarafından düzenlenmekte olan Orta Doğu Sinodu’na katılan piskoposların da katılacağını belirterek, ‘’Bu nedenle, konserimiz sadece Vatikan ve İtalya ile sınırlı kalmayıp bütün Orta Doğu bölgesine hitap edecektir. Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu olarak böyle bir görevi üstlenmekten büyük onur ve şeref duymaktayız’’ diye konuştu.

11.10.2010


 

Kosova’da başörtüsüne destek yürüyüşü

KOSOVA’NIN başşehri Priştine’de, ülkede uygulanmaya çalışılan başörtüsü yasağı sebebiyle binlerce kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenlendi.

Cuma namazının akabinde başlayan gösteri yürüyüşü Eğitim Bakanlığı önünde son buldu. Ellerinde taşıdıkları pankart ve dövizlerle başörtüsü yasağını protesto eden Kosovalılar, Kosova’nın Müslüman bir ülke olduğunu, laiklik adı altında yapılan baskılara boyun eğmeyeceklerini ilân ettiler.

11.10.2010


 

İnsansız uçakla çifte saldırı

PAKİSTAN'DA ABD’ye ait insansız uçakla düzenlenen iki füze saldırısında 8 kişinin öldüğü bildirildi.

Yetkililer, ülkenin kuzeybatısındaki Kuzey Veziristan aşiret bölgesinde bulunan bir mülteci kampına düzenlenen ilk saldırıda iki aracın hedef alındığını söyledi. Mir Ali şehri yakınlarındaki Spin Vam bölgesinde yapılan bu saldırıda 6 kişinin vefat ettiği belirtildi. Yetkililer, ilk saldırının üzerinden birkaç dakika geçtikten sonra düzenlenen ikinci saldırıda ise kamp yakınlarındaki nehir kıyısında bulunan 2 kişinin öldüğünü ifade etti.

11.10.2010


 

Kırgızistan sandığa gitti

KIRGIZİSTAN'DA 7 eyaletteki vatandaşlar, 5 yıl görev yapacak milletvekillerini seçmek üzere oy kullandı.

Kırgızistan’da 120 sandalyeli meclise girmek için 29 partiden toplam 3 bin 480 aday yarıştı. Seçimleri 850 yabancı gözlemci ile yaklaşık 200 yabancı medya mensubu izledi. Seçime girecek partilerin milletvekili çıkarabilmesi için ülke genelinde yüzde 5, bölgelerde ise yüzde 0,5’lik barajı aşması gerekiyor. Kırgızistan’da Nisan ayında iktidara gelen muhalif liderler, meclisi feshetmişti.

11.10.2010


 

İran’da 4 idam daha

İRAN'DA uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle idama mahkûm edilen dört kişinin cezası infaz edildi.

Fars Haber Ajansı, uyuşturucu kaçakçılığından suçlu bulunan dört kişinin Zencan eyaletindeki cezaevinde asılarak idam edildiğini bildirdi. Yargılanma sürecinde uyuşturucu çetelerine üye olduklarını ve kaçakçılık yaptıklarını itiraf eden bu kişilerin, infaz kararının üst mahkeme tarafından da onaylandığı kaydedildi. Silahlı uyuşturucu kaçakçılığından suçlu bulunan 8 kişi de Perşembe günü Kerman eyaletinde idam edilmişti. İran, uluslar arası uyuşturucu şebekelerinin Afganistan’da üretilen uyuşturucuyu Avrupa pazarına nakletmede ilk güzergâh konumunda bulunuyor.

11.10.2010


 

OECD’den İsrail’e protesto

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), İsrail Turizm Bakanı Bakanı Stas Mizeshnikov’u, Kudüs’te düzenlemeyi planladığı turizm konferansıyla ilgili yorumları sebebiyle protesto etti.

İsrail basınında yeralan haberlere göre, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bir mektup göndererek, Misezhnikov’un ifadelerini düzeltmesini istedi ve aksi halde, Kudüs’te düzenlenmesi planlanan OECD turizm konferansının “tehlikeye girebileceğini” belirtti. İsrail koalisyonunun sağ partilerinden, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın başkanlığını yaptığı Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz) partisi üyesi olan Stas Misezhnikov, geçtiğimiz günlerde Haaretz gazetesine yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin katılımlarını iptal etmelerine rağmen, OECD’nin Kudüs’teki toplantısına bir çok ülkenin katılımının, İsrail’in Kudüs hakkındaki savlarını tanıdıkları anlamına geldiğini söylemişti.

11.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.