Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonomide ince ayar şart

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, ekonomik programla ilgili “ince ayar’’ yapılmasının şart olduğunu belirtirken, sadece sıcak para odaklı para, faiz ve kur politikasının sürdürülebilir olmadığını söyledi. Cansızlar, sıcak para odaklı bir para politikasının carî açığa sebep olacağını, bunun sürekli olarak sürdürülemeyeceğini belirtti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, ekonomik programla ilgili ‘’ince ayar’’ yapılmasının şart lduğunu belirterek, sadece sıcak para odaklı para, faiz ve kur politikasının sürdürülebilir olmadığını söyledi. Cansızlar, yaptığı açıklamada, sıcak para odaklı bir para politikasının cari açığa sebep olacağını, bunun sürekli olarak sürdürülemeyeceğini belirtti.

‘’Zaten sürdürülebilir olmadığını son Mayıs-Haziran aylarında dünya piyasalarındaki hareketlenmelerden bizim en fazla etkilendiğimiz ortamda gördük’’ diyen Cansızlar, sıcak paranın çok yoğun şekilde bir ülkeye hazmedilebilir kapasitenin üzerinde gelmesinin ara malı üreten imalat kesimini ortadan kaldırdığını ifade etti.

Bunun ekonomideki kırılganlıkların devam etmesine sebep olabildiğini anlatan Cansızlar, ‘’Bu bir nevi ihtiyacınız olmadığı halde çok yüksek miktarda aldığınız gıdaya benzer. O bakımdan burada çok dikkatli olmak lâzım. İyi yönetmek lâzım. Biraz diyet yapılmasında yarar var’’ dedi.

Finans kesiminin yabancıların eline

geçmesi doğru değil

Doğrudan gelen yabancı sermayenin yeni baştan bir şeyi inşaa etmek, yeni baştan bir kapasite genişlemesine sebep olacak bir yatırım için gelmediğini kaydeden Cansızlar, ‘’Finans kesimine, bankacılık sektörüne ve sermaye piyasasındaki aracı kuruluşlara talepleri çok yoğun geliyor. Finans kesimi ile ilgili yabancı sermaye konusunda ülkemizin bir stratejisinin olması gerek. Yoksa tamamen finans kesiminin yabancı sermayenin eline geçmesi bana göre doğru değil’’ dedi.

Bunun kötü örneklerinin AB’ye yeni üye olan 10 ülkede görüldüğünü, o bakımdan dikkatli olmak gerektiğini ve yabancıların Türk bankacılık sektöründeki payının borsadakilerle birlikte yüzde 33’ler seviyesinde olduğunu söyleyen SPK Başkanı Cansızlar, bunun dikkatle izlenmesinde yarar olduğunu kaydetti.

/ İSTANBUL

09.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  AB'den Türkiye'ye IMF desteği

  Ekonomide ince ayar şart

  Hazine 9,6 milyar YTL iç borç ödeyecek

  Çetinkaya 17’inci mağazasını Çankaya’da açtı

  En tatlı ödül sahiplerini buldu

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004