Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Talat: Türkiye AB’ye üyelik isteğini kaybederse çözüm çok zorlaşır

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye’nin AB üyelik isteğini kaybetmesi halinde ‘’Kıbrıs sorununun çözümünün çok zorlaşacağını’’ belirterek, ‘’Türkiye’nin AB perspektifini açık tutmak çok önemli’’ dedi.

KKTC üzerindeki izolasyonların kaldırılmasının pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, düzenlediği basın toplantısıyla Brüksel ziyaretini değerlendirdi.

Talat, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve genişlemeden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn ile Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Joseph Borrell’le ‘’çok verimli görüşmeler yaptığını’’ belirtti.

Annan planına ‘’evet’’ diyerek Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi hedefine uygun davrandıkları için AB Konseyi’nin 26 Nisan 2004’te izolasyonların kaldırılması kararını aldığını ve bu amaçla tüzükler hazırladığını hatırlatan Talat, AB Dönem Başkanı Finlandiya tarafından hazırlanan öneriler paketini şöyle değerlendirdi:’’Bu çok ayaklı bir paket. Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde muhtemel bir tren kazasından kaçınmak için limanlarının Rum kesimine açılmasını sağlamaya çalışıyor. Bu amaçla KKTC üzerindeki izolasyonların kısmen kaldırılmasını öngörüyor. Fakat bunu yaparken, Maraş’ın açılması gibi kapsamlı çözümün unsurlarını pazarlık konusu yapıyor. İzolasyonların kaldırılması pazarlık konusu yapılmamalı. Bu AB’nin vicdani ve siyasi sorumluluğudur. AB izolasyonların kaldırılmasını sadece Annan Planı’na ‘evet’ dediğimiz için ön koşulsuz olarak tasarladı. Pakette tehlikeli unsurlar var çünkü izolasyonların kaldırılmasını pazarlık konusu yapıyor. Fakat Türkiye’nin üyelik sürecini de ilgilendirdiğinden Dönem Başkanı Finlandiya’nın getirdiği fikirler paketini tartışmaya ve yapıcı olmaya karar verdik.’’

Finlandiya’nın önerilerini henüz bir metin haline getirmediğini ve taraflarla müzakerelerle şekilleneceğini anlatan Talat, paketin Ercan Havaalanı’nın uluslar arası uçuşlara açılması yanında, kültürel ve spor alanındaki izolasyonların da kaldırılmasının içermesini istediklerini ifade etti.

Görüşmelerinde AB kurumlarında temsilin de gündeme geldiğini bildiren Talat, özellikle AP’de 2 KKTC’li milletvekilinin gözlemci üyeliği için talepte bulunduğunu anlattı. AB’nin BM’nin yerine geçerek Kıbrıs’ta çözüm rolüne soyunmamasını isteyen Talat, ‘’Çünkü Rum kesimi AB’nin eşit üyesi. Üye ülkeler arasındaki dayanışma kuralına da dikkat edilirse AB bu sorunda tarafsız olamaz. Fakat çok önemli bir rol oynayabilir. Çözüm için teşvik edici, kolaylaştırıcı olabilir’’ diye konuştu. Talat, Finlandiya’nın önerileri nedeniyle Türkiye ile fikir ayrılığına düşeceklerini sanmadıklarını vurgulayarak, KKTC’nin geleceğinin Kıbrıslı Türkler tarafından belirleneceğini ifade etti.

/ BRÜKSEL

12.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  650 bin sivil işgal altında öldü

  Fransa, Ermeni tasarısını oyluyor

  Ezher’den ve İran’dan Danimarka’ya kınama

  ‘Türkiye’yi hor görmek Avrupa için tehlikeli’

  Türkiye’den Yunanistan’a nota

  Kuzey Kore krizinden Bush sorumlu

  Esad’a Sedat teklifi

  3 Amerikan askeri öldürüldü

  İsrail, HAMAS kadın milletvekilinin evini vurdu

  Talat: Türkiye AB’ye üyelik isteğini kaybederse çözüm çok zorlaşır

  Paris’e lobi çıkartması

  Oruç bütün dinlerin emri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004