Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Suçla mücadeleye yeni model

Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğünce eş üye ülke İspanya ile işbirliği halinde yürütülen ‘’Türk Polis Teşkilatının Sorumluluğunun, Verimliliğinin ve Etkinliğinin Güçlendirilmesi-Twinning (Eşleştirme) Projesi’’ ile 10 ilde pilot uygulaması yapılan ‘’toplum destekli polis’’, mahalleli ile emniyet teşkilatı arasında köprü görevi üstlenecek.

Osmanlı devletin döneminde de uygulanan sistemle halk ile emniyet teşkilatı arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor.

Alınan bilgiye göre, sözleşmesi geçen yıl şubat ayında imzalanan projeyle AB ülkelerinde polis teşkilatının ‘’olmazsa olmaz’’ şartı arasında yer alan güvenlik güçlerinin halktan destek alarak suçla mücadele yöntemi Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İzmir, İstanbul, Kayseri ve Trabzon’daki pilot mahallelerde uygulanmaya başlandı. Proje kapsamında Asayiş Şube Müdürlüğü çatısı altında kurulan Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görev yapacak memurlar Asayiş, Terörle Mücadele, Güvenlik, Çocukları Koruma, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü yetkililerinden oluşan kurul tarafından özenle seçiliyor. Çoğunluğu üniversite mezunlarından oluşan ‘’toplum destekli polisler’’, eş üye ülke İspanya’dan gelen uzmanlardan yaklaşık 1,5 yıl Avrupa’daki uygulamalarla ilgili eğitim aldı. Projenin daha sağlam uygulanması ve Avrupa’daki örneklerinin daha iyi anlaşılması için toplum destekli polisler İngiltere, Belçika ve İspanya’ya giderek yerinde incelemeler yaptı. Toplum Destekli Polislik uygulamasının sonuçlarıyla halkın güvenlik hizmetlerine katılımına ve desteğine ilişkin göstergeler dikkate alınarak ülke genelinde yaşama geçirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğünce çalışmaların program dahilinde etkin bir şekilde yürütülmesi planlanıyor.

Polis ile halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki hayat kalitesini artıran polislik anlayışı olarak değerlendirilen toplum destekli polislikle suç oranların da önemli düşüşler yaşanması bekleniyor.

Sadece görevli olduğu mahalleden sorumlu olacak polisler, Emniyet Müdürlüğünün yetki alanı dışındaki sorunlara da çözüm önerileri hazırlayacak. Bu polislerin örneğin görevli olduğu mahallede bulunan dinlenme parkının vatandaşlar tarafından güvenlik gerekçesiyle kullanılamaması yönünde hazırlayacağı rapora göre, bölgeye yerleştirilecek asayiş ekiplerinin yanı sıra çevre düzenlemesi ve ışıklandırma problemleri için belediyeler, TEDAŞ yetkilileri gibi kamu kuruluşlarından da destek alınacak. Böylece halkın karanlık sokaklar veya parklardan, çevre düzenlemesi olmayan izbe tesislerden kurtulmasına yardımcı olunurken polise güveni de sağlanacak.

10 BİN KİŞİYE BİR POLİS

Toplum Destekli Polislik uygulaması kapsamında, 10 bin nüfuslu bir mahalleye bir polis görevlendirilirken, mahallenin büyüklüğüne, coğrafi yapısı ve suç oranına göre bu sayının artacağı belirtildi.

Suç ve suçlularla toplum desteğini almadan mücadelenin mümkün olmayacağını vurgulayan emniyet yetkilileri, proje kapsamında görev alan polislerin halkla iyi diyalog kurması gerektiğini, bunun için eğitimlerinde iletişim bilimleri, empati, beden dili, hitabet konularında da bilgiler aktarıldığını bildirdiler. Toplum destekli polislerin gerekirse görev aldığı mahalleye yerleşeceği, oradaki halkla yaşayıp onlarla aynı ortamı paylaşacağı, halkın güvenini kazanmak için görev yerlerinde uzun süreli hizmetler vereceği vurgulandı.

/ ADANA

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AKP’li Fırat: Başörtülülerin başka ülkelerde okumasından utanıyorum

  Okullar barınma merkezi

  Türkiye Lübnan’a asker gönderecek

  Bağış: Lübnan'a asker gönderilmeli

  Depremzedeler: Kıyamet koptu sandık

  Suçla mücadeleye yeni model

  Ormanı ‘sıcak’ yakıyor

  Dinleme delil sayılmaz

  Malazgirt Zaferi coşkuyla kutlanıyor

  Yangında görev yapan uçaklar arızalandı

  Memur Ankara’da bugün meydana iniyor

  Umuda yolculuk Aksaray’da bitti

  Kaş yangını 7. gününde kısmen kontrol altında

  Bitlis’te sıcak satışma

  Bakan Pepe: Asbestli gemiyi iade ettik

  İlmî olarak ispatlandı: Artık bahar erken geliyor

  3 milyar ağaç yandı

  Yananların yerine otuz katı ağaç

  “Pakize” yeniden yuvada

  Lübnanlı ailelere yardım

  “İslâmofobi bir düşünce değil, suçtur”

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004