Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 02 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Rehn: Ordu sivillerin kontrolünde olmalı

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türk ordusu ile ilgili olarak “Askerler, açık bir biçimde sivil iktidarın otoritesinin ve kontrolünün altında olmalıdır” dedi.

Olli Rehn, Fransız Liberation Gazetesi ile yaptığı söyleşide Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin dondurulmasına karşı çıkarken AB’nin Ankara ile ilişkilerdeki zorluklarına işaret etti. Rehn, “Ankara ile ilişkilerimiz şizofrenik” dedi.

“Müzakereler dondurulmalı mı?”sorusuna “Hayır, eğer Türkiye yapması gerekenleri yerine getirirse” cevabını veren Olli Rehn, Ankara’nın ifade ve din özgürlüğü ile TCK alanlarındaki kriterleri yerine getirmesini istenirken “adil” olunması gereğini de vurguladı. Rehn “Birlik, sözünü yerine getirmeli” dedi.

AB’nin Türkiye’nin hazır olduğunda üye olacağına söz verdiğine dikkat çekerek “Bu ülke ile ilişkilerimiz şizofrenik. Birlikte stratejik önemini küçümsüyoruz oysa Türkiye’de tam aksine o kadar büyütülüyor ki kriterler konusunda daha büyük bir hoşgörürlüğün sağlanabileceği düşünülüyor. Böyle olmayacak” diye konuştu.

EK PROTOKOL KİLİT MESELE

Olli Rehn, Türkiye’nin Ek Protokolü yerine getirmesini sağlamak için neler yapılması gerektiği konusunu, “Son bahardaki kilit mesele” olarak nitelendirdi. Rehn, AB dönem başkanı Finlandiya’nın soruna çözüm bulmak için AB üyelerinin desteği ile Kıbrıs’taki iki toplum ve Türkiye ile müzakereler yaptığını söyledi.

SİVİL ASKER İLİŞKİLERİ

DAHA DA DEMOKRATİKLEŞMELİ

Türk askerlerinin kışlaya çekilmeyecekleri yolundaki açıklamalarını değerlendiren Rehn, Türkiye’de sivil-asker ilişkilerdeki demokratikleşme konusunda çok önemli ilerlemenin sağlandığını ancak daha ileriye gidilmesi gerektiğini söyledi. Rehn, şöyle devam etti:

“Ben, Türk ordusunun savunma alanındaki yetkisine saygı duyuyorum ancak askerler açık bir biçimde sivil iktidarın otoritesinin ve kontrolünün altında olmalıdır.”

Ordunun Türkiye’de demokrasi ve laikliğin güvencesi olduğuna dikkat çekilmesi üzerine, Rehn, “Birlik, İslamcılara yardımcı olmak istemiyor. Bunu size garanti edebilirim” derken Türk ordusunun geçmişteki müdahalelerinin İslamcı okulların gelişmesini önlemediğini öne sürdü.

/ ANKARA

02.11.2006


 

22 kişi hayatını kaybetti

Diyarbakır ve Şırnak’ta 22 kişinin hayatını kaybettiği sel felâketinde, çok sayıda hayvan telef oldu. Birçok ev ve işyerini su bastı. Trenler devrildi, köprüler yıkıldı, araçlar sel sularına kapıldı, yollar kapandı. Şiddetli yağışların yol açtığı tahribat en çok Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak, Batman ve Mersin’de hissedildi. Ağır hasar gören bazı evler kullanılamaz hale gelirken, mahsur kalan vatandaşlar tahliye edilerek yakınlarının evlerine yerleştirildi.

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak’ta meydana gelen su baskınlarında 22 kişinin öldüğünü, 25 kişinin kayıp, 1 kişinin de yaralı olduğunu bildirdi. Başbakanlık Basın Merkezi’den yapılan yazılı açıklamada, önceki gün akşam saatlerinde başlayan etkili yağışların Mersin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde sel ve su baskınlarına sebep olduğu bildirildi.

Açıklamada, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü’nce Erzurum Arama-Kurtarma Birliğinden 25 kişilik arama-kurtarna ekibinin, 1 adet kurtarma ve 1 adet personel aracı, 8 adet motopom ile kurtarma botları ve diğer ekipmanların hava yoluyla Şırnak iline nakli amacıyla Genel Müdürlük koordinasyonunda Genelkurmay Başkanlığı’nca 1 adet C-l30 tipi nakliye uçağının tahsis edildiği kaydedildi.

Açıklamada, afete maruz kalan il valiliklerinden alınan bilgilere göre; Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na ait helikopterlerle 2. Hava Kuvvet Komutanlığına ait botların ve arama-kurtarma timlerinin, Sivil Savunma arama-kurtarma Müdürlüğü’ne ait ekiplerle belediye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait iş makineleri ve araçların çalışmalara katılarak yağıştan etkilenen Çınar ve Bismil ilçelerinde mahsur kalan 300 vatandaşın tahliyesini sağladığı bildirildi.

İllerdenden gelen haberler göre bölge illerdinde son durum şöyle:

ŞIRNAK:

Şırnak’ın Uludere ilçesinde 1 ölü 1 yaralı, Silopi İlçesinde 2 ölü l’i kayıp olmak üzere toplam 3 vatandaşın hayatını kaybettiği bildirilen açıklamada, Silopi merkez ve ilçelerinde yaklaşık 150 evin sele maruz kaldığı, çok sayıda hayvanın ise telef olduğu kaydedildi.

MARDİN:

Mardin’in Savur ilçesine bağlı İşgören köyü ile Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı Meydan Köyü arasında yolcu taşımacılığı yapan ve içinde 13 kişinin bulunduğu bildirilen bir minibüsün sele kapılması sonucunda, 3 yolcu ve araç sürücüsünün kendi imkânları ile kurtulduğu, kaybolan 9 kişinin de aranmasına devam edildiği belirtildi.

ŞANLIURFA:

Şanlıurfa’da, etkili olan sağanak ve doludan 20’nin üzerinde köyün etkilendiği açıklandı. İl Kriz Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Şanlıurfa Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün verilerine göre il genelinde metrekareye 23.7 kilogram yağış düştü.

İl Kriz Merkezi’nce, Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğü, İl Özel idaresi ve Şanlıurfa Belediye Başkanlığı’na ait iş makineleri ve ekipler, deresinin taşması ihmaline karşın dere yakınlarında gerekli tedbirleri aldı. Ceylanpınar ilçesine 7 kilometre mesafede, Devlet Demir Yolları’na (DDY) ait lokomotifin 3 yük vagonu devrildi, ayrıca rayların 200 metrelik bölümünde hasar meydana geldi.

Ceylanpınar İlçe Tarım Müdürlüğü ekili alanlarda zarar meydana geldiğini bildirdi. İlçede selden etkilenen yerleşim yerlerinde gezici ekipler, sağlık taramasına başladı. İl genelinde 27 Ekimden beri devam eden yağışlar nedeniyle Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğünce yapılan tespitlerde 140 ağır, 148 orta ve 256 hafif hasarlı konut belirlendiği belirtildi.

BATMAN:

Batman’da sağanak yağış nedeniyle çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Vali Yardımcısı ve Kriz Masası Başkanı Sedat Sırrı Arısoy, Batman’da özellikle önceki gün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Petrol, Yavuz Selim, Seyitler, 19 Mayıs ve Çay mahallelerinde birçok ev ve iş yerinin su baskınına uğradığını söyledi. Batman’ın Beşiri ilçesinde 40’a yakın ev ve işyerini su bastı. Batman Belediyesince selden zarar görenlere 3 gün boyunca sıcak yemek dağıtılacak. Bayındırlık Müdürlüğü de hasar tespit komisyonu oluşturdu.

MİNİBÜS SELE KAPILDI

DİYARBAKIR:

Diyarbakır’ın Çınar ve Bismil ilçelerinde meydana gelen sağanak yağışta ölenlerin sayısı 17’ye yükseldi. Diyarbakır Valisi Efkan Ala yaptığı açıklamada, Çınar ve Bismil ilçelerinde meydana gelen sağanak yağış nedeniyle Mardin’den Diyarbakır’a gelen bir minibüsün Bismil yakınlarında sel sularına kapıldığını söyledi.

Minibüs içerisindeki 14 kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker incelemede bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde meydana gelen su baskınında ölen 3 kişinin cesedi çıkarıldı. Sağanak yağış sebebiyle, önceki akşam Çınar ilçesinin Cumhuriyet Mahallesi’nde yaşanan su baskınında boğulan anne Muhterem Gül ile çocukları Agit Gül (4) ve 4 aylık kızı Reyhan Gül’ün cesedi evden çıkarıldı. Dün akşam meydana gelen yağış sonrası Diyarbakır-Mardin karayolunun Çınar girişi çöktü. Ulaşıma kapanan yolun açılması amacıyla DSİ ve Köy Hizmetleri ekiplerince çalışmalar sürüyor.

Su baskınları nedeniyle ilçe merkezinde okullar bugün tatil edildi. Diyarbakır Valiliğinde valilik bünyesinde ‘’Kriz Merkezi’’ oluşturuldu.

YAĞIŞ VE SEL BASKINI UYARISI

Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yaptığı açıklamada, son bir hafta içerisinde metre kareye 94 kilogram yağışın düştüğünü ve bu miktarın yıllık yağış miktarının 5’te birine tekabül ettiğini söylediler. Yetkiililer, devam etmesi beklenen yağışlar konusunda şunları kaydetti:‘’Cuma gününden itibaren pazar gününe kadar yine etkili aralıklarla sağanak yağış bekleniyor. Ancak toprağın suya doyması nedeniyle bundan sonraki yağışlar sel baskınları ve taşkınlara yol açabilir.’’

YARDIMLAR SEVK EDİLDİ

Merkezi Elazığ’da bulunan Güneydoğu Anadolu Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezinden sel felaketi yaşanan Diyarbakır, Şanlıurfa ve Şırnak’a, 2500 battaniye, 200 çadır, 7 seyyar mutfak ve çok sayıda personel sevk edildi.

SEL AKDENİZ’İ DE VURDU

MERSİN:

Aşırı yağışlar nedeniyle Erdemli İlçesi Kızkalesi mevkiinde, Adana-Antalya karayolu üzerindeki köprünün yağışlar nedeniyle hasar gördüğü belirtilen açıklamada, çalışmalar sonucu bu sabah 06.30 itibariyle tek şeritten ulaşımın açıldığı kaydedildi. Açıklamada, ayrıca il merkezinde ve Erdemli İlçesi Kızkalesi Beldesi ile Silifke-Altınorfoz civarında çok sayıda konutun su baskınına maruz kaldığı, Mersin İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ile Adana Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğünden 17 kişilik bir ekibin çalışmalara katıldığı bildirildi. Tüm illerde sel ve su baskınlarına müdahale çalışmalarının sürdürüldüğü, gelişmelerin takip edildiği belirtildi.

ANTALYA:

Antalya’nın Manavgat ile Alanya ilçeleri arasından geçen Nifrit Çayı, dün gece taştı. Bir zeytinyağı fabrikasıyla, çok sayıda otelin alt katlarını su bastı. Manavgat-Alanya karayolu iki saat ulaşıma kapandı. Alınanbilgiye göre, Antalya ve çevresinde önceki gün yağan yağmur, dün gece yarısı Manavgat civarında şiddetini artırdı. Manavgat-Alanya arasındaki karayolunu bölen Nifrit Çayı, Kızılağaç beldesi civarında taştı. Taşan sular çaya 100 metre mesafedeki Doğan Zeytinyağı fabrikasını bastı. Fabrikadaki makinelerin tamamının hasar gördüğü öğrenildi.

İSTANBUL’DA DA SEL FELÂKETİ

Bir süredir etkili olan sağnak yağış nedeniyle Sarıyer’de bir çok ev ve işyeri su altında kaldı. Kireçburnu ve Rumelikavağı’da toprak kayması ve yol çökmesi meydana gelirken, üç gece kondu çöktü. Koçataş Mahallesi’nde çökme tehlikesi olan beş evde Belediye ekiplerince tahliye edildi. Sarıyer’de meydana gelen sel felaketi nedeniyle kurtarma ve su tahliye çalışmalarına Sarıyer belediyesi yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AKOM ve itfaiye ekipleri katıldı. Belediye ekiplerinin çalışmalarını yerinde takip eden Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün “ Sarıyer’de ikinci sel felaketini yaşadık. Yine İstanbul genelinde yağış alan bölgeler arasında en çok yağışı alan Sarıyer oldu” dedi. Tokatköy Deresi Sülükhane Mevkii’nde dere yatağına yapılan ev ve iş yerleri sular altında kaldı. Akbaba Köyü’nde serum üretimi yapılan Osel fabrikasında mahsur kalan yaklaşık 200 işçinin bir bölümü iş makinelerine bindirilerek kurtarıldı. Kuzey Deniz Saha Komutanlığına bağlı Birinci Sınıf Dalgıç Kurtarma Grup Komutanlığı ekiplerinin de katıldığı kurtarma çalışmalarında işçilerin tahliyesi için botlar hazırlandı.

02.11.2006


 

Afrika Din Şûrası başladı

Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğini yaptığı “Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dinî Liderler Toplantısı,” Dolmabahçe Sarayında başladı. Diyanet İşleri başkanı Ali Bardakoğlu, açılış konuşmasında, din hakkında konuşmanın bilgi ve tefekkür kadar duygu ve algının da dile gelebileceği samimi ve sıcak bir ortam gerektirdiğini ifade ederek, toplantıda böyle samimi bir kardeşlik ortamı bulunduğunu kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığının ev sahipliğini yaptığı ‘’Afrika Kıtası Müslüman Ülke ve Toplulukları Dini Liderler Toplantısı’’, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen törenle başladı. Kur’an-ı Kerim’in okunduğu törende, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, açılış konuşmasında, İslamın insana sadece inanmayı değil, inancın, bilgi ve düşüncenin gösterdiği hedefleri ve değerleri hayata yansıtmayı da samimi dindarlığın parçası saydığını vurguladı. Bardakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün için Müslüman dünyanın din, tarih, kültür ve medeniyetinin zenginliklerini çağdaş metotlarla kendisi için araştırıp ortaya koyması ne kadar elzemse, bu zenginliği dünyaya anlatmak, yanlış algıları düzeltip doğruları pekiştirmek o denli vazgeçilmez, ortak bir sorumluluktur. İslam tarihinin ve dünyasının düşünce ve kültür zenginliklerini her yönüyle keşfederek aktarmak ve oluşturulan sahte İslam imajlarını düzeltmeye katkı sağlamak hepimizin ortak görevidir.’’

Açılışta konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın da Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine değenerek, şunları söyledi: “Türkiye’nin AB içindeki rolü, sadece Türkiye için değil, Avrupa için değil, insanlık için hayati bir önem arz ediyor. Kültürü, manevi dünyası İslam olan bir ülke AB içinde olmadan, o AB, kültürel itibariyle Hristiyan bir birlik olmanın ötesine geçemez. Böyle bir birlik tek başına güvenliği ve mutluluğu sağlamak için yeterli değil. İşte bunu da Avrupalı dostlarımıza bir mesaj olarak, 8 Kasımda önce, raporun ilan edilmesinden önce bir mesaj olarak söylüyorum.’’

AFRİKA'YA EL UZATALIM

Açılışta konuşan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da İslam ülkelerinin Afrika’ya el uzatması gerektiğini dile getirdi. İhsanoğlu, İKÖ’nün son yaptığı zirvede aldığı kararlara işaret ederek, İslam ülkelerinde fakirliğin azaltılması için bir fon kurulmasının kararlaştırıldığını ve bu fonun özellikle Afrika ülkelerine yönelik olacağını söyledi. İslam dünyasıyla batı dünyası arasında ilişkilerin zor bir dönemden geçtiğini de anlatan İhsanoğlu, örgüt üyelerinin karşılıklı diyalog ve hoşgörü için ellerinden geleni yaptığını bildirdi.

BİR DÜŞ GERÇEKLEŞTİ

Açılışta Afrika ülkeleri Müslüman toplumları adına konuşan Çad Müftüsü Şeyh Hasan Hüseyin Ebubekir ise bu toplantının Afrikalı dini liderler için bir düş olduğunu, İstanbul’da bir araya gelmenin kendileri için Allah’ın bir lütfu olduğunu söyledi. Ebubekir, Türkiye’nin tarihinden bu yana Afrika’daki Müslüman ülkelerle ilişki içinde bulunduğunu da hatırlatarak, modern Türkiye’nin de ilişkileri geliştireceğine ve buna stratejik bir derinlik vereceğine inandığını ifade etti. Konferansın merkezi İstanbul’da bulunan daimi ortak bir genel sekreterlik oluşturması ve ikinci konferansın da bir Afrika ülkesinde yapılması önerisinde bulunan Ebubekir, Afrika kıtasının en önemli sorununun cehalet olduğunu, bunu önlemek için de destek beklediklerini kaydetti.

Ebubekir, her Afrika ülkesine bir tane Türk mimarisini yansıtan cami yapılmasını da istedi.

Umut YAVUZ-Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

02.11.2006


 

Erdoğan’ın AB timi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Kasım’da açıklanacak olan AB İlerleme Raporu öncesinde dış politika kurmaylarından oluşan 5 kişilik tim kurdu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan başkanlığında oluşturulan çalışma grubunda Şaban Dişli, Yaşar Yakış, Mevlüt Çavuşoğlu, ve Ali Rıza Alaboyun görev alıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 Kasım’da açıklanacak olan Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporu öncesinde dış politika kurmaylarından oluşan 5 kişilik tim kurdu. AB üyesi ülkeleri yakın markaja alacak olan AB timi, temaslarını 8 Kasım sonrasında da yoğunlaştıracak. Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’a da ‘Haftanın bir gününü AB üyesi ülkelerde geçir. Her ziyaretin sonunda Brüksel’e uğrayarak değerlendirmesini yap’ talimatını verdi.

Başbakan Erdoğan, 8 Kasım’da açıklanacak olan ilerleme raporu öncesinde yakın dış politika kurmaylarından oluşan ‘AB timi’ kurdu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan başkanlığında oluşturulan çalışma grubunda AKP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi Türk Delegasyonu üyesi ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili ve Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun görev alıyor. AB Komisyonu’nun 8 Kasım’da Türkiye ile ilgili açıklayacağı ilerleme raporu öncesinde gözler hükümetin önümüzdeki süreçte izleyeceği stratejiye çevrildi. İlerleme raporu açıklanmadan önce AB’yi özellikle Kıbrıs konusunda sert bir dille uyaran Başbakan Erdoğan, AB ile ilgili çalışmalarını hızlandırdı. AB ile ilgili dört koldan çalışma başlatan Erdoğan, hükümetin dışında parti kurmaylarını da harekete geçirdi. Yakın dış politika kurmaylarından oluşan bir çalışma grubu oluşturan Erdoğan, kurduğu ‘AB timi’ aracılığıyla 8 Kasım öncesinde AB üyesi ülkeleri yakın markaja alacak. İlerleme raporu öncesinde AB üyesi ülkelerin başkentlerini ziyaret ederek, parlamenterleri yakın takibe alan AB timi, kritik raporla ilgili mekik diplomasisini 8 Kasım sonrasında da aynı tempoyla devam ettirecek. Bu arada Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’a da her ayın bir haftasını AB üyesi ülkelerde geçirmesi talimatını verdi. Babacan’a ‘Ayda bir kez AB üyesi ülkelere git ve dönüşte Brüksel’e uğra’ diyen Başbakan Erdoğan, Başmüzakereci Babacan’dan üye ülkelerle temaslarını sıklaştırmasını istedi. Babacan, yaptığı temasların ardından her ay bir rapor hazırlayarak Başbakan Erdoğan’a sunacak.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Tüzmen: Yapmadıklarımla gündeme geliyorum

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geçmişte bürokraside yaptıklarıyla hep kamuoyunun gündemine geldiğini, siyasete geçtikten sonra ilk başta yine yaptıklarıyla gündeme geldiğini hatırlatırken, ancak son günlerde yaptıklarının bir tarafa bırakıldığını ve yapmadıkları ile gündeme geldiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, Dış Ticaret Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara Sheraton Otelinde düzenlenen ‘’9. Gençlik Kurultayı’’nın açılışı öncesinde bir basın mensubunun, ‘’Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok’un Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin hakkındaki yolsuzluk dosyasını sizden istediği ve olayla ilgili soruşturma başlattığı söyleniyor doğru mu?’’ şeklindeki sorusu üzerine, kendilerine gelen bir yazı olmadığını belirtti. ‘’Tahmin ediyorum ilk önce basın alıyor, ondan sonra biz öğreniyoruz’’ diyen Tüzmen, geçmişte de buna benzer hadiseler yaşandığını, konuyu araştırdıklarını fakat ellerine gelen bir yazı olmadığını vurguladı. Konuyla ilgili yazı geldikten sonra kurumlar arası yazışma kaidesini dikkate alarak, gerekli açıklama yaptıklarını, yapacaklarını belirten Tüzmen, şöyle konuştu: ‘’Bizim açıklamalarımız, herhangi bir şekilde önce sizin (basının) elinize geçip, ondan sona karşı tarafa gitmiyor. Buranın bürokraside ve siyasette başkanlığını yaptım. Aradaki fark şu, bürokraside yaptıklarımla hep kamuoyunun gündemine geldim, siyasete geçtikten sonra ilk başta yine yaptıklarımla gündeme geldim, son günlerde ise yaptıklarım bir tarafa bırakılıyor, yapmadıklarımla gündeme geliyorum.’’

/ ANKARA

02.11.2006


 

Avrupalı bakanlar, kadınlar için İstanbul’da toplanacak

AB Avrupa-Akdeniz Süreci (EUROMED) çerçevesinde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ‘’Toplumda Kadının Rolünün Güçlendirilmesi’’ konulu Bakanlar Konferansı, 14-15 Kasımda İstanbul’da yapılacak.

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığının iş birliğinde, AB Finlandiya Dönem Başkanlığınca düzenlenecek toplantıda, kadınların toplumdaki konumlarının güçlendirilmesi için 2007-2011 yıllarını kapsayan eylem planı oluşturulacak. Euromed I. Bakanlar Konferansı’nda kabul edilmesi öngörülen ‘’İstanbul Deklarasyonu’’ ve ‘’Eylem Planı’’ ile Akdeniz’e kıyısı olan Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda somut, gerçekleşebilir eylemlerin ortaya konulması amaçlanıyor. Toplantıya, 35 ülkeden yaklaşık 350 kişinin katılması bekleniyor.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Askeri bölgede patlama: 1 yaralı

Kayseri’de mantar toplamak için askeri bölgeye giren kişi, bulduğu roketle oynarken meydana gelen patlamada ağır yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Paşa Bolu (43), Alpaslan Kaval (42) ve Mehmet Savcı (47) Talas ilçesine bağlı Zincidere beldesi yakınlarındaki 1. Komando Tugayı’na ait atış eğitim alanına mantar toplamak için gizlice girdiler. Paşa Bolu, mantar ararken bir bölümü toprağa gömülmüş havan roketini çıkartıp oynarken meydana gelen patlamada ağır yaralandı. Paşa Bolu, arkadaşları Alpaslan Kaval ve Mehmet Savcı’nın olayı yetkililere bildirmesi sonucu Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

/ KAYSERİ

02.11.2006


 

Boğaz çamur gölü oldu

Sağanak yağışın Sarıyer sırtlarından toprağı denize taşıması nedeniyle İstanbul Boğazı’nın kıyı kesimi çamur gölü haline geldi.

Sarıyer Belediyesinden yapılan açıklamada, yapılan uyarılar doğrultusunda ilçede dünden itibaren sel baskınlarına karşı mazgalların temizlendiği ve ekiplerin tıkanmalara anında müdahale ettiği belirtildi.İlçede şu ana kadar herhangi bir sorun yaşanmadığı ifade edilen açıklamada, ancak sağanak yağışın yamaçlardan toprağı İstanbul Boğazı’na taşıması sonucu boğazın kıyı kesiminin çamur gölü haline geldiği kaydedildi. Açıklamada, ekiplerin bugün de alarm durumunda olacağı bildirildi.

02.11.2006


 

‘Tren kazası’ AB için başarısızlık olur

İngiliz ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Türkiye-AB ilişkilerinde “tren kazası” olabileceğini, böyle bir durumun AB için stratejik bir başarısızlık olacağını yazdı.

Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde gelinen noktayı değerlendiren gazete, “müzakerelerde sonbaharda tren kazası yaşanabileceği” şeklindeki AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in uyarısına rağmen, tarafların böyle bir “kazayı” engellemek için hiçbir çaba harcamadıkları yorumunda bulundu. Muhtemel “tren kazasının” AB’nin genişlemesini istemeyenler tarafından memnuniyetle karşılanabilir bir durum olduğunu belirten gazete, “tren kazasının AB için stratejik bir başarısızlık olacağı ve Türkiye’nin de tamamıyla kalkınmış modern bir ülke olma niyetini geriye çekeceği” değerlendirmesinde bulundu. Financial Times, Türkiye’nin AB’nin Kıbrıs ile ilgili taleplerini yerine getirmediğini savundu ve bu durumun Aralık ayına kadar bir ihtilafa yol açabileceğini kaydetti. AB’nin insan hakları, azınlık hakları, ifade özgürlüğü, işkence ve ordu üzerinde sivil kontrolü gibi konularda yeterli çalışmaların yapılmadığına dair Türkiye’ye eleştiride bulunduğunu belirten gazete, Ankara’nın ise Türkiye söz konusu olduğunda çıtanın daha da yükseğe kaldırıldığı gerekçesiyle Avrupalıları kötü niyetli olmakla suçladığını yazdı. Her iki tarafın da bir noktaya kadar haklı olduğunu belirten gazete, tarafların geri adım atmaları ve gelinen durumu zihinlerinde gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

Financial Times, Batı ile İslam dünyası arasında gerginlik yaşandığı bir dönemde AB’nin Türkiye’ye kucak açması gerektiğini, “bunun sonucunda elde edilecek ödülün küçük olmayacağını” belirtti. Gazete, Türkiye’nin de buna karşılık daha fazla çalışması, 301. maddeyi kaldırması ve gerekli yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini yazdı.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Erdoğan’dan kan bağışı çağrısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, kan bağışı konusunda ileri ülkelerle kıyaslanamayacağını ifade ederek, “bu ayıba” son verilmesi için herkesi kan bağışlamaya çağırdı.

Kızılay’ın Ankara’daki Orta Anadolu Kan Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Erdoğan, sağlığın para ile değerlendirilemeyeceğini anlattı. Erdoğan, şöyle konuştu: “Kızılayımız, sadece ülke sınırları içinde hizmet vermiyor. Artık sınırları taşan bir hizmet hinterlandı var. Zira bizler, insanımızın yardımlaşma, dayanışma, birlik, beraberlik gibi faziletlerinin ne denli yüksek olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bunun, bundan sonraki süreçte de artarak devam edeceğini, daha örgütlü, daha sistemli yürütülmesi için de Kızılay Derneğimizin 140 yıldır sürdürdüğü bu hamle, bu gayret inşallah artarak devam edecektir.” Kızılay’ın, Türk insanının, ruh kökünü, özünü ve merhametini yansıtan bir kurum olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Bir merhamet ve şefkat kurumu olarak, dünyanın neresinde bir yara varsa, onu sarmak için bütün imkanlarıyla koşan Kızılay, 73 milyon insanımızın vicdanıdır” diye konuştu. Vatandaşları, özellikle toplum sağlığı için çok önemli misyonu yürüten kan merkezlerinde kan bağışında bulunmaya çağıran Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin, kan bağışı konusunda gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında oldukça geri kaldığını belirtti. Gelişmiş ülkelerde kan bağışı oranının nüfusa oranının ortalama yüzde 5’e ulaşırken, Türkiye’de bu oranın halen 1.5 ile 2 arasında değiştiğini bildiren Erdoğan, bunun da hasta yakınlarının güvenli kana ulaşmasında sıkıntıya yol açtığını kaydetti ve “Bu ayıba son verilmesini” istedi.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Babacan, İrlanda ve Portekiz'i ziyaret edecek

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, İrlanda ve Portekiz’i kapsayacak iki günlük Avrupa Birliği (AB) turuna çıkıyor.

Edinilen bilgiye göre, Babacan bugün İrlanda’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından ‘’National Forum On Europe’’ isimli kuruluş tarafından düzenlenen Genel Kurul toplantısında ‘’Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyeliği Örneği’’ konulu bir konuşma yapacak. Bugün ayrıca İrlanda’nın AB İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı Noel Treacy ile görüşecek olan Babacan, aynı gün İrlanda Dışişleri Bakanı Dermot Ahern ve Maliye Bakanı Brian Cowen ile bir araya gelecek. Babacan akşam saatlerinde ise İrlanda temaslarını tamamlayarak, Portekiz’in başkenti Lizbon’a geçecek. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Babacan’ın, yarın Lizbon’da, Portekiz Hükümet yetkilileri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileriyle görüşmesi bekleniyor. Babacan’ın aynı gün Portekiz’deki temaslarını da tamamlayarak Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Anayasa Mahkemesi’nden Kamu Denetçiliği Kurumu’na ret

Anayasa Mahkemesi, 5548 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun, ‘’İlk Başdenetçi ve en az beş denetçinin seçimi ile Kamu Denetçiliği Kurumu kurulur’’ şeklindeki maddesinin yürürlüğünü durdurdu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile bazı CHP milletvekilleri, 28 Eylül 2006 günlü 5548 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun, bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istemişlerdi. Davayla ilgili ilk incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi, 5548 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun Geçici 1. maddesinin, ‘’Anayasaya aykırılığı konusunda güçlü belirtiler bulunduğu ve uygulanması halinde sonradan giderilmesi güç veya imkansız durum ve zararların doğabileceği gözetilerek’’ esas hakkında karar verilinceye kadar yürürlüğünü oybirliğiyle durdurdu. Kanunun, geçici 1. maddesi, ‘’İlk Başdenetçi ve en az beş denetçinin seçimi ile Kamu Denetçiliği Kurumu kurulur’’ hükmünü içeriyor. Kanunun diğer hükümlerinin yürürlüğünün durdurulması talebi, esas inceleme aşamasında karara bağlanacak. Anayasa Mahkemesi, ayrıca idare hizmetleri sınıfı ek göstergesini belirleyen 527 sayılı KHK ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen (I) sayılı Cetvelin, I-Genel İdare Hizmetleri Sınıfı başlıklı bölümünün (f) bendindeki, ‘’...GAP İdaresi Başkan Yardımcısı...’’ ibaresini iptal etti. Anayasa Mahkemesinin, konuya ilişkin kararları, Resmi Gazetede yayımlandı.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Komutanın tepkisi millî mücadelenin ruhuna aykırı

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, Cumhuriyetin 83. yıl kutlamaları çerçevesinde Samsun’da düzenlenen Cumhuriyet Balosu’na katılan bazı başörtülü şehit eş ve annelerine tahammül edemeyerek baloyu terk eden Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Naci Beştepe’ye bir mektup gönderdi.

Başoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada komutanların başörtüsü konusunda gösterdikleri tepkinin, “hiçbir şekilde haklı gerekçeler”e dayanmadığını dile getirerek şunları kaydetti. “Milli mücadeleye başının örtüsü ile sırtındaki çocuğu ile katılan şerefli Türk analarını unutmamak gerekir. O anaların kızlarının doğurduğu çocuklar da vatanî görevini severek, davullarla zurnalarla askere giderek yerine getirmektedir… Şehit ailelerine ve gazilere yeterince hizmet verilmeyen bir ortamda şimdi de bu ailelere yönelik başörtüsü yasağı uygulanırsa, millet nazarında bunu izah etmek çok zor olur.” Bu anlamda Samsun Garnizon Komutanı Tuğgeneral Naci Beştepe’ye bir mektup gönderdiğini bildiren Başoğlu, mektubumda, cumhuriyet sevinci yaşanırken başörtülü vatandaşları bunun dışında bırakmanın millî mücadelenin ruhuna aykırı olduğunu belirttiğini açıkladı.

Recep GÖREN / ANKARA

02.11.2006


 

Eski bakanların duruşması bugün

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan’ın ‘’enerji ihalelerinde yolsuzluk yaptıkları’’ iddiasıyla Yüce Divan’da yargılandıkları davaya bugün devam edilecek.

. Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davanın duruşması, saat 10.00’da başlayacak.

Duruşmada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından istenen yazılar ile ‘’Beyaz Enerji’’ dava dosyalarının sonuçları konusunda ilgili yerel mahkemeler ve Yargıtaydan istenen bilgilerin gelmesi bekleniyor.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Sümerolog beraat etti

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ile Analiz Basım Yayın Limited Şirketinin sorumlu müdürü İsmet Öğütücü, Çığ’ın ‘’Vatandaşlık Tepkilerim’’ adlı kitabında ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılamak’’ suçu işlendiği gerekçesiyle yargılandıkları davada beraat etti.

Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 93 yaşındaki Çığ hakkındaki beraat kararını ‘’suçun yasal unsurları oluşmadığı’’, Öğütücü hakkındaki kararı da ‘’5187 sayılı yasanın 11. maddesi gereğince sorumluluğu olmadığı’’ gerekçesiyle verdi.

/ İSTANBUL

02.11.2006


 

Aydınlatmaya çözüm aranıyor

TEDAŞ’ın en önemli zarar kalemlerinden olan ve belediyelerin ödemekle yükümlü olduğu ‘’genel aydınlatma’’ bedellerine yönelik çözüm aranıyor.

Üç alternatifli çözüm önerisi; ‘’genel aydınlatma bedelinin faturalara yansıtılması, Belediye Tüketim Vergisinin (BTV) artırılması ya da BTV’nin TEDAŞ’ta kalması’’ olarak öne çıkıyor. Alınan bilgiye göre, enerji KİT’leri arasındaki borç-alacak sarmalı büyüyerek devam ediyor. TEDAŞ’ın elektrik dağıtımı hizmeti karşısında belediyeler başta olmak üzere abonelerden hizmet bedelini alamaması, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinden (TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine neden oluyor.

/ ANKARA

02.11.2006


 

Misafirlerimizi iyi ağırladık

Kilis Valisi Nevzat Turhan, Ramazan Bayramı’nda yakınlarıyla bayramlaşmak için Kilis’e gelen 11 bini aşkın Suriyeli’nin, Türk halkının şanına yakışır şekilde ağırlandığını söyledi.

Turhan, yatılı bayramlaşmanın herhangi bir sıkıntı yaşanmadan tamamlandığını ifade ederek, “Bu yıl 13.’sü gerçekleştirilen bayramlaşma dolayısıyla 11 bini aşkın Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı Kilis’e geldi. Misafirlerimizin ülkeye girişlerinde sıkıntı yaşanmaması için olağanüstü çalıştık. Bunda da başarılı olduk. Sayın mevkiidaşım Halep Valisi Tamer El Hacce de bayramlaşmak için bizlerin yanına geldi. Kendisine teşekkür ediyorum. Türk ve Suriyeli akrabaların iyi bir ortamda bayramlaşması ve geçişlerin hızla yapılması için Suriye tarafı da üzerine düşeni yaptı” dedi.

Suriyeli misafirlerin, Türk halkının şanına yakışır şekilde ağırlandığını ifade eden Turhan, “Önceki yıllarda bayramlaşmada yaşanan sıkıntılar bu yıl yaşanmadı. Bu nedenle bu bayramlaşma tam olarak hedefine ulaşmıştır. Tel örgülerin ayırdığı iki ülke halkını biraraya getirmek bizler için bir övünç kaynağıdır. Bayramlaşmada yıllardır birbirini göremeyen kopmuş ailelerin biraraya gelmesi kadar güzel bir şey olamaz. Bu bayramlaşmanın sağlıklı bir ortamda gerçekleşmesi için çaba sarf eden Türk ve Suriyeli yetkililere devletim ve milletim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

02.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004