Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Lübnan’a önce Gül gitti

ABD’nin Orta Doğu işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Welch, Güney Lübnan’da görev yapacak BM barış gücüne asker gönderme veya göndermeme kararının Türkiye’ye ait olduğunu belirtirken Türk ordusunun yetenekleriniövdü.

Washington’da Yabancı Basın Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Welch, Lübnan’daki barış gücüne Türkiye’nin olası katkısına ABD’nin nasıl baktığının sorulması üzerine, BM’nin Güney Lübnan’da mevcut barış gücü UNIFIL’e yeni unsurların mümkün olan en kısa sürede eklenmesinin planlandığını anlattı. Welch, ‘aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sorumlu ülkelerin, bu güce katkı konusunu düşünebileceğine inanıyoruz. Bu, her ülkenin kendiulusal çıkarlarına ve dış politika ilkelerine göre vereceği bir karar.

Bu gibi meselelerde çalışma konusunda Türkiye ile iyi birtecrübemiz bulunuyor ve Türk ordusunun yeteneklerine büyük güvenimiz var’’ dedi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Welch, ‘’ancak bu, Türkiye’nin duruma bakarak kendisinin karar vereceği bir konu’’ diye konuştu.

Bu arada, BM’nin aldığı ateşkes kararının ardından Beyrut’a giden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’nın 7 adımlık barış planına destek verdiklerini belirtti. Dışişleri Bakanı Gül, “Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora’nın 7 adımlık planını kuvvetli bir şekilde destekliyoruz ve kalıcı barışa giden yolun da bu olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin Lübnan’daki gelişmelerle ilgili olarak bölge ülkeleriyle görüşmeyi sürdüreceğini kaydetti.

Gül, günübirlik ziyaret için geldiği Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında soruları cevapladı. Gül, şunları söyledi: ‘’Gerek Suriye ile gerekse bölge ülkeleriyle çok önemli görüşmelerimiz oldu. Ayrıca İsrail ile görüştük, onlarla ve bölge ülkeleriyle görüşmelerimiz devam edecek. Biz, ancak Lübnan hükümetinin, Lübnan halkının ve bütün Lübnan gruplarının arzusuna bakarak hareket ederiz.’’

Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salluk da basın toplantısında yaptığı konuşmada ülkesiyle Türkiye arasındaki ilişkilerin boyutuna değinerek bu ilişkilerin daha da güçlenmesini istediklerini ifade etti. Salluk Türkiye’nin büyük ihtimalle Lübnan’da konuşlandırılacak BM barış gücünde yer alacağını söyledi. Son dönemde yaptığı yardımlar ve gösterdiği çabalar nedeniyle Türkiye’ye çok teşekkür ettiklerini belirten Salluk, “Gerçek dostluk böyle zamanlarda belli olur” dedi.

Hizbullah da destekliyor

Bu arada, Lübnan’ın başşehri Beyrut’ta açıklama yapan 128 sandalyeli Lübnan Parlamentosu’ndaki Hizbullah milletvekili Hüseyin Hac Hasan, Türkiye’nin asker gönderme konusuna, hükümet ve halk olarak karar verileceğini belirtti. Hasan, “Barış gücüne asker gönderme konusu, devletlerin kendi egemenliklerini ilgilendiren bir konudur. Buna biz değil, Türkler, hükümet ve halk olarak karar verir. Türkiye AK Parti dönemini yaşıyor. Bu parti, Arap Dünyası’nın ve Lübnan’ın dostudur” şeklinde konuşarak, Hizbullah’ın asker gönderme konusuna tavrının, uluslararası gücü memnuniyetle karşılamak şeklinde olacağını ifade etti. Uluslararası gücün görev kapsamının net olarak ortaya konulamaması durumunda, güneyde bir çatışmanın söz konusu olmayacağını dile getiren Hasan, “Bizimle uluslararası güç arasında bir düşmanlık yok. Bu yüzden çatışma söz konusu olamaz” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Lübnan’da, diğer yabancı ülkelere göre daha farklı bir rol oynayacağına inandığını dile getiren Hasan, “Türkiye, dost ve yakın bir ülke. Sayın Erdoğan ve partisinin izlediği siyaseti takdirle yakından takip ediyoruz. Türkiye’de yeni dönemde yapılan siyaset, eskisinden oldukça farklı. Çok büyük farklılıklar arz ettiğini söyleyebiliriz” yorumunda bulundu.

Tek itiraz Ermenilerden

Öte yandan, ABD’deki Ermeni lobisi, Başkan George W. Bush’a bir mektup göndererek, Türkiye’nin Güney Lübnan’da oluşturulmakta olan uluslararası barış gücüne asker göndermesinin engellenmesini istedi.

/ WASHINGTON

17.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lübnan’a önce Gül gitti

  Evleri artık harabe

  Hâlâ ceset çıkıyor

  İsrail: Çekilmeyiz

  Bush’tan Irak halkına: Nankörler

  İsrail'de hesaplaşma dönemi

  Yolcu takibinde ayrımcılık Müslümanları kızdırdı

  Filistin’de millî birlik hükümeti kurulacak

  PKK’nın kuruluş günü Öcalan Merkezi kapatıldı

  KKTC, dâvâsını Orta Asya’da anlatacak

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004