Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yüksek faiz sürdürülemez

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s Türkiye Analisti Farouk Soussa, yüksek reel faizlerin uzun vadede sürdürülemeyeceğini belirterek, kısa vadede enflasyonu aşağı çekmek için Merkez Bankası’nın doğru bir politika izlediğini savundu.

Bu durumu “iki ucu keskin kılıç” diye niteleyen Soussa, yüksek reel faizlerin maliyetini sürdürülemez sermaye girişi olarak ifade etti.

CNBC-e’ye konuşan Soussa, BB- kredi notunun mevcut riskleri yansıttığını belirterek şunları söyledi: “Siyasî konular yatırımcılarda bazı endişeler oluşturabilir. Biz bazı ufak tefek dalgalanmalar olabileceğini öngörüyoruz. Lira’da da değer kaybı söz konusu olabilir. 2007 seçim ve dalgalanmalar nedeniyle bir ‘bekle-gör’ dönemi olacak.”

Bu yıl siyasî açıdan herhangi bir yoldan sapma beklemediklerini de ifade eden Soussa, “Çeşitli gözlemciler gereğinden fazla abartılı yorumlar yapıyor. Ancak bu çok fazla temel senaryomuz değil” diye konuştu.

‘YÜKSEK FAİZ İKİ UCU KESKİN KILIÇ’

Yüksek reel faizlerin uzun vadede sürdürülemeyeceğini kaydeden Soussa, kısa vadede enflasyonu aşağı çekmek için Merkez Bankası’nın doğru bir politika izlediğini savundu. Bu durumu “iki ucu keskin kılıç” diye niteleyen Soussa, yüksek reel faizlerin maliyetini sürdürülemez sermaye girişi olarak ifade etti. Soussa, yüzde 4’lük enflasyon hedefinin çok iddialı olduğunu belirterek, “Hedefe ulaşılabileceğini sanmıyorum. Yüzde 6-7 civarında bir gerçekleme olabilir” dedi.

‘DOĞRUDAN YATIRIM GİRİŞİ YAVAŞLAYACAK’

Özelleştirme gelirlerinin ve doğrudan yabancı sermaye girişinin bu yıl 2006’ya göre yavaşlayacağını kaydeden S&P analisti, yine de bir momentum olduğunu ve bu yılki rakamın 10 milyar doların üzerinde olabileceğini kaydetti. Soussa, petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü trendin sürmesi halinde cari açık ve enflasyonu olumlu etkileyerek Merkez Bankası üzerindeki baskıyı azaltabileceğini kaydetti.

‘25 MİLYAR DOLARLIK CARİ

AÇIK SÜRDÜRÜLEBİLİR’

30 milyar doların üzerindeki cari açığın yüksek olduğunu, 25 milyar dolar civarındaki açığın Türkiye için sürdürülebilir seviye olabileceğini vurgulayan Soussa, TL’nin 1,50-1,60 düzeyinde istikrara kavuşabileceğini ifade etti.

/ İSTANBUL

17.01.2007


 

Memur maaşlarında yüzde 52 aşınma

Türkiye Kamu-Sen, Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) alınan resmi verilere göre ortalama memur maaşlarının bazı zorunlu tüketim kalemleri karşısında yüzde 52’ye varan oranlarda değer kaybettiğini iddia etti.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde memurların gelirlerinin arttığı yönünde açıklamalar yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: ‘’AKP hükümeti döneminde, kamu görevlilerinin en çok tüketmek zorunda olduğu mal ve hizmetleri almakta daha da zorlandıkları görülüyor. TÜİK’ten alınan resmi verilere bakıldığında, ortalama memur maaşlarının bazı zorunlu tüketim kalemleri karşısında yüzde 52’ye varan oranlarda değer kaybettiği ortaya çıkıyor. Son olarak ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, memurların alım gücünün yükseldiğini, hatta memurların otomobil kredisi kullanarak araç sahibi olabileceklerini belirtmiştir. TÜİK’ten alınan resmî rakamlara göre, bir aylık kira 344 YTL’dir. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı şekilde beslenebilmesi için gerekli gıda harcaması tutarı aylık 457 YTL olmuştur. Bir memurun kira ve gıda harcaması toplamı 801 YTL’ye denk gelmektedir. En düşük memur maaşı ise 2006 yılında oluşan enflasyon farkı ve 2007 zammıyla birlikte ancak 703 YTL olacaktır. Yani en düşük memurun yalnızca kira ve gıda harcamalarını karşılaması için her ay 98 YTL fazladan paraya ihtiyacı vardır.’’

/ ANKARA

17.01.2007


 

Cepte abone sayısı 53 milyonu aştı

Türkiye’de cep telefonu abone sayısı 2006 yılı sonunda 53 milyonu aştı. Türkiye’de 1998-2004 yılı arasında abone sayısında yaklaşık 10 katlık bir artış söz konusu olurken, GSM operatörlerinin geçtiğimiz yıl verdikleri hizmetten elde ettikleri toplam ciro yaklaşık 9,2 milyar YTL olarak gerçekleşti.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneğinden (MOBİSAD) alınan bilgiye göre, yıl sonları itibarıyla 2002’de 23 milyon 323 bin, 2003’te 27 milyon 887 bin, 2004’te 34 milyon 707 bin ve 2005’te 43 milyon 608 bin seviyesinde gerçekleşen cep telefonu abone sayısı, 2006 yılı sonunda 53 milyon 450 bine yükseldi.

Türkiye’de 1998-2004 yılı arasında abone sayısında yaklaşık 10 katlık bir artış söz konusu olurken, GSM operatörlerinin geçtiğimiz yıl verdikleri hizmetten elde ettikleri toplam ciro yaklaşık 9,2 milyar YTL olarak gerçekleşti.

MOBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, artık mobil telekomünikasyonda daha güçlü oyuncuların yer alması sayesinde rekabetin daha da yoğunlaşacağını ve bunun tüketicinin cebine yansıması ile kullanıcıların önemli avantajlar sağlayacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 7,5 milyon adet cep telefonu cihazı satıldığını aktaran Dursun, toplam pazar büyüklüğünün de yaklaşık 14-15 milyar dolar civarında olduğunu, pazarda 2007 yılında yüzde 15 dolayında büyüme beklediklerini kaydetti. Mobil telekomünikasyon sektöründeki vergilere de dikkati çeken Dursun, yetkililerin geçen yıl vergi yükünün hafifletileceği yönündeki sözlerinin artık 2007 yılında gerçekleştirilmesini beklediklerini, bu açıklamaların realize edilmesi gerektiğini ifade etti.

/ İSTANBUL

17.01.2007


 

‘’Telefonla az konuşun’’ çağrısı

Tüketiciler Derneği, Türk Telekom’un, şehir içi telefon görüşmelerine ve sabit ücrete zam yapılmasına Türk Türk Telekomünikasyon Kurumunun izin vermesini şiddetle kınadıklarını belirterek, tüketicileri telefonla daha az konuşmaya çağırdı.

Tüketiciler Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, yapılanın yalnızca zam olmadığı, aynı zamanda haber alma ve bilgiye erişme özgürlüğünün de kısıtlanması olduğu iddia edilerek, şunlar kaydedildi: ‘’AB’ye giriş müzakerelerini sürdüren ülkemizde, en pahalı ve en hantal telefonu Türk tüketicileri kullanmakta, yine en ağır, en pahalı internet hizmetlerini Türk tüketicileri almaktadır. Dünyanın en pahalı telefonunu kullanan Türk tüketicileri enflasyonun yüzde 10, çalışanlara ve emeklilere yüzde 5 zam reva görülürken, Telekom’un yeni sahibinden hiçbir yeni hizmet almadan şehir içi telefon görüşmelerine zam yapılmasını ve buna Telekomünikasyon Kurumunun izin vermesini şiddetle kınıyor ve herkesi zamlarla birlikte katlanan vergileri de hesaba katarak telefonla daha az konuşmaya çağırıyoruz.’’

/ İSTANBUL

17.01.2007


 

Proje arttı, yatırım süresi uzadı

Yatırım programındaki proje sayısı 185 adet artarak 2 bin 710 adede çıkarken, buna bağlı yatırımların ortalama tamamlanma süresi 5,5 yıldan 5,8 yıla uzadı.

Ortalama bitiş süresi eğitim projelerinde 1,6, sağlıkta 2 yıla kadar inerken, tarımda hala 18,2 yılı buluyor. Bu yıl öngörülen ödeneğin harcanacağı ve bundan sonraki yıllarda yeni proje alınmadan bu yılki kadar ödenek ayrılacağı varsayımıyla, sektörel bazda en fazla yatırım tamamlanma süresi rekoru hala ‘tarımda’ bulunuyor. Enerji projelerinde ise 0,7 aylık bir uzamanın olacağı hesaplanırken, yatırım programında hala bu yıl hariç 7,8 yıllık stok bulunuyor. Ulaştırma projelerinin ortalama tamamlanma süresi ise bu yıl yaklaşık 2,4 yıl artarak 8,4 yıla çıkacak.

/ ANKARA

17.01.2007


 

Domates fiyatları artıyor

Antalya Toptancı Halinde, birinci kalite domatesin fiyatı zaman zaman 3 YTL’ye kadar çıkıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halinden alınan bilgiye göre, birinci ekim döneminin sonu olması, ikinci ekim üretimin piyasaya çıkmaması ve ihracattaki talep sebebiyle pazarda birinci kalite domates sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Bu sıkıntı fiyatlara da yansıdı ve Antalya Toptancı Halinde 2,40 YTL’den işlem gören birinci kalite domatesin fiyatı zaman zaman 3 YTL’ye kadar yükseldi.

Yetkililer, domates fiyatlarındaki artışın 15-20 gün daha devam edeceğini belirterek, ikinci ekim üretimin pazara girmesiyle bolluk yaşanacağını ve fiyatın düşeceğini kaydettiler.

/ ANTALYA

17.01.2007


 

Çiftçiler üretimin düşmesinden endişeli

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağış olmaması, üretimi olumsuz etkileneceği gerekçesiyle üreticileri endişelendiriyor.

Türkiye kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 15’ini karşılayan Kemalpaşa ilçesinde kiraz ağaçlarının tomurcuklanmaya başlaması üreticiyi endişelendirdi. Bölgedeki önde gelen kiraz üretim alanlarından Vişneli köyünün muhtarı Ziver Keskin, kış aylarına rağmen havaların soğumamasının bitkileri aldattığını, sonbaharda kuruması gereken bir çok bitkinin çiçek açmaya devam ettiğini belirtti.

Benzer iklim şartlarının 1988-1991 yılları arasında yaşadıklarını, ancak bu yıl hem havaların ılık gittiğini hem de kuraklık tehlikesi bulunduğunu aktaran Keskin, geçen yıl saniyede 400 litre akan su kaynağının bu yıl 40 litreye düştüğünü, tarihinde su sıkıntısı çekmeyen köylerde bu yıl su kesintisine gitmek zorunda kalındığını ifade etti.

İzmir Tarım İl Müdürü Muzaffer Ağar da iklim şartlarının tarımsal üretime olumsuz etkilerde bulunabileceğini ifade etti.

/ İZMİR

17.01.2007


 

215 bin geçici işçiye kadro

Hükümet, 215 bin geçici işçiyi kadroya almaya karar verdi. Bu kararın maliyeti 92 milyon YTL olacak.

Bakanlar Kurulu’nun ardından konuşan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 2006 yılında altı ay ve daha fazla süreyle istihdam edilen geçici işçilerin daimî kadroya alınmasıyla ilgili yasal düzenleme yapılacağını söyledi. 215 bin kişi bu haktan yararlanacak ancak kampanya işçileri ve mevsimlik işçiler kapsam dışı bırakıldı.

Şener, memur statüsünde çalışan geçici işçilerin ise istedikleri takdirde 4B kapsamındaki sözleşmeli statüye geçebileceğini de sözlerine ekledi.

/ ANKARA

17.01.2007


 

Çalışanlara güvence

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bütün iş yerlerinde ve işlerde uygulanmak üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarı Taslağı hazırladı.

Taslağın yasalaşması halinde, işveren, işle ilgili her konuda çalışanların sağlık ve güvenliğini korumakla yükümlü olacak. İş sağlığı ve güvenliği ile iş hijyeni konusunda alınacak tedbirler sebebiyle hiç bir şekilde çalışanlara malî yük getirilemeyecek. Çalışanların hayatı için tehlikeli olan bir husus tesbit edildiğinde, tehlike giderilinceye kadar tehlikenin niteliğine göre iş tamamen veya kısmen durdurulacak veya iş yeri kapatılacak. İşveren, bu sebeblerle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödeyecek veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere başka bir iş verecek.

/ ANKARA

17.01.2007


 

Kapasite kullanımı yüzde 81.8

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre 1.1 puan artışla yüzde 81.8 düzeyine çıktı.

Kapasite kullanım oranı 2005’in aynı döneminde yüzde 80.7 olmuştu. Kasım’da yüzde 83.2 ile beklentilerin üzerinde çıkan kapasite kullanım oranı ise yüzde 82.8 olarak revize edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, iç pazarda talep yetersizliği, işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının en önemli sebebi oldu. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 47.2 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 20.2 oranında etkili oldu. Aralık ayında en yüksek kullanım oranı, yüzde 93.3 ile radyo, TV haberleşme cihazları imalatında görüldü. İşyerlerinde Aralık’ta üretim miktarı yüzde 1.3 azalırken, satış miktarı yüzde 0.4 artış kaydetti.

/ ANKARA

17.01.2007


 

KAYSEVİM’e AB hibesi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüteceği sokakta çalışan çocukların sosyal hayata ve ekonomiye kazandırılması KAYSEVİM Projesi’ne AB’den onay çıktı.

Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği İlişkileri Müdürü Fatih Gavgacı, 143 bin 886 euroluk projenin 116 bin 792 eurosunu AB’nin karşıladığını ifade ederek, “Proje kapsamında bir proje merkezi oluşturulacak ve sokakta çalışan çocukların kayıt altına alınması sağlanacak” dedi.

Gavgacı, eğitim verilecek bu gençlere iş imkanı da sağlanacağını belirtti.

/ KAYSERİ

17.01.2007


 

Hazine 4,5 milyar YTL borçlandı

Hazine, yeni yılın ilk ihalelerinde net 4,5 milyar YTL borçlandı.

Hazine dün düzenlediği 6 aylık bono, 4 yıllık tahvil ve sabit kuponlu tahvil ihalelerinde toplam 4 milyar 475,6 milyon YTL net borçlanmaya gitti.

Bu arada, Hazine bugün toplam 4 milyar 230 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek.

/ ANKARA

17.01.2007


 

Tekstilciler rekabet için yurt dışına çıkıyor

Taha Grubu, tekstil alanında işçiliğin 50 dolar olduğu Bangladeş’in ardında ikinci yatırımını Mısır’a yaptı.

Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Mısır ziyareti sırasında, ucuz Uzakdoğu ürünleri ile rekabet edebilmek için Hindistan, Pakistan, Çin, Srilanka ve Bangladeş ülkelerde üretim yaptırdıklarını söyledi. Türkiye’deki maliyetler ciddî oranda artmaya başlayınca, yatırım için Mısır, Çin ve Ürdün gibi ülkeleri araştırdıklarını belirten Küçük, ‘’İkinci yurt dışı yatırımında tercihimiz Mısır oldu. Mısır, Türkiye’ye yakın. Serbest bölge imkanı var. İşçilik çok ucuz. Enerji maliyetleri düşük, üstelik ciddî bir nüfusun olduğu Mısır’da işsizlik de had safhada’’ dedi. Küçük, müşterinin kendilerini Uzakdoğu fiyatı ile zorladıklarını belirterek, ‘’Piyasada kalmak için oyunu kuralına göre oynamak zorundasınız. Burada 100 dolara işçi çalıştırabilecekken, Türkiye’de 750 dolara çalıştırırsanız fiyatı tutturmak mümkün olmaz’’ diye konuştu.

/ İSKENDERİYE

17.01.2007


 

Antik araba fuarı

San Francisco, Cow Palace’da bu yıl yedincisi düzenlenen antik araba ve motosiklet fuarı, 30 bin kişinin katılımıyla, büyük ilgi topladı.

Fotoğraf makinesini alarak fuara koşan otomobil meraklıları, bu güzel fırsatı kaçırmamak için bol bol fotoğraf çekti.

Ünlü otomobil pilotu John Ewald’ın 1970 model arabası, fuarda en çok ilgi toplayan araç oldu. Şapka imzalayıp, hayranlarına dağıtan John Ewald, Güvenlik sebebiyle artık bu arabalarla yarış yapmamız yasal değil. Bu araçlar saatte 375 kilometre hıza çıkabiliyor ve 2500 beygir gücünde dedi.

/ SAN FRANCİSCO

17.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004