Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Papa’nın bütün adamları

Papa, biri sözcüsü, diğeri dışişleri bakanı ve son olarak bizzat kendisi olmak üzere üç gündür dolaylı da olsa özür diliyor. Birkaç saat önce yaptığı açıklamada, salı günkü konuşmasında iktibas ettiği Bizans İmparatoru’nun görüşlerine katılmadığını açık seçik ifade etti.

Bundan böyle tepkileri makulleştirmek, Müslümanlara zarar verecek ve sertlikte birbirleri ile yarışan açıklamalardan kaçınmak lazım. Bu çerçevede Salih Kapusuz’un Papa’yı Hitler ve Mussolini’ye benzetmesinin, makul bir tepki çerçevesini ziyadesiyle aştığını not etmek gerekir. Hele Batı Şeria’da kiliselere saldırılması, Somali’de bir rahibenin öldürülmesi türü tepkiler utanç verici.

Bunları söyledikten sonra maalesef şunu da görmek gerekir, olan olmuş, İslam alemi ile Batı arasındaki mesafe biraz daha açılmıştır. İşin kötüsü Batı’nın kimi akil adamları İslamofobiyi körüklemeye devam etmekte ısrarlı görünüyor ve Türkiye’nin AB üyelik sürecini bu çerçevede kullanmayı tercih ettiklerini de ihsas ettiriyorlar.

Kastım, Fransa’da ilk turu nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adaylarından Nicolas Sarkozy’nin New York’ta kapalı kapılar ardında Yahudi toplumunun ileri gelenlerine söyledikleri. Sarkozy, bahse konu toplantıda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği durumunda Avrupa’nın İslamlaşacağını ima ediyor ve Papa’nın yöntemiyle o da Kaddafi’den iktibaslarla mülahazasını güçlendiriyor. Papa’nın aksine Sarkozy, Kaddafi’nin söylediklerine tamamen katılıyor olmalı ki, Libya liderinin Avrupa’nın bir süre sonra tamamen İslamlaşacağı sözlerini Türkiye’nin muhtemel AB üyeliğine “hayır” denmesi için yeterli delil olarak zikrediyor. Bunları söyleyen de dünyada laikliğin kalesi olarak bilinen bir ülkenin halihazırdaki içişleri bakanı ve belki de müstakbel cumhurbaşkanı.

Türkiye’nin müstakbel üyeliğine itiraz eden bir başka lider, Almanya Başbakanı Angela Merkel, hiç de sürpriz olmayan bir hamle ile Papa’nın yanlış anlaşıldığını ve söylediklerini desteklediğini beyan etmiş. Desteklediği, Papa’nın cihad kavramı dolayısıyla İslam’ın şiddete hoşgörü ile yaklaştığını ima eden cümleleri. Bu ifadelerin birkaç cümle ilerisi tabii ki İslam’ın aslında terörü de teşvik ettiği yönündeki saçmalıklar olacaktır. İtalyan Hıristiyan Demokratlar ise Erdoğan’ın Papa’yı eleştiren sözlerinin ardından üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep etmiş.

Türkiye’nin müstakbel AB üyeliğinin her geçen gün daha fazla İslam’la irtibatlandırılması hayra alamet değil. Papa’nın kardinalken Türkiye’nin üyeliğine itiraz ettikten sonra Almanya’daki Türklere yönelik ırkçı saldırıların arttığını gösteren araştırmalar var. Türkiye’ye muhalefeti ile bilinen Papa’nın İslam karşıtlığı ile de gündeme gelmesi tartışmaları bizim üyeliğimizin dışına, medeniyetler çatışması zeminine taşır. İşte Türkiye’nin muhtemel üyeliği bunun için büyük önem taşıyor.

Zaman, 18.9.2006

Selçuk GÜLTAŞLI

19.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yard. Doç. Dr. Yüksel Taşkın: Türkiye’nin de neoconları var

  Papa’nın bütün adamları

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004