Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bağdat'ta çocuk katliamı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, ilk tesbitlere göre 19’u çocuk, 23 kişi öldü. Hastane kaynakları, saldırıda ölen çocukların en küçüğünün 4 aylık, en büyüğünün de 10 yaşında olduğunu bildirdiler. Yaralanan 19 kişinin bir bölümünün sağlık durumu ciddî.

Hastahane kaynaklarına göre, düğünü hedef alan saldırıda ölen çocukların en küçüğü 4 aylık, en büyüğü de 10 yaşında. Yaralanan 19 kişinin bir bölümünün sağlık durumu ciddî. İçişleri Bakanlığı kaynakları, bir intihar eylemcisinin, şehrin kuzeydoğusunda bir düğünü hedef alan saldırısının hava kararmaya başladığında düzenlendiğini açıklamıştı.

/ BAĞDAT

02.11.2006


 

BOP çöküşe mahkûm

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, ABD’nin Orta Doğu’daki planlarının başarısızlık ve çökmeyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Hizbullah lideri, geçen ay Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki zafer gösterisinde yaptığı konuşmadan sonra televizyonda verdiği ilk demecinde, ABD’nin Irak ve Afganistan’da da başarısızlığa uğradığını belirterek, Afganistan ve Irak’ta süren şiddetten ABD’nin sorumlu olduğunu ifade etti.

Şeyh Nasrallah, Washington yönetimine karşı Arap dünyasındaki düşmanlığın sebebinin kökten dincilik olmadığını da belirtti.

ABD’nin Orta Doğu’daki planlarının “başarısızlık, hayal kırıklığı ve çöküşe” mahkum olduğunu söyleyen Şeyh Nasrallah, ABD’nin bölgede “geleceğinin olmadığını” ifade etti.

Hizbullah lideri, “Vietnam’da olduğu gibi, Orta Doğu’yu Arap ve İslam dünyasını da terk edecekler. Onlara güvenenlere Vietnam tecrübesinden ders çıkarmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

İSRAİLLİ ASKERLER KONUSUNDA

CİDDİ GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 12 Temmuz’da Hizbullah örgütünce kaçırılan İsrailli askerlerin akıbeti konusunda ciddi görüşmelere başlandığını duyurdu. Nasrallah, kendisiyle yapılan 3 saatlik söyleşide, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın atadığı bir BM yetkilisinin Hizbullah ve İsrailli yetkililerle görüşmelere başladığını belirtti. Hizbullah televizyonundan yayınlanan söyleşide konunun ayrıntıları hakkında bilgi veremeyeceğini kaydeden Nasrallah, ancak karşılıklı olarak fikirler, teklifler ve şartların ortaya konulması aşamasına gelindiğine dikkat çekti.

Nasrallah, ‘’Bu konuyla ilgili tüm tarafları, bunların ciddi görüşmeler olduğu konusunda temin etmek isterim. Görüşmelerin medyadan uzak tutulması daha iyi olur... bu konu doğru yolda. İlerleme kaydediyoruz. Ne kadar sürer? Bu görüşmelerin tabiatına bağlı bir durum’’ diye konuştu.

/ BEYRUT

02.11.2006


 

İngiltere’de alarm zilleri çalmaya başladı

İngiliz ordusunun Irak’a müdahalesinin maliyeti 4 milyar sterlin eşiğini aştı. Savunma Bakanlığınca dün yayınlanan verilere göre, son bir yıl içinde Irak’ta yaklaşık bir milyar sterlin harcandı.

Bakanlığa göre, “barış operasyonları” 2005-2006 maliye yılında 958 milyon sterline mal oldu. Bu rakam, 2004-2005 döneminde ise 910 milyon sterlindi. Savaşın en civcivli olduğu 2003-2004 döneminde ise, harcamalar 1,3 milyar sterline yükselmişti.

2002-2003 döneminde yapılan 847 milyon sterlinlik harcamalar da göz önüne alındığında, fatura 4 milyar sınırını aşıyor. Irak’ta bugün 7200 kadar İngiliz askeri bulunuyor. Irak’ın 2003 Martında ABD ve İngiltere’nin öncülüğündeki ittifak tarafından istila edilmesinden bu yana 120 İngiliz askeri Irak’ta hayatını kaybetti.

İngiltere Avam Kamarası, İskoç Ulusal Partisi ile Plaid Cymru partisinin Irak konusunda ortaklaşa verdikleri soruşturma önergesini reddetti. Avam Kamarası üyelerinden 273’ü önerge lehine oy verirken, 298 milletvekili ise aleyhte oy kullandı.

SÜVEYŞ’TEN BU YANA EN BÜYÜK FELÂKET

Avam Kamarası, Irak’taki İngiliz askerlerinin rolünün ne olduğuyla ilgili acil soruşturma teklifini geri çevirerek, Tony Blair başkanlığındaki hükümete rahat nefes alma imkânı vermiş oldu. Blair’in İşçi Partisi’nden bazı milletvekillerinin de önerge lehine oy kullandığı bildiriliyor. Soruşturma önergesinin sahibi Plaid Cymru milletvekili Adam Price, oylama öncesi yaptığı konuşmada, hükümetin önemli hatalar yaptığını, parlamentonun bunu düzeltmek gibi bir görevi olduğunu söylemişti. Irak konusunun parti politikası olmanın çok ötesinde ülkenin güvenilirliğiyle ilgili bir sorun olduğunu belirten Price, Irak savaşının İngiliz dış politikasının Süveyş meselesinden bu yana yaşadığı en büyük siyasi felaket olduğunu ifade etmişti.

/ LONDRA

02.11.2006


 

Dünyayı, sınırları aşan dostluk kurtaracak

İran’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, yaklaşık bin kişilik izleyiciye yaptığı konuşmada, Müslüman dünyası ve Batı’nın, birbirini daha çok anlaması çağrısında bulundu.

İran’ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’ye, İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı verildi. St. Andrews Üniversitesi’nin düzenlediği törene katılan Muhammed Hatemi, yaklaşık bin kişilik izleyiciye yaptığı konuşmada, Müslüman dünyası ve Batı’nın, birbirini daha çok anlaması çağrısında bulundu.

‘’Dünyamız, din temelli olanlar da dahil, her türlü çatışmanın tehdidi altında’’ diye konuşan Hatemi, ‘’Bir insan, dini, coğrafi ve politik sınırlar içinde yaşasa da sevgiyi cömertçe yayabilir. Sınırları aşan dostluk, dünyayı kurtaracak’’ dedi.

Üniversite’nin kararı, eski cumhurbaşkanının, binlerce muhalifin hapsedilmesinde ve işkence edilmesinde rolü olduğunu savunan bazı öğrenci grupları ve insan hakları savunucuları tarafından protesto edildi. Tören sırasında binanın dışında toplanan ve çoğunu İslâm devriminden sonra ülkelerini terk eden İranlıların oluşturduğu protestocular, Hatemi ve temsil ettiği rejimin, binlerce kişinin ölümünden ve acı çekmesinden sorumlu olduğunu dile getirdiler.

İskoçya’nın en eski üniversitesi olan ve 1413’te kurulan St. Andrews Üniversitesinin daha önce fahri doktora ünvanı verdiği kişiler arasında, oyuncu Michael Douglas ve Bob Dylan gibi ünlüler de bulunuyor.

/ ST. ANDREWS

02.11.2006


 

İsrail Filistin'e yine saldırdı

İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyine düzenlediği hava saldırısında 5 Filistinlinin öldüğü, 30 Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

Görgü tanıkları ve Filistinli güvenlik kaynakları, şafak sökmeden önce Gazze’nin kuzeyine giren İsrail piyade birliklerin silahlı kişilerin ateş açması üzerine ateşe karşılık verdiğini ve pilotsuz bir İsrail uçağının füze fırlattığını belirttiler. Pilotsuz uçağın fırlattığı füze nedeniyle 23 Filistinlinin yaralandığını kaydeden güvenlik kaynakları bu olayın ardından gelen ikinci bir İsrail uçağının fırlattığı füze sonucu ise 3 Filistinlinin öldüğünü ifade ettiler.

Görgü tanıkları, ambulansların şiddetli çatışmalar nedeniyle yaralılardan bazılarına henüz ulaşamadığını belirttiler.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze’de bir kara operasyonu yapıldığı ve askerlere saldırı veya bomba yerleştirme hazırlığında olduğu sanılan silahı kişileri hedef alan iki hava saldırısı düzenlendiği doğrulandı.

Gazze’nin kuzeyinde düzenlenen askeri operasyonda bir İsrail askerinin öldüğü bildirildi. Merkezi Katar’da bulunan El Cezire televizyonunun, İsrail basınına dayandırdığı haberinde, bölgede bir İsrail askerinin öldüğü belirtildi.

/ GAZZE

02.11.2006


 

Kuzey Kore’den görüşmelere dönme kararı

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili olarak altılı görüşmelere dönme kararını memnuniyetle karşıladı.

Kuzey Kore’yi nükleer programıyla ilgili sorunun çözümü için altılı görüşmelere dönmeye pek çok kez çağıran Annan, konuyla ilgili bir açıklama yaparak altılı görüşmelerin bir an önce başlaması dileğinde bulundu.

Annan’ın sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter’in altılı görüşmelerin en kısa zamanda başlamasını ve görüşmelerin bölgedeki gerilimin azalmasına yardımcı olacak şekilde olumlu sonuçlar getirmesini ümit ettiği belirtildi.

Kuzey Kore’nin, Ekim ayının başında nükleer deneme yaptığını açıklamasının ardından hem Annan hem de BM Güvenlik Konseyi, Pyongyang’ı altılı görüşmelere dönmeye çağırmıştı. Güvenlik Konseyi 14 Ekim tarihinde de oybirliğiyle Kuzey Kore’ye karşı yaptırımlar içeren bir karar tasarısı kabul etmiş ve bu ülkeyi hiçbir önkoşul ileri sürmeden derhal Çin, Japonya, Rusya, ABD ve Güney Kore ile yaptığı altılı görüşmelere dönmeye çağırmıştı.

/ NEW YORK

02.11.2006


 

Güney Afrika’nın son ırkçısı öldü

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin son ırkçı beyaz Devlet Başkanı Pieter W. Botha, 90 yaşında öldü. SAPA’nın haberine göre, eski ırkçı devlet başkanının Wilderness köyündeki evinde görev yapan bir güvenlik görevlisi, Botha’nın önceki akşam evinde öldüğünü söyledi.

Çekinilen mizacı nedeniyle “Yaşlı Timsah” lakabıyla anılan Botha, 1978-1989 yılları arasında ırkçı hükümetin başında kalmıştı. Botha, iktidarı döneminde, ülkenin en ünlü siyasi mahkumu olan, daha sonra devlet başkanlığı yapan Nelson Mandela’nın serbest bırakılması baskılarına direnmişti.

Irkçı dönemdeki insan hakları ihlâllerinin soruşturulması için Mandela tarafından kurulan Gerçek ve Uzlaşma Komisyonu, Botha’nın önemli insan hakları ihlâlleri yaptığı sonucuna varmıştı. Ancak sağlık durumu nedeniyle Botha hakkında kovuşturma başlatılmamıştı.

/ CAPE TOWN

02.11.2006


 

Demokrasi için kendini astı

Tayland’da bir taksici, demokrasi için kendini astı. Tayland’daki darbeyi protesto etmek için bir ay kadar önce taksisini başkent Bangkok’ta bir tankın üzerine süren 60 yaşındaki Nuamthong Praiwan, 19 Eylülde Başbakan Thaksin Shinawatra’yı devirmek için düzenlenen kansız askeri darbeyle bağlantılı olarak hayatını kaybeden tek kişi oldu.

Bangkok’ta bir yaya geçidine kendini asan adam, arkasında, “Ben kendini demokrasi için feda eden bir taksi şoförüyüm” yazılı not bıraktı. Askeri yönetim tarafından atanan Başbakan Surayud Chulanont ise olaydan üzüntü duyduğunu belirttiği açıklamasında, başka intihar eylemlerinden endişe duyduğunu söyledi.

/ BANGKOK

02.11.2006


 

Boş yere 25 yıl yattı

ABD’nin Teksas eyaletine bağlı Dallay ilçesinde, tecavüzden suçlu bulunarak 25 hapis yatan adam, yapılan DNA testinin kendisini aklaması üzerine serbest bırakıldı.

Larry Fuller adlı 57 yaşındaki siyahi Vietnam gazisi, Innocence Project adlı yasal hakları koruma örgütünün davasına el atarak DNA testi yapılmasını sağlamasının ardından mahkemeden tekrar özgür bir insan olarak ayrıldı. Teksas eyaletinde 1981 yılında ‘’şiddetli tecavüz’’den suçlu bulunarak 50 yıl hapis cezasına çarptırılan Fuller, Dallay ilçesinde son 5 yıl içinde suçsuzluğu DNA testiyle kanıtlanan 10. kişi oldu. Örgüt verilerine göre 1989’dan beri ABD’de suçlu bulunduktan sonra DNA testiyle aklanan 180 kişinin yarısını Afrika kökenli ABD’liler oluşturuyor.

/ DALLAS

02.11.2006


 

İsrail’den küstah açıklama

İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh, BM’nin ve Lübnan hükümetinin kınamalarına rağmen İsrail uçaklarının Lübnan üzerindeki uçuşlarını sürdüreceğini söyledi.

Sneh, devlet radyosuna yaptığı açıklamada, BM ve Lübnan hükümetinin hava operasyonlarıyla ilgili kınamalarının sorulması üzerine, “Ne kadar isterlerse o kadar protesto edebilirler. İstihbarat amaçlı uçuşlarımız sürecek” dedi. İsrail uçakları dün Beyrut ve Lübnan’ın güneyinde alçaktan uçmuştu. Göreve bu hafta atanan Sneh, “Söz konusu olan, düşmanların, teröristlerin yerlerinin saptanmasına yönelik operasyonlardır. Lübnan’da ateşkes olması, burayı İsviçre’ye dönüştürmedi. Hizbullah hazırlıklarına ve silahlanmaya devam ediyor, işte bu yüzden biz de istihbarat toplamalıyız” diye konuştu.

/ KUDÜS

02.11.2006


 

NASA Hubble’ı onaracak

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronomi ve evren anlayışını değiştiren “yaşlı” uzay teleskopu Hubble’ı nihayet onarmaya karar verdi.

1993 yılından bu yana yeryüzüne kozmosun en ücra köşelerinin fotoğraflarını göndererek bilim dünyasının evren anlayışını değiştiren Hubble’ın akıbeti bu gece belli oldu. NASA başkanı Michael Griffin, merakla beklenen soruya bu gece cevap verdi: “Hubble’ı onarıp ömrünü uzatacağız...” Maryland eyaletindeki Goddard uzay merkezinde personelinin karşısına geçen Griffin, bilim dünyasının beklentisini karşılayan açıklamasıyla beşinci ve son kez uzay mekiği göndererek Hubble’a yardım eli uzatacaklarını ilan etti.

02.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004