Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

KİT’lere zam çare değil

Bakkallar ve Bayiler Federasyonu Genel Başkanı ve TESK Başkan Vekili Bendevi Palandöken, bütçe hedeflerini tutturmak için KİT ürünlerine zam yapmanın çare olmadığını belirtti. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, IMF’nin sıkılan kemerleri yetersiz bulduğunu ve hükümete vergi artışı ve zam önerisi getirdiğini ifade ederek, ‘’IMF, Türk ekonomisinden elini çeksin’’ dedi.

Önümüzdeki yılın dar ve sabit gelirliler için daha zor olacağını kaydeden Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: ‘’IMF reçetesinin sosyal ayağı olmadığından dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızla birlikte esnaf ve sanatkârımızın durumu da erozyona uğradı. IMF uzmanlarının, ülke nüfusunun beşte birini temsil eden esnaf ve sanatkar temsilcileriyle görüşmeden uygulanabilir ekonomi politikaları belirlemeleri mümkün olamaz. Kazanılmayan kazançtan vergi almak, kâğıt üzerinde mümkündür. Vergide adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalıdır.’’

Elektrikten doğal gaza, içkiden sigaraya yapılacak zamların hayatı daha çekilmez hale getireceğini de vurgulayan Palandöken, bu durumun zaten sıkıntı içindeki halkı huzursuz ettiğini belirtti.

/ ANKARA

29.10.2006


 

Memurun fazla mesaisine 5 YKr’lik zam

Devlet memurlarının fazla mesai ücreti yeni yılda 5 Yeni Kuruş (YKr) zamlanacak. Kamu görevlilerinin yurt içi gündeliklerinde ise yüzde 8,69 ile yüzde 16,66 arasında artış olacak.

TBMM’de bulunan 2007 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısına göre, memurların fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 6,25 oranında artacak. Bu yıl 80 Yeni Kuruş olan saat başı fazla mesai ücreti, 2007 yılında 85 Yeni Kuruş olarak uygulanacak.

/ ANKARA

29.10.2006


 

Başbakan'a ‘enflasyon farkı’ mektubu

Tüm İşçi Emeklileri Derneği, memur emeklilerine verilen enflasyon farkının işçi ve Bağ-Kur Emeklilerine de ödenmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlara mektup gönderdi.

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’na gönderilen mektupta, yılın birinci yarısında enflasyondan kaynaklanan kayıpların telafisi için memur ve emeklisine yapılan artışın işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yansıtılmadığı hatırlatılarak şöyle denildi: “Hükümet bu kararnameyle bir haksızlığa imza atmıştır. Hükümetimizden bu yanlış uygulamadan bir an önce dönmesini, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin bu kararnameden doğan mağduriyetleri gidermesini bekliyoruz.’’

/ ANKARA

29.10.2006


 

Ülker: Kalbim Benecol haberleri yanıltıcı

Ülker, basında yer alan “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu’nun Ülker Kalbim Benecol reklâmlarını durdurma kararı” ile ilgili haberlerin kamuouyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu bildirdi.

Ülker’in bugün basında yer alan habere ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu haberler, kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olup, Reklam Kurulu’nun 10 Ekim tarihli toplantısına dayandırılmıştır. Bu konuyla ilgili şu ana kadar tarafımıza ulaşan herhangi bir gerekçeli tebligat bulunmamaktadır. Söz konusu ifadeler, kesinlikle ürünün içeriği ve sağlık etkileri ile ilgili değildir; reklamda kullanılan pazarlama teknikleri ile ilgilidir. Nitekim, Ülker, Reklam Kurulu’nun daha önce yapmış olduğu uyarıları dikkate almış ve Kalbim Benecol reklamlarındaki ifadeleri tavsiye edilen şekilde değiştirmiştir. Bu ürünler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ilgili izni ile üretilmektedir.”

Yeni Asya / İSTANBUL

29.10.2006


 

Devlet beygire 2.185 YTL ödeyecek

Gelişen teknoloji sebebiyle Osmanlı dönemindeki öne-mini yitirse de halen büyük değer verilen süvari birlikleri için Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) önümüzdeki yıl alınacak süvari beygirleri için devlet 2.185 YTL ödeyecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2 Kasım’da görüşülmesine başlanacak olan 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasa tasarısında ordu ihtiyacı için alınacak hayvanlar için ne kadar ödeneceği belirlendi.

Beygir ve katırın yanı sıra kurt ve kangal köpekleri için ödenecek paraya bakıldığında, geçen yıla oranla en yüksek artış yüzde 4.17 ile topçu beygirinde gerçekleşti. Yine tasarıdaki cetvele göre orduya alınacak en pahalı hayvan 2.100 YTL ile süvari beygiri olacak.

/ ANKARA

29.10.2006


 

Bayraktar: Traktör sayısı çok yetersiz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda kullanılan traktör satışları hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, “Traktör sayısında bir yılda 45 bin 994 artış” ve “Traktörde işler açıldı” başlıkları altında yer alan haberlerin traktör satışlarının artması olarak algılandığını, oysa TÜİK tarafından tesbit edilen sayının sadece trafikte kayıt altına alınan traktör sayısını göstermektedir” dedi. Kayıtlı olan tüm traktörler tarımda kullanılmadığını belirten Bayraktar, ürün fiyatlarının maliyet ve girdi fiyatlarındaki artışın altında kaldığı için çiftçilerin istenilen düzeyde tarım alet ve makinelerini satın alamadıklarını kaydetti.

Ahmet TERZİ / ANKARA

29.10.2006


 

Alış veriş merkezlerinin sayısı artıyor

Alış verişten yemeğe, sinemadan eğlenceye kadar bir çok uğraşının sığdırıldığı alış veriş merkezlerinin sayısının 119’a ulaştığı, 59’unun inşaatının sürdüğü, 98’inin de proje aşamasında olduğu belirtildi.

Alkaş Alış veriş Merkezleri Danışmanlık Limited Şirketi Genel Müdürü Avi Alkaş, Türkiye’nin modern anlamda ilk alış veriş merkeziyle tanışmasının 1988 yılında faaliyete geçen Galleria ile olduğunu söyledi.

Alışveriş merkezlerinin, 1990’lı ve 2000’li yıllarda çok hızlı ilerleme kaydettiğini belirten Alkaş, Galleria’nın ardından, 1980’li yılların sonuna kadar sadece 3 alış veriş merkezi projesi gerçekleşirken, 1990’lı yıllarda 30, 2000’li yıllarda ise 86 alış veriş merkezinin açıldığını ifade etti. Alkaş, bu yılın Ekim ayı itibariyle toplam alış veriş merkezi sayısının 119’a ulaştığını, hızlı ilerlemenin en çok İstanbul’da gerçekleştiğini, İstanbul’un 40 merkezle ilk sırada yer alırken, Ankara’da 15, İzmir ve Antalya’da 9’ar, tane alış veriş merkezi bulunduğunu kaydetti.

Türkiye’de inşaatı süren 59, proje aşamasında olan 98 alış veriş merkezinin bulunduğunu ifade eden Alkaş, ‘’İnşaat aşamasındakilerin yüzde 57’si ve proje aşamasındakilerin yüzde 45’i İstanbul’da bulunuyor’’ dedi. Alkaş, Türkiye’de 57 şehirdee alış veriş merkezi bulunmadığına da dikkat çekti.

/ ADANA

29.10.2006


 

Organik muz, ‘Çikita’ ithalatını önleyecek

Türkiye’de ‘’Çikita’’ adı altında satılan ve her yıl 350 milyon YTL ödenen ithal muzun tüketiminin ‘’organik muzla’’ önlenmesi hedefleniyor.

Tüm meyve ve sebzelerde tüketimi son yıllarda ön plana çıkan ‘’organik’’ ürünler arasına muzu da dahil eden üreticiler, bunu ithal muza karşı ‘’koz’’ olarak kullanmaya hazırlanıyor. Bir süre önce kurulan Mersin Organik Muzcular Birliği, ithal muz saltanatına son vermek için çalışmalara başladı. Birlik Başkanı Okay Ok, “Üreticiye destek devam ederse çikita muzun ihtahalatını 5 yıl içinde bitiririz” diye konuştu.

/ MERSİN/ADANA

29.10.2006


 

Kömür fiyatları yükseldi

Van Kömürcüler ve Oduncular Kooperatifi Başkanı Hamdullah Arvas, ithal kömür fiyatlarında son bir ay içerisinde yaklaşık 60 dolar artış olduğunu belirtirken, bu sebeple kaçak kömüre yönelen vatandaşlara da uyarılarda bulundu.

Kooperatif binasında açıklamalarda bulanan Hamdullah Arvas, bu yılki kömür fiyatlarının geçen yıla göre daha yüksek olduğunu, bu yüzden alım gücü azalanların kaçak kömüre yöneldiğini kaydetti. Son aylarda kömür fiyatlarının Rusya’nın demir yollarından kaynaklanan bir sorundan dolayı kendilerine pahalı geldiğini, zam yapmadıklarını ifade eden Arvas, “Kömür fiyatının artması tamamen Rusya’dan kaynaklanıyor. Biz de kömürü pahalı alıyoruz” dedi. Vatandaşların da kullanımı yasak olan yerli kömüre yöneldiğini belirten Hamdullah Arvas, “Biz kooperatif olarak yerli kömürün Van’a girmesini istemiyoruz. Çünkü yerli kömürün kükürt oranı fazla, ısı kalorisi çok az ve en önemlisi de havayı çok kirletiyor. Korsan kömürcüler hiçbir vergi, elektrik ve işçi parası vermeden kalitesiz açık kömürleri ucuz fiyata satıyor. Bu konuda denetimler yetersizdir” dedi. Bu kömürlerin soba zehirlenmelerine de sebep olduğunu söyleyen Arvas, açıkta satılan ucuz kömürleri korsan kömürcülerin sattığını belirtti.

/ VAN

29.10.2006


 

HES Kablo’dan 25 milyon YTL’lik yatırım

Türkiye’nin önde gelen kablo üreticilerinden olan Hacılar Elektrik Sanayi A.Ş. (HES Kablo), Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni bir tesis kuracak.

HES Kablo’nun 120 bin metre karelik arsa üzerine 50 bin metre kare büyüklüğünde kuracağı yeni fabrikasında yılda 80 bin ton bakır işlenerek kablo üretimi yapılacak. 25 milyon dolar yatırımla kurulacak yeni fabrikada 400 kişi istihdam edilecek. HES Kablo yetkilileri, yeni fabrikanın temelinin Kasım ayında atılacağını ve yıl sonunda üretime başlanacağını belirttiler.

/ KAYSERİ

29.10.2006


 

FİSKOBİRLİK 28 bin ton fındık aldı

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2006 ürünü alım kampanyası çerçevesinde 28 bin ton ürün alımı gerçekleştirdi.

FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 2006 ürünü alım kampanyasını 11 Eylül’de açan birliğin, bugüne kadar ortağı olan üreticiden ‘emanet’ usulüyle alımlarına devam ettiği belirtildi. Ürün alımlarını birliğe bağlı 50 kooperatifte mesai günü ve saati içinde sürdüren FİSKOBİRLİK tarafından bugüne kadar 28 bin ton ürün alırken, karşılığında üreticiye yaklaşık 140 milyon YTL borçlanıldı.

/ GİRESUN

29.10.2006


 

İhracat 83 yılda 1600 kat arttı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye’nin ihracatının 83 yılda 1600 kat arttığını bildirdi.

Türkmenoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetin ilk kuruluş yılı olan 1923’te Türkiye’nin 51 milyon dolar ihracatı bulunduğunu belirtti. Türkmenoğlu, Türk ihracatçısının Türkiye’nin ihracatını 1600 kat artırarak 82,5 milyar dolara çıkardığını ifade etti.

/ İZMİR

29.10.2006


 

Serbest bölgelere ihracat azaldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden serbest bölgelere ihracat yüzde 25,35 geriledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Eylül 2006 döneminde 8 serbest bölgeye toplam 25 milyon 107 bin dolarlık ihracat yapıldı.

Geçen yılın aynı döneminde bölge illerinden serbest bölgelere ihracat, 33 milyon 637 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

/ GAZİANTEP

29.10.2006


 

TOBB’dan fuar şehirleri teklif

TOBB, Türkiye Fuar ve Organizasyon Denetim ve Yönetim Danışmanlığı Sektör Meclisi, hazırlayacağı bir raporla, Türkiye’de fuar şehirleri ve merkezlerinin oluşturulmasını, fuar organizasyonlarının geliştirilmesini talep edecek.

Sektör Meclisi Başkanı Sadık Badak, fuarların, satıcı ile alıcıyı buluşturan çok yönlü organizasyonlar olduğunu, kongrelerde fikirlerin, fuarlarda ise ürün ve hizmetlerin sergilendiğini söyledi.

Türkiye’nin bugün dünya çapında markalaşabilmiş, ülkelerin ve yabancı firmaların katılmak için çaba gösterdiği bir millî fuarı olamadığını belirten Badak, ‘’Çevre ülkelerden ‘aman katılsak’, ‘yer bulamadık’ diye uğraşılan bir fuarımız maalesef yok. Fuar alanı yapılmasının önüne geçilmesi lâzım’’ dedi.

/ İSTANBUL

29.10.2006


 

Limon üreticisine Arjantin darbesi

Akdeniz’de hasadı başlayan limon, Arjantin’de Eylül başında bitmesi gereken hasadın halen devam etmesi, mandalina ise bol ürün ve sıcak havanın sürmesiyle üreticisini üzdü.

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Başkanı Ali Kavak, talepteki daralma sebebiyle üreticinin sıkıntılı bir dönem yaşadığını, ancak, havaların soğumasıyla bunun tersine dönebileceğini ifade ederek, ‘’Narenciye soğuklarda tüketilir. Hava mevsim normallerinin üzerinde seyredince gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki pazarlarda büyük düşüş görüldü’’ dedi.

/ ADANA/HATAY

29.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004