Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ortadoğu’da BOP işlemez

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD’nin ortaya attığı BOP ile ilgili olarak, “Bölgede hiçbir özel planın önemi ve uygulanırlığı yoktur” dedi. Esad “ABD’nin ortaya attığı BOP’un uygulanması halinde siyasî ve kültürel çok büyük bir patlama olur” diye konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ABD’nin ortaya attığı Büyük Orta Doğu Projesi (BOP) ile ilgili olarak, “Bölgede hiçbir özel planın önemi ve uygulanırlığı yoktur” dedi. Aralarında AA muhabirinin de bulunduğu, İspanya’dan gelen bir grup yabancı gazeteciyi Şam’daki Halk Sarayı’nda kabul eden Esad, Orta Doğu sorununu değerlendirdi.

“ABD’nin ortaya attığı BOP’un uygulanması halinde siyasî ve kültürel çok büyük bir patlama olur” diyen Esad, “Geleceğimizi biz çizmeliyiz. Barış süreci başta olmak üzere diyalogları hep açık tutmalıyız. Barışın olmaması fanatizmin artması demektir. Barış; istikrar ve iyi ekonomi demektir. Avrupa’nın kendi içinde yaptığı gibi biz de aramızdaki işbirliğini artırmalıyız. Çünkü biz kendi aramızda sınırları değil, ilişkilerimizi konuşuyoruz” ifadesini kullandı.

“2007 yılı içinde Madrid’de uluslararası Orta Doğu barış konferansı düzenlenmesinden yana olduklarını” söyleyen Esad, “İsrail ve ABD ile müzakerelere başlamadan önce gerekli tedbirlerin karşılıklı olarak alınması gerektiğini, bu konuda Zapatero liderliğindeki İspanya ile Prodi liderliğindeki İtalya’nın arabulucu olabileceğini” söyledi. “İsrail ve ABD’nin, 1991’de Madrid’de yapılan Orta Doğu barış konferansının benzerinin yine Madrid’de yapılmasına karşı olduklarını” kaydeden Esad, “Madrid’deki ilk konferanstan itibaren aynı vizyona sahibiz. Temel olan, işgal topraklarının geri alınmasıdır. Bizim vizyonumuz özel değil dışa açık vizyondur. Olası yeni müzakerelere sıfırdan başlanmamalı, bunlar eski müzakerelerin devamı olmalı. İşgal topraklarının geri verilmesi, güvenliğin koordine edilmesi ve ikili ilişkilerin normalleştirilmesi esastır. Bu temel esas alındığında ABD ve AB baş aktörler olabilir” dedi.

Suriye Devlet Başkanı, “Orta Doğu’da sadece Suriye’nin değil küresel ve bölgesel güçlerin de var olduğunu” hatırlatarak, “Avrupa’nın bölgede istikrar oluşturma girişimlerinin dünyadaki en büyük güç olan ABD’nin desteği olmaksızın gerçekleşemeyeceğini” söyledi.

GOLAN’DA MUHTEMEL HALK DİRENİŞİ

Golan Tepeleri’nde İsrail’in işgal ettiği topraklardan çekilmemesi halinde halkın direniş başlatabileceğini kaydeden Esad, “Halk eğer barış sözünün yalan olduğunu anlarsa direniş başlar. Ve hükümet de bu halk direnişini yasaklayamaz. Direniş başlarsa ne bedel ödenir sorusu da sorulamaz. Ama halen barış müzakerelerine başlamak için zamanımız var” diye konuştu.

Medeniyetler İttifakı yerine

“kültürel diyalog”

Suriye Devlet Başkanı Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun liderliğinde yürütülen Medeniyetler İttifakı projesine destek verdiklerini de söyledi. Esad, Medeniyetler İttifakı yerine terim olarak “kültürel diyalog” ifadesinin daha doğru olacağını belirterek, kültürel diyaloğun sağlanması için önceden tahmin edilen savaşlara karşı konulup, bunların reddedilmesi gerektiğini belirtti.

Gücün olduğu yerde hukuk ve çıkarların bulunduğunu ifade eden Esad, kültürel diyalog için bunlara saygı gösterilmesi ve bazı ülkelere yönelik izolasyonların da kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Medeniyetler İttifakı projesinin “çok uzun ve sonu açık bir diyalog sürecinde küçük bir inisiyatif” olduğunu söyleyen Esad, kültürel diyaloğun sağlanması için gençlere çok önemli rol düştüğünü, kültürel ve akademik görüş alış verişi yapılması, basının aracı olması gerektiğini, turizmin de önemli olduğunu belirtti.

/ ŞAM

01.11.2006


 

Pentagon’da kaybetme paniği büyüyor

ABD, Irak’ta kaybetmekte olduğunu itiraf ettiği propaganda savaşını kazanmak için bir “medya savaş birimi” kurdu. Savunma Bakanı Rumsfeld, ABD'nin Irak'ta propaganda savaşını kaybetmekte olduğunu ve düşmanlarının “medyayı başarılı bir biçimde yönlendirmelerinden" endişe ettiğini, bu yüzden geceleri gözüne uyku girmediğini söylemişti.

Pentagon basın sözcüsü Eric Ruff, yeni bir medya birimi kurmakla hatalı habere karşı koyma ve “yeni medyayı” kullanma yeteneğinin artırıldığını belirterek, yeni kurulan birimin mesajları iletmek ve doğru kayıtları sunmak için “yeni medya” kanallarını kullanacağını söyledi.

Flaş ve hatalı haberlere cevap vermek için hızlı olacaklarını belirten Ruff, böyle bir medya birimi kurulmasına Amerikan halkının Irak’ta giderek azalan desteğinin veya gelecek hafta yapılacak seçimlerin sebep olmadığını ifade etti.

24 saat haber akışı sağlayacak ve kayıtları düzeltmeyi hedefleyecek Pentagon haber birimi, internetteki bloglar dahil tüm medyayı izleyecek ve televizyon ile radyolarda, üst düzey politikacılar, lobiciler ve hükümet temsilcileriyle söyleşi yapacak. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, bu yıl içinde yaptığı açıklamada, ABD’nin Irak’ta propaganda savaşını kaybetmekte olduğunu ve düşmanlarının “medyayı başarılı bir biçimde yönlendirmelerinden” endişe ettiğini belirtmiş, bu yüzden geceleri gözüne uyku girmediğini söylemişti.

/ ANKARA

01.11.2006


 

Irak'ta şiddet durmuyor

Irak’ta dün meydana gelen şiddet olaylarında 10 kişi öldü. Polis, başşehir Bağdat’ta Sadr semtinde bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu biri kadın 3 kişinin öldüğünü bildirdi.

Polis, saldırıda 5 kişinin yaralandığı, ölen 3 kişinin olay sırasında kendi araçlarında seyir halinde olduklarını belirtti.

Bağdat’ın güneydoğusunda Yeni Bağdat semtinde de bir polis devriye aracının yola yerleştirilen bombaya çarpması sonucu 1 polisin öldüğü, 3’ünün yaralandığı kaydedildi. Polis ayrıca, başşehrin doğusunda komando birliği komutanı Ali Abdülkadim adlı subayın, evinin yakınında kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Öte yandan, Bağdat’ın doğusunda bu sabah kimliği belirsiz, biri kadın 5 kişinin cesetlerinin bulunduğu, cesetlerin elleri ve gözlerinin bağlı olduğu ve işkenceye uğradıkları belirtildi.

ABD, BİR AYDA IRAK’TA 103 ASKER KAYBETTİ

Irak’ta bu ay öldürülen Amerikan askerî sayısının 103’e çıktığı bildirildi. Amerikan ordusundan yapılan açıklamada, başşehri Bağdat’ta dün 3 askerin daha öldürüldüğü belirtildi. Böylece bu ay Irak’ta ölen Amerikan askeri sayısı 103’e çıkmış oldu.

/ BAĞDAT

01.11.2006


 

Talat Brüksel yolcusu

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile görüşmek üzere yarın Brüksel’e gidecek.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, düzenlediği haftalık basın toplantısında, Tuomioja’nın önceki gün Cumhurbaşkanı Talat’la bir telefon görüşmesi yaptığını ve hafta sonu Helsinki’de Kıbrıs konusunda yapılması düşünülen toplantıya dâvet ettiğini bildirdi.

Erçakıca, Kıbrıs konusunda dışişleri bakanları seviyesinde yapılması düşünülen toplantıda KKTC’yi, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Turgay Avcı’nın temsil edeceğini, Cumhurbaşkanı Talat’ın bu durumu Tuomioja’ya ilettiğini kaydetti. Erçakıca, Cumhurbaşkanı Talat’ın, Finlandiya Dışişleri Bakanına görüşme talebinde bulunduğunu ve bu amaçla yarın Brüksel’e gideceğini söyledi. Erçakıca, Talat’ın Perşembe sabahı KKTC’den ayrılacağını ve İstanbul’da basınla bir araya geldikten sonra Brüksel’e hareket edeceğini belirtti.

Kıbrıs konusunda Helsinki’de yapılması düşünülen toplantıya Yunanistan’ın dâvet edilmediğinin görüldüğünü ifade eden Erçakıca, Kıbrıs’la ilgili bir toplantıda masada Türkiye varsa, aynı düzeyde Yunanistan’ın da olması gerektiğini kaydetti.

/ LEFKOŞA

01.11.2006


 

‘Medrese katliâmında ABD parmağı var,’ iddiası

Pakistan’ın kuzeybatısındaki aşiret bölgesi Bajur’da önceki gün El Kaide eğitim kampı olduğu kaydedilen bir medreseye düzenlenen füze saldırısında Afganistan’daki koalisyon güçlerinden edinilen istihbaratın kullanıldığı bildirildi.

Pakistan ordu sözcüsü Tümgeneral Şevket Sultan, Associated Press’e yaptığı açıklamada, saldırıda koalisyon güçlerinin yardımının ne oranda olduğu konusunda bilgi vermezken, Amerikan askerlerinin medreseye füze atmadığını söyledi. Sultan, saldırıda koalisyon güçleriyle istihbarat paylaşımının olduğunu doğrularken, “Koalisyon askerlerinin operasyonu yürüttüğü yönündeki söylenti tamamen yanlış” dedi.

Pakistan’ın kuzeybatısındaki aşiret bölgesi Bajur’da dün El Kaide eğitim kampı olduğu kaydedilen bir medreseye düzenlenen füze saldırısında 80 kişi ölmüştü. Olay üzerine dün bölgede 10 bin kişinin katıldığı bir gösteri düzenlendi. Konuşmalarda cihat çağrılarının yapıldığı gösteride, önceki günkü füze saldırısında masum sivillerin öldüğü kaydedildi.

/ İSLAMABAD

01.11.2006


 

El Baradei: İran’ın nükleer programı endişe verici boyutta

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradei, UAEK’nın, İran’ın nükleer programının barışçı olduğunu doğrulayacak durumda olmadığını söyledi.

BM Genel Kurulu’na UAEK’nın yıllık faaliyet raporunu sunan Muhammed El Baradei, İran’ın uranyum zenginleştirme faaleyetlerini askıya almamasından ve nükleer programında şeffaflığa gitmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. İran’ın nükleer programının endişe verici bir konu olduğunu belirten El Baradei, ‘’UAEK, İran’ın nükleer programının barışçı olduğunu doğrulayacak durumda değildir’’ diye konuştu.

El Baradei, İran’ın nükleer sorununun diyalog yoluyla çözülmesini umut ettiğini de yineledi. Konuşmasında Kuzey Kore’ye de değinen El Baradei, bu ülkenin ay başında yaptığı nükleer denemenin de çok endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

/ NEW YORK

01.11.2006


 

Bush: Demokratlar’ın hedefi Irak’tan ayrılmak

ABD’de, kongre seçimlerine 8 gün kala Cumhuriyetçi başkan George W. Bush, rakibi Demokratlar’ı Irak ile ilgili hiçbir plana sahip olmamakla suçladı.

George W. Bush, Irak’ta 1 ayda ölen ABD askerlerinin sayısının 100’ü aştığı bir günde Georgia eyaletindeki Statesboro’da halka hitaben yaptığı konuşmada, Demokratlar’a yüklendi ve ‘’Demokratlar’ın hedefi Irak’tan ayrılmak, Cumhuriyetçiler’in hedefi ise Irak’ta zafer kazanmak’’ dedi.

Bush, ‘’Demokratlar’ın Irak’ta zafer için planlarına dikkat ederseniz, böyle bir planlarının olmadığını görürsünüz. Irak, teröre karşı savaşın ana cephesidir ama onların zafer için bir planı bulunmuyor’’ diye konuştu. Demokratlar arasında görüş ayrılıkları bulunduğunu da ileri süren Bush, ‘’Onlar tek bir noktada anlaşıyor: İş sona ermeden Irak’tan ayrılmak’’ dedi. Demokratlar, 7 Kasım’da yapılacak seçimleri, Irak hakkında ve Bush’a karşı bir referandum olarak görüyor.

/ STATESBORO

01.11.2006


 

Cheney: Çatışmaları halletmek Iraklılar’a düşer

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Irak’ta kanlı şiddet olaylarının uzun bir süre daha sürebileceğini kabul etti.

CNBC Televizyonu’na bir demeç veren Dick Cheney, Irak’taki şiddet olaylarının dikkate değer bir süre daha sürebileceğini belirterek, ‘’Bununla birlikte siyasal cephede ve güvenlik alanında gelişmeler kaydettik. Bu, ABD askerleri için zor, ama yapması iyi birşey’’ dedi. 1 yıl kadar önce Irak’taki direnişin ‘’can çekişmekte olduğunu’’ savunan Cheney, bugünkü demecindeyse, ‘’Artık mezhep çatışmaları sorununu halletmek Iraklılar’a düşer. Irak’ın egemenliğini Iraklılar elinde tutuyor. Bir hükümetleri var. Üstlenecek sorumlulukları var ve kararları almak onlara düşer’’ diye konuştu. ABD’de, 7 Kasım’da yapılacak kongre seçimleri için düzenlenen kampanyaların başlıca temasını Irak savaşı oluşturuyor.

/ WASHINGTON

01.11.2006


 

Haniye: Adam kaçırma ahlâk dışı

Filistin Başbakanı İsmail Haniye, Gazze’de bir yabancının daha kaçırılmasının ardından, “adam kaçırma eylemleri ahlâk dışı’’ açıklamasında bulundu.

İsmail Haniye, Gazze’de bir İspanyol vatandaşının kaçırılmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Adam kaçırma eylemlerini ahlâk dışı buluyoruz ve kaçırılan kişinin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz’’ diye konuştu. Haniye, Filistin İçişleri Bakanlığı’na, kaçırılan kişinin hızla serbest bırakılmasını sağlamak için çaba sarfetme talimatı verdiğini de söyledi. Güvenlik kaynakları da, kaçırma olayının ardından polisin alarma geçirildiğini ve kaçırılan İspanyol vatandaşının yerinin belirlenmesi için arama çalışmalarının başlatıldığını kaydettiler.

/ GAZZE

01.11.2006


 

Barzani: “Federalizm olmazsa bağımsızlık düşünülür”

Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani, Irak’ta bir federalizm olmaması halinde bağımsızlığın düşünülebileceğini söyledi.

Amerika’da yayın yapan Wall Street Journal Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Barzani, “Bağdat ya federal bir düzenin başkenti olarak kalmalı veya ayrılma ve bağımsızlık yoluna gidilmelidir” dedi.

2003 yılından bu yana Kuzey Irak bölgesinde Amerikan askerine hiçbir saldırı düzenlenmediğini iddia eden Barzani, Kuzey Irak’ın en istikrarlı bölge olduğunu savundu. Amerikalıların 2003 yılında çok sıcak karşılandığını hatırlatan Barzani, Kuzey Irak’ta hiçbir ABD askerinin kaza sonucu bile ölmediğini belirtti.

‘www.firatnews.com’ adresli internet sitesinin haberine göre Barzani, ABD askerlerinin Kuzey Irak’ta konuşlanması durumuna şu yorumu getirdi: “Gelen ABD askeri sayısı ne kadar fazla olursa buradaki güvenlik ve istikrar da o kadar iyi olacaktır. Bağdat federal düzenin başkenti olmaması durumunda, ayrılma ve bağımsızlığın düşünülmesi gerekiyor.”

/ DİYARBAKIR

01.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004