Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul’da yaşamak bir kültürdür

İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu, 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını alacak olan İstanbul’u çok yakından ilgilendiren bir proje olacak. Sempozyum, 9 - 10 - 11 Kasım 2006 tarihlerinde Nişantaşı The Sofa Hotel’de düzenleniyor.

“İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu”nda; bir yandan aldığı göçlerin, öte yandan küreselleşmenin ve Avrupa Birliği’ne uyum sürecinin etkileri altında kalan İstanbul’un sürekli değişen hayat kültürü tartışılacak.

Avrupa Kültür Başkenti kavramı içinde Kültür sanat projelerinin yanı sıra sosyal ve kentsel dönüşüm projeleri de alıyor. “İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu” 2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için projeler üretilirken son kırk yıldır şehrin farklı alanlarına yansıyan İstanbul’un hayat kültüründeki değişimini anlamaya çalışmak ve sorunlu alanları irdelemek amacıyla düzenleniyor.

Sempozyumda ele alınan konular derinlemesine bir araştırmanın ürünü olmak yerine yeni araştırmalara, incelemelere yol açabilmeyi ve İstanbul’la ilgili projelerin üretim sürecinde yol gösterici olabilmeyi amaçlıyor.

SEMPOZYUMDA OTURUMA

AÇILACAK BAŞLIKLAR

“Kent ve Yaşam”, “Göç ve Kültür”, “Dil, Eğitim ve Gençlik”, “Medya”, “Sanat Etkinlikleri”, “Müzik”, “Mutfak Kültürü”, “Tarihsel Miras ve Müzecilik” ve “Finans Dünyasının Yaşam Kültürüne Etkileri”.

Prof. Dr. Metin Sözen, Nail Güreli, Doğan Hızlan, Nuri Çolakoğlu, Şakir Eczacıbaşı, Ersu Pekin, Yavuz Baydar, Aydın Boysan, Prof. Dr. Vahdettin Engin ve Dr. Öztin Akgüç’ün başkanlıklarında gerçekleşecek oturumlara konuşmacı olarak katılacak isimler arasında: Prof. Dr. Ruşen Keleş, Y.Mimar Oktay Ekinci, Prof. Dr. Ayşe Öncü, Emre Aköz, Yusuf Çotuksöken, Necdet Sakaoğlu, Prof. Dr. Özcan Köknel, Altan Öymen, Ferhat Boratav, Genco Erkal, Atilla Dorsay, Prof. Hüsamettin Koçan, Aydın Büke, Prof. Dr. Cem Behar, Süleyman Şenel, Necati Tüfenk, Naim Dilmener, Ahmet Örs, Prof. Dr. Artun Ünsal, Prof. Dr. Ufuk Esin, Dr. Haluk Dursun, Dr. Serhan Ada, Prof. Dr. Kenan Mortan ve Dr. Rüşdü Saraçoğlu bulunuyor.

İstanbul’da Yaşam Kültürü Sempozyumu, 9 - 10 - 11 Kasım günleri Nişantaşı The Sofa Otel’de 10.00 - 16.00 saatleri boyunca izlemek isteyen herkese açık olacak.

01.11.2006


 

El san’atlarına akademik ilgi

Ordu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (OMYO) tarafından düzenlenen ‘Karadeniz 1. El Sanatları Sempozyumu’, 3-5 Kasım 2006 tarihleri arasında Ordu’da yapılacak.

60’ı aşkın üniversiteden 70’i aşkın profesör, doçent, yardımcı doçent, öğretim görevlisi ve uzmanların katılacağı sempozyumda Karadeniz Bölgesi’ndeki el san’atlarıyla ilgili 60 bildirinin sunulacağı belirtildi. Sempozyum hakkında açıklamalarda bulunan OMYO Müdürü ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, söz konusu sempozyumu önümüzdeki yıllarda uluslar arası düzeye getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Karadeniz Bölgesi’ndeki el san’atlarının derin bir mazisi olduğunu, ancak bugüne kadar bir envanter çalışması yapılamadığını ve bu ‘zanaatın’ kurumsallaşamadığını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, “Zaman içerisinde ihtiyaca göre el san’atları çeşitlenmiş, bunlar olgunlaşmış, bir çokları günümüze kadar ulaşırken bazıları kaybolmuştur. Bu değerlerimiz geçmişten devraldığımız övünç kaynakları olup geleceğe devredeceğimiz en iyi mirastır. Ancak sanayileşen toplumlarda, gelişen teknolojiler ve zaman kıtlığı el sanatlarına olan ilgiyi, yönelimi ve uğraşıyı yok olmakla karşı karşıya getirdi. 3 gün süreyle düzenleyeceğimiz bu sempozyumda el san’atları bilim adamlarınca tartışılacak, konuyla ilgili projeksiyonlar ortaya konulacaktır” dedi.

01.11.2006


 

Tarihî konak müze olacak

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tarihî Göğüş Konağı’nı restore ederek, Gaziantep yemeklerinin yapıldığı ve tanıtıldığı ‘’Gaziantep Mutfağı Müzesi’ne dönüştüreceklerini söyledi

Güzelbey, Göğüş Konağı’nın 1917 yılında yapıldığını ve o dönemde Kethüaczzade Göğüş Efendi Konağı olarak adlandırıldığını belirtti. Konağın röleve ve restorasyon projelerinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandığını ve Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun projeleri geçen yıl onayladığını ifade eden Başkan Güzelbey, şöyle konuştu: ‘’Göğüş Konağı’nın restorasyon ihalesi yapıldı. Çalışmanın 18 aylık süre içinde tamamlanması hedefleniyor. İhale 275 bin YTL bedelle gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmasının tamamlanmasının ardından konağı Gaziantep yemeklerinin yapıldığı ve tanıtıldığı Gaziantep Mutfağı Müzesi’ne dönüştüreceğiz.’’

01.11.2006


 

Sınır tanımayan festival

12. Avrupa Filmleri Festivali - Gezici Festival, bu yıl Türkiye sınırlarını aşıp Gürcistan ve Azerbaycan’a da konuk oluyor.

Ankara’da 3-9 Kasım tarihlerinde gösterime girecek olan filmler, 11-16 Kasım’da Kars’ta, 17-21 Kasım’da Tiflis’te, 22-26 Kasım’da ise Bakü’de sinemaseverlerle buluşacak. Bu yıl Festival’in yerli ve yabancı konukları Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun konuğu olarak Kars’ta ağırlanacak ve ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Yarışma da bu şehirde yapılacak.

Gezici Festival programında bu yıl, “Sürgün, Sığınmacılar, Sınırlar”, “Gerçeküstücü Filmler”, “En İyi Avrupa Komedileri”, “Türk Sineması 2006”, “Avrupa Avrupa”, “Çocuklara Canlandırmalar”, “Kısa İyidir - Avrupa Panoraması” adlı bölümler ve İtalyan yönetmen Luchino Visconti ile Rus yönetmen Yuri Norstein’ın filmlerinin yer alacağı toplu gösterimler yer alıyor.

01.11.2006


 

Alaaddin Bey Camii onarılıyor

Muş’un en eski ve önemli tarihi eserlerinden biri olan Alaaddin Bey Camii, Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılıyor.

Muş’ta 18. yüzyılın başlarında Şehrin Valisi Alaaddin Bey tarafından yaptırılan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başararak vatandaşlara ibadet etme imkânı sunan Alaattin Bey Camii, geniş kapsamlı onarımdan geçiyor. Tarihî eser statüsünde bulunduğu için gelişigüzel onarım yapılmayan ve mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan tarihî Alaaddin Bey Camii, uzun yıllara rağmen ihtişamlı bir şekilde ayakta durmayı başarmış. Uzun zamandan beri onarım yapılmadığı için geniş kapsamlı bir onarıma ihtiyaç duyulan tarihî caminin tamamının onarımdan geçirileceği belirtildi.

01.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004