Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Faruk ÇAKIR

Modern ‘hurafe’ler



Eğitim sistemi yoluyla hepimize ‘dikte’ edilen ve ‘tartışılmaz doğru’ olarak sunulan bazı konular var ki, bunların ‘modern hurafe’ olduğu artık ‘uzman’larca da ifade edilmeye başlandı.

“Tartışılmaz doğru” olarak sunulan konulardan biri de; Türkiye’de yaşayan herkesin, milletin eskiden (Osmanlı Devleti döneminde) ‘ümmetçi/kul’ olduğu, cumhuriyetin ilânıyla bu durumun ‘ulusçuluk’ yönünde değiştiği kabulüdür. Bu ve benzer beyanları hemen her gün duymakta ve okumaktayız. Bilhassa ‘ilköğretim haftası’ gibi ‘önemli gün’lerde bu sözleri, beyanları çok duyarız. Çocuklarımız da bu bilgileri duyarak büyüyor.

Tabiî bu beyanlar da ‘ümmetçilik’ kötü, ‘ulusçuluk’ ‘iyi’yi temsil ettiği kabulüne dayanıyor. Peki öyle mi? Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, bir yazısında bu konuyu yorumlamış ve “Ben bundan o kadar emin değilim” diyerek şöyle yazmış: “Bir kere, çocukluğumuzdan beri hep bu paradigma içinde yetiştiğimiz ve öyle endoktrine edildiğimiz için, ulusun ve ulusçuluğun insanlık tarihinde bir ilerlemeye tekabül ettiğini ve onun tarihin kaçınılmaz bir yasası olduğunu sanıyoruz. Oysa, bir politik aidiyet tanımı olan ‘ulus’ da modernliğin şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmış ve dolayısıyla—aynen ‘ümmet’ gibi—tarihsel olarak zorunlu olmayan, arızî bir kollektif kimliktir. Onun için, onların birini diğerine tercih etmek için moral bakımdan hiç bir neden yoktur. Çoğu yerde devlet eliyle inşâ edilmiş olan ‘ulus’ dediğimiz kimliğin ‘ileri’ bir şey olduğu zannı ise modern bir hurafedir.” (Star, 15 Şubat 2007)

“Kulluktan yurttaşlığa geçme” konusunu da yorumlayan Erdoğan şöyle devam etmiş: “Bu iddianın da olgusal doğruluğu çok şüphelidir. İki bakımdan. Her şeyden önce, Cumhuriyet’in Osmanlı’dan devraldığı insan unsurunu toptan ‘kul’ olarak görmek ya bilgisizlik göstergesidir, ya da gerçeği bile bile çarpıtmaktır. (...) Kaldı ki, Cumhuriyet’in kuruluşuna tekaddüm eden dönemde Osmanlı’da kamu hayatı ve siyaset çok değişmişti. Osmanlı Tanzimat’tan itibaren yurttaşlık anlayışına geçmeye başlamıştı. Padişahlar da—öyle çocuk kandırırcasına sık sık tekrarlandığı gibi—‘astığı astık kestiği kestik’ mutlak hükümdarlar olmaktan çoktan çıkmıştı. Son dönem padişahları öyle kimseyi kul yapacak veya kul olarak tutacak halde değillerdi.”

Peki, Cumhuriyet dönemiyle birlikte ‘yurttaşlık’a geçebildik mi? Bu sorunun cevabı da pek iç açıcı değil: “Cumhuriyet’le birlikte öyle birdenbire ‘yurttaşlık’a geçmedik. Kaldı ki, Cumhuriyet’in tek partili yıllarında yurttaşlık idealinin bir gerçek haline dönüşmüş olduğu da söylenemez. Gayrımüslim azınlıkların ‘ikinci sınıf’ statüsünü bir yana bırakalım, bu dönemde Müslüman çoğunluk bile politik iktidarın kurucu unsuru olmak şöyle dursun, iktidara katılan konumunda bile değildi. Onlardan iktidar karşısında beklenen esas olarak itaat etmek, yani pasif kalmaktı. Tek parti dönemine hâkim olan anlayış ve uygulama halkın kendisine vesayet eden devlet elitlerine kayıtsız şartsız boyun eğmesiydi.”

Konuştukça ve yazdıkça daha pek çok ‘modern hurafe’lerle karşılaşabiliriz. Uzun yıllar millet ‘hurafe’lerle uyutulmaya çalışıldı. Bari çocuklarımız benzeri ‘modern hurafe’lerle büyütülmesin!

17.02.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (16.02.2007) - Çok yönlü tehlike

  (15.02.2007) - Dün 301, bugün 288, yarın?

  (14.02.2007) - Kaç kişi “düşünce suçlusu?”

  (13.02.2007) - Kızlar ayrı sınıfa!

  (12.02.2007) - Gaziantep’in derdi, hepimizin derdi

  (10.02.2007) - Rutin dışı işler

  (09.02.2007) - Stad mı, beşik mi?

  (08.02.2007) - Başörtülü polis görev başında

  (07.02.2007) - Niyetiniz nedir?

  (05.02.2007) - ‘Japon modeli’nden örnek almak

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004