Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

3 saniyede 100 km'lik hız

Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde yarışseverler, motorsporları teknolojisinin en üst düzeyde kullanıldığı araçları izleme fırsatı bulacaklar.

İstanbul'un 25-27 Ağustos tarihlerinde ev sahipliğini yapacağı yarışlarda kullanılan Formula 1 otomobillerinin 100 kilometre hıza ulaşmaları yaklaşık 3 saniyelik bir zaman dilimine sığarken, pistin durumuna göre seçilen değişik kanat grupları ve ayarlar nedeniyle hız limitleri ise değişebilmekte.

MOTOR YAPISI

Bu sezon pilotlar 3 litrelik V10 yerine 2.4 litrelik V8 motorlarla donatılmış araçlarla yarışıyor. Sınırlamalara uygun V10 motorlar da kullanılabiliyor. Araçlarda motorun beslenmesi için ekstra takviye sağlayan Supercharging ve Turbocharging sistemlerinin kullanımı F1'de yasaklı olurken, motor yapısı ise çelik ile dökme demirden yapılmak zorunda. Pistonlar, silindir başı ve silindir yataklarının yapay kimyasal bileşenlerden üretilmesinin yasak olduğu organizasyonda, araçların egzoz sisteminin uzunluğu da değişken olamaz.

OTOMATİK VİTES YASAK

F1'de araçlarda sadece ön tekerlerin direksiyona bağlı olma zorunluluğu bulunurken, otomatik vites kullanımı ise yasak. Otomatik vites kutusu kullanılamadığı için vites değişikliği yalnızca pilotlar tarafından yapılabilen araçlarda, vites sayısı ise en az 4, en fazla da 7 olarak belirlenmiş. Spin atmayı engelleyici herhangi bir sistemin kullanılamadığı araçlarda, çekiş kontrol sistemi ise 2001 yılı İspanya Grand Prix'inden itibaren serbest bırakıldı. Araçlarda teker çapları 66 cm. ile sabitlenirken, jantlar metalden yapılmak zorunda, ön tekerlerin genişliği en fazla 33.5 en az 30.5, arka tekerlerin genişliği ise en fazla 38 en az da 36.5 olmalı.

26.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gözler 12 Dev Adam'da

  UEFA'da rakipler belli oldu

  AZ Alkmaar geçen yıl UEFA'da yarı final oynadı

  G.Saray, Antep'i konuk ediyor

  Ve Anelka Bolton'a gitti

  Trabzonspor'da yüzler gülüyor

  Raikkonen turların en hızlısı

  Koeman: G.Saray 2. tura çıkabilir

  Rapid'i UEFA'ya Moldovan taşıdı

  Rıdvan Beder anısına turnuva

  3 saniyede 100 km'lik hız

  İstanbul Park'ı tanıyalım

  11 takım 22 pilot

  Schumacher'ın rekoru kırılamadı

  Sallanan bayraklar ne anlatıyor?

  İlk 8 sıra puan alıyor

  Pilot güvenliği ön planda

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004