Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Çok harcayandan çok vergi

Maliye Bakanlığı, gelir vergisinde köklü bir revizyona hazırlanıyor. Vergi dairelerini sokağa çıkaracak yeni düzenlemeler ile vergi kaçıranlara yönelik “geçim bildirimi’’ devreye sokuluyor. Yetkililer, IMF’ye bu yıl içinde yasalaşması taahhüt edilen yeni Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin taslağın, 1 ay içinde hazırlanarak, Ekim ayı içinde Başbakanlığa sevkedilmesinin, planlandığını bildirdiler.

IMF’ye bu yıl içinde yasalaşması taahhüt edilen yeni Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin taslağın, 1 ay içinde hazırlanarak, Ekim ayı içinde Başbakanlığa sevkedilmesinin, planlandığını bildirildi.

Vergi dairelerini sokağa çıkaracak yeni düzenlemeler ile vergi kaçıranlara yönelik ‘’geçim bildirimi’’ devreye sokuluyor.

Alınan bilgiye göre, Vergi Konseyi’nin ‘’Gelir Vergisi Sisteminin Yeniden Oluşturulması Çalışmalarına İlişkin Ara Raporu’’nun ardından, Maliye Bakanlığı bürokratları, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun yazımı için kolları sıvadı.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülen yazım çalışmasında, Vergi Konseyi’nin Ara Raporu’ndan da yararlanılıyor.

Yetkililer, IMF’ye bu yıl içinde yasalaşması taahhüt edilen yeni Gelir Vergisi Kanunu’na ilişkin taslağın, 1 ay içinde hazırlanarak, Ekim ayı içinde Başbakanlığa sevkedilmesinin, planlandığını bildirdiler. Yetkililer, taslağın 2007 bütçesinden önce TBMM’de yasalaşmasının öngörüldüğünü de ifade ettiler.

Maliye Bakanlığı’nda yazımına başlanan yeni taslakta önemli değişikler getiriliyor. Vergi dairelerine yeni görev: Maliye bürokratlarının ‘’Vergi Daireleri sokağa iniyor’’ dediği yeni sistem ile her Vergi Dairesi, Ticaret Odaları, Belediyeler ve ilgili Meslek Kuruluşları ile birlikte, kendi bölgesindeki çeşitli meslekler için standart kazanç tespitinde bulunacak. Vergi Dairelerinin, kendi bölgelerine ilişkin standart kazanç listeleri, daha sonra merkezde tek liste haline getirilecek.

Geçim bildirimi verilecek: Vergi Daireleri, standart kazancın altında beyanda bulunanlardan Geçim Bildirimi Formunu doldurmalarını isteyecek. Mükellefin ev, yazlık, taşıt gibi sahip olduğu mal varlıkları ile gelir ve harcamalarını gösterecek Geçim Bildirimi Formu, sözkonusu kişinin beyan ettiği gelir ile yaşayıp, yaşayamayacağını da ortaya koyacak. Geçim Bildirimi Formunun ilgili Vergi Dairesince değerlendirilmesinin ardından beyan edilen gelir ile bildirimi arasında tutarsızlık bulunanlar, hemen incelemeye sevk edilecek.

Hayat standardı ve nereden buldun müessesesinin kaldırılmasının ardından gelir vergisinde hiçbir güvenlik sistemi kalmadığını belirten Maliye yetkilileri, şu değerlendirmede bulundular: "Günümüzde mükellefler, gönüllerinden ne koparsa onun vergisini veriyor.

Gelir vergisinde mesleklere göre ortalama kazançlar da bunu gözler önüne seriyor. Birçok meslek grubunda, beyan edilen ortalama kazanç, asgarî ücretin bile altında kalıyor. Biz, yeni düzenleme ile gönülden ne koparsa değil, gerçekte ne ise onun vergisinin verilmesini hedefliyoruz. Taslakta da buna yönelik hükümlere yer vereceğiz.

Vergi Dairelerini de bu çerçevede daha farklı bir işleve kavuşturacağız. Yeni Kanun ile birlikte Vergi Daireleri, çok daha aktif hale gelecek ve sürekli vatandaşın arasında bulunacak.’’

SÜREKLİ SOSKAK

TARAMASI YAPILACAK

Yeni isteme göre işçi ve memurların gider indirimi olarak adlandırılan vergi iadesi kalkacak. Bunun yerine, çalışanların eş ve çocuklarının durumlarını da dikkate alan özel indirim uygulamaya girecek. Maliye Bakanlığı yetkilileri, özel indirimle ücretlilere yapılacak katkının, vergi iadesi ile sağlanan getirinin altında olmayacağını bildirdiler.

Vergi Daireleri, yeni sistemde, sürekli olarak sokak taraması da yapacak. Bu şekilde Vergi Dairesinin kendi bölgesinde açılan yeni işyerlerinin mükellefiyet tesis ettirip ettirmedikleri anlaşılacak. Maliye Bakanlığı yetkilileri, yeni Kanunda Vergi Dairelerine yeni görevler verileceğini belirterek, "Vergi Dairelerindeki personelin dörtte biri, eski dosyaların tasfiyesi ile uğraşacak. Dörtte üçü ise bundan sonra vergi kayıp ve kaçağının azaltılmasına dönük sokak çalışması yapacak’’ dediler.

Taslağın getirdiği diğer düzenlemeler

Taslağın getirdiği düzenlemelerden bazıları şunlar: "Basit usulde vergileme son bulacak. 800 ile 900 bin arasında esnaf bu düzenlemeden etkilenecek. Daha çok el emeği ile geçinenler ise gelir vergisinden muaf tutulacak. Bu gruba, Vergi Dairelerince "Vergiden Muaf Esnaf Belgesi’’ verilecek. Bu gruptaki esnaf ve sanatkârdan yılda 2 taksitte cüzi miktarda, standart vergi alınacak. Söz konusu vergi tutarı da, 100-200 YTL gibi bir rakam olacak. Şehiriçi yolcu taşımacılığında bulunan taksiciler ve dolmuşçular için de özel bir vergileme rejimi uygulanacak. Gayrımenkul satış kazançlarının değer artışı yoluyla vergilendirilmesindeki 4 yıllık süre 5 yıla çıkarılacak. Yabancıların vergilendirilmesinde tümüyle OECD kriterleri geçerli olacak."

/ ANKARA

02.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Çok harcayandan çok vergi

  Köprü zamları mahkeme yolunda

  TMO alım politikasını bir an önce belirlesin

  Çiftçi ne yapacağını şaşırdı

  Okullar açılıyor masraflar cep yakacak

  “Fındık kuşa benzer, çok sıkarsanız ölür”

  İTO'ya göre fiyat artışları

  Bursa’da tekstil sergisi açıldı

  Ekmeğe zam yolda

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004