Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

İsveç’te maketten Osmanlı camileri

İsveç’in başşehri Stockholm’ün 150 kilometre kuzeyindeki Sala kasabasında yaşayan Jan Eric Svenberg, 20 yıldır tam bir Türkiye kültür elçisi gibi çalışıyor. Marangoz Svenberg, evinin bahçesinde tarihi Türk eserlerinin benzerlerini sergilerken, Türk kültürünü tanıtıyor.

Bölge belediyesinin ‘kültür elçisi’ ünvanı verdiği Svenberg, Türklerden daha fazla ilgi bekliyor.

Jan Eric Svenberg’in Türk mimarisine olan ilgisi 20 yıl önce Sultanahmet Camii’nin resmini gördükten sonra başlamış. İstanbul’a 8 kez giden Svenberg, burada gördüğü eserlerin maketlerini yaparak ‘Lilla (Küçük) İstanbul’ adını verdiği bahçesinde sergiliyor. Türkiye ve Türkler hakkında bulduğu her kitabı okuyan Svensberg, ziyaretçilere de okuduklarını aktarmayı ihmal etmiyor.

Önceleri çevresindeki insanların yaptıklarını garip karşıladığını ifade eden Svensberg, Türkçe olarak “Ben bu köyün delisiyim” diyor. Zamanla çalışmalarının yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini dile getiren Svensberg, Sava belediyesinin sitesinde ve broşürlerinde tanıtılıyor.

Evin bahçesinin girişinde bulunan Sultanahmet Camii Svenberg’in en büyük çalışması. İçine rahat girilip ibadet edilebilecek büyüklükte olan camii tamamen tahtadan yapılmış ve 20 yıl içerisinde 3 defa restore edilmiş. Svenberg’in bahçesinde Selimiye Camii, Şehzade Camii, İstanbul çeşmeleri, Anadolu Hisarı, Dolmabahçe Camii gibi eserlerin maketleri de bulunuyor.

Türkiye’nin fahri kültür elçisi gibi çalışan Jan Eric Svenberg, bir zamanlar İsveç Konsolosluğu’nda çalışan bir müşavir tarafından ziyaret edilmiş. Svenberg, Türk misafirleri beklemeye devam edeceğini söylüyor.

/ STOCKHOLM

15.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD, kamuoyu savaşını da kaybediyor

  Durum savaş öncesinden çok kötü

  ABD: İranlı diplomatlar karanlık işler çeviriyordu

  Rice’ın da bir kalbi varmış...

  Filistin, geçici çözüm istemiyor

  Nejad ile Chavez petrol politikasında anlaştı

  Çocuklar ‘Saddam klibi’nin etkisi altında

  Müslüman Kardeşler partileşiyor mu?

  İsveç’te maketten Osmanlı camileri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004