Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Lâle soğanından dostluğa

Toplam 21 sanatçının çalışmalarının yer aldığı “Lale Soğanından Dostluğa” sergisinin açılışı, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Tacan İldem ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Nebahat Albayrak tarafından yapıldı.

Tacan İldem, sergiyi açarken, Türkiye ile Hollanda arasındaki siyasi ilişkilerin 1612 yılında Hollanda büyükelçisinin Osmanlı Devletine güven mektubunu sunmasıyla başlamasına karşılık, kültürel ilişkilerin çok daha geriye gittiğini ve bunun lale ile başladığını anlattı.

Hollandalı Carolus Clusius’un 1594 yılında İstanbul’dan lale soğanlarını Leiden şehrine getirerek, bu ülkede yetiştirmeye başladığını hatırlatan İldem, bu tarihten itibaren, lalenin ikili ilişkilerin her alanda güçlenmesinin bir sembolü haline geldiğini belirtti.

Tacan İldem, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin her alanda gelecek vaat ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Umuyorum ki bundan sonra da ilişkilerimizin geleceği yönünden lale bizim için ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Biz tarihten güç alıyoruz. Asıl odaklanmamız gereken bugün ve gelecektir. Eğer tarihin esiri olursak o takdirde tabii geleceği göremeyebiliriz.”

Nebahat Albayrak da lalenin, ikili ilişkilerde sembol haline gelen önemini, bundan sonra da koruyacağına, bu anlamda serginin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğine inandığını ifade etti.

Serginin açılışında, Büyükelçi İldem, Milletvekili Albayrak ve Hollanda Tarım Bakanını temsilen bakanlık genel direktörü Renee Bergkamp, dostluğu sembolize eden lale soğanlarını basın merkezinin bahçesine ektiler.

Bu arada, sergi düzenleme komitesi, Topkapı’ya ekilmek üzere 1000 adet lale soğanı gönderileceğini bildirdi.

Türk sanatçı Saniye Bıldırcın’ın iki çalışmasının yer aldığı sergideki diğer eserler, en ünlü Hollandalı ressamlara ait.

Açılışına, sanatçılar, politikacılar ve öteki davetlilerin de katıldığı sergi, 31 Ekime kadar gezilebilecek. Sergi, daha sonra Lahey Merkez Kütüphanesi salonlarında 4 Aralıka kadar izlenime sunulacak.

Türkiye ile Hollanda ilişkilerinde sembol haline gelen lale, Hollanda’nın tanıtımında ve ülke ekonomisine katkısında önemli rol oynuyor. Hollanda, yalnızca ABD’ye yılda 3 milyarın üzerinde lale soğanı satıyor. Başta Almanya ve Fransa olmak üzere Avrupa ülkelerine lalenin soğan ve çiçek olarak satışından ise 1 milyar avronun üzerinde gelir elde ediliyor.

12.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lâle soğanından dostluğa

  Yusuf Sezer’den Van’da 36. kişisel sergi

  Hattat Mahmut Dörtbudak 9. kişisel sergisini açtı

  20 asırlık caddeye restorasyon


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004