Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Diyarbakır surlarının “iç”i açıldı

Tarihî Diyarbakır surlarının çekirdek kısmını oluşturan İçkale’deki yapıların turizme kazandırılması için geçen yıl uygulamaya konulan ‘’İçkale Kültür ve Turizm Merkezi’’ projesi, ilk meyvesini verdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Songül Göksu, şehrin zengin tarihî ve kültürel dokusunu koruma altına almak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarının da katkısıyla 4 yılda hazırlanan ‘’İçkale Kültür ve Turizm Merkezi’’ projesinin, Türkiye’nin kültürel anlamda en büyük projelerinden biri olduğunu söyledi.

İçkale’nin şehrin kuruluş noktası olduğunu ve tarih boyunca da yönetim merkezi olarak kullanıldığını hatırlatan Göksu, Diyarbakır’ın tarihî dokusunu bir arada bulunduran çok önemli bir mekân olduğunu kaydetti.

Göksu, İçkale’nin 2000 yılında mimarî ve teknik projelerinin çıkarıldığını, koruma kurulu kararının alınmasının ardından 2005 yılında da uygulamaya konulduğunu ifade ederek, ‘’Burası için 20 trilyon liralık bir bütçe gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2006 yılı da dahil olmak üzere 4 trilyon liralık ödenek geldi. Bunun 2,5 milyon YTL’lik bölümü kullanıldı ve halen kullanılmaya devam ediyor’’ dedi.

Bir yıllık sürede yapıların hafriyat çalışmaları ile arkeolojik kazılarının yapıldığını anlatan Göksu, şunları söyledi:

‘’Meryem-i Zal Kilisesi’nin müştemilatı olarak kullanılan yapının restorasyonu tamamlandı. Burasını Kültür ve Turizm Müdürlüğü binası olarak kullanacağız. Taşınma işlemi 1-2 güne kadar tamamlanmış olacak. Öte yandan daha önce hazırlanan projeler yeni buluntularla yeniden güncelleniyor.’’

11.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Risâle-i Nur nesiller arasında köprü oldu

  İslâm Yaşar: Ramazanda insanlar melekleşir

  Diyarbakır surlarının “iç”i açıldı

  Şanlıurfa dini yayınlar fuarı açıldı

  Sami Özer’den müzik ziyafeti

  Erzincan’da hüsn-i hat kursu açılıyor

  Ordu evleri maketlerle yaşatılıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004