Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yangınlar arıcıları da yaktı

Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sini gerçekleştiren Türkiye’de, son günlerde çıkan orman yangınlarının arıcılık sektöründe de büyük kayıplara sebeb olduğu bildirildi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sarıoğlu, ormandan ekmeğini kazanan insanlar olarak yangınlardan daha çok etkilendiklerini söyledi. Türkiye’de, arıcılığın mevcut durum itibariyle, tamamını kullanmadığı halde önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Sarıoğlu, son günlerde meydana gelen orman yangınlarının çoğunluğunun bal veren sahalarda çıktığını ve yaklaşık 2.5-3 milyon YTL’lik zarara sebep olduğunu vurguladı.

/ BURSA

05.09.2006


 

Memurlar kitlesel eylemden yana

Memur konfederasyonlarının hükümetle yaptığı toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından yapılan ankette, memurların yüzde 53.5’nin toplu eylem yapmaktan yana olduğu belirlendi.

Devlet memuru ve devlet memuru olmak isteyenler çeşitli konularda bilgilerin verildiği ‘’memurlar.net’’ internet adresinde yapılan ankette, ‘’konfederasyonların hangi eylemlere veya işlemlere başvurulması’’ sorusuna 9 bin 454 kişi katıldı. 1 Eylülde başlayan ankete katılanların yüzde 53.5’i toplu eylem yapmaktan yana olduğu belirlenirken, yüzde 26.7’si işe gitmeme eylemi yapılmasını istediler. Ankete katılanların yüzde 19.8’i ise uzlaştırma kurulana gidilmesi yönünde fikir belirttiler.

/ ERZURUM

05.09.2006


 

Bilinçsiz alışveriş zararlı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, özellikle mağazalarda promosyon olarak satılan ürünlerin, ihtiyaç yokken ‘’lazım olur’’ düşüncesiyle alınmasının, zircirleme bir etki yaparak ülke ekonomisini zarara uğrattığını söyledi.

Özer, bireylerin ekonominin aslında hep birlikte bir ülkenin ekonomisini oluşturduğunu, cebindeki parayı en verimli şekilde harcayarak ihtiyaçlarını karşılayamayan bir ülkede, makro ekonominin de iyi durumda olmayacağını belirtti.

Türkiye’deki tüketicilerin bilinçli alışveriş yapıldığının söylenemeyeceğini ifade eden Özer, toplumumuzda doğru alışveriş bilincinin tam olarak yerleşmediğini belirtti. Doğru alışverişin en önemli unsurunun, ihtiyaç duyulan mallardan, kısa dönemde ihtiyacı karşılayacak kadar, az alınıp taze olarak tüketilmesi olduğunu belirten Özer, ihtiyaçların, bütçe imkanları çerçevesinde önceliklere göre sıralanmasının da, en önemli alışveriş kuralları arasında yer aldığını ifade etti.

Avrupa’da listesiz alışverişe çıkılmaması gerektiğinin, okullarda ders olarak okutulduğunu anlatan Özer, ‘’AB’de liste hazırlayarak alışverişe çıkanların oranı yaklaşık yüzde 90 iken, bu oran bizde yüzde 10’u bile bulmuyor. Hatta listeyle alışveriş yapana genelde (kılıbık) gözüyle bakılıyor. O kişi garip bakışların hedefi oluyor’’ diye konuştu.

/ KONYA

05.09.2006


 

Köprü ve otoyol zammına dâvâ

Tüketiciler Birliği, köprü ve otoyol ücretlerine 1 Eylül 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan zammın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol,Karayolları Genel Müdürlüğünün 2001 yılında köprü ve otoyol ücretlerine yaptığı zammın, Ankara 4. İdare mahkemesince iptal edildiğini hatırlatan bol, bu son zam kararının da yargı tarafından iptal edileceğini öne sürdü. Üstün Bol, Ankara 4. İdare Mahkemesinin, o zaman verdiği iptal kararının gerekçesinde, ‘’Kamusal hizmetin gelir artırıcı bir kalem olarak görülemeyeceği ve külfetlerin adil dağıtımı ilkesine aykırı’’ olduğu görüşüne yer verdiğini hatırlattı.

O zaman Karayolları Genel Müdürlüğünün iptal kararı verilinceye kadar tüketicilerden fazladan 41 trilyon lira aldığını savunan Bol, bu günkü zamma ilişkin karar iptal edilinceye kadar da fazladan 80-100 trilyon lira alacağını öne sürdü. Bol, 1 Eylül 2006 tarihinden sonraki geçiş ücretlerine ilişkin fişlerin atılmamasını istedi. Bol, ‘’Zam kararı iptal edildikten sonra bu fişlerle dava açılarak fazladan yapılan ödemeler geri alınabilir’’ diye konuştu.

/ ANKARA

05.09.2006


 

4 ayda 43,5 YTL iç borç, 6,7 milyar dolar dış borç ödeyeceğiz

Hazine, 2006 yılı sonuna kadar 43,5 milyar YTL iç borç, 6,7 milyar dolar da dış borç ödemesi yapacak. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, 2006 yılının kalan 4 ayında yapılacak 43,5 milyar YTL tutarındaki iç borç servisinin 8,7 milyar YTL’si faiz, 34,8 milyar YTL’si de ana paradan oluşuyor.

Bu çerçevede, Hazine’nin Eylül ayında 2,8 milyar YTL’si faiz 14,4 milyar YTL’si de ana para olmak üzere 17,2 milyar YTL, Ekim ayında 2 milyar YTL’si faiz 6,2 milyar YTL’si ana para olmak 8,2 milyar YTL, Kasım’da 2,7 milyar YTL’si faiz, 9,7 milyar YTL’si anapara olmak üzere 12,7 milyar YTL iç borç ödemesi bulunuyor. Hazine yılın son ayında da 1,2 milyar YTL’si faiz 4,5 milyar YTL’si de ana para olmak üzere 5,7 milyar YTL iç borç servisi yapacak.

2006 yılının sekiz ayında 11,3 milyar dolar genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapan Hazine, yılın geri kalan 4 ayında bu çerçevede toplam 6,7 milyar dolar borç ödeyecek. Böylelikle Hazine’nin 2006 yılı içinde ödeyeceği dış borç toplamı 18 milyar doları bulacak.

Hazine’nin 2006 yılının geri kalan 4 ayında yapacağı dış borç servisinin 1 milyar 620 milyon doları faiz, 5 milyar 114 milyon doları da ana paradan oluşuyor.

/ ANKARA

05.09.2006


 

Durmazlar, 50’inci yılını kutladı

Durmazlar Holding kuruluşunun 50. yıldönümünü büyük bir törenle kutladı. Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, "Hedefimiz dünya çapındaki makine üreticilerinden daha iyi olmaktır” dedi.

Çırağan Sarayı’nda yapılan kutlamaya Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Yönetim Kurulu başkan Yardımcısı Fatma Durmaz, yönetim kurulu üyesi Sinan Durmaz’ın yanı sıra Türkiye’den ve 82 ülkeden çok sayıda davetli atıldı. Gecede bir konuşma yapan Hüseyin Durmaz, “Ülkemizde makine ihracatının yüzde 50’sini Durmazlar Makine karşılamaktadır. Ancak bu bizi mutlu etmemektedir. Daha fazla makine üreticisinin olmasını ve rekabetin artmasını istiyoruz” dedi.

Hüseyin Durmaz, 82 ülkeyle alışveriş yaptıklarını belirterek, “Ürettiğimiz makineler ile uçak sanayiinden savunmaya, mutfağa, gemi ve inşaat sektörüne kadar tüm alanlarda kullanılan çelik ve demir işleme ve kalıp makineleri üretiyoruz. Hedefimiz dünya çapındaki makine üreticilerinden daha iyi olmaktır” şeklinde konuştu.

Yeni Asya

05.09.2006


 

TÜFE farkı alamadan öldüler

Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) araştırmasına göre, 2000 yılı Ocak ayından bu yana TÜFE farkını alamadan hayatını kaybeden hak sahibisayısı 426 bini aştı.

SSK verileri esas alınarak yapılan araştırmaya göre, dava açarak hak talep eden emeklilerin bu paralarını aldıkları belirtilen araştırmada, dava açmadan yetkililerin soruna çözüm bulmasını bekleyen 3 milyon 148 bin 826 emeklinin, yaklaşık yüzde 13,5’ine karşılık gelen 426 bin 569 kişinin haklarını alamadan öldükleri kaydedildi.

Araştırmada, SSK bünyesinde 1999 yılı sonu itibariyle sistemden aylık alan kişi sayısının 3 milyon 148 Bin 826 olduğu, bu kişilerin 1 Ocak 2000 tarihli zammın, aylık almakta oldukları tarihler itibariyle uygulanması nedeniyle TÜFE farkı alacaklarının doğduğu savunuldu. TİED Genel Başkan Yardımcısı Gazi Aykırı yaptığı açıklamada, emeklilerin üzerine düşeni yaptığını ama beklediği sonuca ulaşamadığını söyleyerek, TÜFE farkı alacaklarının derhal ve defaten hak sahiplerine ödenmesini talep etti.

/ ANKARA

05.09.2006


 

İşadamlarından ABD’ye çıkartma

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, işadamlarıyla birlikte 10-16 Eylül tarihleri arasında ABD gezisi gerçekleştireceklerini belirterek, ‘’Gezinin meyvelerini çok hızlı şekilde göreceğiz. Ticaret hacmini ilk 3 sene içinde 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz’’ dedi.

Bakan Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığının ihracatın geliştirilmesi amacıyla 2006 yılı için ABD stratejisi hazırladığını hatırlatarak, ilk defa ABD’nin sektörel ve bölgesel anlamda incelendiğini vurguladı.

ABD gezisine 40-50 civarında işadamı ve kamu görevlisinin katılacağını, Illinois eyaletine gidileceğini, New York, Şikago ve Washington’da programları olduğunu açıklayan Tüzmen, yapacakları görüşmelere ilişkin şunları söyledi: ‘’Hazır giyimde özel ticaret anlaşma gündeme gelecek. Karşılıklı ticaret anlaşmaları var. Genelleştirilmiş referanslar sistemi içinde Türkiye’ye sağlanan önceliklerin devam ettirilmesini istiyoruz. Tabiî ki daha da önemlisi başka ülkelerin ABD içerisindeki pazar payını artırması bizim işimizi oldukça sıkıntıya sokuyor. Onu düzeltmemiz lâzım. Türk ürünlerinin daha fazla Amerikan pazarlarında satılmasını sağlamamız lâzım.’’

/ GAZİANTEP

05.09.2006


 

‘’Türkiye’de ekonomi normalleşiyor’’

Uluslar arası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’de ekonominin normalleşme işaretleri gösterdiğini bildirdi. Raporda, Türkiye’de, yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,2 olarak gerçekleşebileceği ifade edildi.

Morgan Stanley’in raporuna göre, Türkiye ekonomisindeki son makro ekonomik göstergeler ve ekonomik politikalar, bahar dönemindeki dalgalanmanın ardından ekonominin normalleştiğini gösteriyor. Raporda, Merkez Bankasının, beklentilerin aksine faiz oranlarını değiştirmemesinin, ekonominin normal seyrine girdiğinin en büyük işareti olduğu vurgulandı.

Raporda, malî disiplin sonucunda, 2001 yılında, gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) temelinde yüzde 17,5 olan kamu sektörü borçlanma gereğinin, geçen yıl yüzde 0,8’e gerilediği kaydedildi. Morgan Stanley’in raporunda, kamudaki mali disiplin sonucunda, Hazinenin bu yıl ilave bir borçlanma gereği duymayacağı ve en önemlisi Türkiye’nin ilk kez net borç ödeyicisi bir konuma geldiği ifade edildi. Merkez Bankası’nın kararlı mücadelesi ve mali disiplinin, enflasyonun sürdürülebilir bir düzeye çekilmesinde etkili olacağının vurgulandığı raporda, enflasyonun aşamalı olarak ineceği kaydedildi.

Raporda, Türkiye’de, yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,2 olarak gerçekleşebileceği ifade edildi. Morgan Stanley’in raporunda, makro ekonomik alandaki normalleşmenin, enflasyonun indirilmesinde en önemli gelişmelerden biri olduğu da vurgulandı.

/ LONDRA/ANKARA

05.09.2006


 

Piliç eti zamlandı

Piliç eti fiyatlarına değişik oranlarda zam yapıldı. Kanadın kilosu 8.50 YTL oldu.

Önde gelen piliç eti üreticilerinden Banvit, 3.25 YTL’den sattığı piliç etinin kilosunu 3.85 YTL’ye, Keskinoğlu Piliç, 3 YTL’den sattığı piliç etini 3.45 YTL’ye, Şeker Piliç ise 2.90 YTL’den sattığı piliç etinin kilosunu 3.25 YTL’ye çıkardı. Piliç etinin işlenmiş ürünlerinden olan pirzola ve göğüs bonfilenin kilosu 6 YTL’ye çıkarken, en fazla artış kanatta oldu. Özellikle mangal meraklılarının tercih ettiği kanadın kilosunu 8.50 YTL’ye yükseldi.

/ KAYSERİ

05.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004