Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bu kanun sizi de vurur

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilcilerinin oluşturduğu “Sakarya TMK Tasarısına Hayır Platformu” adına okunan basın açıklamasında, “Tasarı ile basın özgürlüğü ciddî bir şekilde sınırlandırılmakta, basın üzerinde baskı kurulmakta; toplumsal muhalefet susturulmakta ve tehdit edilmekte; hukuk devleti polis devleti haline getirilmeye çalışılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, yarın bu tasarı kanunlaşırsa bizat hazırlayanları da vurabilecektir” denildi.

Hükümetin Meclisteki Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mesaisine hız vermesi üzerine tepkiler de yeniden canlandı. “Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim” hareketi “Seçmen Sizi Gözetliyor (SSG)” kampanyası ile tüm milletvekillerinin cep telefonlarına mesajla tepki vermeye devam ediyor. TMK Tasarısı’nın alt komisyonda devam eden görüşmeleri sebebiyle en fazla mesaj alan milletvekilleri alt komisyon üyeleri oldu. Farklı mesaj metinleri ile uyarılan milletvekillerinin zaman zaman farklı tepkiler vermelerine karşılık girişim yetkilileri, SGS kampanyasına katılan gönüllüleri de uyarıyor. Uyarılar içinde AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’nün TMK protestolarına takındığı tavır yer alıyor. Uyarı mesajında “Hakkı Köylü; AKP Kastamonu, DİKKAT! Köylü saygısızca konuşabiliyor. Siz siz olun, soğukkanlılığınızı ve nezaketinizi kaybetmeyin” ifadelerine yer veriliyor. Milletvekillerine gönderilen mesajların sonuna “SSG/Seçmen Sizi Gözetliyor” imzası ekleniyor.

Önerilen SMS’lerden biri şöyle: “Vekilim, sizi bunun için seçmedik. Alt komisyon üyeleri fuzuli işlerle uğraşmasın. Yeni TMK Tasarısı’nın gideceği yer TBMM değil çöp sepetidir.”

SGS KAMPANYASININ İLKELERİ

SGS kampanyasının ana ilkeleri şu şekilde sıralanıyor:

1. Amacımız ne TBMM’yi ne de milletvekillerini çalışamaz hale getirmek değil. Tam tersine hepsinin çalışmalarını hem de toplumsal barış ve huzur için çalışmalarını istiyor, onları bu yönde uyarıyoruz.

2. Her türlü taşkınlıktan, sinirli ve kaba davranışlardan kaçınmak zorundayız. Milletvekillerinin, kendilerine mesaj yollayan kişilere sinirlenip telefon açtıkları ve ters konuşmalar yaptığı oluyor. Kendilerine gayet sakin ve kararlı bir tonla şu gerçeği hatırlatmalıyız: “Siz bizim vekilimizsiniz, aslolan biziz. Geçici olarak verdiğimiz vekaleti geri almamızı istemiyorsanız lütfen kendinizi milletten üstte görmeyin, uyarılara kulak verin.”

3. Gene aynı nedenle, “Neyi istemediğimizi, neden istemediğimizi ve ne istediğimizi” çok net bir şekilde bilmek ve gerektiğinde anlatabilmek durumundayız. SMS yolladığımız vekil telefon açıp “Neden bu yasaya karşısınız?” diye sorduğunda “Karşıyım, çünkü bu yasa ile şunlar şunlar olacak” diyebilmeliyiz.

Hukuk devleti yerine, polis devleti isteniyor

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilcilerinin oluşturduğu “Sakarya Terörle Mücadele Kanun Tasarısı’na Hayır Platformu” üyesi bir grup, Adapazarı Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına yapılan açıklamada, TMK Tasarısı ile adil yargılanma, savunma hakkı, özel hayata müdahale, haberleşme hakkı, işkence yasağının ihlal edildiği belirtildi. Açıklamada, Tasarı ile terör maddelerinde çifte standart bir düzenleme olduğuna dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:

“Tasarı ile basın özgürlüğü ciddi bir şekilde sınırlandırılmakta, basın üzerinde baskı kurulmaktadır. Toplumsal muhalefet susturulmakta ve tehdit edilmektedir. Doğal yargıçlık ilkesi ortadan kaldırılmaktadır. ‘Yaşam boyu hapis’ ölüm cezasına eşdeğer bir cezaya dönüştürülmektedir. Ajan ve provokatörlük özendirilmekte ve yasalaştırılmaktadır. Yargısız infaza davetiye çıkarılmaktadır.”

Açıklamada, AB’ye üye olunması halinde devlet içerisindeki konumlarını kaybedecekleri endişesini taşıyan polis-askerin itirazda gecikmedikleri ifade edilerek, “Her nedense artan şiddet dalgası ve basının yönlendirmeleri sayesinde iddia ve söylemleriyle kamuoyunu kolayca manipüle etmeye çabalamışlardır. TMK Tasarısı ile hukuk devleti polis devleti haline getirilmeye çalışılmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki yarın bu Tasarı kanunlaşırsa bizat hazırlayanları da vurabilecektir” denildi.

Kemal BENEK / ANKARA

01.06.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  YÖK, ilâhiyatları bitirmek istiyor

  Bu kanun sizi de vurur

  Erdoğan'a randevu Eylül’e kaldı

  YÖK eğitim fakülteleri dekanlarını topluyor

  Çölaşan’a provokasyondan dâvâ

  Kimse ezandan rahatsız olmasın

  Ulaştırmada taramalar Haziran sonunda başlayacak

  Şemdinli'de ikinci duruşma bugün

  TMK Tasarısı, alt komisyonda daha da ağırlaştı

  Kretschmer: Türkiye’nin başarısı kendi elinde

  İHH, yardıma koştu

  CHP’den iptal dâvâsı

  Türkiye AB’ye çok şey katar

  Müzelerdeki eserler sayılıyor

  İlkokul mezunlarına ehliyet imkânı

  Şırnak’ta çatışma: 5 şehit

  Gençlik tehdit altında

  Bu yaz havalar normal geçecek

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004