Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İş var, işçi yok

Kastamonu’nun Hanönü ilçesine yaklaşık 1.5 yıl önce tekstil atölyesi kuran girişimci, çalıştıracak yeterli işçi bulamadığı için 3 aydır atölyesini kapalı tutuyor. Şubat 2004 yılında çıkartılan Teşvik Yasası’ndan yararlanan iller arasında Kastamonu’nun yer almasıyla birlikte bu bölgeye de yatırımcılar gelmeye başladı.

Kastamonu’nun en fazla göç veren ilçeleri arasında bulunan Hanönü’nün Belediye Başkanı Orhan Özalp, ilçesine yatırımcıların gelmesi amacıyla yaklaşık 1.5 yıl önce İstanbul’da daha önce ilçeden göç eden Hanönülü iş adamlarıyla toplantı yaptı.

Toplantının ardından İstanbul’da 2 tekstil atölyesi bulunan ve yaklaşık 20 yıl önce Hanönü’nden göç eden Abdullah Gündoğdu, hem Teşvik Yasası’ndan yararlanmak hem de doğduğu memleketine yatırım yapmak için ilçeye tekstil atölyesi kurmaya karar verdi. Gündoğdu, yaklaşık 1.5 yıl önce Hanönü Belediyesi Meclisinin kararıyla daha önce belediyeye ait düğün salonu olarak kullanan yeri tekstil atölyesine dönüştürerek çalışmalarına başladı. Atölyesine 40 makine kurdurtarak işçi arayışı başlatan Gündoğdu, ancak bir türlü işletmesinde çalışacak yeterli elemanı bulamadı.

İŞÇİ BULMAK İÇİN KÖY KÖY DOLAŞTI

Gündoğdu, ihracat yapan bir firmaya fason üretimi yaptığı fabrikasında, aldığı siparişleri eleman eksikliği sebebiyle yerine getiremediğini bildirdi. Bunun üzerine atölyede çalışacak işçi bulmak için Hanönü Belediyesi hoparlöründen anons yaptırdığını ve köy köy gezerek işçi aradığını ifade eden Gündoğdu, ancak buna rağmen bir türlü atölyede çalışan eleman sayısını 30’a çıkartamadığını kaydetti.

Gündoğdu, son olarak Taşköprü ilçesinden 8 eleman bulduğunu ve bu kişileri servisle Hanönü’ne götürüp getirdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Taşköprü’den bulduğum işçilerle birlikte atölyemde en fazla 20 kişi çalıştırabildim. Halbuki iş yerimde en az 40 kişi çalışabilir. Ancak benim Teşvik Yasası’ndan faydalanabilmem için 30 elemanı bulmam gerekiyordu. Bu sayıya ise bir türlü ulaşamadım.”

İlçede sonbahar ayında sarımsak sezonunun başlamasıyla birlikte atölyesinde çalışanların tarlaya çalışmaya gittiğini de anlatan Abdullah Gündoğdu, “Bunun üzerine 3 aydır atölyemde üretime ara vermek zorunda kaldım. Eğer eleman bulamazsam atölyemi kapatmak zorunda kalacağım” dedi.

/ KASTAMONU

19.01.2007


 

Kadroya alınma kapsamı genişletilsin

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) Genel Başkanı Mürsel Turbay, bir süredir hükümetin gündeminde yer alan kamudaki geçici işçilerin kadroya alınmasına yönelik çalışmalarda sona gelinmesi ve verilecek kadronun sadece geçici işçilerle sınırlandırmasına tepki gösterdi.

Uygulamanın bu şekilde yasallaşmasının, kamuda çalışan diğer vekil memur ve sözleşmeli personelin hakkının gaspı yol açacağını söyleyen Turbay, “Geçici işçilere kadro verilsin ama bu hak yıllardır Belediye Kanunu’na göre ve 657 Sayılı Devlet Memuru Kanunu’na göre çalışan vekil memur ve sözleşmeli personele de verilmelidir” dedi.

Ahmet TERZİ / ANKARA

19.01.2007


 

Kamu işçisine ikramiye ödeniyor

Kamuda çalışan işçilerin 2007 yılı ikramiyelerinin birinci yarısı 31 Ocak’ta, ikinci yarısı ise 29 Haziran’da ödenecek.

Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Karara göre, maden işletmelerinin yer altı işlerinde çalışan işçilerin ikramiyelerinin tamamı ise 17 Aralık 2007 tarihinde ödenecek.

/ ANKARA

19.01.2007


 

İstanbul’u kaçak su kurtaracak

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinin (İSKİ) verilerine göre, şehirde son 16 yılda toplam 3 milyar 580 milyon 244 bin metre küp kaçak su kullanıldı.

Bu miktar, İstanbul’a su sağlayan barajların toplam su hacminin yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bulunuyor. Geçen yıl şehire verilen 671 milyon 4 bin 755 metre küp su miktarı dikkate alındığında bu rakam, İstanbulluların kullandığı yaklaşık 5 yıllık suya denk geliyor.

Kaçağın maliyeti ise 5.9 milyar YTL olarak hesaplandı. İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur da yaptığı açıklamada, dünyanın hiçbir ülkesinde kayıp kaçak su oranının sıfır olmadığını, ancak İstanbul’daki oranın “suyun çalınması, arıza, temizlik ve tahliye çalışması ile bedava su verilmesinden kaynaklandığını” bildirdi. Verilere göre, en yüksek kaçak oranı yüzde 51,9 ile 1995 yılında, en düşük ise yüzde 28,40 ile 2005 yılında gerçekleşti. Kayıp ve kaçak su kullanımında makul düzeyin yüzde 15, ancak çok iyi çalışan sistemlerde bunun biraz daha altında olduğunu dile getiren Çodur, “Bizim de hedefimiz yüzde 15’i yakalamak” dedi.

Çodur, “Kaçak oranını düşürmek için arızaları anında tespit edecek skada çalışması olarak adlandırdığımız kumanda merkezi bu yıl ortalarında hizmete girecek” diye konuştu.

/ İSTANBUL

19.01.2007


 

2006’da kartla 109 milyar YTL harcandı

Türkiye’de geçen yıl kredi kartlarıyla toplam 109 milyar 159 milyon YTL’lik işlem yapıldı.

Kredi kartı ile yapılan işlemlerde ilk sırayı yüzde 16.3 pay ile market ve alış veriş merkezleri aldı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye’de yurtiçinde turistlerin de kullanımı dahil olmak üzere kredi kartları ile yapılan alışveriş ve nakit avans işlemleri 109 milyar 159 milyon YTL olarak gerçekleşti. Bu verilere göre işlem hacmi 2005 yılına oranla yüzde 26 artış gösterdi.

2006 yılında yabancı bankalara ait banka ve kredi kartları ile yurtiçinde yapılan işlemler ile Türkiye’ye 3 milyar 293 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Kredi kartı sayısı 32 milyon 433 bin adede yükselirken, kredi kartı işlemlerinin yaklaşık yüzde 91’i alış veriş, yüzde 9’u ise nakit çekim olarak değerlendirildi.

/ İSTANBUL

19.01.2007


 

VCD kiralama enflasyon sepetinde

Yeni yılla birlikte TÜFE bazında enflasyon sepetindeki malların ağırlıkları yeniden belirlenirken, sepet içinde gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı arttı.

VCD film kiralama, ıslak mendil, LCD TV, dizüstü bilgisayar sepete yeni giren ürünler oldu. 2003 baz yıllı olan ve 2005 yılında kullanılmaya başlanan TÜFE endeksi, başlangıçta öngörüldüğü gibi bu yıl da revize edildi. Yeni sepete giren madde çeşidi 68 oldu. Yeni dönemde 26 madde çeşidi ise liste dışında kaldı. Bu gelişmeler sonucunda daha önce 442 olan madde sayısı 444’e, 736 olan madde çeşidi sayısı ise 778’e yükseldi. Yeni sepete giren madde çeşitleri arasında ıslak mendil, el kremi, kaş aldırma ücreti, OGS ücreti, alkalin ince kalem pil, damacana su, mercan balığı, dizel otomobil, LCD TV, dizüstü bilgisayar bulunuyor.

/ ANKARA

19.01.2007


 

Edirne’de doğalgaz sevinci

Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Geçkinli köyü yakınlarında 2005 yılında doğal gaz bulunan ‘’Batı Umur-1’’ kuyusunda yeterli rezervin olduğu belirtildi.

Merty Energy’nin Mühendislik Operasyonlar Müdürü Tayfun Atalay, 8 Aralık 2005 tarihinde açtıkları ‘’Batı Umur-1’’ kuyusunda indikleri bin 52 metrede doğal gaza ulaştıklarını ve buldukları gazı yeni test ettiklerini söyledi.

‘’Batı Umur-1’’de yapılan test çalışmasında, verilen emeğin ve harcadıklarının karşılığını alacak miktarda doğal gaz rezervinin tespit edildiğini ifade eden Atalay, bir süre önce açtıkları ‘’Köyüstü-1’’ kuyusunda buldukları doğal gazın da test sonucunun olumlu olduğunu bildirdi. Şu ana kadar bölgede açtıkları ‘’Batı Umur-1’’ ve ‘’Köyüstü-1’’ kuyularındaki doğal gazının yeterli miktarda olduğunu vurgulayan Atalay, ‘’İki kuyunun doğal gazı istediğimiz miktarda. Açmış olduğumuz (Arpacı-1) kuyusunda yapacağımız test sonuçları da olumlu çıkarsa bölgede doğal gaz üretim tesisleri kurulacak. Ardından da yakın bölgedeki sanayi ve yerleşim yerlerine doğal gaz verilmeye başlanacak’’ dedi. Atalay, yörede açtıkları 3 kuyunun yanı sıra 2 kuyu daha açılacağını kaydetti.

/ EDİRNE

19.01.2007


 

Tasarruf ambalajlı ilâçlar piyasada

Resmî reçetelerde tasarruf yapılması için tablet sayıları azaltılan yeni ambalajlı ilâçların üretimine başlandı.

Maliye Bakanlığı, ilâç giderlerinde tasarruf sağlamak için SSK, Bağ-Kur, Yeşilkart ve Emekli Sandığı kurumlarına ait sağlık karnelerini kullananlar için 62 kalem ağrı kesici ve antiromatizmal ilacın, 7 günlük dozajı aşmayacak şekilde ambalajlanmasını istedi.

Yeni uygulamayla, doktorların, hastaya ağrı kesici veya antiromatizmal ilâçtan herhangi birinden günde en fazla 2 tablet yazabileceği, böylece bir haftalık tedavinin karşılığı olarak hastanın reçetesinde ağrı kesici veya romatizmal ilâçlardan 14 ila 15 tabletlik ambalajlarla ilâç alabilmesi hedeflendi. Yeni ambalaj ruhsatı alan ilaç firmalarının ürettiği, kutusunda 14 ila 15 tablet bulunan yeni ambalajlı ilaçların da eczanelerde satışına başlandı.

/ KAYSERİ

19.01.2007


 

Albaraka Türk Sefaköy şubesi açıldı

Albaraka Türk, İstanbul’daki 27’inci şubesini Sefaköy’de hizmete açtı. Şubenin açılışında konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, Sefaköy ve çevresindeki işadamlarına faizsiz bankacılık prensipleri doğrultusunda kaynak sağlamaya ve hizmet vermeye geldiklerini kaydetti.

“Faizsiz bankacılığı Türkiye’ye getiren ve ilk uygulamalarını hayata geçiren Albaraka Türk, söylediği gibi olma ve olduğu gibi görünme taahhüdüne dün olduğu gibi bundan sonra da bağlı kalacaktır” diyen Büyükdeniz, faizsiz esasta çalışma taahhütlerine bundan böyle de taviz vermeden sadık kalacaklarını söyledi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

19.01.2007


 

Kayıtlı işçilerin yarısı sendikalı

Kayıtlı 5 milyon 210 bin 46 işçinin yüzde 58.42’sini oluşturan 3 milyon 43 bin 732 kişi sendikalara üye bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işkollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin tebliği, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

Tebliğe göre, kayıtlı 5 milyon 210 bin 46 işçiden 3 milyon 43 bin 732’si (yüzde 58.42), sendikalara üye bulunuyor. Geçen yılın Temmuz ayı istatistiklerine göre, bu oran 58.21’e karşılık geliyordu. Tebliğe göre, Türk-İş’e bağlı 33, DİSK’e bağlı 8, Hak-İş’e bağlı 7 ve bağımsız 2 sendika, yüzde 10 işkolu barajını aşarak, toplu iş sözleşmesi yapabilme hakkı kazandı.

/ ANKARA

19.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004