Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Temmuz 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Dalgalanmalar uykumuzu kaçırıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son dönem ekonomide yaşanan dalgalanmaları değerlendirirken, ‘’Biz dünyada oluşan küresel dalgalanmalara asla seyirci değiliz. Bu, sabahlara kadar bizim uykularımızı kaçıran olaylar’’ dedi. Başbakan Erdoğan, Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Sheraton Oteli’nde düzenlenen 2005 Başarı Ödülleri törenine katıldı.

Erdoğan, sanayicinin istihdama katkı sağladığını, ürettiğini, dünya pazarlarına sunduğunu belirterek, sanayicileri kutladı. Verginin önemine değinen Başbakan Erdoğan, birilerinin kaçtığını, kendilerinin de kovaladığını ifade etti. Erdoğan, ‘’Kaçma ve kovalama olmasın, bu benim görevim diyerek herkes ödemesi gereken vergiyi ödesin’’ diye konuştu.

Petrol gibi bir zenginliği olmayan ülke için verginin son derece önemli olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, bugün ödül alacak sanayicileri de ‘’kaçmayanlar’’ diye nitelendirdi. Siyaset, ekonomi ve dış politikadaki belirsizliklerin istikrarsızlığa yol açacağını anlatan Erdoğan, bu istikrarsızlığın giderilmesiyle 3 Kasımdan sonra Türkiye’de ekonomik anlamda önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti. Türkiye’nin artık uluslar arası diplomaside merkez haline geldiğini dile getiren Erdoğan, bu diplomatik hareketliliğin de ekonomik ilişkilere olumlu yansıdığını ifade etti. Bugün Türkiye’de özel sektör odaklı büyümenin söz konusu olduğunu, vergi toplamada artış kaydedildiğini anlatan Erdoğan, hükümet olarak üstlerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini belirtti. Vergi reformuna da değinen Erdoğan, vergide pek çok kalemi sildiklerini söyledi.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bu kısa bir yolculuk değil. Bir anda kalkıp da bir hedefi yapamazsınız, hepsini birden yapamayız. Hepsini birden yaptığınız zaman bu ülke ekonomisi nereye gider? Az önce benden önceki konuşmacılar son dalgalanmayla ilgili bazı sözler söyledi. Bu da ülkemizin bir gerçeğidir. Örneğin proaktif dalgalanmalar oluyor. Acaba şöyle yapmış olsaydık olumsuz bir etki olsaydı ne denilecekti. Bunların hepsi suya yazı yazmak gibi bir şey. Şu anda bu istişarelerle, görüşmelerle şahsım başta olmak üzere bakanlarımızın hepsiyle sürekli bir araya gelmek suretiyle, Merkez Bankamızın bütün ekipleriyle toplanmak suretiyle bunun değerlendirmelerini yapıyoruz. Uluslar arası piyasalarla bunun görüşmelerini yapıyoruz ve ona göre ne yaparız, ne yapılabilir, hep bunlar ölçülerek adımlar atılıyor. Hükümet olarak üzerimize düşen görevi yaptık, Merkez Bankası üzerine düşeni yaptı. Bundan sonraki süreçte de bu hassasiyetlerimiz devam edecektir. Yani biz dünyada oluşan küresel dalgalanmalara asla seyirci değiliz. Bu, sabahlara kadar bizim uykularımızı kaçıran olaylar. Evvel Allah gemi sağlam ellerdedir. Mürettebat da işine sahiptir. Onun için de gemi Evvel Allah su almıyor.’’

/ ANKARA

07.07.2006


 

Turizmde KDV inmiyor

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, şu anda herhangi bir sektörde ya da alanda KDV indirimine ilişkin bir çalışma olmadığını açıkladı.

NTV’nin haberine göre, Abdüllatif Şener, son bir ayda offshore’dan mevduata dönen 11 bin 314 offshorezedeye yaklaşık 543 milyon 605 bin YTL ödeme yapılacağını söyledi. Şener, Cumhurbaşkanı Sezer’in kararnameyi onaylamasının ardından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun ödeme ile ilgili işlemleri başlatacağını duyurdu. Şener, bugüne kadar İmar Bankası mudilerine 15 etap halinde 8 milyar 79 milyon YTL kaynak aktarıldığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Şener, turizm sektöründe KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle ilgili şu an için bir çalışma olmadığını ancak, bütçe yapılırken gelir-gider dengesi göz önüne alınarak bazı düzenlemeler yapılabileceğini kaydetti. Şener daha önce de yaptığı açıklamalarda sektörel bazda KDV indirimi konusunun 2007 bütçesinde yer alabileceğini söylemişti.

‘FDF HEDEFİ AŞABİLİR’

2006 yılında faiz dışı fazlanın yüzde 6.5’i aşma ihtimali olduğunu da kaydeden Şener, borsa operasyonuyla ilgili ise “Denetim mekanizması cezalar bellidir, önemli olan sistemin sağlıklı işletilmesi. bu kararlılık da bizde var” dedi.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Türk KOBİ’leri Amerika’ya açılıyor

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Vural Cengiz, Türk KOBİ’lerinin Amerika pazarında konumlanması amacıyla başlattıkları çalışmaların da son aşamaya geldiğini kaydetti.

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Vural Cengiz, Çukurova’daki KOBİ niteliğindeki şirketlerin sahipleri ve yetkililerinin de katılımıyla Adana Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda konuyla ilgili bilgiler verdi.

Türk KOBİ’lerini gönüllü bir kuruluş olan ATAA şemsiyesi altında toplayarak Türk-Amerikan işbirliğinin geliştirilmesini hedeflediklerini kaydeden Cengiz sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi bünyesinde kurulan bir joint venture şirketi aracılığıyla sisteme üye olan Türk KOBİ’lerinin mallarını ABD ve diğer ülkelerde pazarlayacağız. Bu kapsamda önümüzdeki 10 yıl içinde çoğunluğu ABD’de olmak üzere Kanada, Panama, Meksika, Brezilya ve Şili’de toplam 21 showroom açarak Kuzey, Orta ve Güney Amerika’da katılımcı şirket ürünlerinin en etkin biçimde pazarlanmasını sağlayacağız. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum ki; Türk firmaları olarak Amerika’da başarılı olabilmek istiyorsak; mutlaka böylesine bir imece örgütlenmesine giderek güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Türkiye’deki tüm KOBİ’leri olduğu gibi, Adana KOBİ’lerini de Amerika pazarında söz sahibi olabilecekleri bu sisteme katılmaya davet ediyorum.”

/ ADANA

07.07.2006


 

Petrol ithal maliyeti geriledi

Türkiye’nin ham petrol ithal maliyeti bu yıl Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 11,5 gerilerken, ithal ettiği petrol miktarı yüzde 12 azaldı.

Buna karşılık ham petrole ödenen para Mayıs’ta, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 20,4, Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 27,5 arttı.

Sonuçta Türkiye’nin petrole ödediği para, yılın 5 ayında 3,9 milyar doları buldu. Mayıs ayında 1,9 milyon ton petrol ithal eden Türkiye, petrole 908 milyon dolar para ödedi. Türkiye’nin bu yıl Mayıs ayında ithal ettiği petrolün maliyeti, bir önceki aya göre ise yüzde 11,5 gerilerken, ithal ettiği petrol miktarı da bir önceki aya göre yüzde 12 azaldı.

Türkiye’nin petrol ithalatı, 2006 yılının beş ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,5 artarak, 3 milyar 918 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin petrol ithal maliyeti, geçen yılın aynı döneminde 3 milyar 72 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Oğuz Satıcı yeniden TİM Başkanı

Oğuz Satıcı, yeniden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığı’na seçildi.

Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilen TİM 13. Olağan Genel Kurulu’nda öğleden sonra seçimler yapıldı. TİM bünyesindeki 23 sektör komitesinin başkan ve başkan yardımcılarının seçimi için oy kullanılması ile başlayan seçimde bu oylama sonucunda TİM İcra Kurulu oluşturuldu. Daha sonra TİM Başkanlığı için yapılan oylamada adaylardan Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Altuğ 89 oy alırken, Oğuz Satıcı’ya 203 oy çıktı. Satıcı, bu sonuçla TİM Başkanlığı’na yeniden seçildi.

/ ANKARA

07.07.2006


 

Selzedenin prim borcuna erteleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sel felâketinden etkilenen illerdeki SSK ve Bağ-Kur’luların prim borçlarını erteledi.

Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu illerde SSK kapsamında bulunanların mevcut birikmiş borçları ile sel felâketinin meydana geldiği tarihten sonraki üç aylık prim borçları; Bağ-Kur kapsamındakilerin ise mevcut borçları ile sel felâketinin meydana geldiği tarihten sonra ortaya çıkacak altı aylık prim borçları ertelendi.

Açıklamada, prim borcunun ertelendiği sürede zaman aşımının işlemeyeceği ve ertelenen prim borcuna gecikme zammı uygulanmayacağı belirtildi. Bakanlık, bu haktan yararlanmak isteyen SSK’lıların sel felâketinin yaşandığı tarihten sonraki üç ay, Bağ-Kur’luların ise altı ay içinde SSK ve Bağ-Kur il müdürlüklerine başvurmalarını istedi.

/ ANKARA

07.07.2006


 

THY, 16 uçağı teslim aldı

Türk Hava Yolları A.O.’nun (THY), 16 uçak teslim aldığı bildirildi.

THY’den Borsa’ya gönderilen açıklamada, 2006 yılında teslim alınması planlanan uçaklara ilişkin ulusal ve uluslar arası finans kuruluşları arasında gerçekleştirilmiş olan ihalelerin, Hazine garantisi olmaksızın başarı ile tamamlandığı belirtildi. Açıklamada, toplam 59 adet uçaktan 16 adedinin teslim alındığı bildirildi.

/ İSTANBUL

07.07.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004