Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Fransa ek asker gönderiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransa’nın, Lübnan’daki BM barış gücüne (UNIFIL) 1600 ek asker göndereceğini bildirdi. Chirac, televizyon konuşmasında, Lübnan’a 1600 askerden oluşan iki yeni tabur gideceğini, böylece Fransa’nın Lübnan’daki BM gücündeki asker sayısının 2000’e ulaşacağını belirtti.

Lübnan’daki savaş boyunca bu ülkedeki Fransız ve diğer ülke vatandaşlarının tahliye edilmesi işlemini yapan 1700 kişinin de bölgede kalacağını söyleyen Chirac, BM’nin istemesi durumunda Fransa’nın UNIFIL’ın komutanlığını devam ettirebileceğini kaydetti. Chirac, BM, İsrail ve Lübnan’dan gerekli garantileri aldıktan sonra yeni güç gönderme kararı aldığını da belirtti.

Lübnan ve İsrail memnun

Lübnan, Fransa’nın Lübnan’daki BM barış gücüne (UNIFIL) 1600 ek asker gönderme kararından memnun olduğunu bildirdi. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, “Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın bu kararı Lübnan’a hizmet ediyor, Lübnan’ın istikrarını güçlendiriyor, İsrail ordusunun çekilmesiyle ülke topraklarının geri alınmasına yardımcı oluyor ve devlet otoritesinin güney Lübnan’da oluşturulmasına katkı sağlıyor” dedi. Sinyora, bu gücün vatandaşların korunmasını sağlamak ve istikrar ile güvenliği oluşturmak için Lübnan ordusunun yanında bulunacağını kaydetti.

İsrail ise, Fransa’nın, Lübnan’daki BM barış gücüne (UNIFIL) 1600 ek asker gönderme kararının ‘’olumlu bir gelişme’’ olduğunu bildirdi. İsrail hükümeti sözcüsü Avi Pazner, ‘’Bu olumlu bir gelişme. Fransa, BM’de, uluslar arası bir güç düşüncesi konusunda önemli bir rol oynamıştır, Fransa’nın güçlü bir şekilde katılacağını açıklaması, bu gücün güçlenmesine katkıda bulunacaktır’’ dedi.

ABD, askerlerin ölümlerini yeniden inceleyecek

ABD ordusunun, Irak ve Afganistan’da çatışmada hayatını kaybeden Amerikan askerlerinin nasıl öldükleriyle ilgili yeniden inceleme yaptığı bildirildi. Kararın, kendilerine doğru bilgi verilmediğini düşünen ölen askerlerin ailelerinden gelen şikâyet üzerine alındığı belirtildi. Vakalardan birinde, eski Amerikan futbol yıldızı Pat Tillman’ın ailesine, Afganistan’da düşman ateşinde öldüğü bilgisinin verildiği, ancak gerçekte askerin dost ateşinde öldüğü ve bu gerçeğin ortaya çıkmasının 5 hafta sürdüğü ifade edildi. Ölümlerin yeniden incelenmesi çalışmasında, 2001’den bu yana olan ölümlerle ilgili verilen ilk raporların, yeni soruşturma sonuçlarıyla karşılaştırılacağı belirtildi. Ölümlerin gözden geçirilmesi çalışmasının sessiz sedasız 2 ayı aşkın süredir yapıldığı bildirildi.

/ PARİS

26.08.2006


 

Soruşturma var, yaptırım yok

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD ile İsrail arasında imzalanan silâh anlaşmalarının ihlâl edilip edilmediğini görmek için, İsrail’in Lübnan bombardımanı sırasında Amerikan yapımı misket bombası kullandığı iddialarını soruşturuyor.

Soruşturmanın bu ülkeye herhangi bir yaptırım kararıyla sonuçlanması ise beklenmiyor.

26.08.2006


 

İsrail işgalde kararlı

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, BM barış gücü askerleri gelinceye kadar, Lübnan’ın güneyinden çekilmeyeceklerini söyledi.

Livni, BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı uyarınca Lübnan ordusu ve uluslar arası gücün güney Lübnan’a yerleştirilmesinin gerektiğini, bu gerçekleşmeden bölgeden ayrılmayacaklarını ifade etti.

26.08.2006


 

Kurnaz annesinin yanında

Terör zanlısı olarak ABD’nin Küba’daki Guantanamo üssünde 4 yıldır tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz’ın Bremen’de annesinin yanında olduğu bildirildi.

Almanya’nın Rheinland Pfalz eyaletindeki Ramstein Amerikan Hava Üssüne getirilerek serbest bırakılan Kurnaz’ın, avukatı Bernhard Docke tarafından Bremen’de annesinin evine getirildiği belirtildi.

Docke, “Kurnaz, ilk önce doktorlar tarafından muayene edilecek. Kamuoyunun önüne daha önce çıkmayacak” dedi.

Müvekkillinin zaman ihtiyacı olduğunu söyleyen Docke, “Bir işkence hapishanesinden özgürlüğe bir anda geçen Kurnaz’ın bunu hazmetmek için zamana ihtiyacı var” diye konuştu. Murat Kurnaz, 11 Eylül olaylarından sonra Pakistan’da tutuklanmış ve 2002 yılında Guantanamo üssüne konulmuştu.

/ BERLİN

26.08.2006


 

Bremen Belediye Başkanı: İnsanlık ayıbı

Almanya’nın Bremen şehri Belediye Başkanı Jens Böhrnsen, Murat Kurnaz’a yapılanların insan hakları ile bağdaşmadığını söyledi.

Böhrnsen, “2001 senesinden beri bir insanın hiçbir mahkeme karşısına çıkmadan tutuklu kalması ve işkenceye uğraması bir ayıptır. Amerikanın teröre karşı mücadelesini sonuna kadar desteklesem de bu ayıbı karşısında üzüldüğümü belirtmek isterim.

/ BREMEN

26.08.2006


 

Ehud Olmert istenmeyen adam

İsrail halkının büyük bir çoğunluğu, Hizbullah karşısındaki yenilgiden dolayı Başbakan Ehud Olmert’in istifa etmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

İsrail’de yapılan son kamuoyu araştırmasına göre İsraillilerin yüzde 63’ü Başbakan Ehud Olmert’in istifasını isterken sadece yüzde 29’luk bir kesim Olmert’e destek verdi.

İsrail’in en çok satan gazetesi Yediot Aharonot’ta yer alan habere göre, İsrail halkı, Hizbullah karşısındaki yenilgiden dolayı Başbakan Ehud Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’un istifa etmesini istiyor. Halkın yüzde 74’ü Olmert hükümetini başarısız buluyor. Bağımsız bir enstitü tarafından yapılan araştırmada 500 İsrailli ile görüşüldü. Araştırmanını yüzde 4 ila 5 oranında hata içerebileceği ifade edildi.

/ KUDÜS

26.08.2006


 

İran’a ambargo söz konusu değil

Rusya Savunma Bakanı ve Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov, İran’a yönelik ambargo uygulanması tartışmasının zamanı olmadığını belirterek, diplomatik çözüm yollarının tükenmediğini söyledi.

İvanov, gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘’Eski tecrübelerimizden, dünyada yaptırımların amacına ulaştığı ve etkinliğinin ispatlandığı tek bir örnek bilmiyorum’’ dedi. Sorunun, BM Güvenlik Konseyi veya 6’lar Grubunun yaptırımlar uygulanmasını gündemine alacak kadar ciddî boyutta olmadığına inandığını kaydeden İvanov, ‘’Rusya, sorunun çözümü için daha fazla siyasi ve diplomatik yöntem kullanılmasını savunuyor’’ diye konuştu.

/ MOSKOVA

26.08.2006


 

İngiliz asker intihar etti

Irak’a gönderilecek 19 yaşındaki bir İngiliz askerin, ‘’Irak’ta çocukları öldürmemek için’’ intihar ettiği bildirildi.

The Independent gazetesinin haberinde, genç askerin ‘’çocuklara ateş etmesi gerektiği’’ fikrine dayanamadığı için intihar ettiği belirtildi. Haberde, Jason Chelsea adlı askerin, annesine, ‘’Oraya gidip de küçük çocuklara ateş edemem. Gerçekten Irak’a gidemem. Bunu yapamam’’ dediği belirtildi.

/ LONDRA

26.08.2006


 

Sri Lankalılar perişan

BM Dünya Gıda Programı, Sri Lanka’nın kuzeyi ve doğusunda artan çatışmalar sebebiyle 204 bin kişinin yerlerinden olduğunu açıkladı.

Programın Sri Lanka sorumlusu Jeff Taft-Dick, Colombo’da gazetecilere yaptığı açıklamada, son bir haftada ülkenin kuzeyi ve doğusunda yerlerinden olan kişilerin sayısının 182 binden 204 bine çıktığını belirterek, gıda stoklarının azaldığını söyledi. Taft-Dick, yardımların hükümetin kısıtlamaları sebebiyle bazı bölgelere ulaştırılamadığını kaydetti. Sri Lanka, 30 yılı aşkındır iç savaşın pençesinde. Ülkede çoğunluğu oluşturan Sinhaliler ile Tamil azınlık arasında süren iç savaşta 60 binden fazla kişi öldü.

/ COLOMBO

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004