Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Silâhlara uluslar arası denetim

Silâhların denetlenmesi konusunda yaklaşık 3 yıldır sürdürülen uluslar arası kampanyanın ardından Birleşmiş Milletler, Silâh Ticaret Antlaşması üzerinde çalışılmaya başlanmasını kabul etti. Uluslar arası Af Örgütünün yazılı açıklamasına göre, BM Genel Kurulunda önceki gün yapılan oylama, “hükümetlerin Silâh Ticaret Antlaşmasına doğru attığı ilk adım” olması açısından önem taşıyor.

Açıklamada, oylamada Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 139 ülkenin anlaşmanın lehine oy kullandığı, ABD’ninse karşı oy kullanan tek ülke olduğu belirtildi.

Af Örgütünün açıklamasında, Silah Ticareti Antlaşması üzerinde çalışmaların gelecek yıl başlayacağı ve BM’nin yeni Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un anlaşmanın hayata geçirilmesi için üye ülkelerle temaslarda bulunacağı kaydedildi. Uluslararası Af Örgütünden Kate Gilmore, BM Genel Kurulundaki oylamanın önemine dikkati çekerek, “Silâh Ticareti Antlaşmasına yönelik bu güçlü destek, sorumsuzca yapılan silâh ticaretini engelleme yolunda hükümetlerin attığı çok önemli ve tarihî bir adımdır” dedi.

Gilmore, uygulanabilir bir antlaşmanın, binlerce insanın hayatına mal olan sistematik cinayetleri, tecavüz ve işkenceyi engelleyeceğini söyledi.

/ NEW YORK

29.10.2006


 

Taliban, Karzai’nin barış görüşmesi teklifini reddetti

Taliban lideri Molla Ömer, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin şartlı barış görüşmesi teklifini reddetti. Taliban sözcüsü Tayyib Aga, bilinmeyen bir yerden uydu telefonuyla yaptığı açıklamada, “bütün dünyanın kâfirlerinin Afganistan’da toplandığını ve Afganları rehin aldığını” ileri sürerek, yabancı güçlerin varlığı devam ettiği sürece Afganistan’daki “kukla hükümetle” görüşme olmayacağını söyledi.

Aga, “mücahitlerin silâhlarını bırakmayacağını” da belirterek, “Karzai ve arkadaşlarının öncelikle kendilerini yabancı kâfirlerin esaretinden kurtarıp ondan sonra görüşme çağrısı yapmaları gerektiğini” ifade etti. Karzai’nin, Taliban’ın NATO ve Amerikan güçlerini yenilgiye uğrattığının farkına vardığını ve kaçmak için yer aradığını iddia eden Aga, Taliban’ın yabancı güçler Afganistan’da olduğu sürece barış görüşmesi yapmayacağını, Molla Ömer’in liderliğinde cihada devam edeceğini kaydetti.

KIZILHAÇ’TAN AFGANİSTAN’DAKİ

ÖLÜMLERE KINAMA

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Afganistan’da sivillerin, hükümet ve NATO komutasındaki güçlerle Taliban militanları arasındaki çatışmaların arasında sıkıştığını belirterek, artan şiddetle birlikte sivil ölümlerini kınadı. IRCR tarafından yapılan açıklamada, çatışan tüm taraflardan sivilleri saldırılardan korumaları ve uluslar arası insanî hukuk kurallarına saygı göstermeleri çağrısında bulunuldu.

Afganistan’da artan şiddetin, çatışmaların ortasında kalan sivillerin durumuna ilişkin ciddî kaygı oluşturduğu belirtilen açıklamada, yoğun nüfusun bulunduğu kırsal bölgelerdeki hava bombardımanı ve kara saldırıları ile intihar saldırıları ve yola yerleştirilen bombaların önemli sayıda artan sivil ölümlere, yaralamalara ya da sivillerin yerlerinden edilmelerine yol açtığına dikkat çekildi.

Afganistan’da en son önceki gün ülkenin güneyinde yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 14 köylü ölmüş, 3’ü de yaralanmıştı.

/ KABİL

29.10.2006


 

Lübnan’da uranyumlu İsrail bombaları

İsrail’in Lübnan savaşında kullandığı bombaların açtığı kraterlerden alınan toprak örneklerinde yapılan incelemelerde radyoaktivite belirlendi.

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, bilim adamlarının bu toprak örneklerinde yüksek radyoaktivite belirlemesi, İsrail’in Lübnan’da uranyumlu bombalar kullandığını düşündürüyor. Haberde, İsrail bombalarının açtığı 2 kraterden alınan örneklerin, ayrıntılı inceleme için İngiltere’nin güneyindeki Harwell laboratuvarına gönderildiği belirtildi. Habere göre, İngiltere Savunma Bakanlığı da örneklerde yüksek miktarda uranyum izotopu bulunduğunu doğruladı.

/ LONDRA

29.10.2006


 

Belçika Dışişleri Bakanı Türkiye’ye geliyor

Belçika Dışişleri Bakanı Karel De Gucht’un, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün dâvetlisi olarak 30-31 Ekim tarihlerinde Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulunacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ziyaret çerçevesinde Belçika Dışişleri Bakanı De Gucht ve bakan Gül başkanlığında heyetler arası görüşme yapılacak. Konuk bakanın ayrıca, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile de biraraya gelmesi öngörülüyor.

Açıklamada, konuk bakanın yapacağı görüşmelerde, başta Türkiye-AB ilişkileri olmak üzere, Kıbrıs, ikili ilişkiler ve halen Belçika’nın dönem başkanlığını yaptığı AGİT çerçevesindeki gündem maddeleri başta olmak üzere uluslar arası ve bölgesel güncel konuların ele alınmasının öngörüldüğü kaydedildi.

/ ANKARA

29.10.2006


 

Jan Zahradil: İnkâr yasası talihsiz bir adım

Avrupa Birliği’ne (AB) 1 Mayıs 2004’te üye olan Çek Cumhuriyeti’nin Avrupa Parlamentosu (AP) vekili Jan Zahradil, Fransız parlamentosunun onayladığı “inkâr yasasının” talihsiz ve yersiz bir adım olarak niteledi.

29 Ekim kutlamaları sebebiyle Prag Türk Büyük Elçiliği’nde gerçekleşen programda değerlendirmede bulunan Zahradil, Fransız parlamentosunun geçirdiği “inkâr yasasını” talihsiz ve yersiz bir adım olduğunu söyledi. “Bu sadece Türkiye-Fransa değil Türkiye-AB ilişkilerini de kötüleştirebilir” diyen Çek yetkili, “Kabul edilemez olan tarihî bir olayın siyasî bir araç olarak kullanılmasın” dedi. Prag’ın AB sürecinde bu tür sorunlarla karşılaştığını hatırlatan Zahradil, AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in bu yasa tasarısına yaklaşımını övdü.

/ PRAG

29.10.2006


 

Bangladeş’te şiddet yayılıyor

Bangladeş’te, rakip siyasal gruplar arasında dün ülke genelinde meydana gelen çatışmalarda, 6 kişi öldü, yaklaşık 200 kişi de yaralandı.

Bangladeş’te, Ocak ayında yapılacak seçimler öncesinde iktidarı geçici yönetime devretmeye hazırlanan Başbakan Halide Ziya’nın televizyonda yayınlanan konuşmasının hemen ardından şiddet olayları patlak verdi. Yerel basının haberlerine göre, doğudaki Brahmanbaria şehrinde, Ziya’nın lideri olduğu Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin (BMP) önde gelenlerinden biri, bombalı saldırı sonucu hayatını yitirdi. BMP üyesi bir kişi de Gazipur’da rakip gruplar arasındaki çatışmada öldürüldü. Başşehir Dakka ve civarındaki çatışmalarda da 2’si kadın 4 kişi öldü.

/ DAKKA

29.10.2006


 

Sırp gençler, camileri taşladı

Bosna’nın orta kesimlerinde ve kuzeyindeki 2 kentte Osmanlılar döneminden kalma camilere taşlı saldırı düzenlendiği ve saldırılarla ilgili toplam 6 kişinin yakalandığı bildirildi.

Sırp polisi yaptığı açıklamada, Bosna’nın orta kesimindeki Visegrad şehrinde yaşları 19 ile 21 arasında değişen 5 gencin şehirdeki camiye taşlarla saldırmakla suçlandığı belirtildi. Açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Prijidor şehrinde de, bir camiye ve bir imamının evine saldırı düzenlendiği, bu olaylarla ilgili olarak da bir kişinin yakalandığı kaydedildi. 3,8 milyon nüfuslu Bosna’da nüfusun yüzde 40’ını Müslümanlar, yüzde 31’ini Sırplar ve yüzde 10’unu da Hırvatlar oluşturuyor.

/ SARAYBOSNA

29.10.2006


 

Irak ve Amerika demokraside hemfikir

Irak hükümeti ve ABD’nin Bağdat Büyükelçilği, Irak’ın ‘’demokratik ve istikrarlı bir devlet olmasını sağlamaya yönelik hedeflerin hayata geçirilmesi konusunda tamamıyla hemfikir’’ olduklarına ilişkin ortak bir bildiri yayınladı.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği tarafından yayımlanan bildiride ABD, Irak hükümetinin belirlediği ‘’takvime’’ göre hedeflere ulaşmak konusunda Irak hükümetine tam destek vermeye hazır olduğunu bildirdi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad tarafından imzalanan bildiride, Irak hükümetinin, ‘’demokratik ve istikrarlı’’ Irak için, iki ülke arasındaki stratejik ortaklık bağlamında Washington yönetimiyle iyi ve sağlam ilişkiler kurmaya ve terörizmle mücadele konusunda çalışmaya hazır olduğu ifade edildi.

‘’Ender’’ olarak nitelendirilen bildiride, Irak hükümetinin bir takvim çerçevesinde çözülecek sorunları açıkça belirlediği, Washington yönetiminin bu hedeflere tamamıyla destek verdiği ve bunların başarılı olabilmesi için destek vereceği kaydedildi.

/ BAĞDAT

29.10.2006


 

Birleşmiş Milletler: Irak kontrolden çıktı

Birleşmiş Milletler, Irak’ta mezhep çatışmalarının kontrolden çıktığı uyarısında bulundu. BM insanî yardım çalışmaları koordinatörü Jan Egeland, Irak’ta mezhep çatışmaları sebebiyle her gün 100 kişinin öldüğünü söyledi.

Egeland, “Irak’ta durum tamamen kontrolden çıkmış. İntikam cinayetleri yaygın” diye konuştu.

Egeland, Sünnî-Şiî çatışmaları sebebiyle çok sayıda kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına da dikkat çekti. BM, şiddet sebebiyle Irak’ta 320 bin kişinin evlerini terkettiğini tahmin ediyor. Egeland, Irak’taki dinî ve etnik liderlerin şiddeti durdurmakla yükümlü olduklarını vurgularken, Irak’ın komşularından da bu yönde çaba harcamalarını istedi.

/ NEW YORK

29.10.2006


 

Aliyev: Sözde soykırım, Ermeni lobisinin fantezisi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, sözde Ermeni soykırımının ‘’Ermeni lobisinin fantezisi’’ olduğunu belirterek, Fransa’yı kınadı.

İlham Aliyev, Rusya’da faaliyette bulunan yabancı basın organları temsilcilerini kabulünde yaptığı açıklamada, Fransa Parlamentosu’nda görüşülen sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa teklifini eleştirdi. Aliyev, ‘’Gerçekle ilgisi yok. Sözde soykırım, Ermeni lobisinin fantezisidir’’ dediği konuşmasında, bunu diğer ülkelere karşı saldırganlığı meşrûlaştırmada kendini kurban olarak sunma biçiminde değerlendirdi.

Aliyev, Fransa Parlamentosu’ndaki söz konusu yasa teklifinin, demokrasinin açık bir biçimde ihlâli olduğunu da sözlerine ekledi.

/ BAKÜ

29.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004