Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Vergide sür’at devri

Gelir İdaresi Başkanlığı, SMS yoluyla vatandaşları ‘vergi borçları, ödemeler ve vergi mevzuatındaki değişiklikler’ konusunda bilgilendirecek. Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı, mükellefler için bir dizi hizmeti uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Bu amaçla, Başkanlıkta ‘’Mükellef Hizmetleri Merkezi’’ kurulacak.

Yeni sistemde telefonla, maille ve diğer yollarla iletilen şikayetler hemen değerlendirmeye alınacak. Mükellef Hizmetleri Merkezinde online çalışacak Öneri Geliştirme Sistemi de oluşturulacak. Vatandaş, bu merkeze her türlü önerisini iletebilecek. Başkanlık, sistem görevlilerine gelecek bu önerilerden, uygulanabilir olanları 1 ay içinde yerine getirecek. Uygulanamaz olanlar için de, öneri sahibine gerekçeleri konusunda bilgi verecek.

Başkanlık, E-Posta uygulamasını da devreye sokacak. Bu sistemde, ilk aşamada vergiyle ilgili değişiklikler SMS yoluyla kişi ve kuruluşlara iletilecek. Bunun için de öncelikle sisteme abone olunması gerekecek. E-Posta, ileriki aşamada, kişisel vergi bilgileri için de kullanılacak. Bu yolla mükelleflere vergi borçları ve ödemeleri hatırlatılacak. Beyanname süresinin uzaması gibi bilgiler de bu yolla bu haber verilecek. Bu arada OECD bünyesinde cep telefonu ile vergi hizmetleri için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir çalışma grubu oluşturuldu.

ELEKTRONİK ORTAMDA BEYAN

Yeni dönemde, internet ortamında beyanname verme uygulaması daha da yaygınlaştırılacak. Halen şirketler ve muhasebeciler, internet ortamında beyanname verebiliyor. Yeni dönemde, kira geliri elde edenler de, elektronik ortamda beyanda bulunabilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, halen ev ve iş yeri kirası için beyanname veren 450 bin dolayında kayıtlı mükellef bulunduğunu bildirdiler.

Gelir İdaresi, mükelleflerin dilekçe verme işlemini de kolaylaştıracak.

Halen vergiyle ilgili 30 ayrı dilekçe veriliyor. Başkanlık, bu dilekçelerin tümünü internet ortamına taşıyacak. Bu şekilde dilekçelere standart da getirilmiş olacak. Vatandaş, vergiyle ilgili her türlü dilekçeye internet ortamında ulaşacak. İster internet ortamında ister çıktı alarak bunu dolduracak, vergiyle ilgili birime ulaştıracak.

/ ANKARA

05.01.2007


 

Doğalgaz alarmı

Nijerya ve Cezayir’den Marmara Ereğlisi’ne sıvılaştırılmış doğal gaz getiren 2 tanker, Çanakkale Boğazı’ndan geçiş yapacak. Edinilen bilgiye göre, büyük bir sorun yaşanmaması halinde doğal gaz tankerlerinden ilki bugün Çanakkale Boğazı’ndan geçecek.

Nijerya’dan Marmara Ereğlisi’ne 128 bin metrik ton doğal gaz götüren Bermuda bandıralı ‘’Logoja’’ adlı 288 metre uzunluğundaki tanker, bugün öğle saatlerinde Çanakkale Boğazı’na girecek.

Tankerlerin ikincisi ise 6 Ocakta boğaza giriş yapacak. Cezayir bandıralı ‘’Bachir Chihani’’ adlı 282 metre uzunluğundaki doğal gaz tankeri de Cezayir’den yüklediği yaklaşık 59 bin metrik ton doğal gazı Marmara Ereğlisi’ne götürecek. Yetkililer, tankerlerin geçişine güvenlik amacıyla römorkörlerin refakat edeceğini ve boğazın transit gemi geçişlerine kapatılacağını kaydettiler.

/ ÇANAKKALE

05.01.2007


 

Vatandaş üşümeyecek

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran’ın doğal gaz sevkıyatını kesmesine karşın aldıkları önlemler ile bunun bir sorun haline gelmediğini belirterek, ‘’vatandaşımızı bu kış üşütmeyeceğiz’’ dedi.

Bakan Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin ithal ettiği doğal gaz ile ilgili olarak, doğal gaz aldığı ülkeler ile kontratları bulunduğunu söyledi. Kontrat açısından hiçbir sorunun olmadığını belirten Bakan Güler, şöyle devam etti:

‘’Kendi aldığımız tedbirler ile hiç problemimiz yok. Vatandaşımızı bu kış üşütmeyeceğiz. Yalnız tabii zaman zaman gaz aldığımız ülkelerde geçtiğimiz yıllarda bazı sorunlar olmuştu. Geçiş ülkelerinde sorunlar olmuştu. Bu sene öyle bir şey gözükmüyor. Yalnız İran’da aşırı soğukların oluşturduğu ve bazı yatırımların gecikmesinden dolayı bir sıkıntı var. Bu sıkıntıyı da biz aşağı yukarı 15-20 gündür yaşıyorduk ama sizlere bunu hissettirmedik. Aldığımız tedbirler ile bu sorun haline gelmedi. Şu anda da kendi iç dengemiz ve aldığımız önlemler ile bunu karşılıyoruz. O bakımdan herhangi bir sorun yok. Bu noktada aldığımız tedbirler ile sistemi sürdürmeyi çalışıyoruz.’’

İGDAŞ: İSTANBUL’DA SIKINTI YOK

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş (İGDAŞ) da, İran’ın doğal gaz vanasını kapatmasının İstanbul’da sıkıntıya yol açmayacağını bildirdi.

İGDAŞ yetkililerinden alınan bilgiye göre, İstanbul’da Aralık ayı ortalamasına göre günde 20 milyon metre küp doğal gaz kullanılıyor. Yetkililer, ‘’İstanbul’da ne konutlarda, ne de sanayide doğal gaz sıkıntısı yaşanacağını, BOTAŞ’ın gaz arzının yeterli düzeyde olduğunu’’ ifade ettiler.

/ ANKARA

05.01.2007


 

“Kendi kaynaklarımıza yönelmeliyiz”

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, ‘’Bir an önce dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçilerek, kendi kaynaklarımıza yönelmeliyiz’’ dedi.

Altun, yaptığı açıklamada, İran’dan doğal gaz akışının durması konusunu değerlendirirken, yıllardan beri Türkiye’nin dış kaynaklara bağımlı kalmaması yönünde uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. Ülkenin mevcut yer altı kaynaklarının, kurumların işçi açıklarının giderilmesi durumunda daha fazla değerlendirilebileceğini savunan Altun, şöyle dedi:

“TAŞKÖMÜRÜ ÜRETİMİNE

YÖNELİK İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMELİ’’

‘’Türkiye’den yılda 1 milyar 600 milyon dolar kömür ithalatına para harcanıyor. Ancak ihtiyacın büyük bölümü, kendi zenginliklerimizden karşılanabilir. Bir an önce dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçilerek kendi kaynaklarımıza yönelmeliyiz. Enerjinin çeşitlenmesinden yanayız. Fakat topraklarımızda olmayan enerji türünde dışa bağımlı olmak, akılcı politika değildir. Bunlarda vazgeçilerek Türkiye Taşkömürü Kurumunun yılda 5 milyon ton taş kömürü üretimi yapmasına yönelik işçi açıkları giderilmeli. Kurumun çalışmadığı sahalarda da özel sektörün desteklenmesiyle ülkemizin enerji tedirginliği yok edilebilir. Taş kömürünün önemini görmeyenler yaşanan krizlerde bunu daha iyi anlayacaklardır.’’

/ ZONGULDAK

05.01.2007


 

Elektrik santrallerine işletmeci seçilecek

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü, Kovada I-II, Ceyhan, Girlevik ve Kayaköy Hidroelektrik Santrallarının hizmet alımı yoluyla işlettirilmesi işini ihaleye çıkardı. Şirkete bağlı hidroelektrik santralın hizmet alımı yoluyla işlettirilmesi işi 3 yıl süre ile yaptırılacak.

İhale, 30 Ocak 2007 tarihinde saat 14.00’de EÜAŞ Genel Müdürlüğü’nde ‘’açık ihale usûlü’’ ile gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenler teknik dokümanları, EÜAŞ Genel Müdürlüğü Malzeme Yönetimi ve Ticaret Dairesi Başkanlığı’ndan görebilecekleri gibi aynı yerden bedeli mukabili temin edebilecekler. Teknik şartnameye göre hazırlanacak olan teklif mektupları ise ihale günü, ihale saatine kadar EÜAŞ Malzeme Yönetimi ve Ticaret Dairesi Başkanlığı’na verilecek

/ ANKARA

05.01.2007


 

Osmaniye’ye yatırım yapan kazanıyor

Osmaniye Valisi Zübeyir Kemelek, Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yatırımcıya açılan 173 yeni parselden 129’unun tahsisinin tamamlandığını, bölgenin istihdama katkısının ise bin 400 kişiye ulaştığını bildirdi.

Vali Kemelek, yaptığı açıklamada, Adana, Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeriyle çevrili, otoban bağlantısı, kara, deniz ve havayoluna yakınlığıyla Osmaniye’nin cazibe merkezi olduğunu bildirdi.

Teşvikli iller kapsamında yer alan Osmaniye’de, metrekaresine 4 YTL altyapı katkısıyla sanayicilere ücretsiz arsa tahsisinin devam ettiğini belirten Kemelek, ‘’bu katılım için de 24 ay vade tanıyoruz. Bölgede yatırım yapan kazanıyor. Teşvikli il kapsamında yer almanın olumlu sonuçlarını görüyoruz’’ dedi. Kemelek, bölgede faaliyete geçen fabrika sayısının 36’ya, bölgenin istihdama katkısının ise bin 400 kişiye yükseldiğini belirterek, şunları söyledi:

‘’Bölgede iş kapısı bulan işsizlerin sayısı her gün değişiyor. Şimdilik ismini gizli tutmak istediğimiz büyük bir plastik fabrikası da bölgeye yatırım için girişimlere başladı. Açılan her fabrika işsizlerimiz için umut olurken, bölgemiz de kalkınmaya bir adım daha yaklaşıyor.’’

/ OSMANİYE

05.01.2007


 

“Cep”te büyüme hedefi yüzde 35

Türkiye’de 50 milyon cep telefonu kullanıcısı olduğu, sektörün 2007’de ise ‘’yeni modeller ve ucuz tarifelerle’’ yüzde 35 civarında büyümeyi hedeflediği bildirildi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Çetindağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonu sektörünün Türkiye’de hızla büyüdüğünü, 5293 sayılı yasanın çıkmasıyla da kaçak telefon girişlerinin büyük oranda önlendiğini söyledi.

Alınan önlemler sayesinde, yüzde 40 civarında olan kaçak cep telefonu girişinin yüzde 5’ler düzeyine indiğini vurgulayan Çetindağ, ‘’Kaçak girişinin önlenmesiyle, ekonomi milyonlarca dolar gelir elde etti’’ dedi. Türkiye’de 50 milyon adet cep telefonu kullanıldığını ve bu sayının giderek arttığına dikkati çeken Çetindağ, şöyle konuştu: “2007’de, yeni cep telefonu modelleri ve operatörlerin kullanıcı lehine ucuz tarifeleri gündemde. Bunlar yeni kullanıcıları teşvik edecektir. MOBİSAD olarak yeni yılda sektörde yüzde 35 civarında büyüme bekliyoruz.”

/ ADANA

05.01.2007


 

İş güvencesi işvereni zorluyor

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), iş güvencesi hükümlerini eleştirerek, mahkemelerde yeterli inceleme yapılmadan verilen işe iade kararlarıyla çalışanlara kıdem ve ihbar tazminatı dışında ekstra bir gelir kaynağı oluşturulduğunu öne sürdü.

TİSK, 10 Haziran 2003’te yürürlüğe giren İş Kanunu’nun performansıyla ilgili görüş ve önerilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi konfederasyonlarına bildirdi.

Kanunun çalışma hayatını en derinden etkileyen düzenlemesinin iş güvencesi hükümleri olduğunu ifade eden TİSK, bu maddelerin uygulanmasında ortaya çıkan temel sorunun, düzenlemelerin işçiye sağlamış olduğu avantajlar sebebiyle neredeyse her fesih işleminin yargı önüne taşınması olduğunu savundu.

TİSK, çözüm bekleyen bir diğer konunun da yeni kanunla düzenlenen işe iade davaları olduğunu savundu. Hemen hemen her geçerli sebeple yapılan fesih işleminden sonra işe iade davaları açıldığını ve mahkemelerin iş yoğunluğundan dolayı yeterli inceleme yapmadan işe iade kararları verdiğini öne sürüldü.

/ ANKARA

05.01.2007


 

‘Anadolu Projesi’ heyecanlandırıyor

Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı, Anadolu’da demiryolu ağı üzerindeki çok sayıda şehirde, sanayi tesislerini limanlara bağlayarak dünyaya açmayı planladıklarını belirtti.

Açıklamalarda bulunan Türkkanı, holdingin liman ve gemi yatırımlarının ardından demiryoluna da büyük miktarda yatırım yapmaya başladığını ifade etti. Türkkanı, son dönemde kendilerini en fazla Anadolu Projesi’nin heyecanlandırdığını söyledi.

Arkas’ın liman yatırımlarıyla yaptığı öncülüğü demiryollarıyla devam ettireceğini ifade eden Türkkanı, demiryolu ağı üzerindeki çok sayıda şehri limanlara ve dünya kentlerine bağlayacaklarını belirtti.

/ İZMİR

05.01.2007


 

Bayram bitti, fiyatlar düştü

Kurban Bayramı ve yeni yıl kutlamaları sebebiyle talebin artması sonucu zam gören meyve ve sebze fiyatlarında düşüş gözlendiği bildirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürü Mustafa Berktaş, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı ve yılbaşının aynı güne denk gelmesi sebebiyle yaşanan talep artışının fiyatları önemli oranlarda artırdığını anımsattı. Halde, genellikle sera ürünlerinin satıldığını ifade eden Berktaş, yılbaşı nedeniyle meyve fiyatlarında, Kurban Bayramı sebebiyle de özellikle salatalık malzeme olarak değerlendirilen ürünlerde yaşanan sunî yükselişin durduğunu kaydetti. Berktaş, yeni yıl ve kurban bayramı öncesi fiyatı 1,50 YTL’ye çıkan domatesin yeniden 60 YKr’ye, 1 YTL’ye yükselen salatalığın 80 YKr’ye, 1,50 YTL’ye yükselen yeşil biberin 80 YKr’ye düştüğünü belirtti.

Bektaş, patlıcanın fiyatının 80 YKr’den 50 YKr’ye, yeşil soğanın bağının 2 YTL’den 1 YTL’ye, havucun 30 YKr’den 20 YKr’ye, nane, maydanoz ve tere gibi yeşilliklerin bağının ise 20 YKr’den 15 YKr’ye indiğini kaydetti.

/ ADANA

05.01.2007


 

Maden ocaklarına yatırım sürüyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, ‘’Geçen yıl planlanan 25 milyon YTL yatırım kapsamında, iş yerlerine galeri açılması ve teçhizat alımı ile işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında iyileştirme sağlandı’’ dedi.

Dağdelen, yaptığı açıklamada, kuruma bağlı Üzülmez, Kozlu, Armutçuk, Amasra ve Karadon müessese müdürlükleri iş yerlerine yönelik yatırımlarının bu yıl da 2006’daki oranlar civarında süreceğini söyledi. Havzada uzun yıllardır taş kömürünün yer altından çıkartılması faaliyetlerinin üretimi artırma hedefiyle süreceğine dikkat çeken Dağdelen, şöyle konuştu: “Kömürün yer üstüne çıkartılarak ülke ekonomisine katkı sağlanmasına çalışıyoruz. Geçen yıl planlanan 25 milyon YTL yatırım kapsamında, iş yerlerine galeri açılması ve teçhizat alımı ile işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında iyileştirme sağlandı. TTK, ülkemizin en büyük kuruluşlarından biridir. Madenlere de her geçen gün daha fazla kaynak aktarılmaktadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu taş kömürünün havzadan çıkarılması için yatırımlar aralıksız devam edecek. Ocaklara yeni sağladığımız 1120 üretime yönelik istihdamın meyvelerini de toplamaya başlamak bizi umutlandırmaktadır.’’

/ ZONGULDAK

05.01.2007


 

Çinliler Türk pastırması yiyecek

Dünyanın hızlı büyüyen ekonomilerinden olan Çin’i tehditten çıkarıp fırsata dönüştürmeye çalışan Türk iş adamları, değişik yatırımlar ve projelerle Çin pazarına giriyor.

Çin’de ortak oldukları, ilkokul, ortaokul ve lisesi bulunan bir okula öğrenci gönderilmesi konusunda danışmanlık hizmeti veren Orya Eğitim Ticari Danışmanlık şirketi, Türk pastırmasını Çin’de satmayı, kuşbaşılı pideyi Çinlilere yedirmeyi, bakım evi projesiyle Çinli yaşlılara bakmayı hedefliyor. Orya Eğitim Danışmanlık şirketinin Genel Müdürü ve ortağı Orkun Akar, Çin’de gerçekleştirdikleri yatırımları ve yeni projeleri, değerlendirdi.

Pekin’de, konsoloslukların yakınında ve yeni yapılanmakta olan bir bölgede yakın zamanda bir Türk lokantası açtıklarını belirten Akar, kısa zaman içinde burayı genişletmeyi istediklerini kaydetti. Akar, lokantanın aşçısının Türk, yardımcı aşçı ve çalışanların Çinli olduğunu aktardı. Orkun Akar, Pekin’de bir sucuk-pastırma imalathanesinin de kurulma aşamasında olduğunu belirtirken, önce bir deneme üretimi yapacaklarını, daha sonra da markalaşmaya geçeceklerini aktardı.

Çin’de buna benzer bir üretim olduğuna ilişkin bilgisi bulunmadığını kaydeden Akar, ‘’Sucuktaki dana bağırsağından tutun da pastırmanın çemenine kadar her şey Türkiye’den gelecek. Markamız henüz belli değil. Talep gelecek, bundan eminiz... Ama yine de tedbirli olmak istiyoruz’’ diye konuştu. Akar, Çin’de neredeyse her şeyin kurutulduğunu anlatarak, sucuk ve pastırmanın bulunmadığını, Çin pazarında ilk olacaklarını dile getirdi.

/ İSTANBUL

05.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004