Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

Beyin kimyasallarını ayarlamak

“Beyin kimyasının ayrı hayatın kalite ayar aracıdır” diyor uzmanlar. Beyin kimyasalları düşüncelerin pozitif veya negatif oluşuna göre şekil değiştiriyor. Hormon çeşitleri, beyin hücreleri (nöronlar) arası iletişim ve etkileşimde rol alan moleküllerin üretimi düşünceye bağlı oluyor.

Bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan ilâçların çoğunluğunda, beyin kimyasallarının dengesinden hareket ediliyor. Bu hastalıklar psikolojik değil, meselâ iç hastalıkların çoğunda uygulanıyormuş.

Normal değerlerin altında veya üstünde olan kimyasalları dengede tutmak için uygun ilâçlar, doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Biyolojik tedavilerde olduğu gibi, psikolojik ve psikiyatri alanında da ilaç tedavi yöntemleri bilinmektedir.

Bir gün, bankada, para yatırma işlemi için uzun kuyruk beklemek gerekti. “Nasıl vakit geçer?” diye düşünürken, sıra numarası aldıktan sonra aklıma yakındaki kitapçıyı gezmek geldi. Kitabın biri ilgimi çekti. TV’lerden tanıdığımız Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın “Makul Çözüm” konulu ve “Aile İçi İletişim” alt başlıklı kitabından istifade ettiğim bazı tesbitleri paylaşmak istiyorum. Evlilik hayatımın ilk dönemlerinde böyle değerli bir kaynağa ne kadar ihtiyacımın olduğunu fark ettim. Yıllar geçti. Birçok inişli çıkışlı deneyimler yaşadık. “Keşke”nin bir anlamı yok. Geleceğe bakmak gerekir. Bütün aile ve aile adaylarına tavsiye ediyorum.

Özellikle çocuklarla iletişim konusundaki tesbitler çok harika. Çocuklarda değerlerin, paradigmanın oluşmasında ailenin hayat tarzı, her söz ve davranışının ne kadar anlamının büyük olduğu örnekleri ile açıklanmış.

Doğru-yanlış, güzel çirkin, paylaşım, yalan söylememek, fedakârlık gibi temel hasletleri çocuklar ilk 6 yaşında aile içindeki gözlemleri ile kazanıyormuş.

Duygu yönetimi ve empati üzerinde analizler var. Duyguların pozitif ve negatif olmasında beyin kimyasallarının bedenin bütün her tarafını etkilemektedir. Mide, bağırsak, kalp- damar, ciğer gibi organların verimli çalışmalarını yine beyin kimyasalları ayarlıyor.

Ailede eşler arası iletişimde sevgi olayının bilimsel temelleri, psikolojik ve biyolojik yansımalarının nasıl olduğu açıklanmaktadır.

Ana - baba, çocuk, gençlik psikolojisinde dayanakları ve davranışlara yansımalarının yorumları her yaşta insan için çok gerekli bilgiler.

Eşler arası başarılı iletişimin farkında olmadığımız küçük gereklerinin neler olduğunun bilinmesi çok büyük zannedilen sorunların küçük sebeplerden kaynaklandığını gösteriyor.

Duyguların dayandığı etkenler, gençlerin 22 yaşına kadar akıldan çok duygularının etkisinde kaldığının bilinmesi yetmiyor. O yaştaki gençlere anne-babalar nasıl davranmasını bilmek önemlidir. Çok rastlanılan problemlerin başında ergenlik çağına giriş ile 22 yaş dönemini atlatıncaya kadar gençlerle iletişim konusunda yapılan yanlışlıklar. Çoğunluğu anne baba yanlışlıklarından kaynaklanıyor.

Çocukların arkadaş seçimi, evlilik kararlarında ailelerin doğru davranışları nasıl olmalı? Evlilik kararlarında “nereye kadar aile? nereye kadar genç taraflar?” Ayarı tutturulamayan potansiyel problem üreten konular. İş hayatı ile aile hayatının dengeli götürülmesi, öncelikli öğrenilmesi gerekenler...

Akıl, zihin, beyin, kalp, duygu, davranış, bilinç ve bilinçaltı kavramlarını tanımak hayatın kalitesini ayarlamada çok önemli. Nasıl ayarlanacağını uzmanından öğrenmeli. Okumalı, eğitim alınmalı. Hayat dersleri için sürekli öğrenme hep lâzım. “Makul Çözüm” kitabını herkese tavsiye ediyorum.

Dursun SİVRİ

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Sosyal bilimler ve beceriler yükselten değer

  O bir yönetici

  Beyin kimyasallarını ayarlamak

  YASEM TEMSİLCİLERİ (BUGÜN ) TOPLANIYOR

  ZEKÂ KIRINTILARINDAN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004