Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

‘Kurtarıcılar’la AKP çekişmesi ne getirir?

Orhan Erkanlı, 1960 yılında 27 Mayıs askeri müdahalesini gerçekleştiren ve müdahale sonrasında Milli Birlik Komitesi’ni oluşturan kurmay subaylardan biriydi. 27 Mayıs’ın beyin takımından olduğu halde daha sonra 13 arkadaşıyla birlikte emekli edilen Erkanlı, iki dönem CHP milletvekilliği ve özel sektörde yöneticilik de yaptı. Erkanlı, 1972’de Anılar, Sorunlar, Sorumlular başlığı ile yayınlanan anılarında, Türkiye’nin en önemli sorununun “kurtarıcılardan kurtulmak” olduğunu belirtmişti.

Erkanlı’nın, herhalde kendi deneyimlerinden de yararlanarak yaptığı bu saptamanın üzerinden yıllar geçti; kendisi artık aramızda yok ama Türkiye onun parmak bastığı sorunu hâlâ aşabilmiş değil. Toplumdaki tepki birikimlerini kendi inançları ve özlemleri doğrultusunda kullanarak ‘kurtarıcı’ rolüne soyunmak isteyenler bugün de fırsat kollamakta. Önümüzdeki dönemde, her yöntemi kullanarak bir yerlere gelmek isteyenlerin marifetlerini izlemeye hazır olalım.

Korkular ve umutlar

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) ülkeyi felakete sürüklediğini iddia ederek ‘kurtarıcı’ rolünü oynamaya talip olanlar, toplumsal tabandaki kimi korkuları kullanarak rollerini haklı göstermeye çalışıyorlar. Sağdan sola, siyaset ve inanç yelpazesinin farklı noktalarında bulunan insanları etkileyen bu korkuların bazıları şunlar:

*Ülkenin bölünmesi korkusu

*Yabancı işgaline uğrama korkusu

*Avrupa Birliği’nin uydusu olma korkusu

*Cumhuriyetin yıkılması korkusu

*Şeriat devletinin kurulması korkusu

*Yabancılarca sömürülme korkusu

*İşini kaybetme korkusu

*Yoksullaşma korkusu

*Aşağılanma korkusu

‘Kurtarıcı’ rolüne soyunmak isteyenler, insanların bu korkuları aşarak, güven ve refah içinde yaşayacağı bir Türkiye vaat ediyorlar. Vaatleri arasında şunlar öne çıkıyor:

*Tam bağımsız, ulusal dış politika

*Uluslararası sermayeden bağımsız, ulusal ekonomi

*Sosyal adalet içinde eşitlikçi kalkınma

*Çiftçinin, işçinin, memurun refahının yükselmesi

*İşsizlik sorununun çözümlenmesi

*Devletin laik yapısının korunması

Aldatıcı vaatler

Bunlar ilk bakışta göze ve kulağa hoş gelen vaatler ama günümüzün karmaşık ve küreselleşmiş dünyasında nasıl gerçekleştirilecek bu vaatler? Dünyanın en ileri ve güçlü ülkeleri bile bugün artık tam bağımsız davranma lüksüne sahip değilken biz bunu nasıl sağlayacağız? Onların çözümleyemediği sorunları bizim ‘kurtarıcı’ takımı nasıl çözecek?

Ortada büyük bir aldatmaca var aslında. İktidardaki AKP’nin kendi kısıtlı birikimiyle gelebileceği yerin sınırlarına yaklaşmış olması, ona alternatif oluşturmak isteyenlerin iştahını kabartıyor ister istemez. Tutarlı ve gerçekçi bir alternatif oluşturmadan ‘kurtarıcı’ rolüne heves edenler de göz boyayıcı vaatlerle amaçlarına varmaya çalışıyorlar bu ortamda.

‘Kurtarıcı’ rolüne heves edenlerle, iktidar alanını koruma hatta genişletme hevesindeki AKP’nin çekişmesi 2007 yılına damgasını vurabilir. Türkiye’yi sarsabilecek olan bu çekişmenin yol açabileceği gelişmeler beni ürkütüyor ve bundan sonra bu konuda hiçbir yorum yapmak istemiyorum.

Milliyet, 24.12.2006

Osman ULAGAY

25.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Genelkurmay belgesi: Kubilay’ın katilleri esrarkeş

  Kurtuluş Savaşı’na gönderilen Rus altınları borsada batmıştı

  ‘Kurtarıcılar’la AKP çekişmesi ne getirir?


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004