Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Rumsfeld'e Guantanamo davası

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), ABD’nin Guantanamo üssünde tutsaklara yapılan kötü muamelede doğrudan rolü bulunduğu gerekçesiyle ABD’nin eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld aleyhine dâvâ açıyor. ACLU’nun dava açma kararı, ABD’nin Guantanamo askeri üssündeki tutuklulara yaptığı muameleye ilişkin Federal Soruşturma Bürosu FBI tarafından hazırlanan raporların açıklanmasından sonra ilân edildi.

FBI tarafından bu hafta açıklanan raporlarda, Kur’an okuduğu için Guantanamo’daki bir tutuklunun kafasının paket bandıyla sarıldığı, bir başkasının aşırı sıcak bir odada tutulmaktan çektiği acı yüzünden kendi saçlarını yolduğu gibi ayrıntılar yer alıyor. Raporlarda, kadın bir gardiyanın, tutukluların cinsel bölgelerine ve yüzlerine adet kanı sürdüğü, tutukluları sorgulayanlardan birinin Katolik bir rahip gibi giyinerek bir tutukluyu ‘’vaftiz ettiği’’ örneklerine yer verildi.

FBI ajanlarına bilgi veren bazı askerî yetkililer ve Pentagon’a sözleşmeli olarak iş yapan kuruluşların çalışanları, sorgulama tekniklerinin ABD Savunma Bakanlığı tarafından onaylandığını ve onaylayan isimlerin başında Rumsfeld’in de bulunduğunu söylediler. FBI’ın soruşturmasının sonuçları, ACLU tarafından talep edilmesinin ardından kamuoyuna açıklandı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Joe Carpenter, FBI raporundaki unsurların yeni olmadığını, ancak yapılan değerlendirmelerde, sorgu sırasındaki tutumun işkence kapsamına girmediğinin tesbit edildiğini savundu. ABD Başkanı George W. Bush, Ekim 2006’da, agresif sorgulama taktiklerini onaylayan bir karara imza atmıştı. FBI’ın Guantanamo’da olanlara ilişkin kayıtları, FBI’ın 2004 yılında kendi içinde yaptığı bir araştırmanın sonuçları olarak toparlandı. FBI, 493 çalışanına, FBI’ın politikalarıyla tutarlı olmayacak derecede agresif muameleye şahit olup olmadıkları sorusunu yöneltti. 26 kişi, bu tip uygulamalara şahit olduğunu ifade etti. Raporda, bir FBI ajanının, bir tutuklunun İsrail bayrağı çekilmiş bir odada, aşırı yüksek sesli müzik ve yoğun ışık altında tutulduğunu gördüğü de yer aldı.

FBI raporunda, Guantanamo’da sorgu sırasındaki tutumun kanunlara karşı olup olmadığı yönünde bir ifade bulunmuyor. FBI Sözcüsü Richard Kolko, bütün bilgilerin Pentagon’u denetlemekle sorumlu müfettişe gönderildiğini kaydetti. Bir federal yargıç, ACLU’nun Rumsfeld’i dâvâ edip edemeyeceğine karar verecek. ABD’de hükümet görevlileri, yaptıkları işle ilgili davalara karşı korunuyor.

/ WASHINGTON

04.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Rumsfeld'e Guantanamo davası

  Talabani idamda devre dışı

  Annan’ın halefinden idama destek

  BM görevlilerine tecavüz suçlaması

  Kuzey Kore Dışişleri bakanı Paek öldü

  Maliki: İkinci kez görevi kabul etmeyeceğim

  Lübnan'ın faturası Halutz'a

  Bush’u zor günler bekliyor

  İran, doğalgazı kesti

  İdam görüntülerini sızdıranlar cezalandırılacak

  Sünnî aşiret lideri öldürüldü

  Tatil İngilizlere yaramadı


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004